Test de sarcina pozitiv? Aflati care sunt pasii urmatori

Test de sarcina pozitiv? Aflati care sunt pasii urmatori Test de sarcina pozitiv? Aflati care sunt pasii urmatori

Ultima actualizare: 15 mai 2024

test-de-sarcina

Pentru multe femei, testul de sarcina pozitiv constituie o prima confirmare a faptului ca sunt insarcinate, ceea constituie un motiv de mare bucurie daca aceasta veste este una mult asteptata. Emotiile sunt firesti in astfel de cazuri, insa trebuie sa treceti rapid peste acestea si sa va adaptati noii situatii parcurgand o serie de pasi necesari, pe care ii vom prezenta pe parcursul acestui material.

Asadar, daca tocmai v-a iesit testul de sarcina pozitiv, va oferim in cele ce urmeaza un mic ghid pentru a va ajuta sa va pregatiti pentru acea schimbare majora ce urmeaza sa aiba loc in viata dumneavoastra.


Ce indica testul de sarcina pozitiv

Un test de sarcina pozitiv inseamna ca exista o probabilitate foarte mare ca persoana care l-a facut sa fie insarcinata, dupa cum rezulta in urma analizei unei picaturi de urina. Mai exact, testul de sarcina masoara nivelul unui hormon specific, numit gonadotropina corionica umana (hCG). Acesta este produs de placenta in timpul sarcinii si contribuie la ingrosarea endometrului, adica a mucoasei care captuseste uterul la interior. In absenta sarcinii, nivelul de hCG este insignifiant, iar de multe ori acest hormon este absent, insa la 5-10 zile dupa fecundarea ovulului, nivelul sau incepe sa creasca rapid, atingand apogeul intre saptamana a 10-a si a 12-a.

Testul de sarcina pozitiv indica prezenta nivelului crescut al hormonului hCG, care poate fi depistat in urina. Asadar testul de sarcina pozitiv nu confirma sarcina in mod direct, ci doar un nivel crescut al unui hormon, care este secretat la cateva zile dupa ce are loc fecundarea ovulului.

Ce trebuie sa faceti dupa un test de sarcina pozitiv

Asa cum spuneam, un test de sarcina pozitiv este de cele mai multe ori un motiv de bucurie generator de mari emotii, insa intr-un astfel de moment trebuie sa ganditi rational si ca va planificati etapele pe care trebuie sa le parcurgeti in perioada imediat urmatoare.

Stim ca poate fi dificil mai ales daca va aflati la prima experienta de acest gen sau daca testul de sarcina pozitiv v-a luat prin surprindere, asa ca va oferim cateva repere cu privire la pasii pe care trebuie sa-i urmati.

  • Repetati testul

Nu intotdeauna un test de sarcina pozitiv este o confirmare certa a faptului ca sunteti insarcinata, intrucat uneori mai pot aparea si rezultate fals pozitive. De aceea, un prim pas dupa un test de sarcina pozitiv este repetarea acestuia, mai ales daca nu exista si alte semne care sa sugereze prezenta unei eventuale sarcini. Asadar, repetati procedura dupa cateva zile, iar daca obtineti un alt test de sarcina pozitiv, sunt toate sansele ca rezultatul sa fie conform cu realitatea.

Daca rezultatul este negativ puteti face si o a treia incercare, insa indicii mai relevante pot veni la urmatorul ciclu menstrual sau in urma unor analize de sange care sa confirme sau sa infirme testul de sarcina pozitiv.

  • Programati o vizita la medicul ginecolog

Dupa ce ati obtinut o astfel de confirmare pentru testul de sarcina pozitiv, este nevoie si de opinia unui specialist, astfel ca trebuie sa faceti cat mai repede o programare la medicul ginecolog. Este foarte important ca un test de sarcina pozitiv sa fie urmat de un consult ginecologic, in urma caruia veti obtine o confirmare certa si totodata va fi stabilita varsta sarcinii. Pentru aceasta, se face de obicei si o ecografie transvaginala sau transabdominala, care permite vizualizarea interiorului uterului si a embrionului format.

Test de sarcina tip caseta, modern, ce iti asigura un raspuns precis, oricand ai nevoie de certitudini. Cu acest test de sarcina, afisarea rezultatului se face rapid, iar, in scurt timp, asteptarea ta va lua sfarsit si vei afla daca esti sau nu insarcinata.

  • Luati o decizie in privinta sarcinii

Nu intotdeauna testul de sarcina pozitiv este un motiv de bucurie, daca acest rezultat apare intr-un moment in care sarcina nu este dorita sau nu era prevazuta in planurile pentru urmatoarele luni. In astfel de situatii exista si posibilitatea intreruperii sarcinii, pe care unele femei o iau in considerare. Cu toate acestea, este o decizie foarte dificila, iar daca nu sunteti foarte hotarata in privinta sarcinii trebuie sa analizati cu minutiozitate fiecare optiune.

Daca va doreati sa ramaneti insarcinata, lucrurile sunt mult mai simple in aceasta etapa, intrucat decizia e clara si probabil ca aveti deja pregatit dinainte un plan pe termen lung.

  • Gasiti un medic pentru monitorizarea sarcinii

Luand in considerare varianta optimista in care testul de sarcina pozitiv v-a adus vestea pe care o asteptati, iar consultul despre care am vorbit mai devreme v-a confirmat-o, trebuie sa apelati in continuare la un medic obstetrician care sa monitorizeze sarcina pe tot parcursul sau si sa va asiste la nastere. Este bine sa faceti acest lucru cat mai repede, pentru ca medicul va va recomanda un set de analize si investigatii care trebuie facute imediat dupa confirmarea sarcinii, si de rezultatele carora depind masurile care vor fi luate ulterior.

  • Adaptati-va stilul de viata la rigorile sarcinii

Testul de sarcina pozitiv si decizia de a pastra sarcina marcheaza si debutul unor schimbari pe care trebuie sa le faceti in stilul de viata. Daca fumati, trebuie sa renuntati la acest viciu oricat v-ar fi de greu si totodata este de preferat sa renuntati cel putin temporar si la placerea de a savura un pahar de vin la masa.

De asemenea, trebuie sa va modificati si dieta si sa nu va mai ganditi o vreme la silueta, pentru ca veti avea nevoie de o cantitate mai mare de nutrienti si de energie pentru o evolutie normala a sarcinii. Totodata, trebuie sa va obisnuiti sa dormiti culcata in lateral pe partea stanga, pentru ca aceasta este cea mai recomandata pozitie de somn in timpul sarcinii, incepand cu trimestrul al doilea.

Nu trebuie sa renuntati la miscare, insa este necesar sa reduceti intensitatea activitatilor fizice si sa va adaptati exercitiile astfel incat acestea sa nu puna in pericol evolutia sarcinii.

  • Tineti permanent legatura cu medicul

Chiar daca sarcina evolueaza fara probleme, este important sa faceti vizite periodice la cabinetul medicului pe care l-ati ales, pentru controalele de rutina. In trimestrul I poate fi necesar un singur consult, insa odata cu trimestrul al doilea consultatiile si investigatiile se recomanda sa se faca lunar, iar din trimestrul al treilea, la interval de 2-3 saptamani. 

In afara acestor controale, trebuie sa mentineti permanent legatura cu medicul care va monitorizeaza sarcina si sa ii cereti parerea ori de cate ori doriti sa apelati la suplimente alimentare, ceaiuri si alte remedii. De asemenea, orice tratament cu medicamente trebuie sa aiba avizul medicului obstetrician, chiar daca este vorba de medicamente care in mod normal nu necesita prescriptie medicala. 

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Test sarcina tip caseta x 1buc.   FILDAS

    Test sarcina tip caseta x 1buc. FILDAS

    La intarzierea ciclului menstrual, efectuarea unui test de sarcina in intimitatea casei tale iti va raspunde rapid si sigur la intrebarea “Sunt insarcinata?”. Beneficii Test de sarcina tip…