Acidul salicilic este un beta-hidroxi acid si, totodata, un ingredient frecvent intalnit in produsele de ingrijire a pielii, mai ales in cele impotriva acneei. Are proprietati antiinflamatoare si antibacteriene, functionand ca un exfoliant pentru a indeparta celulele moarte. Acidul salicilic este derivat din scoarta salciei si face parte dintr-o clasa de ingrediente numita salicilati, insa in produsele de ingrijire se intalnesc si versiuni sintetice. Acidul salicilic are o structura ce ii permite sa patrunda in pori, pentru o ingrijire si o curatare in profunzime.
Produsele care contin acid salicilic sunt recomandate in cazul pielii cu tendinta de ingrasare, predispuse la acnee, deoarece calmeaza inflamatia, exfoliaza porii, favorizeaza oxigenarea pielii. Impreuna cu alte ingrediente, acidul salicilic poate fi utilizat si in cazul altor probleme, cum ar fi psoriazisul. O importanta deosebita trebuie sa o acordati utilizarii acidului salicilic daca aveti alergii, urmati alte tratamente, sunteti insarcinata sau alaptati.
Acid salicilic – generalitati
Acidul salicilic poate patrunde mai adanc la nivelul pielii si tocmai de aceea este considerat un ingredient important pentru combaterea acneei, deoarece exfoliaza cu succes, indepartand impuritatile care infunda porii. Insa exfolierea si curatarea nu sunt singurele beneficii ale utilizarii acidului salicilic, ci vorbim in continuare despre reducerea aspectului porilor dilatati, reducerea inflamatiilor si prevenirea eruptiilor acneice. Este important sa solicitati sfaturile profesionistilor in ceea ce priveste folosirea produselor potrivite, deoarece nu li se recomanda persoanelor care au pielea foarte uscata, de exemplu.
Farmacistii Catena recomanda laCabine anti-imperfections fiola 1x2 ml, ce contine acid salicilic, alantoina si extract de Buchu, contribuind la eliminarea impuritatilor, reducerea aspectului porilor, calmarea pielii si diminuarea imperfectiunilor. Se aplica pe ten prin masaj delicat.
Acidul salicilic si avantajele lui pentru sanatatea si frumusetea pielii
Iata care sunt beneficiile acidului salicilic in ceea ce priveste ingrijirea si frumuseata tenului.
Curata porii si exfoliaza
Daca aveti pielea cu tendinta de ingrasare, acidul salicilic este un ingredient-cheie, ce curata excesul de sebum, indeparteaza celulele moarte si exfoliaza in profunzime. Acidul salicilic este recomandat persoanelor cu puncte negre si albe, reducand totodata inflamatia si roseata. In plus, accelereaza reinnoirea celulara, redand stralucirea tenului.
RILASTIL ACNESTIL – Crema tratament ten gras, mixt, predispus la acnee este recomandarea farmacistilor Catena pentru ingrijirea pielii mixte, uleioase si predispuse la acnee. Are actiune cheratolitica, calmeaza tenul, reduce aspectul imperfectiunilor si normalizeaza secretia de sebum.
Calmeaza inflamatia
Acidul salicilic se gaseste in mod natural in scoarta de salcie si contine o substanta numita salicina. Salicina are proprietati antiinflamatoare, calmand pielea iritata, inflamata. In ceea ce priveste acneea, acest lucru inseamna ca reduce roseata, durerea si umflaturile.
Favorizeaza un mediu bogat in oxigen
Bacteriile care populeaza suprafata cutanata a pielii nu sunt deloc „iubitoare” de oxigen, acesta fiind si motivul pentru care se dezvolta practic atunci cand porii sunt infundati. Deoarece acidul salicilic desfunda si exfoliaza porii, se creeaza un mediu bogat in oxigen, deloc prietenos cu bacteriile care cauzeaza acneea. In cazul acneei inflamatorii, acidul salicilic se poate asocia cu alte ingrediente active.
Cum poate fi folosit acidul salicilic?
Produsele care contin acid salicilic trebuie folosite conform indicatiilor specialistilor. Este foarte important sa nu fiti alergici si sa cititi intotdeauna etichetele produselor. Acidul salicilic se foloseste pe portiuni mici de piele si in niciun caz pe pielea cu rani, taieturi, eruptii, zgarieturi. Acidul salicilic se foloseste pe pielea curatata in prealabil, de obicei o data sau de doua ori pe zi. Din punct de vedere al concentratiei, din nou trebuie sa tineti cont de recomandarile specialistilor.
Acid salicilic impotriva acneei
Cand vorbim despre acidul salicilic impotriva acneei, ne referim la efectele antiinflamatoare, de curatare a porilor, exfoliere si de reducere a aspectului imperfectiunilor. Actioneaza eficient asupra punctelor albe si negre, iar in cazul acneei moderate si severe, acidul salicilic se poate folosi in combinatie cu alte ingrediente active – alaturi de vitamina C, insa doar la recomandarea profesionistilor.
Acid salicilic ca peeling facial pentru acasa
Peelingurile cu acid salicilic sunt folosite pentru a exfolia in profunzime. In comparatie cu alte tipuri de peeling chimic, acidul salicilic are totusi o actiune blanda. Peelingurile superficiale cu acid salicilic se pot face acasa cu produse speciale. Astfel, pielea va deveni mai fina, catifelata si luminoasa, minimizandu-se totodata porii.
Acid salicilic impotriva psoriazisului
Ca tratament impotriva psoriazisului, acidul salicilic are efect cheratolitic si actioneaza prin indepartarea acelor placi eritemato-scuamoase, localizate de obicei la nivelul membrelor, trunchiului si scalpului. Practic, acidul salicilic inmoaie pielea, insa atentie la produsele cu o concentratie mai mare de acid salicilic, deoarece pot irita si usca pielea, inrautatind afectiunea.
Acid salicilic – remediu impotriva bataturilor si negilor
Acidul salicilic functioneaza pe acelasi principiu, acela al exfolierii, si in cazul bataturilor si negilor. Se aplica intotdeauna pe pielea spalata si curata si il puteti lasa sa actioneze peste noapte. Trebuie sa urmariti intotdeauna cum evolueaza zona pe care ati aplicat acidul salicilic.
Acid salicilic – efecte adverse
Reactiile adverse sunt destul de rare, insa uneori pot aparea descuamarea, inrosirea pielii, arsuri, iritatie. Anuntati farmacistul in caz ca experimentati astfel de probleme. Acidul salicilic nu se aplica pe zone mari, ci doar pe cele cu probleme si nici nu se utilizeaza pentru perioade indelungate. Daca experimentati simptome precum oboseala, dureri de cap, confuzie, caderea parului, pierderea auzului, greata, diaree, adresati-va medicului.