Enzimele digestive sunt substante care ajuta la digerarea alimentelor. Ele sunt secretate de glandele salivare si de celulele care invelesc stomacul, pancreasul si intestinul subtire. Acestea descompun moleculele mari si complexe care formeaza proteinele, carbohidratii si grasimile in molecule mai mici. In acest fel, nutrientii din aceste alimente sunt absorbiti cu usurinta in fluxul sanguin si transportati in intregul organism.
Enzimele digestive sunt eliberate: in anticiparea procesului de hranire; atunci cand mirosim si gustam mancarea; pe tot parcursul procesului de digestie.
Tipuri de enzime digestive
Fiecare dintre enzimele digestive vizeaza un anumit nutrient pe care il descompune intr-o forma usor de absorbit. Cele mai importante enzime digestive sunt: lactaza, amilaza, lipaza, maltaza, proteaza, zaharaza.
Deficientele de enzime digestive pot fi cauzate de o serie de tulburari de sanatate, in special cele care afecteaza pancreasul. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca pancreasul secreta mai multe enzime digestive esentiale. De multe ori, aceste deficiente pot fi remediate prin schimbarea alimentatiei. De exemplu, puteti evita anumite alimente sau puteti consuma alimente care contin enzime digestive naturale.
Persoanele cu astfel de deficiente pot lua suplimente care contin enzime digestive. Acestea preiau rolul enzimelor naturale, ajutand la descompunerea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor din alimente. Nutrientii sunt absorbiti apoi in organism prin peretii intestinului subtire si sunt distribuiti prin fluxul sanguin. Drept urmare, suplimentele cu enzime digestive pot ajuta la prevenirea malabsorbtiei si a disconfortului digestiv. Pentru o eficiente maxima, aceste suplimente trebuie luate chiar inainte de masa.
Citeste mai mult!