Insomnie si depresie: care afectiune apare prima?

Insomnie si depresie: care afectiune apare prima? Insomnie si depresie: care afectiune apare prima?

Ultima actualizare: 25 aprilie 2024

Insomnia si depresia sunt doua dintre cele mai comune afectiuni de sanatate mentala care afecteaza din ce in ce mai multe persoane la nivel global. Cercetarile asupra acestor doua conditii sunt constante, incercand sa identifice relatia dintre acestea. Este evident faptul ca impactul acestora asupra calitatii vietii este devastator.

Cu toate acestea, este important sa intelegeti care dintre aceste stari apare prima. Sunteti intai afectati de insomnie sau mai degraba de depresie? De asemenea, intelegerea simptomelor si identificarea modalitatilor prin care acestea pot fi prevenite va vor ajuta sa depasiti mai usor un astfel de episod.


Insomnie si depresie - intelegerea termenilor

Inainte de a afla care afectiune apare prima, este primordial sa intelegeti ce reprezinta fiecare dintre acestea. Atunci cand suferiti de depresie, sunteti cuprins de o stare constanta de tristete, dezamagire si lipsa de speranta. De asemenea, depresia se exprima prin schimbari emotionale, mentale si fizice care, fara tratament, pot conduce la imposibilitatea de a va desfasura activitatile zilnice.

In momentul in care va confruntati cu insomnie, cel mai evident simptom este lipsa somnului. Mai mult, persoanele care au depresie prezinta insomnia ca unul dintre principalele simptome. Din cauza lipsei somnului, persoanele care sufera de insomnie incep sa resimta o stare de oboseala diurna constanta, probleme de concentrare, dar si iritabilitate.

Insomnie si depresie - semne si simptome comune

Desi nu se poate demonstra concret, insomnia ar putea cauza depresia. Pe de alta parte, exista persoane pentru care insomnia se manifesta doar atunci cand acestea trec prin episoade intensive de depresie. Relatia dintre aceste doua conditii este foarte complexa si trebuie analizata cu atentie. Exista multi factori care influenteaza somnul, cum ar fi chimia creierului, comportamentul sau stresul. De fapt, oricare dintre acestia pot fi si factori care pot declansa depresia.

Mai mult decat atat, insomnia poate amplifica simptomele depresiei. In acelasi timp, starea depresiva poate exarcerba dificultatile de a dormi. De exemplu, anxietatea si stresul asociate cu depresia poate face ca adormirea sa fie mai dificila, ceea ce intensifica insomnia. Avand in vedere ca multe dintre simptomele acestor doua afectiuni sunt comune, este foarte dificil sa fie clarificat care dintre acestea apare prima.

Insomnie si depresie - preventie si management

In timp ce este evident ca starea de depresie poate conduce la aparitia insomniei, este de asemenea la fel de clar ca insomnia cronica poate face o persoana sa devina mai depresiva. Conform studiilor de specialitate, atunci cand o persoana sufera de ambele, prin tratamentul insomniei poate reusi sa reduca si simptomele asociate depresiei. De asemenea, este foarte important sa apelati la masuri de preventie si management a acestor doua stari care va vor ajuta sa le depasiti mai usor:

Discutati cu un terapeut pentru depresie

Exista diferite tipuri de terapie care va pot ajuta sa depasiti cu bine depresia si sa va schimbati programul de somn. In primul rand, prin discutia cu un terapeut puteti expune starile si provocarile cu care va confruntati si care v-au condus la depresie. De asemenea, profesionistii in probleme de sanatate mentala va pot ajuta sa adoptati anumite comportamente care sa va ajuta sa depasiti simptomele si sa va odihniti mai bine noaptea.

Mentineti un program de somn bine organizat

Atunci cand suferiti de depresie este dificil sa respectati o anumita rutina, mai ales una legata de somn. Pentru a va ajuta sa treceti mai usor peste simptome, specialistii recomanda sa mergeti la somn si sa va treziti la aceeasi ora in fiecare zi, oferindu-i corpului posibilitatea de odihna de cel putin 7 ore pe timpul noptii. In plus, prin crearea acestui tip de rutina de somn ii veti permite corpului sa se relaxeze si sa isi revina pentru a depasi depresia.

Nu exagerati cu timpul alocat somnului de dupa-amiaza

Depresia si insomnia va vor afecta programul de somn si va pot face sa nu va odihniti suficient pe timpul noptii. Prin urmare, este foarte tentant sa dormiti pe timpul zilei. Chiar daca este bine sa ii oferiti corpului posibilitatea de a-si reveni, este important sa nu exagerati cu numarul de ore pe care le dormiti dupa-amiaza. Conform cercetarilor, un “power nap” de 20 de minute va poate ajuta sa va recapatati energia, dar fara sa va stricati somnul de noapte.

Petreceti cat mai mult timp afara

Petrecerea timpului afara, in natura daca se poate, este cea mai simpla metoda care va poate ajuta sa dormiti bine atunci cand va confruntati cu depresia. Expunerea la razele soarelui va ajuta sa va reglati ritmul circadian, oferindu-i creierului indicii clare cand sa fie in alerta si cand sa doarma. De asemenea, daca veti combina petrecerea timpului in natura cu exercitiile fizice, rezultatele vor fi si mai bune. Lumina si activitatea fizica va vor imbunatati calitatea somnului si va vor ajuta sa iesiti mai rapid din starea depresiva.

In concluzie, desi este dificil de mentionat care dintre cele doua stari apare prima, exista o legatura complexa intre depresie si insomnie. Acestea se influenteaza reciproc si au foarte multe simptome comune. Intelegerea interactiunii dintre cele doua si a modului in care va influenteaza va vor ajuta sa le gestionati mai bine, cu ajutorul unui specialist.

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-depression-cause-insomnia#seeking-help

https://www.sleepfoundation.org/mental-health/depression-and-sleep

https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=be5546de415d52d08a5154cee3979d287a8de7e2

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6862973/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/depression-and-sleep-understanding-the-connection#:~:text=Which%20comes%20first%3F,or%20even%20years%20from%20now.