Sarcina pe saptamani – de ce este importanta urmarirea sarcinii

Sarcina pe saptamani – de ce este importanta urmarirea sarcinii Sarcina pe saptamani – de ce este importanta urmarirea sarcinii

Ultima actualizare: 15 mai 2024

sarcina-pe-saptamani

Perioada sarcinii se masoara de la ultima menstruatie si dureaza in mod normal 40 de saptamani, insa pot trece aproximativ 3 saptamani pentru ca primele semne specifice sa apara. Sarcina pe saptamani se imparte in trei perioade distincte numite trimestre, fiecare necesitand monitorizare si investigatii specifice, pe masura ce sarcina se apropie de final.

Despre modul in care evolueaza si se urmareste sarcina pe saptamani vom vorbi si noi pe parcursul acestui material, in care va vom prezenta principialele repere.


Sarcina pe saptamani – perioada preconceptiei

In primele doua saptamani nu se poate vorbi de sarcina propriu-zisa, pentru ca actul de conceptie nu a avut loc efectiv. Asa cum spuneam, sarcina pe saptamani se contabilizeaza de la momentul ultimei menstruatii, asa ca prima perioada este cea in care ovulul este produs de unul dintre ovare si coboara usor catre uter, unde urmeaza sa fie fecundat. Abia spre sfarsitul cele de-a treia saptamani apare primul semn, constand in lipsa ciclului menstrual.

Sarcina pe saptamani – saptamanile 4-6

Apar si primele semne mai evidente ale sarcinii precum crampele abdominale si sangerarile usoare, asociate implantarii embrionului. Acestea constituie un motiv intemeiat pentru o prima consultatie la medicul ginecolog, pentru a obtine o confirmare a sarcinii, impreuna cu sfaturi despre pasii care trebuie urmati in perioada urmatoare, pana la momentul nasterii.

Sarcina pe saptamani – saptamanile 7-9

La inceputul acestei perioade, embrionul masoara aproximativ 3 centimetri si deja se disting genele, nasul si membrele, care se misca. De asemenea, se formeaza organele interne, organele genitale, urechile si se contureaza fata, aspecte ce pot fi constatate la o ecografie recomandata in aceasta perioada.

Odata cu saptamana a noua apar si primele modificari in ceea ce priveste silueta viitoarei mame, constand in ingrosarea usoara a taliei.

Crema Rilastil Stretch Marks antivergeturi, prin textura bogata si cremoasa, este potrivita pentru masaj. Crema contine un complex de aminoacizi, vitamine si ulei din tarate de ovaz care cresc elasticitatea pielii si lupta impotriva deteriorarii acesteia.

Sarcina pe saptamani – saptamanile 10-12

Daca nu ati facut-o pana acum, in a 10-a saptamana de sarcina trebuie sa alegeti un medic obstetrician, care sa monitorizeze sarcina si sa asiste la nastere, iar dupa o prima consultatie acesta va stabili un plan de urmat pe parcursul urmatoarelor saptamani.

Embrionul a evoluat deja la stadiul de fat, trasaturile fetei sunt din ce in ce mai distincte, inima pompeaza, iar in intestine se gaseste lichid amniotic, semn ca fatul se hraneste si inghite.

Sarcina pe saptamani – saptamanile 13-15

Este perioada in care se face trecerea de la primul trimestru de sarcina – care dureaza 14 saptamani – la trimestrul al doilea. Fatul are aproximativ 10 centimetri si cantareste intre 50 si 100 de grame, iar semnele de sarcina sunt deja evidente in ceea ce o priveste pe mama. Stadiul de evolutie a fatului permite in aceasta etapa si aflarea sexului, detaliu ce va poate fi comunicat in urma unei ecografii care se face de obicei la finalul primului trimestru. Evident, daca nu veti dori acest lucru medicul nu va va dezvalui sexul copilului, insa controlul la finele primului trimestru este absolut necesar in monitorizarea sarcinii.

Sarcina pe saptamani – saptamanile 16-18

Este perioada pe care fiecare femeie care a devenit mama si-o aminteste toata viata, pentru ca in acest interval incepe sa simta pentru prima data miscarile copilului. Acesta a ajuns deja sa cantareasca 200 de grame sau mai mult, atinge circa 16 centimetri in lungime si devine din ce in ce mai „activ”, dovada stand miscarile din ce in ce mai evidente, pe care viitoarea mama le simte.

Este momentul efectuarii unor investigatii pentru identificarea unor anumite probleme precum sindromul Down sau spina bifida, fiind recomandata si o noua cecografie.

Sarcina pe saptamani – saptamanile 19-21

In saptamana 20 sarcina a ajuns deja la jumatate, cu toate ca din varsta efectiva a fatului se scad cele aproximativ 3 saptamani de dinainte de momentul conceptiei. Sunt detalii mai putin importante, iar ceea ce conteaza cu adevarat este evolutia sarcinii. Copilul tinde deja spre o jumatate de kilogram si 20 de centimetri in lungime, incepe sa recunoasca vocea mamei si a celor din jur si chiar reactioneaza la muzica si la alte sunete, mai ales daca acestea il deranjeaza.

Rilastil Elasticizing Ulei cu utilizare corporala este emolient si reparator, cu uleiuri vegetale selectate (ulei de argan, jojoba, tarate de orez si plukenatia) si imbogatit cu vitamina E si vitamina F. Formele de Omega 3, 6 si 9 continute il recomanda pentru a imbunatati protectia si elasticitatea pielii.

Sarcina pe saptamani – saptamanile 22-24

In functie de miscarile fatului, mama isi poate da usor seama daca aceste este treaz sau doarme si totodata ii poate simti pulsul, care este de 120 de batai pe minut sau chiar mai mult. Pentru un adult sau un copil, este o valoare mare in stare de repaus, insa in cazul fatului ajuns in aceasta faza de evolutie pulsul este unul normal.

Sarcina pe saptamani – saptamanile 25-27

Fatul poate deja sa deschida ochii si creste intr-un ritm rapid, cam un centimetru pe saptamana. Acumuleaza grasimi, iar din acest motiv pielea sa incretita pana atunci devine tot mai neteda.

Viitoarei mamei incepe sa-i fie din ce in ce mai greu pentru ca se confrunta frecvent cu oboseala, accentuata si de cresterea considerabila in greutate, care ii afecteaza miscarile si uneori ii creeaza probleme in a gasi o pozitie de somn confortabila.

Sarcina pe saptamani – saptamanile 28-30

La mijlocul acestei perioade, in saptamana 29, sarcina intra in al treilea si totodata ultimul trimestru. Din acest moment, controalele medicale trebuie facute mai des, la interval de 2-3 saptamani, dupa cum recomanda medicul.

Fatul are deja un kilogram, iar in urmatoarele saptamani isi va tripla greutatea. Din acest motiv, medicul trebuie sa se asigure ca viitoarea mama va face fata cu bine si perioadei care a mai ramas.

Sarcina pe saptamani – saptamanile 31-33

Apar modificari vizibile la nivelul sanilor viitoarei mame, care incep sa creasca, iar areola devine si ea mai mare si mai inchisa la culoare. In aceasta perioada este recomandat sa urmati niste cursuri prenatale, care va pot ajuta sa nasteti mai usor.

Sarcina pe saptamani – saptamanile 34-36

A mai ramas cam o luna pana la nastere, perioada in care se recomanda un nou set de analize de sange in cazul mamei, pentru masurarea unor indicatori care confirma ca aceasta poate naste fara niciun risc major. Fatul are aproape 2,5 kilograme si tot in aceasta perioada se mai recomanda efectuarea unei ecografii, pentru a se verifica daca este in pozitie corecta, cu capul in jos.

Sarcina pe saptamani – saptamanile 37-39

Organismul se pregateste pentru nastere, astfel ca pot aparea contractatii uterine, care sunt perfect normale si nu trebuie sa va sperie. Cu toate ca fatul a ajuns in perioada de varf a evolutiei sale, sarcina devine mai usor de suportat deoarece acesta a coborat cativa centimetri spre colul uterin, slabind presiunea pe care o exercita asupra diafragmei si asupra organelor interne. Spre finalul saptamanii a 39-a, este bine sa aveti pregatite bagajele pentru spital, intrucat dupa aceea nasterea se poate declansa de la o zi la alta.

Sarcina pe saptamani – saptamana 40

Deja data nasterii este estimata, iar daca ati ales nasterea prin cezariana cunoasteti cu certitudine cand se va intampla acest lucru, pentru ca programarea este facuta mai din timp. Fatul pare ca e mai linistit, dar nu trebuie sa va faceti griji, pentru ca acest lucru se datoreaza faptului ca are tot mai putin spatiu de miscare in uter.

Sarcina pe saptamani – investigatii recomandate

Asa cum am aratat mai sus, sarcina pe saptamani se imparte in trimestre, in fiecare dintre ele fiind necesare anumite investigatii, dupa cum urmeaza:

Trimestrul I:

  • analize complete de sange;
  • sumar de urina;
  • analiza secretiei vaginale;
  • test Babes Papanicolau;
  • ecografie transvaginala sau abdominala;
  • test pentru detectarea anomaliilor cromozomiale.

Trimestrul II:

  • hemoleucograma;
  • sumar de urina;
  • ecografie morfologica fetala;
  • masurarea lungimii colului uterin;

Trimestrul III:

  • hemoleucograma;
  • ecografie morfologica fetala;
  • analiza secretiilor vaginale;
  • sumar de urina;
  • urocultura;
  • reevaluarea starii generale a gravidei.

 

Farmacistul Catena va recomanda: