Primul trimestru de sarcina – informatii despre evolutia fatului si necesarul de analize

Primul trimestru de sarcina – informatii despre evolutia fatului si necesarul de analize Primul trimestru de sarcina – informatii despre evolutia fatului si necesarul de analize

Ultima actualizare: 27 iunie 2023

primul-trimestru-de-sarcina

Din momentul in care primiti vestea ca sunteti insarcinata, veti fi invadata cel mai probabil de un val de emotii – si, la fel de probabil, de un val de intrebari. Primul trimestru de sarcina este plin de o multime de schimbari atat pentru mama, cat si pentru fat, dintre care multe sunt invizibile pentru lumea exterioara. Cititi mai departe pentru a afla ce se intampla cu organismul mamei si cum se poate mentine sanatoasa in primul trimestru de sarcina.

Ce reprezinta, practic, primul trimestru de sarcina?

O sarcina la termen dureaza aproximativ 9 luni, iar oamenii (printre care si medicii) impart aceasta perioada in trei „trimestre”. Cu toate ca sarcina incepe inca din momentul conceptiei – mai exact, momentul in care un spermatozoid fertilizeaza ovulul – primul trimestru de sarcina este numarat din prima zi a ultimei menstruatii pana in saptamana 12 de sarcina. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea femeilor care raman gravide in mod natural nu stiu data conceptiei.

Trimestrele reprezinta o modalitate utila de a va gandi la sarcina, deoarece schimbarile care se petrec cu mama si fatul se incadreaza in trei mari categorii: sarcina timpurie, mijlocie si tarzie, numite primul, al doilea si al treilea trimestru de sarcina.

 


Primul trimestru de sarcina – informatii generale

O sarcina la termen dureaza aproximativ 40 de saptamani. Saptamanile sunt grupate in trei trimestre. Primul trimestru este perioada cuprinsa intre fertilizarea ovulului de catre spermatozoizi (conceptie) si saptamana 12 de sarcina.

Organismul unei femei trece prin multe schimbari in primele 12 saptamani de sarcina. Femeile incep adesea sa fie interesate de mai multe aspecte importante, cum ar fi:

  • ce sa manance
  • ce tipuri de teste prenatale ar trebui sa faca in aceasta perioada
  • cat de mult ar putea lua in greutate
  • ce trebuie sa faca pentru ca fatul sa se dezvolte sanatos

De aceea, femeile gravide trebuie sa inteleaga ce se intampla in fiecare saptamana de sarcina pentru a putea sa ia decizii informate si pentru a se pregati pentru marile schimbari care urmeaza.

Vitaminele prenatale sunt o parte componenta importanta a unei sarcini sanatoase, iar acidul folic este esential in aceasta perioada. Natalvit Profolic este un supliment alimentar care contine Quatrefolic®, un folat activ de generatia a 4-a. Acesta furnizeaza 800 µg de acid folic, reprezentand 400% VNR Acidul folic este esential pentru sanatatea bebelusului, fiind implicat in preventia defectelor de tub neural. Se recomanda administrarea lui inca din primele saptamani de sarcina.

Cand sa anuntati ca sunteti insarcinata

Decizia de a le spune celorlalti, cum ar fi prietenii si rudele, despre sarcina este strict personala. Multe femei prefera sa le dezvaluie celorlalti ca sunt insarcinate de indata ce afla, in timp ce altele prefera sa astepte cateva saptamani. Nu exista un moment perfect in care sa le dezvaluiti celorlalti ca sunteti insarcinata, iar momentul depinde de nivelul de confort al fiecarei persoane.

Multe femei intarzie anuntul pana la sfarsitul primului trimestru. Motivul este ca ratele de pierdere a sarcinii sunt mult mai scazute in al doilea trimestru si ulterior.

Specialistii le recomanda femeilor insarcinate sa se prezinte la un prim control medical la cateva saptamani de la aflarea vestii ca sunt insarcinate. Furnizorii de asistenta medicala le pot ajuta sa-si mentina sarcina sanatoasa.

cand-sa-anuntati-sarcina

Desi simptomele de sarcina pot fi destul de intense in primul trimestru, sarcina nu este vizibila cel putin pana la sfarsitul primului trimestru. In unele cazuri, primele semne de sarcina sunt vizibile abia mult mai tarziu.

Ce se intampla cu organismul unei femei in primul trimestru de sarcina

In primul trimestru de sarcina, corpul unei femei trece prin multe schimbari. Organismul secreta hormoni care influenteaza aproape fiecare organ al corpului. Primul semn care indica o eventuala sarcina este lipsa menstruatiei. Pe masura ce trec primele saptamani, unele femei experimenteaza urmatoarele manifestari:

  • oboseala
  • deranjament stomacal
  • varsaturi
  • modificari de dispozitie
  • sensibilitate la nivelul sanilor
  • arsuri la stomac
  • crestere in greutate
  • dureri de cap
  • pofta pentru anumite alimente
  • repulsie fata de anumite alimente
  • constipatie

Este posibil ca unele femei insarcinate sa aiba nevoie sa se odihneasca mai mult sau sa manance mai putin in primul trimestru de sarcina.

Ce se intampla cu fatul in primul trimestru de sarcina?

Prima zi de sarcina este si prima zi a ultimei menstruatii. La aproximativ 10-14 zile dupa, un ovul este eliberat, se combina cu un spermatozoid si are loc conceptia. Fatul se dezvolta rapid in primul trimestru de sarcina. In aceasta perioada incep sa dezvolte creierul si maduva spinarii, dar si organele. In plus, tot in primul trimestru de sarcina se produce un fenomen extraordinar: inima bebelusului incepe sa bata.

De asemenea, bratele si picioarele incep sa “inmugureasca” in primele cateva saptamani, iar la sfarsitul celei de-a opta saptamani de sarcina incep sa se formeze degetele de la maini si de la picioare. Un alt lucru important de mentionat este ca organul sexual al bebelusului se formeaza pana la sfarsitul primului trimestru.

primul-trimestru-de-sarcina-fatul

Fatul masoara 2,5–3,8 centimetri (cm) in saptamana 8 de sarcina. In mod evident, fatul este mai mare la sfarsitul primului trimestru, atingand aproximativ 7,6-10,2 cm lungime. Cu toate ca incepe sa se miste in primul trimestru de sarcina, fatul este in mod normal prea mic pentru ca mama sa sa detecteze orice miscare a acestuia. Cu toate acestea, unele gravide raporteaza ca au simtit anumite miscari foarte devreme, mai ales daca au mai fost insarcinate inainte.

Primul trimestru de sarcina este cel mai vulnerabil moment pentru dezvoltarea fetala, deoarece toate organele majore se formeaza in aceasta perioada.

Cum ar putea decurge prima vizita la medic

In momentul in care aflati ca sunteti insarcinata, este esential sa programati o vizita la medic pentru a afla cum puteti incepe sa aveti grija de copilul in curs de dezvoltare. Daca nu luati deja vitamine prenatale, ar fi recomandat sa incepeti sa le luati cat mai repede. In mod ideal, femeile ar trebui sa ia acid folic cu un an inainte de sarcina. Acid folic 1mg Remedia face parte din grupul vitaminelor B si contribuie la cresterea tesutului matern in timpul sarcinii, la buna functionare a hematopoiezei, la metabolismul normal al homocisteinei, la procesul de diviziune celulara si la sinteza normala a aminoacizilor.

In mod normal, femeile gravide ar trebui sa mearga la medic o data pe luna in primul trimestru.

In timpul primei vizite, medicul va efectua un examen fizic si pelvin complet. De asemenea, poate:

  • efectua o ecografie pentru a confirma sarcina
  • efectua un test Papanicolau
  • verifica tensiunea arteriala a gravidei
  • face teste pentru infectii cu transmitere sexuala, HIV si hepatita
  • estima data nasterii, care ar putea fi la aproximativ 266 de zile de la prima zi a ultimei menstruatii
  • depista anumiti factori de risc precum anemia
  • verifica nivelurile hormonilor tiroidieni
  • verifica greutatea

primul-trimestru-de-sarcina-ecografie

In jurul saptamanii 11 de sarcina, medicul va efectua un test numit screening de translucenta nucala (sau ecografie de translucenta nucala). Acest test cu ultrasunete masoara capul si grosimea gatului copilului. Masuratorile au rolul de a evalua riscul ca bebelusul sa dezvolte sindromul Down.

Intrebati-va medicul daca este recomandat sau nu screening-ul genetic in sarcina. Screening-ul genetic este un test folosit pentru a afla riscul bebelusului de a dezvolta anumite tulburari genetice.

Ce puteti face pentru o buna stare de sanatate in primul trimestru de sarcina

Este important ca o femeie insarcinata sa stie ce sa faca si ce sa evite in timpul sarcinii pentru a avea grija de ea insasi si de fat.

Ce aveti de facut in primul trimestru de sarcina

Pentru a va asigura o stare buna de sanatate in primul trimestru de sarcina este recomandat sa:

  • luati vitaminele prenatale
  • faceti sport in mod regulat
  • faceti exercitii Kegel benefice pentru podeaua pelvina
  • mancati fructe, legume, alimente care au proteine cu continut scazut de grasimi si alimente bogate in fibre
  • beti multa apa
  • mancati alimente cu suficiente calorii (cu aproximativ 300 de calorii mai mult decat in mod normal)

primul-trimestru-de-sarcina-alimentatie

Ce trebuie evitat in primul trimestru de sarcina

Urmatoarele lucruri trebuie evitate in primul trimestru de sarcina:

  • exercitiile fizice intense sau antrenamentele de forta care ar putea provoca lovituri la nivelul stomacului
  • alcoolul
  • cofeina (nu mai mult de o ceasca de cafea sau ceai pe zi)
  • fumatul
  • drogurile
  • pestele crud sau fructele de mare afumate
  • carnea de rechin, peste-spada, macrou (au niveluri ridicate de mercur)
  • curatarea litierei pisicilor, deoarece contactul cu fecalele acestora poate duce o boala parazitara numita toxoplasmoza
  • laptele sau alte produse lactate nepasteurizate
  • mezelurile sau hot dog-ul

 

 

 

Referinte:

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/first-trimester

https://www.healthline.com/health/pregnancy/first-trimester

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9699-first-trimester

https://www.medicalnewstoday.com/articles/first-trimester-of-pregnancy