Strabism la copii – cauze, factori de risc, diagnostic si corectie

Strabism la copii – cauze, factori de risc, diagnostic si corectie Strabism la copii – cauze, factori de risc, diagnostic si corectie

Ultima actualizare: 16 februarie 2024

Strabismul este o afectiune oftalmologica in care ochii nu sunt aliniati corect si practic nu se uita” in aceeasi directie, in acelasi timp. Strabismul este adesea cunoscut si sub numele de „ochi stramb”. In mod normal, ambii ochi trebuie sa se uite fix la acelasi punct, in acelasi timp, pentru a asigura o vedere binoculara adecvata si o perceptie corecta a adancimii.

Strabismul la copii poate fi cauzat de o varietate de factori, printre care ereditatea, problemele cu dezvoltarea musculaturii ochilor, tulburari ale nervilor care controleaza muschii ochilor sau chiar o problema de vedere nedepistata.

Este important ca strabismul sa fie diagnosticat cat mai devreme posibil, deoarece tratamentul precoce va imbunatati sansele de corectare a alinierii ochilor si de dezvoltare a vederii normale la copii.


Strabism – generalitati

Strabismul (ochii incrucisati) este o afectiune oculara frecventa la copii. Asa cum mentionam, este vorba de strabism atunci cand ochii nu sunt aliniati corespunzator si sunt indreptati in directii diferite (nealiniati). Un ochi poate privi drept inainte, in timp ce celalalt ochi se intoarce inauntru, in afara, in sus sau in jos. Nealinierea se poate schimba de la un ochi la altul.

Exista sase muschi care se ataseaza de fiecare ochi si ii controleaza acestuia miscarea. Un muschi muta ochiul spre dreapta, iar un muschi muta ochiul spre stanga. Ceilalti patru muschi misca ochiul in sus, in jos si intr-un unghi. Pentru a se concentra pe o singura imagine, toti cei sase muschi ai fiecarui ochi trebuie sa lucreze impreuna.

Strabismul afecteaza vederea deoarece ambii ochi trebuie sa vizeze impreuna acelasi loc, pentru a vedea corect. Daca ochii cuiva sunt aliniati corespunzator in timpul copilariei, vederea ar trebui sa se dezvolte normal. Dar daca ochii nu sunt aliniati, se poate dezvolta o afectiune numita ambliopie. Simptomul ei principal este ca ochiul nealiniat are o vedere mai slaba.

Strabism la copii – factori de risc si cauze

Exista multe motive pentru care ochii unui copil se pot indrepta in directii diferite. Unul dintre cele mai frecvente motive este acela al existentei unei probleme de vedere, cum ar fi miopia sau hipermetropia. Daca vederea unui copil este incetosata din cauza miopiei sau a hipermetropiei, este posibil ca ochii sa fie nevoiti sa se incordeze pentru a vedea clar. Aceasta incordare poate face ca ochii unui copil sa se incruciseze sau sa se desparta. Dar atunci cand copilul poarta ochelari pentru a-si corecta vederea incetosata, alinierea ochilor se poate imbunatati si ea.

Alte cauze ale strabismului sunt:

  • nasterea prematura;
  • tulburarile neurologice (legate de creier);
  • sindromul Down;
  • ereditatea;
  • problemele de control muscular ocular;
  • leziunile sau traumatismele oculare.

La multi copii, strabismul poate aparea fara o cauza evidenta.

Strabism la copii – manifestari si simptomatologie

Este posibil sa observati ca ochii copilului dumneavoastra privesc simultan in directii diferite. De asemenea, puteti observa ca acesta inchide un ochi sau isi inclina capul cand se uita la un obiect. Acesta poate fi modul in care cel mic a facut ca ambii ochi sa lucreze impreuna si este un semn de strabism.

Pediatrul copilului sau invatatorul pot observa si ei aceste semne. Daca banuiti ca copilul ar putea avea strabism, vizitati un oftalmolog pediatru pentru un control oftalmologic complet.

Cand copiii au mai putin de un an, ochii lor pot parea incrucisati. Problema se numeste pseudostrabism. De obicei, apare daca copilul are un nas plat sau un pliu de piele la pleoapa interioara. Cu timpul, pseudostrabismul se corecteaza de la sine, pe cand strabismul nu.  

Diagnosticul de strabism la copii

Strabismul la copii poate fi diagnosticat de un medic oftalmolog si implica adesea urmatoarele etape:

  • examinarea fizica a ochilor – medicul va examina ochii copilului, pentru a le evalua alinierea. Va observa daca vreunul dintre ochi se abate intr-o directie diferita sau daca exista alte semne vizibile ale strabismului.
  • evaluarea miscarii oculare – medicul va evalua miscarile ochilor, pentru a identifica daca exista probleme in controlul muscular al globilor oculari. Acest lucru poate implica monitorizarea miscarilor oculare ale copilului, in timp ce acesta urmareste un obiect in miscare sau in timp ce se uita in diferite directii.
  • teste de vedere – copiii pot fi supusi la teste de vedere, cum ar fi teste de acuitate vizuala, pentru a determina daca exista o deficienta de vedere care contribuie la strabism.
  • evaluarea vederii binoculare – medicul va evalua capacitatea ochilor de a lucra impreuna si de a produce o vedere binoculara normala. Acest lucru poate include teste care evalueaza perceptia adancimii si coordonarea dintre cei doi ochi.
  • examinarea fundului ochiului – se poate realiza pentru a evalua sanatatea ochilor si pentru a verifica daca exista alte afectiuni oftalmologice asociate.

Strabism la copii – metode de corectie

Metodele de corectie a strabismului depind de severitate, de cauza si de varsta copilului. Acestea sunt:

  • Purtarea ochelarilor de vedere

Daca strabismul este cauzat de o problema de vedere, cum ar fi miopia sau hipermetropia, atunci ochelarii pot corecta si strabismul la acesti copii.

  • Plasturi sau picaturi pentru ochi

Uneori, oftalmologul poate recomanda plasturi sau picaturi pentru ochi, care sa intareasca ochiul mai slab al copilului. Acest tip de interventie poate face mai usor pentru copil sa isi tina ochii drepti.

  • Chirurgie pentru strabism

Operatia este efectuata pentru a corecta alinierea ochilor. Oftalmologii pediatri sunt special instruiti pentru a efectua aceasta interventie chirurgicala in siguranta si eficient asupra ochilor copiilor.

In timp ce copilul este complet adormit sub anestezie generala, oftalmologul face o mica incizie in tesutul care acopera ochiul, pentru a gasi muschii oculari in interiorul orbitei. Chirurgul poate slabi un muschi pentru a-l face sa traga mai putin sau poate strange un muschi pentru a-l face sa traga mai tare. Acest lucru poate fi necesar pentru unul sau ambii ochi. Unii copii ar putea avea nevoie de o a doua interventie pentru alinierea ochilor.

Dupa operatie, majoritatea copiilor pot reveni la rutina lor zilnica in aproximativ 2-3 zile. La fel ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, exista riscuri in cazul interventiilor chirurgicale pentru strabism. Oftalmologul va discuta cu dumneavoastra despre aceste riscuri si beneficii ale interventiei chirurgicale.

Chirurgia strabismului este in mod normal o modalitate sigura si eficienta de a trata nealinierea ochilor. Totusi, nu inlocuieste ochelarii de vedere sau plasturii daca medicul oftalmolog recomanda asa ceva. In unele situatii, se poate folosi o combinatie de tratamente, cum ar fi ochelari, terapie de acoperire a ochiului si terapie vizuala, pentru a obtine cele mai bune rezultate posibile in tratamentul strabismului.

Complicatiile strabismului la copii

Strabismul poate duce la o serie de complicatii si probleme daca nu este tratat cu seriozitate. Dintre complicatii amintim:

  • ambliopia (ochi lenes) – este una dintre cele mai frecvente complicatii ale strabismului. Este o afectiune in care ochiul cu strabism nu dezvolta o vedere normala, deoarece creierul suprima semnalele provenite de la acesta. Cu cat este mai devreme detectata si tratata ambliopia, cu atat sunt mai mari sansele de recuperare a vederii normale.
  • scaderea perceptiei adancimii – strabismul poate afecta capacitatea de a percepe adancimea si distanta corecta, deoarece vederea binoculara (folosirea ambilor ochi pentru a vedea in profunzime) poate fi afectata.
  • probleme de imagine de sine si sociale – copiii cu strabism pot intampina dificultati in interactiunile sociale si pot avea probleme cu imaginea de sine, mai ales daca strabismul este evident si usor perceput de ceilalti.