Miopie: cauze, simptome, tratament

Miopie: cauze, simptome, tratament Miopie: cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 19 septembrie 2023

miopie

Miopia este un viciu de refractie care afecteaza vederea la distanta. Apare atunci cand forma ochiului (sau forma anumitor parti ale ochiului) face ca razele de lumina sa se refracte (sa-si schimbe directia) incorect. La persoanele cu miopie, razele de lumina care ar trebui sa fie focalizate pe tesuturile nervoase aflate in partea din spate a ochiului (retina) sunt focalizate in fata retinei.

Miopia se dezvolta de obicei in timpul copilariei si adolescentei si, de obicei, devine mai stabila la varsta de 20-40 de ani. Miopia poate fi transmisa ereditar.

Afectiunea poate fi diagnosticata in timpul unui examen oftalmologic de rutina si poate fi corectata cu ochelari de vedere, lentile de contact sau chirurgie refractiva.

Miopia poate sa duca la orbire?

De obicei, miopia este o problema minora, insa, in cazuri rare, poate aparea un tip progresiv numit miopie degenerativa, care poate fi foarte grava, reprezentand o cauza principala a orbirii. Miopia degenerativa afecteaza insa doar aproximativ 2% din populatie si se crede ca este transmisa ereditar.


Ce este miopia

Miopia este o eroare de refractie, ceea ce inseamna ca ochiul nu poate indoi sau refracta lumina corect. Ochiul nu focalizeaza corect lumina care patrunde in el, asa ca lucrurile aflate la distanta par neclare.

Exista mai multe tipuri de miopie.

Miopie simpla

In caz de miopie simpla, ochiul este sanatos. Persoanele care au probleme de vedere pot purta ochelari sau lentile de contact pentru a le corecta cu usurinta.

Miopie forte

Aceasta este o forma mai severa de miopie si apare atunci cand o persoana dezvolta miopie la o varsta frageda, iar boala se agraveaza pe masura ce inainteaza in varsta.

Persoanele cu aceste tip de miopie pot avea un risc mai mare de a dezvolta alte afectiuni oculare, cum ar fi dezlipirea de retina, glaucomul sau cataracta.

Miopie patologica

Persoanele cu miopie patologica sau degenerativa pot avea afectiuni suplimentare ale ochilor. Miopia patologica poate provoca, de asemenea, pierderea vederii, pe care ochelarii sau lentilele de contact nu o pot corecta.

Picaturile de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile sunt recomandate pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi.

Cauzele miopiei

Miopia este cauzata de o eroare de refractie. O eroare de refractie apare atunci cand ochiul nu focalizeaza corect lumina.

In cazul persoanelor cu miopie, ochiul concentreaza lumina in fata retinei, in loc de partea din spate a acesteia. Retina este suprafata din spatele ochiului care transforma lumina in impulsuri electrice pe care creierul le percepe ca imagini. Cand ochiul concentreaza lumina in fata retinei, poate duce la vedere incetosata.

Acest lucru se intampla deoarece forma ochiului este usor anormala. La persoanele cu miopie, globul ocular s-ar putea sa fie putin prea alungit sau corneea prea rotunjita. Corneea este invelisul transparent de pe partea din fata a ochiului. Aceste modificari structurale pot determina ochiul sa se concentreze incorect.

Factori de risc pentru miopie

Oricine poate dezvolta miopie. Cu toate acestea, cei mai predispusi la aceasta problema de vedere sunt copiii si adolescentii, boala putandu-se agrava pe masura ce acestia se apropie de varsta de 20 de ani.

Factorii de risc pentru miopie sunt:

Varsta

Potrivit specialistilor, miopia apare adesea cand copilul are intre 6 si 14 ani si poate continua sa se agraveze pana cand acesta ajunge la varsta de 20 de ani. Ochii unei persoane cresc la aceasta varsta, asa ca forma lor se poate schimba.

Picaturile de ochi Assista Oftapic Intensive lubrifiaza, hidrateaza, calmeaza, protejeaza si revigoreaza ochii uscati, deshidratati si obositi.

Diabet

Miopia este frecventa in randul adultilor care au anumite conditii de sanatate, cum ar fi diabetul.

Stresul vizual frecvent

Persoanele care efectueaza actiuni detaliate, cum ar fi privitul in ecranul computerului sau cititul pentru perioade mai lungi, se pot alege cu miopie temporara. In timp, acest lucru poate afecta permanent vederea la distanta.

Istoricul familial

Miopia poate fi o afectiune mostenita. Copiii care au unul sau ambii parinti miopi prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceasta problema oculara.

Mai putin timp petrecut in aer liber

Copiii care petrec mult timp in aer liber au un risc mai mic sa dezvolte miopie.

Mai mult timp petrecut folosind dispozitive electronice

Copiii de varsta scolara care petrec sapte ore sau mai mult pe saptamana privind in ecrane isi pot tripla riscul de a dezvolta miopie, potrivit unui studiu realizat in 2017.

Picaturile de ochi Assista Oftapic Allergy sunt o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceste picaturi de ochi sunt compatibile cu toate lentilele de contact.

Semne si simptome de miopie

Miopia se poate dezvolta treptat sau rapid. Miopia se declanseaza de obicei la varsta de 6-14 ani si se agraveaza pana la 20 de ani, dupa care deseori se stabilizeaza.

Persoanele cu miopie au de obicei urmatoarele semne si simptome:

  • dificultate in a vedea obiecte aflate la distanta (vedere incetosata);
  • nevoia de a se incrunta pentru a vedea clar;
  • dureri de cap;
  • ochi obositi.

Diagnostic

Optometristul poate efectua o serie de teste pentru a verifica daca o persoana se confrunta sau nu cu miopie.

In prima faza, persoana in cauza trebuie sa citeasca litere si numere de diferite dimensiuni, dintr-o diagrama aflata in cealalta parte a camerei. Cu cat literele sau numerele sunt mai mici, cu atat persoanei cu miopie ii va fi mai greu sa le distinga.

Optometristul poate folosi, de asemenea, un instrument numit dioptron, care este alcatuit din diferite lentile pe care specialistul le pozitioneaza in fata ochiului. Cand dioptronul este asezat in pozitia corecta, optometristul va genera o lumina pentru a masura modul in care ochiul o focalizeaza. Acest lucru il va ajuta sa stabileasca dioptria si reteta de ochelari necesari pentru a corecta vederea persoanei.

miopie-diagnostic

Tratament

Dupa ce confirma diagnosticul de miopie, optometristul poate propune unul dintre tratamentele disponibile.

Ochelari si lentile de contact

Ochelarii si lentilele de contact sunt cele mai frecvente recomandari de tratament pentru miopie. Optometristul comanda lentile personalizate pe baza retetei stabilite. Acestea se vor potrivi in rama ochelarilor si vor corecta miopia.

Lentilele de contact sunt discuri transparente care se plaseaza pe suprafata ochiului. La fel ca ochelarii, lentilele de contact sunt, de asemenea, personalizabile in functie de prescriptie.

miopie-tratament-ochelari

Multe persoane carora nu le place aspectul sau senzatia de a purta ochelari prefera lentilele de contact, deoarece acestea sunt mult mai mici si mai greu de observat. Cu toate acestea, lentilele trebuie schimbate si curatate in mod regulat.

Ortokeratologie

Persoanele cu forme usoare de miopie pot beneficia de un proces nechirurgical numit ortokeratologie. Acest tratament presupune purtarea unor lentile de contact rigide, care remodeleaza corneea.

Aceste lentile pun presiune pe cornee pentru a o aplatiza. Acest lucru, la randul sau, schimba modul in care lumina se concentreaza pe masura ce patrunde in ochi. Aceste lentile de contact trebuie purtate pe timpul nopii, in timpul somnului.

Acest proces poate imbunatati vederea, insa vine la pachet si cu un risc de infectii oculare.

Interventie chirurgicala

Persoanele care nu vor sa poarte ochelari, care doresc o metoda de vindecare permanenta sau care au forme severe de miopie au la dispozitie cateva tipuri diferite de interventii chirurgicale.

O forma de interventie chirurgicala este operatia cu laser, in care oftalmologul va folosi un fascicul puternic de lumina pentru a modifica forma corneei.

Chirurgia cu laser ajusteaza modul in care ochiul concentreaza lumina, ceea ce inseamna ca imaginile care erau candva neclare ar trebui sa fie acum clare.

Operatia dureaza aproximativ 10 minute pentru fiecare ochi. Aceasta optiune poate fi costisitoare, dar de obicei este nedureroasa. Vederea ar trebui sa revina la normal in aproximativ o zi de la operatie.

miopie-tratament-operatie

Cu toate acestea, unele persoane pot avea vedere incetosata sau ochi uscati timp de saptamani sau luni dupa interventie.

Alte forme de interventie chirurgicala pot implica plasarea unei lentile corective in interiorul ochiului. Medicii oftalmologi recomanda acest tip de interventie chirurgicala pentru formele de miopie mai severa.

Metode de prevenire

Avand in vedere ca miopia are cauze genetice, persoanele care au antecedente de miopie in familie nu pot preveni acest viciu de refractie.

Petrecerea timpului afara, la lumina zilei, ar putea ajuta totusi la reducerea progresiei miopiei.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/myopia

https://www.everydayhealth.com/myopia/guide/

https://www.healthline.com/health/nearsightedness

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8579-myopia-nearsightedness

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nearsightedness/symptoms-causes/syc-20375556

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Allergy X 10 ml

    Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine…

  • Assista Oftapic Advanced picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced X 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti,…