Trompe uterine infundate: cauze, simptome, tratament

Trompe uterine infundate: cauze, simptome, tratament Trompe uterine infundate: cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 8 mai 2024

trompe-uterine-infundate

Trompele uterine sunt doua tuburi subtiri, cate una pe fiecare parte a uterului, prin care ovulele mature calatoresc de la ovare la uter. Aceste trompe uterine se pot infunda, obstructia fiind cauzata de obicei de formarea tesutului cicatricial, de aderente sau infectii care impiedica ovulul sa se deplaseze prin trompe. Aceasta problema poate afecta una sau ambele trompe si este cauza infertilitatii a pana la 30% dintre femei.

Este neobisnuit ca persoanele cu trompe uterine infundate sa aiba simptome. Ba mai mult, femeile care au aceasta problema presupun ca daca au menstruatie regulata, fertilitatea lor este buna. Acest lucru nu este intotdeauna adevarat.

In fiecare luna, cand are loc ovulatia, un ovul este eliberat dintr-unul dintre ovare. Ovulul calatoreste din ovar, prin trompele uterine si catre uter. Spermatozoizii trebuie, de asemenea, sa inoate din colul uterin, prin uter si prin trompele uterine pentru a ajunge la ovul. Fertilizarea are loc de obicei in timp ce ovulul calatoreste prin trompa.

Daca una sau ambele trompe uterine sunt blocate, ovulul nu poate calatori catre uter, iar spermatozoizii nu pot ajunge la ovul, impiedicand fertilizarea si dezvoltarea sarcinii. De asemenea, este posibil ca trompa uterina sa nu fie blocata total, ci doar partial. Acest lucru poate creste riscul dezvoltarii unei sarcini extrauterine (sau sarcina tubara).


Informatii generale despre trompe uterine infundate

Trompele uterine infundate, sau obstructia tubara, reprezinta o posibila cauza a infertilitatii. De obicei, aceasta problema nu produce simptome. Unii factori pot creste riscul de a dezvolta afectiunea.

Trompele uterine sunt tuburi musculare captusite cu structuri delicate, asemanatoare firelor de par. Aceste structuri functioneaza in ambele directii. Mai exact, ajuta ovulul sa calatoreasca de la ovare in jos catre uter si ajuta spermatozoizii sa calatoreasca in sus, dinspre uter.

Fiecare trompa uterina se termina in fimbrii, care sunt structuri asemanatoare degetelor. Fimbriile preiau si ghideaza ovulul catre trompa dupa ce acesta este eliberat de ovar.

Trompele uterine joaca un rol important in procesul de conceptie deoarece ele reprezinta locul unde sunt fertilizate majoritatea ovulelor.

trompe-uterine-infundate-informatii-generale

Daca o parte a trompei uterine ajunge sa fie deteriorata, cum se intampla, de exemplu, in urma unei interventii chirurgicale sau a unei infectii, la nivelul trompei se poate forma tesut cicatricial care o blocheaza.

Cauze

Dupa cum mentionam, trompele uterine sunt de obicei blocate de tesut cicatricial sau de aderente pelvine. Acestea pot fi cauzate de multi factori, printre care:

  • Boala inflamatorie pelvina

Aceasta boala poate provoca cicatrici sau hidrosalpinx, care inseamna blocarea cu lichid a trompelor uterine.

  • Endometrioza

Endometrioza este o afectiune provocata de acumularea tesutului endometrial in trompele uterine, lucru care poate cauza un blocaj. Tesutul endometrial format pe exteriorul altor organe poate provoca, de asemenea, aderente care blocheaza trompele uterine.

  • Anumite infectii cu transmitere sexuala (ITS)

Chlamydia si gonoreea pot provoca cicatrici si pot duce la boli inflamatorii pelvine.

  • O sarcina ectopica anterioara

O sarcina ectopica (sau extrauterina) poate cauza formarea unor cicatrici la nivelul trompelor uterine.

  • Fibroame

Aceste excrescente pot bloca trompele uterine, in special acolo unde acestea se conecteaza la uter.

cauze-trompe-uterine-infundate

  • Operatii abdominale anterioare

Interventiile chirurgicale anterioare, in special la nivelul trompelor uterine, pot duce la formarea unor aderente pelvine care blocheaza trompele.

Multe cauze ale trompelor uterine infundate nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, riscul poate fi redus prin folosirea prezervativelor in timpul relatiilor sexuale.

Efecte asupra fertilitatii

Sistemul reproducator feminin este alcatuit din ovare, uter si trompe uterine. Daca oricare dintre aceste trei zone este afectata de o problema medicala, aparitia sarcinii poate fi ingreunata.

Fiecare dintre cele doua ovare se conecteaza la uter prin cele doua trompe uterine. Ovarele stocheaza ovulele si le elibereaza aleatoriu, fiecar ovar eliberand un ovul in fiecare luna. De exemplu, ovarul drept ar putea elibera un ovul timp de trei luni la rand, iar apoi ovarul stang ar putea elibera un ovul luna urmatoare.

Daca o trompa uterina este infundata, este posibil ca ovulul sa poata fi fertilizat. In schimb, daca ambele trompe uterine sunt infundate, acest lucru este mai putin probabil.

Semne si simptome de trompe uterine infundate

Femeile cu trompe uterine infundate nu prezinta adesea alte simptome in afara de dificultatea de a concepe. De obicei, medicii pun acest diagnostic daca aceste femei au incercat sa ramana insarcinate timp de un an, fara succes.

Femeile cu trompe uterine infundate se pot confrunta, de exemplu, cu simptome precum durere pelvina sau abdominala. Aceasta durere poate aparea in mod regulat, cum ar fi in timpul perioadei menstruale, sau poate fi constanta.

simptome-trompe-uterine-infundate

Uneori, o obstructie la nivelul trompelor uterine poate determina blocarea unui ovul fertilizat, ducand la formarea unei sarcini ectopice. Sarcina ectopica nu provoaca intotdeauna simptome si este de obicei detectata in timpul unei scanari. Cu toate acestea, unele femei pot prezenta semne de sarcina, cum ar fi dureri de stomac pe o parte a corpului sau sangerari vaginale. Orice femeie care suspecteaza ca are o sarcina extrauterina ar trebui sa solicite imediat asistenta medicala.

Diagnostic

Trompele uterine infundate pot fi dificil de detectat. Trompele uterine se pot deschide si inchide, asa ca nu este intotdeauna usor de spus daca sunt blocate sau doar inchise.

Exista trei teste principale care pot ajuta la diagnosticarea trompelor uterine infundate:

  • histerosalpingografia (HSG): in timpul acestei proceduri radiologice, medicul injecteaza o substanta de contrast in uter, substanta care se deplaseaza apoi catre trompele uterine. Acest lichid inofensiv este vizibil pe radiografie. Daca acesta nu se deplaseaza prin trompele uterine, acestea pot fi infundate.
  • sonohisterografia: acest tip de ecografie este foarte similar cu HSG, insa implica folosirea undelor sonore pentru a prezenta o imagine a trompelor uterine.
  • laparoscopia: aceasta procedura este cunoscuta si prin denumirea de chirurgie prin gaura cheii. In timpul laparoscopiei, chirurgul face o mica incizie in zona abdominala si introduce o camera mica pentru a examina interiorul trompelor uterine.

Laparoscopia este cel mai precis test pentru detectarea trompelor uterine infundate. Cu toate acestea, este posibil ca medicii sa nu recomande acest test ca diagnostic precoce, deoarece este invaziv si nu poate trata problema.

Metode de tratament pentru trompe uterine infundate

Daca trompele uterine sunt infundate de cantitati mici de tesut cicatricial sau aderente, medicul poate folosi interventia chirurgicala laparoscopica pentru a indeparta blocajul si pentru a deschide trompele uterine.

trompe-uterine-infundate-tratament

Daca trompele uterine sunt blocate de cantitati mari de tesut cicatricial sau aderente, este posibil ca tratamentul pentru a elimina blocajele sa nu fie posibil.

Chirurgia pentru repararea tuburilor deteriorate de o sarcina extrauterina sau de o infectie poate fi o optiune. Daca blocajul este cauzat de deteriorarea unei parti a trompei uterine, chirurgul poate sa indeparteze portiunea afectata si sa conecteze cele doua sectiuni sanatoase.

Solutii pentru sarcina

Multe femei pot sa ramana insarcinate dupa administrarea tratamentului pentru trompe uterine infundate. Sansele de a ramane gravida sunt influentate de metoda de tratament si de severitatea blocajului.

Sansele sunt mai mari daca blocajul este aproape de uter. Rata de succes scade, in schimb, daca blocajul se afla la capatul trompei, langa ovar.

Sansa de a ramane insarcinata dupa o interventie chirurgicala pentru repararea trompelor deteriorate de o infectie sau de o sarcina ectopica este mica. Depinde de cat de mult din trompa trebuie indepartat si de ce parte este indepartata.

trompe-uterine-infundate-sarcina

Discutati cu medicul inainte de tratament, pentru a intelege cat de mari sunt sansele de a avea o sarcina.

Posibile complicatii

Operatia de deschidere a trompelor uterine implica aceleasi complicatii potentiale ca orice interventie chirurgicala. Acestea sunt:

  • infectia;
  • formarea unei cantitati si mai mari de tesut cicatricial;
  • afectarea organelor;
  • sangerare.

Cu toate acestea, interventia chirurgicala laparoscopica are un risc relativ scazut. Riscul pentru sarcina dupa o interventie chirurgicala este sarcina extrauterina, ceea ce inseamna ca ovulul fertilizat ramane blocat in afara uterului, adesea intr-o trompa uterina. Ovulul nu se dezvolta in acest caz si poate exista un risc pentru sanatatea pacientei.

Femeile supuse unei interventii chirurgicale la nivelul trompelor ar trebui sa mearga la medic de indata ce constata ca sunt insarcinate, pentru a se asigura ca sarcina respectiva nu este ectopica.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/womens-health/blocked-fallopian-tubes

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321419

https://www.verywellfamily.com/all-about-blocked-fallopian-tubes-1959927

https://veritasfertility.com/conditions/tubal-blockage/