Dureri de spate in zona plamanilor – cauze posibile si modalitati de ameliorare

Dureri de spate in zona plamanilor – cauze posibile si modalitati de ameliorare Dureri de spate in zona plamanilor – cauze posibile si modalitati de ameliorare

Ultima actualizare: 16 mai 2024

dureri-de-spate-in-zona-plamanilor-cauze-si-tratament

Exista tot felul de motive pentru care puteti resimti dureri de spate in zona plamanilor, acestea variind de la tuse persistenta si traumatisme si pana la afectiuni pulmonare cronice, cum ar fi cancerul. In materialul de fata ne propunem sa detaliem cele mai frecvente cauze ale acestui fenomen si optiunile de tratament prin care puteti ameliora sau trata durerile de spate in zona plamanilor.


Dureri de spate in zona plamanilor – posibile cauze

Durerile pulmonare sunt profunde, resimtite ca niste junghiuri ce apar de obicei in partea superioara a spatelui, aproape de locul in care omoplatii se unesc cu coloana vertebrala.

Daca durerile de spate persista mai multe zile, sunt severe sau se agraveaza, nu amanati vizita la medic. De asemenea, in cazul in care va confruntati si cu febra, frisoane, transpiratii nocturne si slabire neintentionata, adresati-va imediat unui specialist deoarece pot fi semnele unei infectii la plamani sau a unei boli de inima. Acestea fiind spuse, haideti sa exploram impreuna cele mai frecvente cauze ale durerii de spate in zona plamanilor.

Accidentari

Traumatismele care afecteaza mucoasa plamanilor sau oasele si muschii din zona respectiva pot genera dureri de spate in zona plamanilor. In caz de vatamare grava, coastele rupte pot perfora unul dintre plamani. In functie de gravitate, punctiile respective pot sa se vindece de la sine sau sa necesite o interventie chirurgicala de urgenta.

Infectii

Infectiile pulmonare sau aparute la nivelul mucoasei plamanilor pot provoca durere si disconfort cand respirati. Pe lista infectiilor care pot cauza dureri de spate in zona plamanilor se numara:

  • pleurezia – este o inflamatie a mucoasei plamanilor, care poate provoca dureri ascutite atat in zona spatelui, cat si a pieptului. Pleurezia este adesea rezultatul unei infectii virale sau bacteriene.
  • astmul – aceasta infectie pulmonara cronica (pe termen lung) poate provoca inclusiv dureri de spate in zona plamanilor;
  • costocondrita – consta in inflamatia cartilajului cutiei toracice si poate fi urmarea unei leziuni, infectii sau iritatii. Aceasta afectiune poate sa provoace dureri ascutite, intense sau se poate dezvolta lent. Cand costocondrita afecteaza partea dorsala a coastelor, poate fi perceputa ca dureri de spate in zona plamanilor.

Scolioza

Reprezinta o curbura anormala a coloanei vertebrale. In formele severe, scolioza poate modifica structura toracelui, afectand functia pulmonara. De obicei, curbura excesiva pune presiune asupra plamanilor, ceea ce poate provoca durere la nivelul mucoasei plamanilor si a muschilor din jurul acestora.

Embolie pulmonara

Embolia pulmonara implica formarea unui cheag de sange in tesutul pulmonar. Cel mai frecvent simptom consta in respiratia sacadata sau scurtarea respiratiei, dar poate provoca si durere in piept sau dureri de spate in zona plamanilor, deci in partea superioara a spatelui.

Cheagurile de sange formate in plamani constituie o urgenta medicala. Daca banuiti ca aveti embolie pulmonara, trebuie sa solicitati imediat ingrijiri medicale.

Hiperinflatie pulmonara

Acest fenomen se declanseaza cand plamanii nu se pot goli eficient de aerul neoxigenat, problema putand surveni din cauza blocajelor aparute la nivelul cailor respiratorii sau al alveolelor din plamani.

Daca aveti hiperinflatie pulmonara, s-ar putea sa va confruntati cu dificultati la inspirare, respiratia devenind in general greoaie. Aceasta tulburare provoca deseori o durere surda si persistenta in piept sau chiar dureri de spate in zona plamanilor. Hiperinflatia pulmonara este un simptom frecvent asociat cu emfizemul avansat si boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC).

Atelectazie

Atelectazia apare din cauza colapsului alveolelor din plamani sau cand acesti saculeti nu se extind normal pentru a se putea umple cu aer. Fenomenul este adesea rezultatul blocajului cailor respiratorii, dar poate aparea si ca urmare a unei presiuni din afara plamanilor, a acumularii de lichid sau a unui colaps mai vast al plamanilor.

In functie de suprafata tesutului pulmonar afectat, s-ar putea sa nu provoace simptome sau, din contra, puteti resimti dureri ascutite, de scurta durata.

Afectiuni cardiace

Si bolile de inima pot cauza dureri in piept. Diminuarea fluxului de sange catre inima poate provoca angina, un tip de durere in piept. In cazuri severe, poate surveni inclusiv accidentul vascular cerebral sau infarctul. Durerea determinata de aceste probleme medicale poate iradia spre piept, plamani sau spate, deci nu este exclus sa va confruntati cu dureri de spate in zona plamanilor.

Cancer pulmonar

Puteti resimti dureri de spate in zona plamanilor si in cazul anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar. Potrivit Institutului Dana-Farber pentru cancer, aproximativ 25% dintre persoanele cu cancer pulmonar sufera de dureri de spate in zona plamanilor. De fapt, durerea de spate este deseori primul simptom de cancer pulmonar pe care pacientii il observa inainte de a se adresa medicului si a li se stabili diagnosticul. Durerile de spate pot aparea insa si ca efect secundar al tratamentului pentru cancer.

Dureri de spate in zona plamanilor – tratament

Medicii stabilesc tipul de tratament in functie de cauza care a dus la durere in piept sau dureri de spate in zona plamanilor. In continuare, vom explora cateva dintre optiunile terapeutice pe care specialistul vi le poate recomanda daca va confruntati cu un astfel de disconfort.

Medicamente

In unele cazuri, se pot prescrie medicamente pentru a ameliora un eventual disconfort de la nivelul pieptului sau a unei dureri de spate in zona plamanilor. Iata cateva exemple in acest sens:

  • medicamente fara prescriptie medicala (OTC), cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), pentru a combate durerea si inflamatia;
  • tratamente pentru pacientii care au suferit un atac de cord, cum ar fi aspirina, nitroglicerina si medicatia pentru eliminarea cheagurilor;
  • medicamente pentru reducerea hipertensiunii arteriale sau pentru prevenirea durerii in piept si a cheagurilor de sange, cum ar fi inhibitorii ECA, beta-blocantele si medicamentele pentru fluidizarea sangelui;
  • diluanti sanguini si medicamente pentru eliminarea cheagurilor de sange la persoanele cu embolie pulmonara;
  • antibiotice sau antifungice pentru tratarea afectiunilor care pot fi cauzate de o infectie, cum ar fi pericardita sau pleurezia, boli care pot cauza inclusiv dureri de spate in zona plamanilor;
  • medicamente pentru ameliorarea arsurilor la stomac, cum ar fi antiacide, blocante H2 si inhibitori ai pompei de protoni;
  • medicamente cu administrare orala pentru suprimarea acidului gastric, adesea in combinatie cu antibiotice, pentru a trata ulcerul peptic;
  • medicamente pentru dizolvarea calculilor biliari, daca durerea iradiaza spre partea de sus a spatelui;
  • medicamente antivirale pentru tratarea zonei zoster;
  • chimioterapie pentru a distruge celulele canceroase, cum ar fi in cazul pacientilor cu cancerul pulmonar, care printre alte simptome se confrunta si cu dureri de spate in zona plamanilor.

Proceduri nechirurgicale

Procedurile nechirurgicale pot ajuta, de asemenea, la tratarea afectiunilor care cauzeaza durere in piept sau dureri de spate in zona plamanilor. Printre aceste optiuni se numara:

  • interventia coronariana percutanata (ICP) – recomandata in caz de infarct sau angina pectorala necontrolata;
  • procedurile de drenare a lichidului acumulat intr-o zona inflamata – de exemplu, la pacientii diagnosticati cu pericardita sau pleurezie.

Interventie chirurgicala

In anumite situatii, medicul poate recomanda interventia chirurgicala ca tratament pentru o afectiune care provoaca durere in piept sau dureri de spate in zona plamanilor. Iata cateva exemple de interventii chirurgicale indicate in astfel de cazuri:

  • operatie de bypass cardiac, pentru a trata un atac de cord sau angina pectorala necontrolata;
  • remedierea pe cale chirurgicala a anevrismelor de aorta, procedura care se poate face fie prin operatie pe torace deschis, fie prin chirurgie endovasculara;
  • indepartarea vezicii biliare, daca aveti litiaza biliara recurenta si, pe fondul acesteia, va confruntati cu dureri in piept sau dureri de spate in zona plamanilor;
  • interventie chirurgicala pentru a trata o hernie de disc, procedura care poate consta in indepartarea discului lezat;
  • extirparea tesutului canceros.

Alte optiuni terapeutice

In unele cazuri, poate fi necesara terapia fizica pentru a trata cauza durerii aparute in piept sau spate. De exemplu, terapia fizica poate fi de ajutor cand va recuperati dupa o hernie de disc sau dupa o leziune musculara.

Chiar si in caz de cancer, interventia chirurgicala si chimioterapia nu sunt singurele optiuni de tratament disponibile. Radioterapia, terapia tintita si imunoterapia pot fi, de asemenea, recomandate in tipurile de cancer care genereaza dureri de spate in zona plamanilor.

Modificari ale stilului de viata

Si ajustarea stilului de viata poate fi benefica in tratarea sau prevenirea unora dintre cauzele aparitiei unor dureri de piept sau dureri de spate in zona plamanilor. Printre modificarile stilului de viata care pot fi incluse in planul de tratament se numara:

  • dieta echilibrata pentru mentinerea sanatatii inimii;
  • exercitiile fizice regulate;
  • mentinerea unei greutati sanatoase;
  • gestionarea nivelului de stres;
  • evitarea fumatului;
  • limitarea consumului de alcool;
  • evitarea alimentelor care pot declansa tulburari precum arsurile la stomac (alimentele picante, acide si/sau grase).

 

Surse:

https://www.healthline.com/health/lung-pain-in-back

https://www.healthline.com/health/chest-and-back-pain

https://longislandneuro.com/is-it-back-pain-or-lung-pain/