Cancer pulmonar – cauze, factori de risc, simptomatologie si preventie

Cancer pulmonar – cauze, factori de risc, simptomatologie si preventie Cancer pulmonar – cauze, factori de risc, simptomatologie si preventie

Ultima actualizare: 13 martie 2024

cancer-pulmonar-cauze-simptome-tratament

In fiecare an, mor mai multi oameni de cancer pulmonar decat de cancer de colon, san si prostata la un loc. Cancerul pulmonar apare in general la varstnici, majoritatea persoanelor diagnosticate cu aceasta afectiune avand peste 65 de ani si mai rar sub 45 de ani.

In ultimii ani, numarul cazurilor de cancer pulmonar a mai scazut, partial pentru ca unii fumatori renunta treptat la acest obicei nesanatos, dar si datorita progreselor in depistarea incipienta a bolii si instaurarea rapida a tratamentului.


Cancer pulmonar – generalitati

Cancerul este o boala in care celulele organismului se dezvolta necontrolat, iar daca afectiunea apare la plamani, se numeste cancer pulmonar. De acolo boala se poate insa raspandi la ganglionii limfatici sau alte organe, cum ar fi creierul, situatie in care celulele canceroase creeaza mult temutele metastaze.

Cancerul care debuteaza in plamani se numeste cancer pulmonar primar. Cancerul care se raspandeste la plamani dupa ce a aparut initial in alta parte a corpului este cunoscut sub numele de cancer pulmonar secundar.

In acest articol, nu vom concentra asupra cancerului pulmonar primar. Acestea fiind spuse, exista doua forme principale de cancer pulmonar primar, clasificate in functie de tipul celulelor care incep sa se dezvolte anormal. Acestea sunt:

  • cancerul fara celule mici: – care este si cea mai frecvent intalnita forma a bolii, reprezentand aproximativ 80 – 85% din cazuri. La randul sau, acesta poate fi de trei tipuri: adenocarcinom, carcinom cu celule scuamoase si carcinom cu celule mari (nediferentiat).
  • cancerul cu celule mici: – o forma mai neobisnuita, care in general se raspandeste mai repede decat cancerul pulmonar fara celule mici.

Intrucat aceste tipuri de cancer pulmonar se dezvolta diferit, si tratamentul lor difera.

Cancer pulmonar – factori de risc si cauze

Persoanele care fumeaza prezinta cel mai mare risc de cancer pulmonar, desi afectiunea poate aparea si la cei care nu au fumat niciodata. Riscul de imbolnavire creste chiar daca fumati trabucuri sau pipa in loc de tigari. Fumul de tutun contine peste 7.000 de substante chimice, din care multe sunt toxice, cel putin 70 dintre ele cauzand cancer la oameni sau animale.

Fumatorii au un risc de 15 pana la 30 de ori mai mare de a se imbolnavi de cancer pulmonar sau de a muri din aceasta cauza, comparativ cu persoanele care nu fumeaza. Chiar si fumatul catorva tigari pe zi sau fumatul ocazional creste riscul de cancer pulmonar. Cu cat o persoana fumeaza de mai multi ani si cu cat consuma mai multe tigari zilnic, cu atat riscul de imbolnavire creste.

Persoanele care se lasa de fumat au un risc mai mic de cancer pulmonar decat daca ar fi continuat sa fumeze, dar riscul lor tot este mai mare decat in cazul celor care nu au fumat niciodata. Renuntarea la fumat, indiferent de varsta la care faceti aceasta schimbare, poate reduce insa riscul de cancer pulmonar.

Fumatul poate sa provoace cancer aproape oriunde in organism. Fumatul tigarilor provoaca cancer la nivelul gurii si gatului, esofagului, stomacului, colonului, rectului, ficatului, pancreasului, laringelui, plamanilor, traheei, bronhiilor, rinichilor sau pelvisului, vezicii urinare sau colului uterin. De asemenea, poate provoaca leucemie mieloida acuta.

Alti factori de risc pentru aparitia cancerului pulmonar sunt:

  • fumatul pasiv: – si expunerea la fumul din tigarile, pipele sau trabucurile altor persoane cauzeaza cancer pulmonar;
  • radonul: – acesta este un gaz natural care se formeaza in roci, sol si apa. Este inodor si incolor, putand patrunde usor in locuinte sau alte cladiri, unde se acumuleaza in aerul din interior. Expunerea indelungata la acest gaz cauzeaza cancer pulmonar, riscul de imbolnavire fiind si mai mare in cazul persoanelor care fumeaza decat la nefumatori, desi nici cei care nu au fumat niciodata nu sunt complet feriti.
  • alte substante nocive: – in cazul anumitor locuri de munca, muncitorii pot fi expusi la substante periculoase, cum ar fi azbest, arsen, gaze de evacuare sau unele forme de siliciu si crom. Acestea cresc si mai mult riscul fumatorilor de a se imbolnavi de cancer pulmonar. Inclusiv cei care locuiesc in zone cu niveluri mai ridicate de poluare a aerului au un risc mai mare de a face cancer pulmonar.
  • istoric personal sau familial de cancer pulmonar: – daca ati avut cancer pulmonar, exista riscul sa dezvoltati din nou boala, mai ales daca fumati. Riscul de cancer pulmonar poate fi mai mare si daca vreun membru al familiei a avut aceasta afectiune. Istoricul familial de cancer pulmonar se poate explica prin faptul ca si membrii familiei fumeaza, traiesc sau lucreaza in acelasi loc in care sunt expusi la radon sau la alte substante care pot provoca cancer pulmonar, ori din cauza unei mutatii genetice mostenite, desi astfel de cazuri sunt mai rare.
  • radioterapia efectuata la nivelul pieptului: – supravietuitorii de cancer care au fost expusi la radioterapie prezinta un risc mai mare de cancer pulmonar;
  • alimentatia: – de exemplu, studiile au aratat ca persoanele care fumeaza si iau suplimente de beta-caroten au un risc crescut de cancer pulmonar.

Cancer pulmonar – simptome si manifestari clinice

In stadiile incipiente, cancerul pulmonar nu intotdeauna provoaca simptome. Multe dintre semnele si simptomele sale pot fi cauzate si de alte afectiuni, prin urmare este foarte important ca acesta sa fie depistat precoce, pentru a putea fi mai usor de tratat. Deci, daca va ingrijoreaza oricare dintre simptomele pe care le vom enumera mai jos, adresati-va medicului cat mai curand posibil.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului pulmonar sunt:

  • tusea persistenta, care se agraveaza treptat;
  • durerea constanta in piept, care adesea se inrautateste in timpul respiratiei profunde, tusei sau rasului;
  • durerea in zona bratului sau umarului;
  • tusea cu sange sau expectorarea unei flegme rosiatice;
  • dificultatile respiratorii;
  • respiratia suieratoare;
  • raguseala;
  • infectiile, precum pneumonia ori bronsita persistenta sau care recidiveaza frecvent;
  • umflarea gatului si a fetei;
  • lipsa apetitului si/sau pierderea inexplicabila in greutate;
  • senzatie de slabiciune sau oboseala;
  • dilatarea buricurilor degetelor si a patului unghiilor.

Cand cancerul pulmonar se raspandeste catre alte parti ale corpului, poate provoca:

  • dureri de oase;
  • slabiciune sau amorteala a bratelor sau picioarelor;
  • dureri de cap, ameteli sau convulsii;
  • probleme de echilibru sau mers instabil;
  • icter (ingalbenirea pielii si a ochilor);
  • umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul gatului sau umerilor.

Doar pentru ca prezentati cateva dintre aceste simptome, nu inseamna neaparat ca aveti cancer pulmonar. Totusi, este important sa discutati cu medicul despre acestea, in caz ca prezenta lor ar putea semnala si alte probleme de sanatate.

cancer-pulmonar-cauze-simptome-tratament-preventie

Diagnosticul de cancer pulmonar

Cand cancerul pulmonar incepe sa prezinte simptome, acestea pot fi usor confundate cu cele ale altor boli respiratorii comune, cum ar fi bronsita sau pneumonia. Din acest motiv, multe cazuri sunt diagnosticate abia dupa ce ajung intr-un stadiu avansat. Prin urmare, pacientii cu risc crescut de cancer pulmonar, mai ales cei fumatori, ar trebui sa efectueze controale periodice, pentru ca afectiunea sa poata fi depistata inca din stadiile incipiente, cand exista sanse mai mari de vindecare.

Pentru stabilirea diagnosticului de cancer pulmonar, pot fi necesare mai multe etape. La prima consultatie, in general medicul se va interesa despre simptome si istoricul medical al pacientului si va efectua un examen fizic (cum ar fi ascultarea inimii si a plamanilor). Pentru a exclude alte afectiuni pulmonare mai frecvent intalnite, medicul poate incepe prin a recomanda analize de sange si o radiografie toracica sau scanare cu computer tomograf (CT).

Daca exista intr-adevar suspiciune de cancer pulmonar, alte optiuni de screening suplimentar includ tomografia cu emisie de pozitroni (PET), pentru a verifica daca celulele canceroase s-au raspandit, si biopsia, pentru a se determina tipul cancerului si a se stabili tratamentul adecvat.

Cancer pulmonar – tipuri de tratament

Tratamentul depinde de tipul de mutatie al cancerului, de cat de departe se raspandesc celulele tumorale si de cat de buna este starea generala de sanatate a pacientului la momentul diagnosticului.

Optiunile de tratament pe care le au pacientii cu cancer pulmonar sunt urmatoarele:

  • Interventie chirurgicala

In cazul cancerului fara celule mici care nu s-a raspandit si a cancerului cu celule mici care este limitat la o singura tumora, pacientul poate fi supus unei interventii chirurgicale. Chirurgul va indeparta tumora si o suprafata mica de tesut sanatos din jurul acesteia, pentru a se asigura ca a extirpat toate celulele canceroase. In anumite situatii, chirurgul poate fi nevoit sa indeparteze plamanul in intregime sau partial (rezectie), pentru a se reduce riscul ca afectiunea sa revina.

  • Ablatie cu radiofrecventa

Tumorile fara celule mici din apropierea marginilor exterioare ale plamanilor sunt uneori tratate prin ablatie cu radiofrecventa. Aceasta procedura implica unde radio de inalta energie, care incalzesc si distrug celulele canceroase.

  • Radioterapie

Radiatiile folosesc fascicule de inalta energie, prin care distrug celulele canceroase. Poate fi folosita ca terapie unica sau pentru eficientizarea interventiei chirurgicale. Radioterapia se poate folosi si ca ingrijire paliativa, pentru a micsora tumorile si a calma durerea. Este folosita atat in ​​cazul cancerului fara celule mici, cat si in cazul celui cu astfel de celule.

  • Chimioterapie

Chimioterapia consta in general intr-o combinatie de medicamente care stopeaza dezvoltarea celulelor canceroase. Poate fi administrata inainte sau dupa operatie, ori in combinatie cu alte tipuri de medicamente, cum ar fi imunoterapia. Chimioterapia pentru cancerul pulmonar este de obicei administrata intravenos.

  • Terapie medicamentoasa tintita

La unele persoane cu cancer fara celule mici, celulele canceroase pulmonare prezinta mutatii care ajuta la dezvoltarea cancerului. Terapia tintita vizeaza aceste mutatii, pentru a incerca sa incetineasca sau sa distruga celulele canceroase. Alte medicamente, numite inhibitori ai angiogenezei, pot impiedica tumora sa creeze noi vase de sange, de care celulele canceroase au nevoie pentru a se dezvolta. Terapia medicamentoasa tintita nu vindeca insa afectiunea, ci doar incetineste evolutia acesteia.

  • Imunoterapie

De obicei organismul recunoaste celulele deteriorate sau daunatoare si le distruge. Cancerul reuseste sa se ascunda de sistemul imunitar, pentru a nu fi distrus. Imunoterapia ajuta sistemul imunitar sa depisteze celulele canceroase, astfel incat organismul pacientului sa poata lupta impotriva cancerului.

  • Tratamente pentru ameliorarea simptomelor (ingrijiri paliative)

Unele tratamente pentru cancerul pulmonar sunt folosite pentru a ameliora simptomele, cum ar fi durerea si dificultatile respiratorii. Acestea constau in terapii care reduc sau distrug tumorile care blocheaza caile respiratorii si proceduri prin care se elimina lichidul de la nivelul plamanilor si se previne reaparitia acestuia.

Cancer pulmonar – complicatii si riscuri asociate

Pe masura ce afectiunea evolueaza, pacientii cu cancer pulmonar se pot confrunta cu urmatoarele complicatii:

  • dificultati respiratorii tot mai accentuate, prin obstructionarea cailor respiratorii sau acumularea unui fluid la nivelul plamanilor si in cutia toracica;
  • hemoragie la nivelul cailor respiratorii, ce cauzeaza dificultati respiratorii si expectoratii cu sange;
  • dureri in zona pieptului (la 20 – 40% dintre pacientii cu cancer pulmonar), cand tumorile pun presiune asupra nervilor;
  • pleurezie, care consta in acumularea unui lichid intre plamani si cutia toracica (la aproximativ 15% dintre pacientii cu cancer pulmonar);
  • sindromul venei cave superioare, cand tumora pune presiune asupra acestei vene sau o obstructioneaza (2 – 4% dintre pacienti, mai ales la cei cu cancer cu celule mici);
  • cheaguri de sange;
  • fluid acumulat la nivelul inimii;
  • hipercalcemie.

Sfaturi pentru preventie

Pentru reducerea riscului de cancer pulmonar, puteti lua urmatoarele masuri:

  • evitati fumatul, iar daca sunteti fumator, renuntati la acest obicei nociv;
  • evitati fumatul pasiv;
  • testati-va locuinta pentru a va asigura ca aerul nu este poluat cu radon;
  • la locul de munca, respectati instructiunile privind sanatatea si siguranta, pentru a evita expunerea la agenti cu potential cancerigen.

 

Surse:

https://www.cancer.org/cancer/types/lung-cancer/about/key-statistics.html

https://www.cdc.gov/cancer/lung/basic_info/what-is-lung-cancer.htm

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4375-lung-cancer

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lung-cancer/diagnosis-treatment/drc-20374627

https://www.webmd.com/lung-cancer/understanding-lung-cancer-symptoms