Crema cu sulf – beneficii, moduri de utilizare si posibile efecte secundare

Crema cu sulf – beneficii, moduri de utilizare si posibile efecte secundare Crema cu sulf – beneficii, moduri de utilizare si posibile efecte secundare

Ultima actualizare: 15 mai 2024

crema-cu-sulf-beneficii-recomandari-si-precautii

Spre deosebire de alte ingrediente active la moda, cum ar fi retinolul si peptidele, sulful a fost folosit de mai mult timp in domeniul dermatocosmeticii si nu numai. Desi probabil ca va fereati de mirosul sau neplacut din ​​laboratoarele de chimie de la liceu, acest element chimic a fost inclus in numeroase tratamente pentru acnee aprobate de dermatologi, domeniu in care sulful este un ingredient binecunoscut. Ceea ce s-ar putea sa nu stiti insa sunt progresele pe care acest ingredient le-a adus in ingrijirea pielii si numeroasele beneficii pe care le ofera, in afara faptului ca poate fi folosit la eliminarea cosurilor si a petelor pigmentare.

Dar este crema cu sulf un produs cosmetic demn de a fi inclus in rutina de ingrijire a pielii? Cel mai indicat ar fi sa luati o decizie in aceasta privinta abia dupa discutia cu dermatologul. Dar inainte de a va face insa o programare la medic, iata cum ar putea fi utila crema cu sulf in ingrijirea pielii, dar si detalii despre precautiile si posibilele efecte secundare pe care trebuie sa le luati in considerare daca doriti sa incercati un astfel de produs cosmetic.


Cateva informatii despre sulf – generalitati

Sulful este un element chimic prezent in toate tesuturile vii. In corpul uman, este al treilea cel mai abundent mineral, dupa calciu si fosfor. Proteinele, vitaminele, structura pielii si a parului, dar si alte elemente din organism contin sulf, care joaca un rol important in mai multe procese esentiale pentru mentinerea functionarii organismului si repararea ADN-ului.

Sulful se gaseste inclusiv in diverse alimente, cum ar fi usturoi, ceapa si broccoli, dar este disponibil si ca supliment alimentar, de exemplu, sub forma de metilsulfonilmetan (MSM), un remediu naturist popular care aduce beneficii in cazul durerilor articulare si a reactiilor alergice. Datorita proprietatilor sale antimicrobiene, sulful a fost insa folosit mai ales pentru tratarea acneei si a altor afectiuni dermatologice.

Acest element chimic are avantajul de a fi usor accesibil in farmacii, unde este disponibil pe scara larga in produsele pentru acnee eliberate fara prescriptie medicala (OTC), precum si in unele versiuni de crema cu sulf disponibila pe baza de reteta.

Crema cu sulf – proprietati si beneficii

Persoanele interesate de beneficiile produselor topice pe baza de sulf au la dispozitie urmatoarele optiuni: demachiante, creme, exfoliante, spuma purificatoare, lotiuni, masti, sapunuri si tratamente locale.

Crema cu sulf este folosita pentru a trata acneea usoara pana la moderata, punctele albe sau negre, papulele si pustulele. In general, nu este insa la fel de eficienta in cazul acneei moderate pana la severe, mai ales ca monoterapie, dar poate aduce beneficii in combinatie cu alte substante, cum ar fi produsele cu sulfacetamida de sodiu.

Desi are efecte similare cu peroxidul de benzoil si acidul salicilic, crema cu sulf este insa mai bine tolerata decat aceste doua tratamente, aducand beneficii mai ales in cazul persoanelor cu piele sensibila.

Intrucat are proprietati antiinflamatoare si antibacteriene, crema cu sulf poate fi folosita si pentru:

  • matifierea pielii: crema cu sulf poate tine sub control secretia excesiva a sebumului. Astfel, persoanele cu tenul gras pot folosi o masca sau crema cu sulf pentru a estompa aspectul excesiv de lucios al pielii.
  • exfoliere delicata: crema cu sulf are efect cheratolitic, ceea ce inseamna ca ajuta la inmuierea si indepartarea mai usoara a stratului cornos al pielii. Prin urmare, acest ingredient actioneaza ca un exfoliant bland, indepartand impuritatile si celulele moarte de la suprafata pielii si desfundand astfel porii.
  • calmarea pielii sensibile: de-a lungul anilor, s-a observat cum crema cu sulf distruge diverse tipuri de bacterii, ciuperci si paraziti. De aceea s-a dovedit utila pentru tratarea problemelor dermatologice ale tenului sensibil, cum ar fi psoriazisul, dermatita seboreica (matreata), eczemele si rozaceea.

Crema cu sulf – mod de utilizare

In primul rand, aplicarea topica presupune utilizarea doar pe piele sau scalp. Aceste produse trebuie folosite conform instructiunilor de pe ambalaj, deci nu mai des si nici pentru o perioada mai indelungata decat cea recomandata pe eticheta, cu exceptia cazului in care asa va recomanda medicul.

Ca in cazul oricarui produs nou pentru acnee pe care il incercati, daca alegeti o crema cu sulf se recomanda sa o testati pentru a va asigura ca nu aveti cumva vreo sensibilitate la sulf sau la alte ingrediente active. Pentru a testa crema cu sulf, urmati pasii de mai jos:

  1. nu testati produsul pe fata, ci alegeti o zona mica de piele de pe corp, cum ar fi partea interioara a bratului;
  2. aplicati o cantitate mica de crema cu sulf si asteptati 24 de ore;
  3. daca nu apar efecte secundare, puteti aplica crema cu sulf pe fata. In caz de roseata, eruptie cutanata sau urticarie, intrerupeti insa utilizarea produsului.

Daca este prima data cand folositi o crema cu sulf pentru acnee, aplicati produsul doar o data pe zi. Puteti creste treptat frecventa utilizarilor (pana la de 2-3 ori pe zi), pe masura ce pielea se obisnuieste cu produsul.

Inainte de a aplica crema cu sulf pentru acnee, trebuie mai intai sa spalati zonele afectate si sa le stergeti cu un prosop curat. Apoi, aplicati o cantitate adecvata de produs pe zonele afectate si masati bland pielea.

Pentru a folosi un unguent cu sulf pentru scabie, inainte de a aplica medicamentul, spalati-va pe tot corpul cu apa si sapun, apoi stergeti-va bine cu un prosop. Inainte de culcare, aplicati o cantitate adecvata de unguent, astfel incat sa acoperiti intregul corp de la gat in ​​jos, si masati bland pielea. Lasati medicamentul sa actioneze timp de 24 de ore. Inainte de a aplica din nou unguentul cu sulf, va trebui sa faceti un dus. La 24 de ore de la ultimul tratament cu acest medicament, trebuie sa va imbaiati din nou.

Adulti

  • Pentru matreata: sampoanele care contin 2% sulf, folosite ca monoterapie sau impreuna cu 2% acid salicilic, pot fi folosite de doua ori pe saptamana, timp de 5 saptamani.
  • Pentru scabie: crema cu sulf in concentratie cuprinsa intre 2 si 20% se poate aplica seara, timp de 3 pana la 6 zile.
  • In perioada sarcinii sau alaptarii: produsele care contine sulf in concentratii de pana la 6% pot fi aplicate in siguranta o data pe zi, seara, pe parcursul a pana la 6 zile.

Copii

  • Pentru scabie: la copii si adolescenti, crema cu sulf in proportie de 2-6% se poate utiliza seara, timp de 3-6 zile. In cazul sugarilor, s-au testat in schimb tratamente cu 2% sulf, lasate sa actioneze timp de 3 ore pe zi, maximum 3 zile.

Produsele care contin sulf in concentratii de pana la 10% au fost utilizate in siguranta pe durata a pana la 8 saptamani.

Daca ati uitat sa folositi crema cu sulf, mai bine omiteti o doza decat sa o dublati. E insa posibil ca supradoza sa nu reprezinte un pericol pentru pacienti.

Crema cu sulf – precautii si posibile efecte adverse

Pe termen scurt, sulful poate fi utilizat in siguranta daca se respecta doza de pe ambalajul produsului. Fiecare persoana reactioneaza insa diferit la diverse produse. Prin urmare, desi crema cu sulf si alte astfel de produse sunt bine tolerate de majoritatea oamenilor, se recomanda o anumita precautie mai ales daca stiti ca aveti pielea foarte sensibila.

In general, efectele secundare frecvente ale sulfului aplicat topic constau in:

  • arsuri usoare, furnicaturi, intepaturi, mancarime sau roseata;
  • uscaciune excesiva si iritatie; sau
  • ten cu aspect gras.

In unele cazuri, sulful utilizat topic poate totusi sa provoace reactii adverse grave. Solicitati asistenta medicala de urgenta daca observati semne de reactie alergica, cum ar fi urticarie, dificultati respiratorii, umflarea fetei, buzelor, limbii sau gatului sau daca observati vreunul dintre efectele secundare de mai jos:

  • arsura severa, roseata sau umflatura aparuta in zona in care a fost aplicata crema cu sulf;
  • uscaciune sau descuamare severa a pielii tratate; ori
  • simptome cutanate noi sau care s-au agravat.

De asemenea, daca va tenteaza sa incercati o crema cu sulf, un alt aspect de luat in considerare este mirosul produsului. Sulful are in general un miros foarte neplacut, desi in prezent industria cosmetica a evoluat suficient incat in cazul majoritatii produselor pentru acnee s-a rezolvat aceasta problema. Daca vreti totusi sa fiti siguri ca mirosul produsului nu va constitui o problema, daca aveti la dispozitie aceasta optiune, puteti testa crema cu sulf la magazin, inainte de a o cumpara.

Alte precautii pentru persoanele care folosesc pentru prima data o crema cu sulf:

  • evitati contactul cu ochii, nasul, gura sau buzele (in caz contrar, clatiti cu multa apa);
  • nu aplicati crema cu sulf pe rani deschise sau pe pielea arsa de soare, vant, uscata sau iritata;
  • evitati utilizarea topica a sulfului pe zonele cu eczema (asteptati ca pielea respectiva sa se vindece inainte de a folosi crema cu sulf);
  • nu folositi alte medicamente pentru acnee pe zonele pe care le tratati cu sulf topic, cu exceptia cazului in care asa v-a sfatuit dermatologul;
  • evitati utilizarea altor ingrediente antiacneice si exfoliante in paralel cu crema cu sulf, deoarece pielea poate deveni uscata si inflamata (de exemplu, nu folositi sapunuri agresive sau produse pe baza de alcool ori substante astringente).

 

Surse:

https://www.drugs.com/mtm/sulfur-topical.html

https://www.rxlist.com/supplements/sulfur.htm

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1527/sulfur

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/sulfur-topical-route/proper-use/drg-20066155