Eruptii cutanate - cauze si manifestari

Eruptii cutanate - cauze si manifestari Eruptii cutanate - cauze si manifestari

Ultima actualizare: 31 mai 2023

eruptiile-cutanate

Aparitia unei eruptii cutanate nu reprezinta intotdeauna un motiv de ingrijorare, intrucat multe dintre cauzele pe care le poate avea sunt banale. Suntem convinsi ca majoritatea dintre dumneavoastra v-ati confruntat cel putin o data cu o astfel de problema care s-a rezolvat de la sine, fara a fi nevoie de consult medical sau de vreun tratament anume.

Din pacate insa, aparitia eruptiilor cutanate poate fi determinata si de cauze care nu trebuie trecute cu vederea, pentru ca e posibil sa genereze complicatii. Se intampla astfel atunci cand eruptiile cutanate se manifesta pe o suprafata extinsa si sunt insotite de alte semne de natura sa dea de inteles ca nu mai este vorba de o simpla iritatie a pielii, ci de ceva mult mai serios.

Vom vorbi mai pe larg despre aceste detalii pe parcursul acestui material dedicat cauzelor si manifestarilor specifice ale eruptiilor cutanate.

Ce sunt eruptiile cutanate?

Cand vorbim de eruptii cutanate, ne referim la iritatii sau inflamatii ale pielii, care se pot manifesta intr-o anumit zona a corpului sau pe intreaga sa suprafata, in functie de cauze. Acestea apar ca urmare a actiunii unor factori care pot fi interni sau externi si pot fi observate cu usurinta datorita aspectului modificat al pielii in zona afectata.

In formele usoare, eruptiile cutanate se manifesta sub forma unor iritatii ce provoaca inrosirea pielii, care pot trece chiar neobservate daca apar intr-o zona mai putin expusa.

Totusi, in functie de tipul si cauzele eruptiei, aceasta poate fi insotita si de alte simptome precum formarea de vezicule pe piele, mancarimi, aparitia de cruste, rani sau descuamarea pielii.

Evidenta ca astfel de simptome constituie un semnal de alarma, iar aparitia lor trebuie sa fie urmata in cel mai scurt timp de o vizita la medicul dermatolog.

Mai trebuie precizat faptul ca eruptiile cutanate nu sunt o afectiune in sine, ci o manifestare a anumitor probleme care afecteaza pielea, iar atunci cand acestea sunt de natura infectioasa, pot fi transmise cu usurinta de la o persoana la alta.

Pentru a spala zilnic pielea uscata a bebelusilor, a copiilor, dar si a a adultilor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi RILASTIL XEROLACT - Ulei de spalare. Acesta este un produs conceput special pentru piele sensibila, care are tendinta de uscare. Este un ulei ideal pentru pielea fragila, care este predispusa la prurit si atopie. Acest produs nu contine sapun si alergeni, fiind testat sub control pediatric si avand toleranta ridicata.

Tipuri de eruptii cutanate si manifestari

Am stabilit, asadar, ca infectiile cutanate pot fi de mai multe tipuri, cu manifestari diferite, iar acum a sosit momentul sa va spunem care sunt acestea si cum poate fi recunoscut fiecare in parte.

Acneea rozacee

Nu este vorba de acea acnee care da mari batai de cap adolescentilor, ci de o eruptie cutanata care se manifesta si in randul adultilor. Se manifesta cu precadere la nivelul fetei, afectand obrajii, nasul, fruntea si barbia. In aceste zone apare o roseata cu forme neregulate, iar adeseori se formeaza mici vezicule purulente, asemanatoare cosurilor.

Spre deosebire de acneea juvenila, care apare in perioada pubertatii si dispare pe parcurs, acneea rozacee este recurenta, ceea ce inseamna ca eruptiile cutanate reapar sub influenta unor factori declansatori.

Dermatita de contact

In cazul dermatitei de contact, eruptiile cutanate sunt rezultatul actiunii unor alergeni sau al unor substante iritante si apar atunci cand acesti factori declansatori intra in contact cu pielea.

Cu cat contactul este mai prelungit si pe o suprafata mai intinsa, cu atat eruptia cutanata va fi mai severa si cu riscuri mai mari de a dezvolta complicatii. In general, eruptiile cutanate specifice dermatitei de contact sunt insotite de usturime, durere sau senzatia acuta de arsura in zona afectata.

Daca sunteti in cautarea unui balsam pre/ post biotic antiiritatii si care sa ajute la refacerea lipidelor, farmacistii catena va recomanda sa folositi RilastiL Xerolact PB. Acesta este un produs care favorizeaza calmarea rosetii si a mancarimii pielii, oferind o actiune rapida si de durata. De asemenea, acest balsam reduce frecventa episoadelor de uscaciune severa a pielii si ajuta la mentinerea elasticitatii si a confortului pielii.

Dermatita atopica

Dermatita atopica este o problema intalnita mai frecvent in randul copiilor, insa poate aparea si la adulti. De aceasta data, eruptia cutanata poate fi insotita mancarimi si aparitia unor cruste, leziuni sau scuame la nivelul pielii. De asemenea, ingrosarea pielii sau o sensibilitate crescuta in zona eruptiei cutanate sunt alte simptome specifice dermatitei atopice.

Aceasta poate fi declansata de anumiti alergeni sau factori de mediu, dar poate avea si cauze genetice.

Urticaria

Urticaria este o reactie alergica a organismului, provocata cel mai adesea de consumul unor alimente sau de anumite medicamente. Se manifesta prin aparitia de eruptii cutanate sub forma unor placi rosiatice inflamate sau a unor papule, insotite de mancarime intensa.

In cele mai multe cazuri, urticaria nu este considerata periculoasa si necesita tratament doar in cazul in care eruptia cutanata este severa.

Varicela

De aceasta data este vorba de o boala infectioasa provocata de virusul varicelo-zosterian, cu o incidenta mai ridicata in randul copiilor. Varicela este foarte contagioasa, iar cei care o fac la varste fragede dobandesc imunitate pentru tot restul vietii. Este de preferat acest lucru, intrucat virusul poate imbolnavi si adultii, iar in acest caz, manifestarile sunt mai severe.

Una dintre simptomele caracteristice este aparitia unor eruptii cutanate pe corp, mai intai sub forma unor pete, pe care apar apoi vezicule cu lichid. De asemenea, boala provoaca mancarimi puternice, insa daca acele vezicule sunt sparte atunci cand pacientul se scarpina, pot lasa cicatrici.

Zona zoster

Virusul varicelo-zosterian de care tocmai am vorbit poate ramane in stare latenta in ganglionii nervosi, reactivandu-se uneori la maturitate si declansand aceasta afectiune. Zona zoster se manifesta prin aparitia unei eruptii cutanate foarte dureroase pe o parte a corpului. Boala se vindeca de la sine in decurs de cateva zile, iar in aceasta perioada pacientii pot primi tratament pentru ameliorarea durerilor.    

Psoriazisul

Psoriazisul este o afectiune a pielii cu consecinte negative mai mult pe fond psihic. In acest caz, eruptiile cutanate sunt determinate de o modificare a ritmului de crestere a celulelor cutanate, ceea ce duce la aparitia unor pete albicioase, cu aspect solzos. Aceste pete pot aparea oriunde pe corp, iar daca zona este una vizibila, multi pacienti simt frustrare din cauza aspectului inestetic. 

Aceasta frustrare este accentuata de faptul ca se intampla deseori ca unele persoane sa evite contactul cu ei, temandu-se ca este vorba de o boala contagioasa. In realitate, psoriazisul nu se transmite de la o persoana la alta iar eruptiile cutanate specifice sunt doar celule ale pielii crescute in exces.

Rubeola

Spre deosebire de psoriazis, rubeola este o boala contagioasa, cauzata de un virus. Aceasta debuteaza cu febra si o eruptie cutanata de culoare rozacee, care apare initial la nivelul fetei. 

Eruptia se extinde treptat pe tot corpul, coborand pe gat, brate, trunchi si picioare. Dupa aproximativ trei zile, eruptia cutanata dispare, insa acest semn nu reprezinta sfarsitul bolii, pentru ca celelalte simptome mai persista pentru cateva zile.

eruptii-cutanate

Ce cauze pot avea eruptiile cutanate?

Spuneam mai devreme ca eruptiile cutanate apar intotdeauna ca urmare a unor factori determinanti, iar in cele ce urmeaza vom insista asupra acestor factori.

Afectiunile dermatologice

Eruptiile cutanate se numara printre simptomele caracteristice ale afectiunilor dermatologice, de cele mai multe ori fiind primul semn care indica existenta unei astfel de probleme. In capitolul anterior am mentionat  deja cele mai frecvente afectiuni ale pielii si tipurile de eruptii cutanate specifice fiecareia dintre ele.

Bolile cronice si autoimune

Nu doar afectiunile dermatologice determina aparitia eruptiilor cutanate ci si alte boli de natura autoimuna sau cronica. In cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar ataca tesuturile pielii, ducand la aparitia unor leziuni materializate in eruptii cutanate, sub diferite forme.

De asemenea, bolile de alta natura precum diabetul, afectiunile hepatice, renale sau tulburarile tiroidiene produc modificari in organism ca duc la aparitia de iritatii sau inflamatii ale pielii.

Alergiile

Eruptiile cutanate pot aparea si ca urmare a unei reactii alergice a organismului, fie in urma contactului direct dintre piele si alergen, fie in urma consumului unor alimente sau a inhalarii de praf sau alte substante iritante. 

Cel mai adesea, reactiile alergice sunt provocate de anumite materiale textile, anumite substante din compozitia sapunurilor sau parfumurilor, latex si alte substante chimice iritante.

Expunerea la soare

Expunerea prelungita la soare, mai ales atunci cand pielea nu este protejata, duce la aparitia unor mici arsuri la nivel cutanat, care determina inrosirea pielii si usturime in zona afectata. In functie de sensibilitatea pielii, dar si de perioada de expunere, aceste arsuri pot fi uneori destul de severe, iar lipsa protectiei impotriva razelor ultraviolete poate determina si aparitia cancerului de piele.

Transpiratia

Aciditatea transpiratiei provoaca iritarea pielii, ceea ce duce la aparitia unor eruptii rosiatice mai ales in zona pliurilor.

Foliculita

Foliculita apare de obicei in urma epilarii pielii si este determinata de faptul ca unele fire de par cresc prin piele, in loc ca varful sa iasa la suprafata. In astfel de cazuri apar mici eruptii locale sub forma unor pustule asemanatoare cosurilor, care dispar de la sin in scurt timp.

Ciupiturile si intepaturile de insecte

Cele mai cunoscute cazuri le constituie intepaturile de albine sau de viespi, care determina o mica iritatie locala, sub forma unei eruptii cutanate de culoare rosiatica, ce uneori poate sa se si inflameze.

Aceleasi reactii le determina si ciupiturile de tantar, paianjeni sau intepaturile de capuse, si se datoreaza veninului sau altor substante pe care aceste insecte le injecteaza in piele.

Anumite medicamente

Eruptiile cutanate pot fi si efecte secundare ale unor medicamente administrate pentru alte afectiuni. Se intampla astfel atunci cand pacientii au o sensibilitate ridicata fata de anumite substante active din compozitia medicamentelor, iar schimbarea medicatiei duce la disparitia problemelor la nivel cutanat.

Problemele de ordin psihic

Anumite stari psihice negative precum depresia, anxietatea sau stresul pot induce senzatia de mancarime la nivelul pielii, iar persoanele afectate simt nevoia sa se scarpine compulsiv, provocandu-si iritatii si leziuni mai mult sau mai putin superficiale la nivelul pielii.

De asemenea, asa cum spuneam in cazul psoriazisului, anumite afectiuni dermatologice afecteaza starea psihica prin faptul ca manifestarile caracteristice sunt inestetice, si astfel se poate ajunge la tulburarile de ordin psihic pe care tocmai le-am amintit.

 

Farmacistul Catena va recomanda: