Menstruatie peste sarcina – de ce apare si ce riscuri exista

Menstruatie peste sarcina – de ce apare si ce riscuri exista Menstruatie peste sarcina – de ce apare si ce riscuri exista

Ultima actualizare: 15 mai 2024

menstruatie-sarcina

Daca tinem cont strict de semnificatia termenilor si de modul in care functioneaza aparatul reproducator feminin, menstruatia peste sarcina nu exista, intrucat este vorba de doua procese fiziologice ce se exclud reciproc si nu se pot manifesta simultan. In perioada sarcinii este imposibil sa se produca menstruatie insa pot avea loc sangerari care sunt asociate in mod eronat cu acest proces fiziologic si astfel se explica denumirea de „menstruatie peste sarcina”, folosita pentru astfel de situatii.

In ciuda contradictiei de termeni pe care o vom explica imediat, denumirea de menstruatie peste sarcina este folosita in mod frecvent in limbajul uzual, astfel ca a devenit definitorie pentru sangerarile care apar in perioada sarcinii.

Menstruatia peste sarcina poate fi normala in anumite situatii, mai ales in primul trimestru, insa in trimestrele II si III trebuie sa constituie un motiv de ingrijorare.

Menstruatie peste sarcina sau sangerari anormale in sarcina? Cum faceti diferenta?

Menstruatia peste sarcina este acelasi lucru cu sangerarile anormale in perioada sarcinii, doar ca denumirea este improprie, dat fiind faptul ca menstruatia peste sarcina este imposibila si nu orice sangerare vaginala poate fi considerata menstruatie.

Menstruatia este acea sangerare vaginala care se produce cu regularitate in fiecare luna, in conditiile in care ovulul eliberat de unul dintre ovare nu a fost fecundat. Ovulul este eliberat in uter, care se pregateste in vederea unei eventuale sarcini prin ingrosarea endometrului, adica a stratului de tesut care il captuseste la interior. Daca ovulul nu este fecundat, nu se produce sarcina, iar tesutul endometrial acumulat in exces este eliminat prin sangerari periodice, care poarta denumirea de menstruatie.

In cazul in care ovulul este fecundat, nu se mai produce menstruatia pentru ca endometrul continua sa se ingroase, iar lipsa acesteia este unul din primele semne care indica aparitia sarcinii. In perioada sarcinii, ovarele nu mai produc ovule, iar tesutul endometrial se consolideaza, astfel ca menstruatia nu mai are loc. De aceea spuneam ca nu este posibil sa existe menstruatie peste sarcina, intrucat prezenta menstruatiei exclude existenta sarcinii, iar sarcina determina oprirea menstruatiei.

Pot aparea totusi sangerari vaginale in timpul sarcinii, care sunt confundate cu menstruatia, deoarece se manifesta in mod similar, insa nu au legatura cu acest proces fiziologic.

Crema antivergeturi emolienta, hidratanta si elasticizanta, cu aminoacizi esentiali, complex de vitamine si ulei din tarate de orez.
Rilastil Stretch Marks este o gama completa care previne si reduce semnele atrofice (vergeturi) cauzate de pierderile de colagen si elastina in adolescenta, sarcina si/sau cauzate de schimbarile bruste de greutate.

Menstruatie peste sarcina – cauze frecvente

Dupa cum am aratat, nu exista menstruatie peste sarcina, ci doar unele sangerari care pot aparea pe parcursul celor 9 luni si sunt denumite astfel in mod generic, fara a avea vreo legatura cu procesul fiziologic descris mai sus. Menstruatia peste sarcina nu ar trebui sa apara in mod normal, insa exista situatii in care astfel de sangerari sunt firesti si nu constituie un motiv de ingrijorare daca nu persista pentru mai mult timp. In continuare, va vom arata care sunt cele mai frecvente cauze pentru menstruatia peste sarcina.

  • Implantarea ovulului fecundat

Odata fecundat, ovulul incepe sa se dezvolte și se fixeaza de mucoasa uterina in cadrul unui porces numit implantare. Acesta presupune penetrarea mucoasei cu ajutorul unor enzime secretate de niste celule speciale, ceea ce duce la sangerari usoare. In astfel de situatii menstruatia peste sarcina poate aparea la 10-14 zile de la ovulatie si este un semn ca sarcina decurge normal.

  • Consultatiile ginecologice

Este important ca sarcina sa fie monitorizata pe tot parcursul sau, ceea ce presupune si efectuarea cu regularitate a unor consultatii ginecologice. Si dupa astfel de consultatii este posibil sa apara menstruatie peste sarcina, mai ales in ultimul trimestru. Acestea nu sunt abundente si sun urmarea sangerilor de la nivelul colului uterin.

  • Sarcina produsa cu putin inainte de menstruatie

In astfel de cazuri, menstruatia peste sarcina apare in prima luna, dar se deosebeste de menstruatia normala prin cantitatea mai redusa de sange si durata mai scurta.

Cauzele pentru menstruatie (sangerari) in trimestrul I de sarcina

Menstruatia peste sarcina are loc mai frecvent in primul trimestru de sarcina, statisticile medicale indicand ca acest fenomen se produce in 15-25% din cazuri. Cel mai adesea, menstruatia peste sarcina in primul trimestru se asociaza dereglarii ovulatiei si modificarilor care incep sa aiba loc in organism, odata cu fecundarea ovulului. De asemenea, sangerarea de implantare este o alta forma de menstruatie peste sarcina despre care am amintit deja si care are loc tot in primul trimestru, mai exact in primele zile de dupa debutul sarcinii.

Alte cauze care pot provoca menstruatia peste sarcina in primele trei luni sunt urmatoarele:

  • sarcina extrauterina – apare cand ovulul fecundat nu este fixat in uter, ci in afara acestuia, de obicei la nivelul trompelor uterine. In astfel de situatii, menstruatia peste sarcina poate aparea la termenul obisnuit sau mai devreme ori mai tarziu, dar se manifesta cu intermitenta, iar sangele este mai inchis la culoare decat de obicei.
  • avortul spontan – este pierderea involuntara a sarcinii, care se produce de obicei in primele 20 de saptamani de la debut, iar menstruatia peste sarcina in acest caz apare ca urmare a faptului ca organismul elimina din uter resturile de tesut endometrial ingrosat, impreuna cu eventuale resturi de tesut fetal.
  • sarcina molara – este o complicatie mai rara ce consta formarea unei mase de celule dezvoltate anormal, in locul embrionului. O astfel de formatiune cauzeaza si sangerari, care se manifesta in primul trimestru ca menstruatie peste sarcina.

Cauzele pentru menstruatie (sangerari) in trimestrele II si III de sarcina

In aceasta perioada, menstruatia peste sarcina poate aparea mai usor in urma controalelor de rutina sau a actului sexual, iar orice alta cauza constituie un semnal de alarma.

  • Placenta praevia – consta in dezvoltarea placentei in partea inferioara a uterului, ceea ce duce la obturarea partiala sau completa a colului uterin. Placenta este bogat vascularizat, iar vasele de sange din apropierea colului uterin se rup si astfel apare menstruatia peste sarcina.
  • Dezlipirea placentei – este o complicatie care consta in desprinderea placentei de peretii uterini, fapt ce cauzeaza sangerari manifestate prin menstruatie peste sarcina.
  • Travaliul prematur – presupune declansarea travaliului inainte de saptamana a 37-a de sarcina si are loc de obicei dupa saptamana a 32-a.

Cand sa va prezentati la medicul ginecolog?

Chiar daca nu are o cauza severa, menstruatia peste sarcina trebuie sa fie urmata de o discutie cu medicul ginecolog, pentru a va asigura ca nu sunt motive sa va alarmati.

Aceste motive apar cand menstruatia peste sarcina este abundenta sau se manifesta pe parcursul mai multor zile, ori cand este insotita de crampe, dureri contractii sau eliminarea unor cheaguri de sange. De asemenea, cand pierderile de sange sunt asociate cu oboseala accentuata, alterarea starii generale, ameteli sau chiar pierderea cunostintei, trebuie sa va adresati de urgenta unui medic, intrucat acestea sunt simptome ale unor probleme serioase.

In acelasi timp, este foarte importanta efectuarea controalelor medicale periodice pe toata durata sarcinii, precum si respectarea cu strictete a recomandarilor medicului.

In concluzie, menstruatia peste sarcina nu este menstruatie in adevaratul sens al cuvantului, ci se refera la sangerarile ce pot aparea in timpul sarcinii. In mod normal, aceste sangerari nu ar trebui sa apara, dar in anumite situatii este firesc sa se intample asa, fara ca sarcina sa fie pusa in vreun fel in pericol. Daca sangerarile sunt abundente, apar fara vreun motiv explicabil sau sunt insotite de alte simptome, este recomandata consultarea de urgenta a medicului ginecolog, intrucat poate fi pusa in pericol siguranta mamei si a fatului.

 

Farmacistul Catena va recomanda: