Placenta praevia – ce trebuie sa stiti

Placenta praevia – ce trebuie sa stiti Placenta praevia – ce trebuie sa stiti

Ultima actualizare: 27 aprilie 2023

placenta-praevia

Placenta praevia reprezinta o problema de obstetrica si apare in momentul in care placenta este fie prea aproape, fie acopera in totalitate cervixul. Pe masura ce sarcina inainteaza, atat fatul cat si placenta se dezvolta. Astfel, uterul se mareste si afecteaza pozitia placentei. Placenta se dezvolta in uter in timpul sarcinii, are o forma asemanatoare unei parasute si furnizeaza nutrienti si oxigen fatului prin intermediul cordonului ombilical. Daca la inceputul sarcinii este normal ca placenta sa fie inserata in partea jos, pana in cel de-al treilea trimestru ea trebuie sa urce, astfel incat femeia sa poate naste pe cale vaginala. Placenta praevia apare cand acest lucru nu se intampla, placenta bolcand astfel cervixul, ingreunand nasterea naturala. Placenta praevia este de mai multe tipuri, mai exact marginala, partiala si completa. Nu exista o cauza exacta in ce priveste placenta praevia, insa exista unii factori de risc, printre care fumatul, varsta inaintata, operatia cezariana. Problema se diagnosticheaza cu ajutorul ecografiilor.


Placenta praevia – definitie, informatii generale

Potrivit statisticilor, placenta praevia apara la 1 din 2.000 de sarcini. Exista mai multe tipuri de placenta praevia.

Placenta praevia marginala  – este pozitionata la marginea colului uterin. Practic, atinge marginea colului uterin, dar nu il acopera. Cel mai probabil, in aceste cazuri placenta va urca inainte de nastere.

Placenta praevia partiala – acopera partial cervixul.

Placenta praevia completa sau totala – acopera in totalitate cervixul, blocand vaginul.

Fiecare tip de placenta praevia dintre cele mentionate poate cauza sangerari vaginale si travaliu prematur, iar din cauza riscului de sangerare, de cele mai multe ori se recomanda nasterea prin cezariana.

Spre deosebire de abruptia placentara, placenta praevia este atasata de uter. Placenta praevia nu este acelasi lucru cu placenta anterioara, situatie in care placenta este pozitionata pe peretele din fata al burticii, insa fara a cauza probleme.

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL STRETCH MARKS Crema prevenire si contracarare vergeturi, emolienta, hidratanta, ce previne si reduce aparitia vergeturilor, din cauza pierderilor de colagen si elastina in sarcina. Contine aminoacizi esentiali, vitamine si ulei din tarate de orez.

Placenta praevia – factori de risc

  • O nastere anterioara.
  • O nastere anterioara prin cezariana.
  • O sarcina anterioara cu aceeasi problema.
  • Existenta cicatricilor la nivelul uterului din cauza unei interventii chirurgicale sau a unei proceduri anterioare.
  • Obtinerea unei sarcini cu ajutorul procedurii de fertilizare in vitro.
  • Sarcina gemelara.
  • Varsta inaintata a mamei.
  • Fumatul.
  • Uter cu o forma anormala.

 

Recomandarea farmacistilor Catena este RILASTIL STRETCH MARKS Fiole prevenire si contracarare vergeturi, special concepute pentru a reduce si preveni aspectul vergeturilor. Se absoarbe rapid la nivelul pielii, imbuntateste elasticitatea si tonusul. Fiolele contin aminoacizi esentiali, complex de vitamine si acid hialuronic.

Un alt aspect de luat in calcul este ca s-a observat faptul ca femeile care au dormit exclusiv pe partea dreapta in primul trimestru de sarcina prezentau un risc crescut ca placenta sa fie localizata in partea dreapta, comparativ cu femeile care au dormit pe partea stanga.

Placenta praevia – cauze

Nu exista o anumita cauza a placentei praevia. Factorii de risc anterior amintiti cresc riscul de a dezvolta aceasta problema, inclusiv istoricul medical si stilul de viata.

Este posibil sa aveti placenta praevia, dar fara sangerari vaginale, ci doar cu crampe usoare sau dureri in regiunea pelvina sau spate. Cel mai bine este sa discutati cu medicul care va monitorizeaza sarcina despre orice problema pe care o aveti.

Diagnosticul de placenta praevia

Diagnosticul de placenta praevia se stabileste, de obicei, in saptamana de sarcina cu numarul 20, la ecografia de rutina. Alteori insa, diagnosticul se poate pune in urma unei sangerari vaginale din cauza careia gravida ajunge de urgenta la medic. In majoritatea cazurilor, diagnosticul va fi stabilit in cel de-al doilea trimestru de sarcina. 

Placenta praevia – optiuni de tratament

Din pacate, nu exista tratament pentru placenta praevia, deoarece pozitia ei nu poate fi influentata. Scopul este de a duce sarcina cat mai aproape de data probabila a nasterii, recomandandu-se nasterea prin cezariana. De obicei, se recomanda repaus, administrarea medicamentelor pentru a amana, pe cat posibil, travaliul si nasterea premature, administrarea injectiilor cu steroizi pentru a ajuta plamanii fatului sa se maturizeze. Sunt interzise ridicarea obiectelor grele si relatiile sexuale.

De asemenea, se recomanda monitorizarea frecventa. Foarte important de retinut este ca placenta praevia nu cauzeaza defecte congenitale, insa nasterea prematura poate duce la aparitia unor complicatii. Riscul de a avea placenta praevia si la urmatoarea sarcina este de aproximativ 2%.

Placenta praevia – posibile complicatii

Principala complicatie in ce priveste placenta preaevia este sangerarea. In momentul in care cervixul se subtiaza si dilata, vasele sangvine ce conecteaza uterul si placenta se pot rupe. Acest lucru poate cauza sangerare severa in timpul travaliului si nasterii, precum si suferinta fetala din cauza lipsei de oxigen. Sangerarea din cauza placentei praevia reprezinta o urgenta, tocmai de aceea este indicat sa anuntati medicul care va urmareste sarcina si sa mergeti de urgenta la camera de garda.

Placenta praevia – preventie

Din pacate, dupa cum spuneam, placenta praevia nu poate fi prevenita. Nu puteti influenta cu nimic pozitia placentei, aceasta miscandu-se doar in mod natural. Se recomanda odihna, dieta bogata in alimente care contin fier si consultatiile frecvente.

Placenta poate fi considerata un organ imunitar si endocrin. Functiile placentei includ schimbul de gaze, transferul metabolic, secretia de hormoni si protectia fatului. Transferul de nutrienti si medicamente prin placenta se face prin difuzie pasiva, difuzie facilitata, transport activ și pinocitoza (proces celular prin care fluidele si substantele nutritive sunt ingerate de celule.

Mai este numita si pomul vietii, datorita functiei sale de sustinere a vietii, dar si datorita faptului ca atunci cand este privita in ansamblu, venele sale seamana cu ramurile unui copac. Daca ar fi sa vorbim in termeni tehnici, placenta nu apartine mamei. Desi este creata de organismul femeii, face parte din procesul de dezvoltare a fatului, ceea ce inseamna ca ea contine si 50% material genetic provenit de la tata. Placenta masoara aproximativ 22 cm lungime si 2,5 cm grosime.

Insuficienta placentara apare fie din cauza unor afectiuni sau a unor factori de risc, printre care diabetul, preeclampsia, trombofilia

Farmacistul Catena va recomanda:

RILASTIL STRETCH MARKS Crema prevenire si contracarare vergeturi X 200ml

RILASTIL STRETCH MARKS Crema prevenire si contracarare vergeturi X 200ml

Crema antivergeturi emolienta, hidratanta si elasticizanta,…

RILASTIL STRETCH MARKS Fiole prevenire si contracarare vergeturi 10 X 5ml

RILASTIL STRETCH MARKS Fiole prevenire si contracarare vergeturi 10 X 5ml

 Emolient si calmant cu Aminoacizi esentiali,…