Atunci cand vorbim despre cauzele transpiratiei urat mirositoare si despre solutiile de tratament disponibile, este important sa avem in vedere faptul ca fiecare persoana are un miros corporal propriu. Se intampla ca, in unele situatii, mirosul corporal sa fie unul discret si sa nu fie perceput ca deranjant. Exista insa si cazuri in care mirosul corporal poate fi neplacut, ceea ce poate sa insemne ca persoana respectiva sufera din cauza unei afectiuni. Desigur, nu de fiecare data este vorba despre o boala grava, asa ca uneori medicul nu poate sa stabileasca un diagnostic si un tratament. Se poate ca transpiratia urat mirositoare sa fie provocata de factori precum igiena precara sau de un regim alimentar necorespunzator.
Pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor care provoaca transpiratie urat mirositoare, farmacistii Catena recomanda Bioclin DEO Control spray uscat fara alcool. Acesta este un deodorant natural, care nu contine alcool si are efect antiperspirant si antibacterian. Bioclin DEO Control spray are in alcatuire ingrediente naturale active, precum Xilitol, Aloe Barbadensis si saruri de aluminiu, fiind testat clinic si dermatologic pentru mercur, nichel, crom, cobalt si paladiu. Este un spray hipoalergenic, fara parabeni si derivati din grau, care nu irita pielea si care nu lasa urme pe haine sau pe piele.
In situatia in care mirosul corporal se modifica semnificativ, in majoritatea cazurilor este vorba despre o schimbare a metabolismului. In afara de unele boli sau de regimul alimentar dezechilibrat, transpiratia urat mirositoare poate sa apara si din cauza dereglarilor hormonale. Printre bolile care pot genera un miros corporal neplacut se numara diabetul zaharat, hipoglicemia, problemele de la nivelul rinichilor si al stomacului sau afectarea severa a functiei hepatice. Studii recente au demonstrat faptul ca felul in care transpira o persoana are legatura inclusiv cu mostenirea genetica a acesteia.
Transpiratia urat mirositoare poate sa fie provocata si de anumite infectii ale pielii, precum intertrigo sau eritrasma, dar poate sa apara si din cauza anxietatii sau a stresului. De asemenea, transpiratie urat mirositoare poate sa apara si in timpul menstuatiei sau din cauza unor infectii vaginale. In cazul in care mirosul neplacut apare la nivelul picioarelor si daca este resimtita si o senzatie de mancarime, se poate sa fie vorba despre asa – numitul „picior de atlet”; cu alte cuvinte, o infectie fungica favorizata de caldura si umiditatea care se pastreaza in sosete si incaltaminte. Este bine sa aveti in vedere faptul ca transpiratia urat mirositoare poate sa fie cauzata si de administrarea unor anumite medicamente sau de imbracamintea confectionata din fibre sintetice.
Tratament pentru transpiratie urat mirositoare
Exista mai multe metode de tratament dintre care puteti alege pentru a scapa de transpiratia urat mirositoare. Atunci cand discutam despre tratament medicamentos, este recomandat sa mergeti la un consult de specialitate inainte de inceperea administrarii. In situatia in care mirosul neplacut al transpiratiei nu dispare chiar daca ati incercat mai multe metode la domiciliu, un farmacist sau un medic va pot sugera produse care contin clorura de aluminiu – substanta intalnita de regula in compozitia antiperspirantelor. In situatia in care este vorba despre transpiratie excesiva in zona axilelor, specialistii recomanda si injectiile cu toxina botulinica. Pentru persoanele la care medicamentele si igiena nu reusesc sa elimine mirosul neplacut al transpiratiei, exista si alternativa unei interventii chirurgicale.
Oricare ar fi alternativa de tratament pe care o alegeti sau pe care v-o recomanda medicul dumneavoastra, este esential sa faceti zilnic dus, sa va epilati zona axilelor pentru ca transpiratia sa se poata evapora mai usor si sa evitati imbracamintea fabricata din fibre care nu permit evaporarea transpiratiei. De asemenea, puteti folosi si otet de mere pentru a reduce pH – ul pielii sau cateva picaturi de suc de lamaie.
Va confruntati cu transpiratie urat mirositoare? Aflati ce rol joaca alimentatia!
Trebuie sa aveti in vedere faptul ca alimentatia joaca un rol major din punct de vedere al mirosului corporal al fiecarei persoane. Desigur, de cele mai multe ori este vorba despre usturoi si ceapa, insa exista si alte alimente care, consumate, ajung sa provoace un miros urat al transpiratiei. Poate sa fie vorba de varza sau ridichi, produse lactate, precum branza sau laptele batut, sau peste marinat. Si otetul, consumat in cantitate prea mare, poate sa genereze transpiratie urat mirositoare; la fel si condimentele precum curry, piper sau chimen.
Sfaturi pentru preventie
Pentru a preveni aparitia transpiratiei urat mirositoare, cea mai buna solutie este aceea de a va spala cat mai des, cu produse de buna calitate, in special in acele zone ale corpului unde se manifesta mai intens. Folositi deodorant, consumati legume cu frunze verzi (spanac, salata, marar, patrunje), utilizati bicarbonat de sodiu si nu purtati doua zile la rand aceeasi pereche de incaltaminte. De asemenea, incercati pe cat posibil sa reduceti nivelul de stres, pentru ca stresul emotional poate favoriza transpiratia urat mirositoare.
Farmacistul Catena va recomanda:
-
Bioclin DEO Control spray uscat fara alcool, 150 ml
Bioclin DEO Control este un deodorant natural, fara alcool, cu efect antibacterian si antiperspirant. Bioclin DEO Control contine ingrediente naturale active, Xilitol, Aloe Barbadensis si saruri de aluminiu,…