Hiperhidroza: Diagnostic ◆ Tratament

Hiperhidroza: Diagnostic ◆ Tratament Hiperhidroza: Diagnostic ◆ Tratament

Ultima actualizare: 5 august 2022

caldura-transpiratie

Toata lumea transpira, aceasta fiind o functie absolut necesara, care are rolul de a racori corpul si de a preveni supraincalzirea acestuia. Transpiratia apare, de obicei, cand organismul se straduieste sa mentina o temperatura adecvata. In schimb, transpiratia excesiva specifica hiperhidrozei apare fara sa existe vreun stimul sau declansator fizic, termic, mental, fiziologic sau emotional. Persoanele care au aceasta afectiune transpira excesiv chiar daca organismul are o temperatura optima.

Aceasta afectiune poate afecta negativ calitatea generala a vietii. In mod ciudat, chiar si atunci cand simptomele sunt severe, cele mai multe persoane afectate de transpiratia excesiva nu solicita ajutor specializat.

Hiperhidroza poate fi cauzata de o anumita afectiune, de medicamente, suplimente sau de factorii genetici. Potrivit specialistilor, daca transpiratia excesiva apare intr-una sau doua zone ale corpului, aceasta este o afectiune care se transmite intre membrii aceleiasi familii.


Ce este hiperhidroza si de ce apare?

Hiperhidroza se manifesta prin transpiratie excesiva care nu este neaparat cauzata de temperaturile ridicate sau exercitiile fizice. Persoanele afectate pot sa transpire atat de mult incat se observa pe haine sau pe piele. Aceasta problema afecteaza activitatile zilnice si poate provoca anxietate sociala si rusine.

De obicei, hiperhidroza poate fi combatuta cu ajutorul tratamentului, mai precis cu antiperspirante eliberate pe baza de prescriptie medicala. Daca antiperspirantele nu dau rezultate, pacientii ar putea fi nevoiti sa incerce diferite medicamente si terapii. In cazurile grave, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala de indepartare a glandelor sudoripare sau de deconectare a nervilor responsabili cu supraproductia de transpiratie.

In alte cazuri, cauza de baza poate fi gasita si tratata.

Care sunt cele mai intalnite simptome ale hiperhidrozei

Hiperhidroza poate produce o serie de simptome, cum ar fi:

- transpiratii excesive care au avut loc timp de cel putin sase luni fara un motiv aparent

- transpiratie in cantitati neobisnuite care apare pe ambele parti ale corpului

- transpiratie excesiva care afecteaza desfasurarea activitatilor zilnice

- episoade de transpiratie excesiva cel putin o data pe saptamana

- lipsa de transpiratie in somn

- transpiratie excesiva care a aparut inainte de varsta de 25 de ani

Toate aceste simptome sunt, de obicei, specifice hiperhidrozei focale primare. Cu toate acestea, pacientii trebuie sa mearga la medic pentru a primi un diagnostic mai precis.

In schimb, cei care transpira peste tot sau excesiv intr-o singura zona ar putea fi diagnosticati cu hiperhidroza generalizata secundara. De asemenea, este important ca persoanele afectate sa mearga la medic pentru a afla care este cauza problemei.

Unele afectiuni care provoaca transpiratie excesiva pot fi grave. De aceea, pacientii trebuie sa-l informeze pe medic daca au alte simptome neobisnuite, pe langa transpiratie.

transpiratie

Tipuri de hiperhidroza

Transpiratia apare ca un raspuns normal al organismului la anumiti factori declansatori, cum ar fi temperaturile ridicate, situatiile stresante, activitatea fizica si starile de furie sau frica. Persoanele cu hiperhidroza transpira mai mult decat de obicei, fara un motiv aparent. Tipul afectiunii este strans legat de cauza principala a acesteia.

Hiperhidroza focala primara

In cazul acestui tip de hiperhidroza, transpiratia apare in principal pe maini, picioare, fata, cap si axile. In plus, apare inca din copilarie. Aproximativ 30-50% dintre persoanele care au aceasta forma au mostenit afectiunea de la membrii familiei.

Hiperhidroza generalizata secundara

Hiperhidroza generalizata secundara este cauzata de o afectiune sau apare ca efect secundar al anumitor medicamente. In cele mai multe cazuri, apare la adulti. Persoanele care au aceasta forma de hiperhidroza transpira pe tot corpul sau intr-o singura zona. In plus, acestea transpira si in timpul somnului.

Acest tip de hiperhidroza este cauzat de anumite probleme de sanatate si procese naturale ale organismului, cum ar fi:

- accident vascular cerebral

- hipertiroidism

- boli infectioase, precum tuberculoza sau infectia cu HIV

- cancer

- boli cardiace

- leziuni ale maduvei spinarii

- boala Parkinson

- tulburari ale glandei suprarenale

- menopauza

- boli pulmonare

Afectiunea poate fi provocata si de o serie de medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, dar si fara reteta. In multe cazuri, transpiratia este un efect secundar rar cu care cei mai multi oameni nu se confrunta. Cu toate acestea, transpiratia excesiva poate aparea ca o reactie adversa a antidepresivelor, cum ar fi:

- nortriptilina

- desipraminat

- protriptilina

Cu transpiratii excesive se pot confrunta si persoanele care iau pilocarpina pentru a trata simptomele de gura uscata sau zinc ca supliment alimentar.

Cine stabileste diagnosticul de hiperhidroza?

De obicei, afectiunea este diagnosticata de medicul dermatolog. Cu toate acestea, daca hiperhidroza este secundara, pacientul va trebui sa mearga la endocrinolog (daca este cauzata de hipertiroidism, de exemplu) sau neurolog (in cazul bolii Parkinson).

In prima faza, medicul va pune intrebari despre simptome, de exemplu, cand si in ce zone ale corpului apare transpiratia. De asemenea, pentru a diagnostica hiperhidroza, va efectua anumite teste, cum ar fi analize de sange si urina. De obicei, medicii diagnosticheaza hiperhidroza primara pe baza istoricului medical al pacientului si a examenului fizic. Exista si alte teste care pot confirma diagnosticul, insa de obicei nu sunt solicitate.

Primul test efectuat este cel cu iod-amidon. In cadrul testului, medicul aplica un amestec din cristale de iod pe aria afectata, urmat de amidon solubil. Astfel, ariile cu o rata de secretie anormal de mare vor prezenta o culoare neagra.

De asemenea, poate fi realizat un test cu hartie, care presupune aplicarea unui tip special de hartie pe zona transpirata. Hartia este cantarita apoi dupa ce absoarbe transpiratia. Daca aceasta are o greutate mai mare, inseamna ca persoana sufera de hiperhidroza.

De asemenea, medicul poate recomanda un test de termoreglare. Similar cu testul cu iod- amidon, testul de termoreglare implica acoperirea zonei afectate cu o pudra speciala care isi schimba culoarea in cazul transpiratiei excesive.

Pentru a fi supus acestui test, pacientul poate fi nevoit sa stea pentru un timp intr-o sauna sau intr-un spatiu in care temperatura este ridicata. La persoanele cu hiperhidroza, palmele transpira mai mult decat de obicei.

Ce metode de tratament exista pentru hiperhidroza?

Transpiratia excesiva poate fi tratata prin mai multe metode.

Antiperspirant special realizat

Medicul poate prescrie un antiperspirant care contine clorura de aluminiu. Acest produs este mai puternic si mai eficient decat cele disponibile in magazine. In plus, este recomandat de cele mai multe ori pentru tratarea cazurilor usoare de hiperhidroza.

Iontoforeza

Aceasta procedura presupune utilizarea unui dispozitiv care trimite curenti electrici de intensitate mica in timp ce pacientul sta intr-un bazin cu apa. Curentii sunt de cele mai multe ori trimisi catre maini, picioare sau axile pentru a bloca temporar glandele sudoripare.

Medicamente anticolinergice

Transpiratia generalizata poate fi ameliorata cu ajutorul medicamentelor anticolinergice. Aceste medicamente, cum ar fi glicopirolatul, stopeaza functionarea acetilcolinei. Acetilcolina este o substanta chimica produsa de organism cu scopul de a stimula glandele sudoripare.

Aceste medicamente isi fac efectul dupa aproximativ doua saptamani si pot provoca reactii adverse, cum ar fi constipatie si ameteli.

Injectii cu botox (toxina botulinica)

Injectiile cu botox sunt administrate in cele mai multe cazuri pentru a trata hiperhidroza severa. Acestea blocheaza nervii care stimuleaza glandele sudoripare. Pentru ca acest tratament sa devina eficient, pacientii trebuie sa faca de obicei mai multe injectii cu botox.

Interventie chirurgicala

Persoanele care transpira doar in zona axilara pot fi tratate cu succes cu ajutorul interventiei chirurgicale. Procedura vizeaza de obicei eliminarea glandelor sudoripare din aceste zone. O alta varianta viabila este simpatectomia toracica endoscopica. Aceasta operatie implica intreruperea chirurgicala a traiectului nervilor simpatici responsabili de transpiratia in exces.

Remedii naturiste pentru hiperhidroza

De asemenea, persoanele afectate isi pot ameliora transpiratia:

- aplicand pe zona afectata antiperspirante eliberate fara prescriptie medicala

- purtand incaltaminte si sosete fabricate din materiale naturale

- facand dusuri zilnice pentru a scapa de bacterii

- lasandu-si picioarele sa respire

- schimbandu-si frecvent sosetele

Hiperhidroza - modalitati de preventie

Din pacate, hiperhidroza focala nu poate fi prevenita. In schimb, unele cazuri de hiperhidroza generalizata pot fi prevenite. Important este ca pacientul sa primeasca un diagnostic si un tratament precis pentru afectiunea care poate cauza transpiratia excesiva.

Evitati anumite alimente

Daca sunteti la un pranz de afaceri sau intr-o situatie sociala deosebita, ar fi de preferat sa nu mancati anumite alimente. In primul rand, evitati mancarea picanta. Corpurile noastre trateaza mancarea picanta la fel ca orice alta sursa de caldura incercand sa se racoreasca, lucru care duce la transpiratie.

Nici cafeina nu este recomandata, deoarece stimuleaza glandele suprarenale si provoaca transpiratia palmelor, picioarelor si axilelor.

Pastrati o temperatura corporala normala

Transpiratia este modalitatea prin care corpul se racoreste. De aceea, puteti preveni transpiratia prin pastrarea unei temperaturi potrivite.

Daca vremea este calda, puteti aseza un castron cu gheata in fata unui ventilator pentru ca aerul racoros sa circule prin camera. De asemenea, o alta idee buna este sa lasati perdelele si jaluzelele trase in timpul zilei pentru a impiedica supraincalzirea camerelor. In plus, incercati sa stati la umbra daca sunteti in aer liber.

Mancati cat mai putin si mai des in timpul zilei pentru a mentine o temperatura corporala potrivita, deoarece organismul foloseste caldura metabolica pentru a descompune alimentele. De asemenea, hidratati-va pentru a pastra o temperatura corporala cat mai mica.

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperhidrosis/symptoms-causes/syc-20367152

https://www.healthline.com/health/hyperhidrosis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/182130

Farmacistul Catena va recomanda:

Bioclin DEO 24H roll on x 50ml

Bioclin DEO 24H roll on x 50ml

Bioclin DEO 24H roll on este un antiperspirant potrivit…

Bioclin DEO 48H Resist roll on x 50ml

Bioclin DEO 48H Resist roll on x 50ml

Bioclin DEO 48H Resist roll on este special conceput…