Indicatii
Tratamentul diabetului zaharat la adulti, adolescenti si copii cu varsta de 6 ani sau peste, atunci cand este necesar tratamentul cu insulina.
Dozaj
Doze
Potenta acestui preparat este exprimata in unitati. Aceste unitati sunt valabile exclusiv pentru Apidra si nu sunt identice cu UI sau unitatile utilizate pentru a exprima potenta altor analogi de insulina (vezi pct. 5.1).
Apidra trebuie utilizata in regimuri terapeutice care includ o insulina cu durata de actiune intermediara sau prelungita sau analogi de insulina bazala si poate fi utilizata in asociere cu medicamente antidiabetice orale.
Doza de Apidra trebuie ajustata in mod individual.
Grupe speciale de pacienti
Insuficienta renala
In general, proprietatile farmacocinetice ale insulinei glulizin nu se modifica la pacientii cu
insuficienta renala. Cu toate acestea, necesarul de insulina poate fi redus in prezenta insuficientei renale (vezi pct. 5.2).
Insuficienta hepatica
Nu s-au efectuat studii privind proprietatile farmacocinetice ale insulinei glulizin la pacientii cu disfunctie hepatica. La pacientii cu
insuficienta hepatica, necesarul de insulina poate fi diminuat datorita capacitatii reduse de gluconeogeneza si metabolizarii reduse a insulinei.
Varstnici
La pacientii varstnici cu diabet zaharat sunt disponibile date farmacocinetice limitate. Deteriorarea functiei renale poate determina reducerea necesarului de insulina.
Copii si adolescenti
Nu exista informatii clinice suficiente cu privire la administrarea Apidra la copii cu varsta sub 6 ani.
Mod de administrare
Apidra 100 Unitati/ml solutie injectabila in flacon
Administrare intravenoasa
Apidra poate fi administrata intravenos. Administrarea pe aceasta cale trebuie efectuata de catre personalul medical.
Apidra nu trebuie amestecata cu solutie de glucoza sau solutie Ringer sau cu oricare alta insulina.
Perfuzia subcutanata continua de insulina
Apidra poate fi utilizata in perfuzia subcutanata continua de insulina (PSCI), in sisteme cu pompa adecvate pentru administrarea insulinei in perfuzie, prevazute cu catetere si rezervoare corespunzatoare. Pacientii care utilizeaza PSCI trebuie instruiti in detaliu cu privire la utilizarea sistemului cu pompa.
Setul de perfuzie si rezervorul pentru administrarea de Apidra trebuie schimbate cel putin la fiecare 48 de ore, utilizand o tehnica aseptica. Aceste instructiuni pot fi diferite de instructiunile generale din manualul pompei. Este important ca pacientii sa respecte instructiunile specifice pentru Apidra, atunci cand isi administreaza Apidra. Nerespectarea instructiunilor specifice pentru Apidra poate duce la aparitia de evenimente adverse grave.
Atunci cand este administrat cu o pompa de perfuzie sucutanata de insulina, Apidra nu trebuie amestecat cu solutii pentru diluare sau cu o alta insulina.
Pacientii care isi administreaza Apidra in PSCI trebuie sa dispuna de un mijloc alternativ pentru administrarea insulinei, in cazul functionarii defectuoase a sistemului cu pompa (vezi pct. 4.4 si 4.8).
Apidra 100 Unitati/ml solutie injectabila in flacon
Pentru detalii suplimentare privind manipularea, vezi pct. 6.6.
Apidra 100 Unitati/ml solutie injectabila in cartus
Apidra 100 Unitati/ml in cartuse este indicat doar pentru injectare subcutanata cu stilou injector (pen) reutilizabil. Daca este necesara administrarea printr-o seringa, injectie intravenoasa sau pompa de perfuzie, trebuie utilizat un flacon (vezi pct. 4.4). Pentru detalii suplimentare privind manipularea, vezi pct. 6.6.
Apidra SoloStar 100 Unitati/ml solutie injectabila in stilou injector (pen) preumplut
Apidra SoloStar 100 Unitati/ml in stilouri injectoare (pen-uri) preumplute este indicat doar pentru injectare subcutanata. Daca este necesara administrarea printr-o seringa, injectie intravenoasa sau pompa de perfuzie, trebuie utilizat un flacon (vezi pct. 4.4).
Administrare subcutanata
Apidra trebuie administrata sub forma de injectie subcutanata cu putin timp (0–15 min) inainte de masa sau imediat dupa masa sau in perfuzie subcutanata continua cu ajutorul pompei de perfuzie. Apidra trebuie administrata subcutanat in peretele abdominal, coapsa sau muschiul deltoid sau in perfuzie continua in peretele abdominal. In cadrul aceleiasi regiuni (abdomen, coapsa sau muschi deltoid), locurile injectarii si ale perfuzarii trebuie alternate de la o injectie la alta pentru a reduce riscul de lipodistrofie si de amiloidoza cutanata (vezi pct. 4.4 si 4.8).
Viteza absorbtiei si, consecutiv, debutul si durata actiunii, pot fi influentate de locul injectarii, exercitiul fizic si alti factori. Injectarea subcutanata in peretele abdominal asigura o absorbtie putin mai rapida decat de la nivelul altor locuri de injectare (vezi pct. 5.2).
Este necesara prudenta pentru a se asigura ca nu s-a patruns intr-un vas de sange. Dupa injectare, locul injectarii nu trebuie masat. Pacientii trebuie instruiti sa foloseasca tehnici corecte de injectare.
Amestecare cu alte insuline
Atunci cand se administreaza sub forma de injectie subcutanata, Apidra nu trebuie amestecata cu niciun alt medicament in afara de insulina umana NPH.
Pentru detalii suplimentare privind manipularea, vezi pct. 6.6.
Inainte de a utiliza SoloStar, trebuie citite cu atentie Instructiunile de utilizare incluse in prospect (vezi pct. 6.6).
Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Hipoglicemie.
Atentionari
Trasabilitate
Pentru a avea sub control trasabilitatea medicamentelor biologice, numele si numarul lotului medicamentului administrat trebuie inregistrate cu atentie.
Trecerea unui pacient la un alt tip sau la o alta marca de insulina trebuie efectuata sub supraveghere medicala stricta. Modificari in ceea ce priveste concentratia, marca (fabricantul), tipul (regular, protamina neutra Hagedorn [NPH], lenta, cu durata lunga de actiune, etc), originea (animala, umana, analog de insulina umana) si/sau metoda de fabricatie pot necesita modificari ale dozei. Poate fi necesara si ajustarea tratamentului antidiabetic oral asociat.
Pacientii trebuie instruiti sa alterneze continuu locurile de injectare, pentru a reduce riscul de aparitie a lipodistrofiei si amiloidozei cutanate. Exista un posibil risc de absorbtie intarziata a insulinei sau de reglare insuficienta a glicemiei in urma injectarii insulinei in locuri unde au aparut aceste reactii. S-a raportat ca schimbarea brusca a locului de injectare cu o zona neafectata duce la hipoglicemie. Se recomanda monitorizarea glicemiei dupa schimbarea locului de injectare si se poate avea in vedere ajustarea dozei de medicament antidiabetic.
Hiperglicemie
Administrarea unor doze incorecte sau intreruperea tratamentului, mai ales in cazul pacientilor cu diabet insulino–dependent, pot determina
hiperglicemie si cetoacidoza diabetica, situatii cu potential letal.
Hipoglicemie
Momentul aparitiei hipoglicemiei depinde de profilul de actiune al insulinelor utilizate si, de aceea, se poate modifica atunci cand se schimba regimul terapeutic.
Conditiile care pot face ca simptomele precoce de avertizare a hipoglicemiei sa fie diferite sau diminuate includ durata lunga a diabetului zaharat, intensificarea terapiei cu insulina, neuropatia diabetica, medicamentele cum sunt blocantele beta–adrenergice sau dupa trecerea de la o insulina de origine animala la insulina umana.
De asemenea, ajustarea dozei poate fi necesara daca pacientii depun activitate fizica crescuta sau isi modifica regimul alimentar obisnuit. Exercitiul fizic intreprins imediat dupa masa poate creste riscul de hipoglicemie.
Dupa o injectie cu analogi cu actiune rapida, hipoglicemia poate sa apara mai devreme decat dupa insulina umana solubila.
Reactiile de hipoglicemie sau hiperglicemie necorectate pot determina pierderi ale constientei, coma sau deces.
Necesarul de insulina poate fi modificat in timpul unei afectiuni asociate sau al unor tulburari emotionale.
Apidra 100 Unitati/ml solutie injectabila in cartus
Stilourile injectoare (pen-urile) care se utilizeaza impreuna cu Apidra 100 Unitati/ml solutie injectabila in cartus
Apidra 100 Unitati/ml in cartuse este indicat doar pentru administrare injectabila subcutanata cu stilou injector (pen) preumplut reutilizabil. Daca este necesara administrarea printr-o seringa, injectie intravenoasa sau pompa de perfuzie, trebuie utilizat un flacon.
Cartusele de Apidra trebuie utilizate numai cu urmatoarele stilouri injectoare (pen-uri):
JuniorSTAR, care permite stabilirea de doze de Apidra in trepte de cate 0,5 unitati
ClikSTAR, Tactipen, Autopen 24, AllStar si AllStar PRO, care, toate, permit stabilirea de doze de Apidra in trepte de cate 1 unitate.
Aceste cartuse nu trebuie utilizate cu niciun alt stilou injector (pen) reutilizabil, deoarece acuratetea dozei a fost stabilita numai pentru stilourile injectoare (pen-urile) enumerate (vezi pct. 4.2 si 6.6). Este posibil ca nu toate aceste stilouri injectoare (pen-uri) sa fie comercializate in tara dumneavoastra.
Erori de medicatie
Au fost raportate erori de medicatie in care alte insuline, in special insuline cu durata de actiune lunga, au fost administrate accidental in locul insulinei glulizin. Intotdeauna trebuie verificata eticheta insulinei inaintea fiecarei injectii pentru a evita erorile de medicatie intre insulina glulizin si alte insuline.
Apidra 100 Unitati/ml solutie injectabila in flacon
Perfuzia subcutanata continua de insulina
Defectarea pompei de insulina sau a setului de perfuzie sau greselile de manipulare pot determina rapid hiperglicemie, cetoza si cetoacidoza diabetica. Este necesara identificarea prompta si corectarea cauzei hiperglicemiei, cetozei sau cetoacidozei diabetice.
Atunci cand Apidra a fost administrat in perfuzie subcutanata continua de insulina in sisteme cu pompa, au fost raportate cazuri de cetoacidoza diabetica. Cele mai multe din cazuri au fost legate de greseli de manipulare sau de functionarea defectuoasa a sistemului cu pompa.
Poate fi necesara administrarea provizorie de Apidra in injectii subcutanate. In cazul functionarii defectuoase a sistemului cu pompa, pacientii tratati cu pompe de perfuzie subcutanata continua a insulinei trebuie instruiti sa isi administreze insulina prin injectii si sa dispuna de un mijloc alternativ pentru administrarea insulinei (vezi pct. 4.2 si 4.8).
Excipienti
Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) pentru o doza, adica practic „nu contine sodiu”.
Apidra contine metacrezol, care poate determina reactii alergice.
Asocierea Apidra cu pioglitazona
Au fost raportate cazuri de insuficienta cardiaca atunci cand pioglitazona a fost utilizata in asociere cu insulina, in special la pacientii cu factori de risc pentru dezvoltarea insuficientei cardiace. Acest lucru trebuie avut in vedere daca se ia in considerare tratamentul asociat cu pioglitazona si Apidra. Daca este utilizata asocierea, pacientii trebuie supravegheati pentru identificarea de semne si simptome ale insuficientei cardiace, crestere in greutate si edeme. Tratamentul cu pioglitazona trebuie intrerupt la aparitia oricarei deteriorari a simptomatologiei cardiace.
Apidra SoloStar 100 Unitati/ml solutie injectabila in stilou injector (pen) preumplut
Manipularea stiloului injector (pen-ului) preumplut SoloStar
Apidra SoloStar 100 Unitati/ml in stilouri injectoare (pen-uri) preumplute este indicat doar pentru injectare subcutanata. Daca este necesara administrarea printr-o seringa, injectie intravenoasa sau pompa de perfuzie, trebuie utilizat un flacon.
Inainte de a utiliza SoloStar, trebuie citite cu atentie Instructiunile de utilizare incluse in prospect. SoloStar trebuie utilizat conform recomandarilor din aceste Instructiuni de utilizare (vezi pct. 6.6).
Interactiuni
Nu s-au efectuat studii privind interactiunile farmacocinetice. Pe baza cunostintelor empirice despre medicamente similare, este putin probabil sa apara interactiuni farmacocinetice semnificative clinic. O serie de substante afecteaza metabolizarea glucozei si pot impune ajustarea dozei de insulina glulizin si o monitorizare deosebit de atenta.
Substantele care pot accentua efectul de scadere a glicemiei si susceptibilitatea la hipoglicemie includ medicamentele antidiabetice orale, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), disopiramida, fibratii, fluoxetina, inhibitorii monoaminooxidazei (IMAO), pentoxifilina, propoxifenul, salicilatii si sulfonamidele antibacteriene.
Substantele care pot reduce efectul de scadere a glicemiei includ glucocorticoizii, danazolul, diazoxidul, diureticele, glucagonul, izoniazida, derivatii de fenotiazina, somatropina, medicamentele simpatomimetice (de exemplu epinefrina [adrenalina], salbutamolul, terbutalina), hormonii tiroidieni, estrogenii, progestogenii (de exemplu din contaceptivele orale), inhibitorii de proteaza si medicamentele antipsihotice atipice (de exemplu olanzapina si clozapina).
Blocantele beta–adrenergice, clonidina, sarurile de litiu sau alcoolul etilic pot fie sa potenteze, fie sa diminueze efectul insulinei de scadere a glicemiei. Pentamidina poate determina hipoglicemie, care uneori poate fi urmata de hiperglicemie.
In plus, sub influenta medicamentelor simpatolitice cum sunt blocantele beta–adrenergice, clonidina, guanetidina si rezerpina, semnele reactiei adrenergice compensatorii pot fi reduse sau absente.
Sarcina
Sarcina
Datele provenite din utilizarea insulinei glulizin la gravide sunt inexistente sau limitate (mai putin de 300 de rezultate obtinute din sarcini).
Studiile privind efectele asupra functiei de reproducere efectuate la animale nu au evidentiat nicio diferenta intre insulina glulizin si insulina umana in ceea ce priveste sarcina, dezvoltarea embrionara/fetala, parturitia sau dezvoltarea post–natala (vezi pct. 5.3).
Este necesara prudenta atunci cand medicamentul se prescrie la femei gravide. Este esentiala monitorizarea atenta a controlului glicemic.
Este esential pentru pacientele cu diabet zaharat pre–existent sau de sarcina sa mentina un control metabolic bun in timpul sarcinii. Necesitatile de insulina pot sa scada in primul trimestru si, in general, cresc in trimestrele doi si trei. Imediat dupa nastere, necesitatile de insulina scad rapid.
Alaptarea
Nu se cunoaste daca insulina glulizin se excreta in laptele uman, dar, in general, insulina nu se elimina in laptele matern si nu se absoarbe dupa administrare orala.
Mamele care alapteaza pot necesita ajustarea dozei de insulina si a dietei.
Fertilitatea
Studiile privind efectele asupra functiei de reproducere, efectuate la animale cu insulina glulizin, nu au evidentiat niciun efect advers asupra fertilitatii.
Condus auto
Capacitatea de concentrare si de reactie a pacientului poate fi afectata datorita hipoglicemiei, hiperglicemiei sau, de exemplu, datorita tulburarilor vizuale. Aceasta poate constitui un risc in
situatiile in care aceste capacitati au o importanta deosebita (de exemplu conducerea unui vehicul sau folosirea utilajelor).
Pacientii trebuie atentionati sa-si ia toate masurile de precautie pentru a evita hipoglicemia in timp ce conduc vehicule. Acest aspect este important indeosebi pentru pacientii la care simptomele de avertizare a hipoglicemiei sunt reduse sau absente sau care au episoade frecvente de hipoglicemie.
Trebuie evaluat daca in aceste situatii este posibila conducerea de vehicule.
Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta
Hipoglicemia, cea mai frecventa reactie adversa la tratamentul cu insulina, poate sa apara daca doza de insulina este prea mare in raport cu necesarul de insulina.
Lista tabelara a reactiilor adverse
Urmatoarele reactii adverse din studiile clinice sunt enumerate mai jos pe aparate, sisteme si organe, in ordinea descrescatoare a incidentei (foarte frecvente: ≥1/10; frecvente: ≥1/100 si <1/10; mai putin frecvente: ≥1/1000 si <1/100; rare: ≥1/10000 si <1/1000; foarte rare: <1/10000); cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.
Baza de date Foarte Frecvente Mai putin Rare Cu
MedDRA pe frecvente frecvente frecventa
aparate, necunoscuta
sisteme si
organe
Tulburari Hipoglicemie Hiperglicemie
metabolice si (care poate
de nutritie determina
cetoacidoza
diabetica(1))
Afectiuni Reactii la locul Lipodistrofie Amiloidoza
cutanate si ale injectarii cutanata
tesutului Reactii locale de
subcutanat hipersensibilitate
Tulburari Reactii sistemice
generale si la de
nivelul locului hipersensibilitate
de
administrare
(1) Apidra 100 Unitati/ml solutie injectabila in flacon: Cele mai multe din cazuri au fost legate de greseli demanipulare sau de functionarea defectuoasa a sistemului cu pompa, atunci cand Apidra a fost administrat in PSCI.
Descrierea reactiilor adverse selectate
Tulburari metabolice si de nutritie
In general, simptomele de hipoglicemie apar brusc. Aceastea includ transpiratii reci, piele umeda si palida, fatigabilitate, nervozitate sau tremor, anxietate, senzatie neobisnuita de oboseala sau slabiciune, confuzie, dificultate de concentrare, somnolenta, senzatie de foame excesiva, tulburari vizuale, cefalee, greata si palpitatii. Hipoglicemia poate deveni severa si poate duce la pierderea constientei si/sau convulsii si poate determina afectarea temporara sau permanenta a functiei cerebrale si chiar deces.
Apidra 100 Unitati/ml solutie injectabila in flacon
Atunci cand Apidra a fost administrat in PSCI, au fost raportate cazuri de hiperglicemie (vezi pct. 4.4), care a determinat cetoacidoza diabetica (CAD); cele mai multe din cazuri au fost legate de greseli de manipulare sau de functionarea defectuoasa a sistemului cu pompa. Pacientul trebuie sa respecte
intotdeauna instructiunile specifice pentru Apidra si sa dispuna intotdeauna de un mijloc alternativ pentru administrarea insulinei, in cazul functionarii defectuoase a sistemului cu pompa.
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
In timpul tratamentului cu insulina, pot sa apara reactii locale de hipersensibilitate (eritem, edem si prurit la locul injectarii). Aceste reactii sunt de obicei tranzitorii si dispar pe parcursul tratamentului. La locul injectarii pot sa apara lipodistrofie si amiloidoza cutanata, care pot intarzia absorbtia insulinei. Alternarea continua a locurilor de injectare din cadrul unei anumite regiuni de injectare poate contribui la reducerea sau prevenirea acestor reactii (vezi pct. 4.4).
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Reactiile sistemice de hipersensibilitate pot include urticarie, constrictie toracica, dispnee, dermatita alergica si prurit. Cazurile severe de alergie generalizata, incluzand reactia anafilactica, pot pune viata in pericol.
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, astfel cum este mentionat in Anexa V.
Supradozaj
Simptomatologie
Hipoglicemia poate sa apara ca rezultat al unui exces de activitate a insulinei comparativ cu aportul alimentar si consumul energetic.
Nu sunt disponibile date specifice cu privire la supradozajul cu insulina glulizin. Cu toate acestea, hipoglicemia se poate dezvolta in etape consecutive.
Abordare terapeutica
Episoadele hipoglicemice usoare pot fi tratate prin administrare orala de glucoza sau produse zaharoase. De aceea, se recomanda ca pacientii diabetici sa aiba intotdeauna la ei zahar cubic, dulciuri, biscuiti sau suc de fructe indulcit cu zahar.
Episoadele severe de hipoglicemie, in care pacientul isi pierde constienta, pot fi tratate cu glucagon (0,5 mg pana la 1 mg) administrat intramuscular sau subcutanat de catre o persoana instruita adecvat sau prin administrare intravenoasa de glucoza, de catre un cadru medical. De asemenea, daca pacientul nu raspunde la tratamentul cu glucagon in primele 10 pana la 15 minute, glucoza trebuie administrata intravenos.
Dupa recapatarea constientei, se recomanda administrarea orala de glucide pentru a preveni recidiva. Dupa injectarea de glucagon, pacientul trebuie monitorizat in spital, pentru a se depista cauza acestui episod hipoglicemic sever si pentru prevenirea altor episoade similare.