Hiperglicemie. Simptome glicemie mare

Hiperglicemie. Simptome glicemie mare Hiperglicemie. Simptome glicemie mare

Ultima actualizare: 5 august 2022

glicemie-mare-hiperglicemie

Glicemia mare sau hiperglicemia este asociata cu diabetul si se caracterizeaza prin aparitia unor simptome precum stare de voma, foame si sete excesiva, batai rapide ale inimii, probleme de vedere. Daca nivelul glicemiei nu este tinut sub control, acest lucru poate cauza probleme serioase de sanatate. Hiperglicemia (glicemie mare) apare atunci cand nivelul zaharului sau glucozei din sange este crescut din cauza faptului ca organismul produce foarte putina insulina sau nu o poate utiliza in mod corespunzator. Poate afecta atat pacientii cu diabet de tip 1 si diabet tip 2, femeile cu diabet gestational, cat si, in cazuri destul de rare, persoanele care au suferit un atac vascular cerebral sau un atac de cord. Hiperglicemia sau glicemia mare nu trebuie confundata cu hipoglicemia, cea de-a doua aparand atunci cand nivelul zaharului din sange scade foarte mult. Printre complicatiile glicemiei mari se numara cetoacidoza diabetica si deshidratarea severa. Pacientii cu diabet care au des crize de hiperglicemie ar putea avea nevoie de o modificare a tratamentului.


Despre glicemie – informatii importante

Glicemia este concentratia de zahar din sange, iar nivelul ei este un parametru important in ceea ce priveste controlul diabetului si eventualele complicatii. Alimentele consumate sunt transformate in glucoza, pe care organismul o foloseste pentru a produce energie. Pancreasul secreta un hormon numit insulina, ce ajuta celulele sa preia glucoza pentru a o utiliza in mod corespunzator. In plus, insulina contribuie la stocarea glucozei suplimentare in ficat, muschi etc.  In cazul pacientilor cu diabet, organismul nu poate produce insulina sau nu o poate utiliza corespunzator, astfel incat nivelul de glucoza creste, aparand anumite simptome.

 

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Glucosuport, supliment alimentar ce contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale. Contine zinc, extracte vegetale de dud-alb, Gymnema sylvestre (gurmar) si scortisoara.

Exista doua tipuri de diabet: diabet de tip I sau insulino-dependent si diabet de tip II. Tipul I este cauzat de factori genetici, in timp ce tipul II este legat de varsta, istoric familial, stil de viata. Valorile normale ale glicemiei la pacientii cu diabet se situeaza sub 100 mg/dL dimineata, pe nemancate, iar la 2 – 3 ore dupa masa trebuie sa fie sub 180 mg/dL. Hiperglicemia apare atunci cand nivelul glicemiei depaseste 125 mg/dL dimineata, fara ca pacientul sa fi mancat in ultimele 8 ore.

Nivelul de glucoza poate sa creasca si sa scada pe parcursul unei zile, insa persoanele cu diabet trebuie sa inteleaga de ce se intampla acest lucru. Crizele de hiperglicemie pot fi cauzate de:

  • o doza ineficienta de medicamente, prescrisa pentru controlul glicemiei;
  • alimentatie;
  • lipsa activitatii fizice;
  • stres fizic si emotional;
  • administrarea steroizilor;
  • fenomenul Dawn (ficatul elibereaza glucoza in timpul somnului);
  • boli ale sistemului endocrin, precum sindromul Cushing;
  • pancreatita, cancer pancreatic, fibroza chistica;
  • diabet gestational.

 

Pentru a tine sub control nivelul de zahar din sange, dar si pofta de dulce, farmacistii Catena recomanda Walmark Crom Forte, supliment alimentar pe baza de crom din sursa organica. Echilibreaza nivelul glicemiei si sustine metabolismul glucidelor.

Care sunt simptomele in caz de glicemie mare?

La diabetici, simptomele de glicemie mare se pot dezvolta chiar pe parcursul catorva zile sau saptamani. In unele cazuri, aceste simptome nu vor aparea decat atunci cand nivelul glicemiei va creste foarte mult.

Simptome glicemie mare:

  • gura uscata si sete excesiva;
  • nevoia imperioasa de a urina;
  • oboseala;
  • vedere incetosata;
  • scadere in greutate;
  • dificultate de concentrare;
  • infectii recurente;
  • dureri de stomac;
  • respiratie cu miros fructat;
  • nivelul glicemiei peste 180 mg/dL.

 

Suplimentul alimentar Zuccarin ajuta la mentinerea unui nivel normal al glicemiei, contribuind la controlul poftei de mancare si la echilibrarea nivelului energetic. Zuccarin contine picolinat de crom si extract din frunze de dud-alb.

Daca glicemia mare sau hiperglicemia nu este tratata, poate aparea cetoacidoza diabetica

(un nivel mare de corpi cetonici in sange, ce va fi eliminat in urina), ce poate duce chiar la coma diabetica. Complicatiile pe termen lung ale glicemiei marite includ boli cardiovasculare, neuropatie (afectarea nervilor), nefropatie diabetica, retinopatie diabetica, probleme articulare.

Pentru a mentine glicemia in limite normale, este recomandat sa urmati planul de tratament si alimentatie, sa faceti miscare si sa va monitorizati glicemia.

Farmacistul Catena va recomanda: