Insuficienta hepatica: cauze si manifestari

Insuficienta hepatica: cauze si manifestari Insuficienta hepatica: cauze si manifestari

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

Insuficienta hepatica este o afectiune care pune viata in pericol si necesita ingrijiri medicale urgente. Cel mai adesea, insuficienta hepatica se dezvolta treptat, de-a lungul mai multor ani, fiind stadiul final al multor boli hepatice.

Ficatul este al doilea organ ca marime din organism si indeplineste o serie de functii importante. El proceseaza tot ceea ce mancati si beti, producand energie si nutrienti necesari organismului. De asemenea, filtreaza substantele daunatoare din sange, cum ar fi alcoolul, si ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor.

Expunerea la virusuri sau substante chimice daunatoare va poate afecta ficatul. Cand ficatul este afectat, puteti dezvolta insuficienta hepatica. Cand apare insuficienta hepatica, ficatul nu mai poate indeplini aceste sarcini vitale. Ca urmare, organismul nu functioneaza corect.

Pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato-biliar, protejarea ficatului si pastrarea capacitatii naturale de regenerare a ficatului, farmacistii Catena recomanda Naturalis HepatoSuport. Supliemntul contine silimarina (100 mg) si cinarina (1,25 mg) obtinute din extracte standardizate din fructe de armurariu si frunze de anghinare. Silimarina si cinarina protejeaza celulele hepatice impotriva stresului oxidativ, stimuleaza secretia biliara si contribuie la eliminarea toxinelor din organism.


Tipuri de insuficienta hepatica

Exista doua tipuri de insuficienta hepatica, acuta si cronica.

Insuficienta hepatica acuta loveste rapid. Iar pierderea functiei hepatice are loc in cateva saptamani sau chiar zile. Se poate intampla brusc, fara a prezenta niciun simptom.

Insuficienta hepatica acuta are drept cauze obisnuite otravirea cu ciuperci sau supradozajul de medicamente. Insuficienta hepatica acuta poate avea drept complicatii:

  • edemul cerebral - cresterea presiunii in creier poate duce la dezorientare, confuzie mentala severa si convulsii;
  • sangerari si tulburari de coagulare - sangerarea la nivelul tractului gastrointestinal este frecventa in aceasta afectiune;
  • infectii - in special ale sangelui, tractului respirator si urinar;
  • insuficienta renala - apare adesea dupa insuficienta hepatica acuta, mai ales daca fost vorba de o supradoza de acetaminofen, care dauneaza atat ficatului, cat si rinichilor.

Insuficienta hepatica cronica se dezvolta mai lent si pot trece luni sau chiar ani inainte de a prezenta orice simptom.

Insuficienta hepatica cronica este adesea rezultatul cirozei, care apare atunci cand tesutul hepatic sanatos este inlocuit cu tesut cicatricial. Ciroza este cauzata cel mai adesea de infectia cu hepatita C, consumul excesiv de alcool sau boala ficatului gras nealcoolic.

In timpul insuficientei hepatice cronice, ficatul dumneavoastra devine inflamat. Aceasta inflamatie provoaca formarea de tesut cicatricial in timp. Pe masura ce organismul inlocuieste tesutul sanatos cu tesut cicatricial, ficatul isi pierde treptat din functii.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Hepafort, supliment alimentar care contribuie la scaderea colesterolului; detoxifierea ficatului; protejarea si regenerarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei. Benesio Hepafort ajuta la buna functionare a ficatului si sustine digestia. Protejeaza de efectele nocive generate de consumul de medicamente, alcool sau tigari. Contribuie la mentinerea nivelului normal al colesterolului si se recomanda in steatoza hepatica (ficat gras).

Cauze si factori de risc in insuficienta hepatica

Insuficienta hepatica are drept cauze:

Supradozajul cu acetaminofen (paracetamol). Insuficienta hepatica acuta poate aparea dupa o doza foarte mare sau dupa cateva doze zilnice mai mari decat cele recomandate. Daca persoana in cauza solicita asistenta medicala suficient de repede, tratamentul poate preveni insuficienta hepatica.

Anumite medicamente pe baza de reteta. Anumite antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene si anticonvulsivante pot provoca insuficienta hepatica acuta.

Suplimente pe baza de plante. Nu uitati, din plante nu inseamna fara riscuri. De exemplu, suplimentele pe baza de plante care contin kava, efedra, scutellaria sau gura lupului si busuiocul cerbilor au fost legate de insuficienta hepatica acuta.

Hepatita si alte virusuri. Hepatitele A, B si E pot provoca insuficienta hepatica acuta. La fel si virusul Epstein-Barr, citomegalovirusul si virusul herpes simplex.

Toxine. Toxinele care pot provoca insuficienta hepatica acuta includ ciuperca salbatica otravitoare Amanita phalloides. Tetraclorura de carbon este o alta toxina care poate provoca insuficienta hepatica acuta. Este o substanta chimica industriala gasita in agenti frigorifici si solventi pentru ceara, lacuri si alte materiale.

Boala autoimuna. Hepatita autoimuna este o boala in care sistemul imunitar ataca celulele hepatice, provocand inflamatii si leziuni.

Boli ale venelor din ficat. Bolile vasculare, cum ar fi sindromul Budd-Chiari, pot provoca blocaje in venele ficatului si pot duce la insuficienta hepatica acuta.

Boala metabolica. Boala Wilson si ficatul gras acut de sarcina pot cauza insuficienta hepatica acuta.

Cancer. Cancerul, care fie incepe in ficat, fie se raspandeste la acesta, poate duce insuficienta hepatica acuta.

Soc. Infectia coplesitoare (sepsisul) si socul pot reduce sever fluxul de sange catre ficat, provocand insuficienta hepatica.

Insolatie. Activitatea fizica extrema intr-un mediu cald poate declansa insuficienta hepatica acuta.

De retinut! Unele cazuri de insuficienta hepatica acuta nu au o cauza evidenta.

Farmacistii Catena recomanda Secom L-arginine, un supliment cu rol de protector hepatic, cardiovascular si renal. Produsul reduce toxicitatea cerebrala a amoniacului si sustine eliberarea hormonului de crestere (in copilarie), iar la maturitate, regenerarea si refacerea tesuturilor. De asemenea, ajuta la producerea oxidului nitric care dilata, relaxeaza si mentine elasticitatea vaselor de sange.

Insuficienta hepatica cronica poate avea drept cauze:

  • Hepatita B, care determina marirea in volum a ficatului, ceea ce face ca organul sa nu mai functioneze asa cum ar trebui.
  • Hepatita C, care in timp poate duce la ciroza.
  • Consumul de alcool pe termen lung duce si la ciroza.
  • Hemocromatoza este o tulburare genetica ce determina organismul sa absoarba si sa stocheze prea mult fier. Se poate acumula in ficat si poate provoca ciroza.
  • Alte afectiuni care pot duce la insuficienta hepatica includ: hepatita A, hepatita autoimuna, ciroza, colangita sclerozanta primara, oxaloza (rinichii nu pot elimina cristalele de oxalat de calciu), Boala Wilson (organismul stocheaza prea mult cupru in creier si ficat), deficitul de alfa-1 antitripsina, cancer hepatic, adenom hepatic, boala ficatului gras: celulele adipoase suplimentare se pot acumula pe ficat. Boala hepatica grasa (alcoolica sau non-alcoolica), hepatita alcoolica, sindromul Alagille (mai putine canale biliare decat in mod normal), colangita biliara primara, galactozemie, deficit de lipaza acida lizozomala (LAL-D).

Simptome insuficienta hepatica

Simptomele precoce ale insuficientei hepatice sunt adesea similare cu cele alea altor boli hepatice sau non-hepatice. Din aceasta cauza, insuficienta hepatica poate fi greu de diagnosticat la inceput. Simptomele precoce includ:

  • greata;
  • pierderea poftei de mancare;
  • oboseala;
  • diaree.

Pe masura ce insuficienta hepatica progreseaza, este posibil sa aveti urmatoarele simptome:

  • icter (ingalbenirea ochilor si a pielii);
  • confuzie sau alte dificultati mintale;
  • umflare abdomenului, bratelor sau picioarelor;
  • tendinta de a sangera usor;
  • somnolenta.

Diagnosticul de insuficienta hepatica

Medicul diagnosticheaza insuficienta hepatica pe baza simptomelor, a istoricului dumneavoastra medical si a rezultatelor analizelor.

Testele si procedurile utilizate pentru a diagnostica insuficienta hepatica si bolile hepatice includ:

Analize de sange. Acestea furnizeaza informatii despre cat de bine functioneaza ficatul. Unul dintre testele recomandate se numeste timp de protrombina si masoara in cat timp se coaguleaza sangele. In insuficienta hepatica acuta, sangele nu se coaguleaza atat de repede pe cat ar trebui.

Teste imagistice. Imaginile obtinute cu ajutorul acestor teste ii permit medicului sa vada ce se intampla in ficat si sa descopere ce cauzeaza problema. Testele recomandate pot include:

  • ecografie;
  • tomografie computerizata (CT) abdominala;
  • imagistica prin rezonanta magnetica (RMN).

Biopsie. Cu ajutorul unui ac, medicul va indeparta o mica bucata de tesut hepatic pentru a o analiza in laborator.

Insuficienta hepatica – tratament

Insuficienta hepatica este o afectiune grava, pentru care trebuie sa primiti imediat tratament. Acesta cuprinde:

Medicatie. Acetilcisteina poate inversa insuficienta hepatica acuta cauzata de o supradoza de acetaminofen. Dar trebuie actionat rapid. Exista, de asemenea, medicamente care pot inversa efectele ciupercilor sau altor otravuri.

Spitalizare. Daca un virus provoaca insuficienta hepatica, medicii va pot trata simptomele pana cand virusul „isi urmeaza cursul”. In aceste cazuri, ficatul se va recupera uneori de la sine.

Transplant de ficat. Daca insuficienta hepatica rezulta din leziuni pe termen lung, primul pas poate fi salvarea oricarei parti a ficatului care inca functioneaza. Daca acest lucru nu reuseste, veti avea nevoie de un transplant de ficat.

Insuficienta hepatica – preventie

Iata ce puteti face pentru a reduce riscul de a dezvolta insuficienta hepatica acuta:

Urmati recomandarile legate de administrarea medicamentelor. Daca luati acetaminofen (paracetamol) sau alte medicamente, verificati prospectul pentru doza recomandata si nu luati mai mult. Daca aveti deja o boala hepatica, intrebati specialistul daca este sigur sa luati orice cantitate de acetaminofen.

Spuneti specialistului despre toate medicamentele pe care le luati. Retineti! Chiar si medicamentele fara prescriptie medicala si cele pe baza de plante pot interfera cu medicamentele pe care le luati.

Consumati alcool cu moderatie.

Evitati comportamentul riscant. Nu impartiti acele si cereti ajutor daca folositi droguri ilicite intravenoase. Folositi prezervative in timpul sexului. Daca intetionati sa va tatuati sau va faceti piercing-uri, asigurati-va ca salonul pe care il alegeti este sigur. Renuntati la fumat.

Vaccinati-va! Daca aveti boala hepatica cronica sau un risc crescut de hepatita, discutati cu medicul dumneavoastra despre vaccinarea impotriva hepatitei B. De asemenea, este disponibil un vaccin pentru hepatita A.

Evitati contactul cu sangele si fluidele corporale ale altor persoane. Curatarea necorespunzatoare a sangelui sau a fluidelor corporale poate raspandi virusurile hepatice. De asemenea, folosirea la comun a lamelor de ras sau a periutelor de dinti poate raspandi infectia.

Nu mancati ciuperci salbatice. Poate fi dificil sa faci diferenta dintre o ciuperca otravitoare si una care este sigura de mancat.

Aveti grija la spray-urile cu aerosoli. Cand utilizati un detergent sub forma de spray (cu aerosoli), aveti grija sa fie bine ventilata camera si purtati o masca. Luati masuri similare de protectie atunci cand pulverizati insecticide, fungicide, vopsea si alte substante chimice toxice. Urmati cu atentie instructiunile produsului.

Protejati-va pielea! Cand utilizati insecticide si alte substante chimice toxice, purtati manusi, maneci lungi, palarie si masca.

Mentineti o greutate sanatoasa. Obezitatea poate provoca boala hepatica grasa non-alcoolica (steatoza hepatica non-alcoolica), care poate duce in timp la ciroza sau cancer hepatic.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • -20%
    Secom L-arginine 1000mg x 30tb

    Secom L-Arginine 1000mg X 30 tablete

    Contine L-arginina, 1000mg/tableta, aminoacid ce sustine protectia functiilor hepatice, metabolice, cardiovasculare și renale și poate ajuta la eliminarea amoniacului din organism. • sub forma…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis HepatoSuport x 30 caps.

    HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

      Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de…