Cosuri pe spate – cauze si remedii

Cosuri pe spate – cauze si remedii Cosuri pe spate – cauze si remedii

Ultima actualizare: 25 aprilie 2024

cosuri-spate

Cosurile pe spate sunt o manifestare specifica a unei afectiuni comune, cunoscuta sub denumirea de acnee corporala. Aceasta este caracterizata prin aparitia de cosuri si in alte zone ale corpului in afara tenului, cu predilectie pe umeri, spate si piept. Asadar, cosurile pe spate constituie o problema destul de frecventa, specifica oamenilor de toate varstele, iar persoanele afectate sunt deranjate in principal de inconvenientul estetic.  

Sunt foarte rare cazurile in care cosurile pe spate pot fi considerate o problema de sanatate in adevaratul sens al cuvantului, insa, pentru ca majoritatea celor care le au doresc sa scape de ele, am scris acest material care speram ca va va fi de ajutor.


Ce cauze au cosurile pe spate

Cosurile pe spate sunt mici inflamatii ale pielii caracterizate prin prezenta unor pustule purulente, ce reprezinta si principalul inconvenient de ordin estetic. Evident, acestea apar pe spate, cu precadere in partea superioara, iar uneori pot provoca mancarime sau usoara durere la atingere. Cosurile pe spate apar ca rezultat al infundarii porilor cu sebum amestecat cu celule epiteliale moarte, praf sau alte reziduuri ajunse pe suprafata pielii. Porii sunt astfel „sigilati”, iar sub stratul de sebum se dezvolta bacterii care provoaca mici infectii, iar prin inflamarea porilor si acumularea de puroi, apar cosurile pe spate.

In mod normal sebumul trebuie sa hidrateze si sa protejeze pielea, cosurile pe spate aparand atunci cand acesta este secretat in cantitati mai mari, din diferite motive pe care vi le expunem in continuare.

  • Transpiratia

Persoanele care transpira des sau abundent sunt mai predispuse riscului de a avea cosuri pe spate, intrucat si transpiratia poate sa se amestece cu sebumul, praful si celulele moarte de pe piele, infundand astfel porii.

  • Hiperactivitatea glandelor sebacee

Glandele sebacee sunt responsabile cu secretia de sebum, iar cand sunt hiperactive inseamna ca produc mai mult sebum decat este necesar. Sebumul in exces ramane la suprafata pielii, unde infunda porii si duce la aparitia de cosuri pe spate.

  • Dezechilibrele hormonale

Modificarile firesti ale nivelurilor de hormoni ce apar in diferite perioade ale vietii, dar si afectiunile endocrine care creeaza dezechilibre hormonale influenteaza activitatea glandelor sebacee care in astfel de conditii pot deveni hiperactive si se ajunge la situatia descrisa mai sus. Astfel se explica de ce cosurile pe spate apar frecvent in perioada adolescentei, in perioada sarcinii sau in cea menstruala, cand in organism au loc variatii ale nivelurilor de hormoni.

  • Imbracamintea necorespunzatoare

Hainele prea stramte sau din materiale care nu lasa pielea sa respire favorizeaza aparitia de cosuri pe spate, la fel si purtarea indelungata a unor accesorii precum gentile de umar sau rucsacurile, care genereaza constant presiune si frictiune la nivelul pielii.

  • Expunerea prelungita la soare

E adevarat ca expunerea la soare este benefica pentru ca ajuta organismul sa sintetizeze vitamina D la nivelul pielii, insa, daca stati la soare perioade indelungate si la ore in care acesta straluceste cu intensitate mare, va expuneti anumitor riscuri. In acest caz, pielea se usuca, iar glandele sebacee secreta mai mult sebum pentru a o hidrata. Astfel se poate ajunge la infundarea porilor si la aparitia de cosuri pe spate, insa aceasta ar fi cea mai nesemnificativa problema, in comparatie cu riscul de cancer de piele, pe care il presupune expunerea prelungita la soare.

Remedii si optiuni de tratament pentru cosuri pe spate

Daca nu apar periodic sau in numar mare ori daca nu creeaza vreun disconfort de ordin fizic sau estetic, cosurile pe spate nu necesita neaparat tratament, pentru ca se vindeca de la sine in decurs de cateva zile. Pentru situatiile mai complicate exista mai multe optiuni de tratament, insa niciuna nu va rezolva definitiv problema, ci doar va reduce frecventa si intensitatea manifestarilor.

  • Tratamentul topic

Este varianta cea mai des folosita pentru a trata cosurile pe spate si consta in aplicarea de unguente, creme, geluri sau alte solutii, direct pe piele. Contin diferite substante care ajuta la desfundarea porilor si la reducerea inflamatiei, iar, in general, se aplica pe tot spatele insistand asupra zonelor afectate.

  • Antibioticele

Cosurile pe spate sunt rezultatul unor infectii bacteriene, iar in formele mai severe se poate recurge la administrarea de antibiotice, care sunt medicamente special destinate distrugerii acestor agenti patogeni. Se apeleaza la aceasta solutie daca eruptia este foarte extinsa, iar infectiile sunt profunde, caz in care tratamentele topice nu ar fi la fel de eficiente.

  • Terapia hormonala

Are rolul de a creste nivelul unor hormoni sau de a inhiba secretia acestora la nivelul glandelor, pentru a se restabili un echilibru hormonal in organism. Se recomanda doar in cazul in care cosurile pe spate sunt rezultatul unui dezechilibru hormonal, iar acest lucru se stabileste in urma unor investigatii amanuntite.

  • Tratamentele dermatologice

Constituie ultima optiune luata in calcul pentru tratarea cosurilor pe spate, la care se apeleaza doar daca toate celelalte tratamente incercate nu au dat rezultat sau daca forma de acnee este prea severa pentru a mai incerca astfel de metode. Exista o serie de proceduri dermatologice cu ajutorul carora cosurile pe spate pot fi inlaturate fara a lasa cicatrici sau a genera complicatii. Terapia cu laser, peelingul chimic si terapia fotodinamica sunt metodele cel mai des folosite, care se realizeaza doar la un cabinet dermatologic, de catre un medic specializat.

cosuri-pe-spate

Sfaturi pentru preventie

Aparitia de cosuri pe spate este imposibil de prevenit in totalitate, mai ales daca exista si o predispozitie genetica in acest sens. Important este ca o astfel de problema sa apara cat mai rar si sa aiba o intensitate cat mai scazuta. In acest sens, puteti lua cateva masuri simple, dar foarte eficiente, dupa cum urmeaza:

  • evitati produsele de ingrijire a corpului care contin uleiuri, silicon sau diferite ceruri, ce pot infunda porii;
  • purtati haine largi si comode, care sa nu se frece de piele si nici sa nu stea permanent lipite de ea;
  • schimbati frecvent imbracamintea de corp si lenjeria de pat. Maieurile, tricourile, sutienele sau bustierele trebuie schimbate zilnic, pentru ca retin transpiratie si devin un mediu propice pentru aparitia bacteriilor, in conditiile in care sunt permanent in contact direct cu corpul. Acelasi lucru e valabil si in cazul lenjeriei de pat, care trebuie schimbata la cel mult o saptamana.
  • faceti dus de cel putin doua ori pe zi, fara a folosi apa fierbinte care poate usca pielea, determinand o secretie mai abundenta a sebumului. De asemenea, folositi un sapun delicat, evitand produsele foarte parfumate, care contin de obicei substante chimice carora li se datoreaza acel miros placut.
  • protejati-va pielea in zilele calde pentru a o feri de actiunea razelor solare. Puteti face acest lucru purtand bluze sau tricouri care acopera complet spatele si evitand pe cat posibil sa va expuneti la soare intre orele 12:00 si 16:00, cand intensitatea razelor ultraviolete atinge cote maxime.

In final e important sa mai retineti ca, odata aparute, cosurile pe spate nu trebuie stoarse, intepate sau „agresate” in vreun fel, pentru ca in acest mod exista riscul suprainfectarii, ceea complica lucrurile si creste riscul ca dupa vindecare sa ramana niste cicatrici vizibile.