Acneea corporala – cauze si metode de tratament

Acneea corporala – cauze si metode de tratament Acneea corporala – cauze si metode de tratament

Ultima actualizare: 25 iulie 2023

Nu este nevoie de foarte multe explicatii pentru a intelege din insasi denumirea ei ce este acneea corporala si cum se manifesta aceasta. Trebuie sa precizam totusi ca este vorba de o afectiune dermatologica ce nu prezinta riscuri serioase pentru sanatate, insa, genereaza un disconfort de ordin estetic, ce poate avea serioase conotatii negative pe plan psihic.

Se poate spune despre acneea corporala ca este o forma extinsa a acneei faciale, pe care o cunoaste toata lumea si cu care multi s-au confruntat mai ales in adolescenta.

In cazul de fata, manifestarile specifice nu sunt prezente doar la nivelul tenului, ci apar si in alte zone ale corpului, cu precadere pe spate, umeri si piept.

Am constatat in ultima vreme ca exista un interes crescut pentru acest subiect, asa ca venim in intampinarea cititorilor nostri cu un material despre cauzele si metodele de tratament eficiente in cazul acneei corporale.


Ce este acneea corporala?

Poate fi numita acnee corporala orice tip de acnee ce apare pe suprafata corpului, cu exceptia fetei. Zonele predilecte sunt spatele, pieptul si umerii, pentru ca aici exista o concentrare mai mare a foliculilor, insa acneea corporala se poate manifesta si in zona inferioara, cu exceptia talpilor si a palmelor.

Acneea corporala se caracterizeaza prin aparitia unor eruptii cutanate care pot varia in severitate si densitate, de la puncte negre sau albe, la mici inflamatii rosiatice, pustule purulente (cunoscute sub denumirea de „cosuri”) sau mici chisturi dureroase in profunzimea pielii.

In general, eruptiile specifice acneei corporale sunt mai frecvente si mai severe, dat fiind faptul ca stratul de piele de pe spate, umeri si piept este mai gros, iar foliculii de par sunt mai mari. Se creeaza astfel conditii mai bune pentru aparitia inflamatiilor cutanate care determina aceste eruptii.  

Farmacistii Catena Scagel Acne Spot Gel acnee si pete ten, un produs dermato cosmectic recomandat pentru tenul acneic, sau persoanelor cu pete pe piele (spate, corp si piept), sub forma de spray. Acesta este pe baza de extracte din plante si a fost demonstrat clinic ca faciliteaza eliminarea rapida a cosurilor si previne aparitia cicatricilor post acneice.

De ce apare acneea corporala? Cauze si factori de risc

Acneea corporala apare ca urmare a infundarii porilor de la nivelul pielii, ceea ce favorizeaza dezvoltarea de bacterii care determina la randul lor aparitia inflamatiilor specifice. La originea acestui mecanism stau glandele sebacee, dar si celulele cutanate moarte care se acumuleaza pe suprafata pielii.

Glandele sebacee secreta sebum, care este un lichid uleios, necesar pentru hidratarea pielii. La majoritatea persoanelor cu acnee corporala, aceste glande secreta sebum in exces, iar acesta se acumuleaza la suprafata pielii, amestecand-se cu celulele moarte, dar si cu particule de praf. Acest amestec infunda porii, iar in interiorul lor se creeaza un mediu prielnic dezvoltarii unor bacterii care declanseaza mici infectii si determina raspunsul imunitar al organismului.

In acest mod apar acele eruptii specifice acneei corporale, care pot fi sub forma de cosuri, puncte albe sau negre, pete rosii inflamate sau chisturi dureroase in profunzimea pielii.

Acest mecanism care declanseaza acneea corporala este favorizat de anumiti factori de risc dupa cum urmeaza:

Cresterea productiei de sebum

Asa cum spuneam, persoanele ale caror glande sebacee produc sebum in exces sunt mai predispuse sa dezvolte acnee corporala, intrucat sunt riscuri mai mari ca porii  sa se infunde si sa se infecteze.

Modificarile hormonale

Schimbarile hormonale care au lor in organism mai ales in perioada adolescentei reprezinta un alt factor de risc pentru aparitia acneei corporale. Variatiile nivelurilor de hormoni, care sunt normale la aceasta varsta, pot stimula activitatea glandelor sebacee, care vor produce sebum in exces si se ajunge astfel la conditiile mentionate la punctul anterior.

Transpiratia excesiva

Si glandele sudoripare hiperactive pot avea un rol determinant in aparitia acneei corporale, intrucat si transpiratia excesiva, in combinatie cu sebumul si celulele de piele moarta, contribuie la infundarea porilor.

Utilizarea anumitor produse cosmetice

Nu toate cosmeticele pot duce la aparitia acneei corporale, ci doar cele cu o textura densa, uleioasa, care nu sunt absorbite in totalitate in piele. Asemeni sebumului, acestea se amesteca ulterior cu celulele moarte si cu alte impuritati, ducand la infundarea porilor.

Frictiunea si presiunea asupra pielii

Hainele stramte, curelele, rucsacurile purtate frecvent in spate  exercita o anumita presiune asupra pielii, producand si frictiune. Aceasta explica intrucatva faptul ca acneea corporala apare preponderent pe umeri, spate si piept – zone care sunt acoperite de haine in cea mai mare arte a timpului si care sunt expuse frictiunii.

Mostenirea generica

Disfunctiile glandelor seboreice sau sudoripare, precum si tulburarile hormonale de care am amintit anterior se transmit ereditar, asa ca persoanele care au rude apropiate cu acnee corporala sunt la randul lor predispuse la o astfel de afectiune.

Optiuni de tratament pentru acneea corporala

Pana la acest moment nu a fost descoperit un tratament care sa vindece definitiv acneea acorporala, insa exista numeroase optiuni pentru a reduce la minimum disconfortul estetic, ce reprezinta principala problema in acest caz.

Tratamentele specifice vizeaza ameliorarea frecventei si intensitatii simptomelor, precum si prevenirea formarii de cicatrici ce pot ramane in urma eruptiilor. Iata care sunt metodele de tratament care dau cele mai bune rezultate:

Medicatia topica

Medicatia topica se refera la acele produse de uz extern care se aplica direct pe piele, putand fi vorba de creme, unguente solutii sau prafuri. In cazul de fata, produsele topice recomandate contin acid salicilic, peroxid de benzoil sau retinoizi, care ajuta la desfundarea porilor, reduc inflamatia si distrug bacteriile.

Administrarea de antibiotice

In cazul infectiilor mai severe, se impune folosirea unor medicamente mai puternice, care sa distruga intreaga populatie bacteriana. Se stie ca cea mai eficienta arma impotriva bacteriilor sunt antibioticele, astfel ca acestea pot fi prescrise si pentru tratarea formelor mai grave de acnee corporala.

Terapia hormonala

Daca problema este cauzata de un dezechilibru hormonal si exista un diagnostic clar in acest sens, solutia optima poate fi terapia hormonala. Pe langa alte beneficii pe care aceasta metode de tratament le aduce, restabilirea echilibrului hormonal va reduce si intensitatea eruptiilor caracteristice acneei corporale.

Tratamente dermatologice

In cazurile severe de acnee corporala sau daca metodele enumerate pana acum nu au dat rezultatele scontate, pacientii se pot adresa unui medic dermatolog pentru anumite proceduri ce pot fi facute doar de un specialist. Printre acestea se numara peelingul chimic, terapia cu laser, terapia fotodinamica sau extractia leziunilor suprainfectate pentru a evita riscul aparitie de cicatrici.

Dincolo de aceste metode de tratament, foarte importanta este si mentinerea unei igiene corespunzatoare a pielii, pentru a preveni si gestiona manifestarile specifice acneei corporale. Zonele afectate se spala de doua ori pe zi cu apa calduta si un sapun delicat, pentru a elimina excesul de sebum si impuritatile ce pot infunda porii. Pentru uscare, se foloseste un prosop fin si foarte curat, astfel incat sa nu existe riscul ca pielea sa fie contaminata cu bacterii.

De asemenea, se recomanda si folosirea unui exfoliant pentru corp, in scopul indepartarii celulelor moarte. Evitati totusi exfolierea excesiva, pentru ca aceasta poate duce la aparitia unor iritatii.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Scagel Acne Body Spray acnee si pete corp,30ml

    Scagel Acne Body Spray acnee si pete corp,30ml

    Scagel Acne Body Spray acnee si pete corp, 30ml, este un produs dermato cosmectic recomandat pentru tenul acneic, sau persoanelor cu pete pe piele (spate, corp si piept), sub forma de spray. Acesta este…