Vitamina D – tipuri, rol si beneficii

Vitamina D – tipuri, rol si beneficii Vitamina D – tipuri, rol si beneficii

Ultima actualizare: 14 iunie 2024

vitamina-d

Din ce in ce mai multe cercetari arata cat de importanta este pentru sanatatea generala expunerea suficienta la soare. Un motiv principal este ca soarele ne ofera vitamina D, un nutrient esential care aduce beneficii organismului in atat de multe moduri.

Ce face exact vitamina D? Cercetarile indica faptul ca aceasta asa-numita “vitamina a soarelui” influenteaza nu numai oasele si structura scheletului, ci si functia imunitara, tensiunea arteriala, starea de spirit si functia creierului.

Potrivit unei analize din 2019, vitamina D protejeaza impotriva bolilor de inima, cancerului, diabetului si depresiei, dar si a infectiilor.

Din pacate, multi oameni se confrunta cu deficit de vitamina D. Acesta este motivul pentru care multi adulti, copii si chiar si sugari si bebelusi sunt acum incurajati sa ia suplimente cu vitamina D.

Ce este vitamina D?

Vitamina D (numita si 25-hidroxi vitamina D) este o vitamina solubila in grasimi care este prezenta doar in cantitati mici in anumite alimente. Este, de asemenea, produsa in organism, dar numai atunci cand pielea este expusa la soare. Vitamina D este considerata un nutrient “esential”, deoarece corpul nu poate produce de unul singur vitamina D in lipsa alimentelor si a razelor solare.

Calciul si vitamina D sunt doi micronutrienti importanti care lucreaza impreuna in organism. Relatia complexa intre vitamina D si calciu este vitala in special atunci cand vine vorba de metabolismul osos, deoarece ambele sunt esentiale pentru mentinerea rezistentei scheletului.

 


Informatii generale despre vitamina D

Vitamina D este o vitamina liposolubila (solubila in grasimi) care se gaseste atat in plante, cat si in alimente, insa poate fi sintetizata si de organismul uman in prezenta razelor solare, motiv pentru care a primit si denumirea de “vitamina soarelui”. De asemenea, vitamina D, gratie beneficiilor sale, este denumita vitamina antirahitica. Vitamina D are beneficii in foarte multe procese fiziologice ale organismului si este recunoscuta ca fiind indispensabila in procesul de crestere.

Tipuri de vitamina D

Exista mai multe tipuri de vitamina D, de la D1 la D5 si D12, insa doar doua dintre acestea sunt absolut necesare mentinerii sanatatii organismului. Vitamina D2, numita in termeni medicali “ergosterol” si vitamina D3, denumita “colecalciferol”. Vitamina D2 se gaseste in plante, iar vitamina D3 este sintetizata la nivelul pielii sub influenta razelor ultraviolete. Ambele tipuri de vitamina D se gasesc si in alimente, fie in mod natural, fie artificial introduse in unele produse din comert. Atat vitamina D2, cat si vitamina D3 se activeaza in organism la nivelul ficatului, unde sunt transformate in calcidiol, si la nivelul rinichilor, unde calcidiolul este transformat in calcitriol.

Beneficiile vitaminei D

Vitamina D joaca un rol vital in multe functii ale corpului.

Sustine sistemul osos

Principalele beneficii ale vitaminei D sunt legate de sistemul osos, vitamina D fiind absolut necesara pentru fixarea calciului in oase si pentru mentinerea unui nivel normal al fosforului in sange. In lipsa sa, calciul este eliminat de rinichi. Aceasta proprietate uimitoare a vitaminei D o face esentiala pentru cresterea si dezvoltarea sistemului osos la copii, carenta sa fiind asociata cu rahitismul. Implicit, vitamina D aduce beneficii sistemului muscular si mentine sanatatea dintilor, a unghiilor si a parului.

vitamina-d-beneficii-oase

Beneficii pentru imunitate

Un alt rol extrem de important al vitaminei D este in mentinerea unui sistem imunitar puternic si sanatos, vitamina D ajutand la activarea celulelor B, celulelor T si a celulelor prezentatoare de antigen. De asemenea, studiile au evidentiat ca intre vitamina D si afectiunile autoimune exista o reala dependenta. Astfel, vitamina D reduce nivelul de citokine, hormoni reglatori ai reactiilor sistemului imunitar care au rolul de a realiza comunicarea intre leucocite. In plus, citokinele intervin in cazul inflamatiilor si infectiilor aparute in organism. Vitamina D reduce riscul de aparitie a racelii si gripei si protejeaza impotriva afectiunilor respiratorii.

Sustine sanatatea mintala

Vitamina D joaca un rol extrem de important in combaterea starilor depresive. Studiile au demonstrat ca persoanele care sufereau de depresie aveau si deficit de vitamina D in organism. In plus, este binecunoscut faptul ca in anotimpul rece, atunci cand soarele sta mai putin pe cer, apar cele mai multe cazuri de depresie.

Beneficii pentru inima

Vitamina D sustine sanatatea sistemului cardiovascular, fiind esentiala in preventia infarctului si a altor boli de inima. Conform studiilor, vitamina D stimuleaza productia reninei, o enzima care regleaza cantitatea de sange care trece prin vasele de sange, iar in cazul unei deficiente, se instaleaza hipertensiunea arteriala, o cauza primordiala in aparitia afectiunilor cardiovasculare.

Poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer

Vitamina D poate contribui la prevenirea bolilor neurodegenerative, categorie din care fac parte si dementa si boala Alzheimer. Conform cercetatorilor, receptorii de vitamina D din creier ajuta la mentinerea abilitatilor cognitive si indeparteaza placa amiloida, un factor implicat in aparitia bolilor neurodegenerative. Implicit, un alt mare beneficiu al vitaminei D este sustinerea sistemului nervos. In plus, vitamina D este factor important in incetinirea procesului de imbatranire celulara.

Sustine procesul de slabire

Conform unor studii relativ recente s-a ajuns la concluzia ca vitamina D ajuta in procesul de slabire prin inhibarea apetitului alimentar crescut. Cercetatorii au concluzionat ca aceasta poate fi una dintre explicatiile pentru care in anotimpul cald slabim mai usor. In plus, este demonstrat ca persoanele care se confrunta cu obezitate au un aport de vitamina D foarte scazut in organism, unul din motive fiind intocmai faptul ca grasimea impiedica vitamina D sa ajunga in organism.

Beneficii pentru persoanele cu diabet

Deficitul de vitamina D din organism pot favoriza, intr-o oarecare masura, aparitia si instalarea diabetului. Conform studiilor, copiii care au luat doza necesara de vitamina D au redus cu 88% riscul de diabet pana la varsta de 32 de ani.

Rol esential in sarcina

Femeile care-si doresc sa ramana insarcinate trebuie sa ia obligatoriu vitamina D, atat inainte de sarcina, cat si in timpul acesteia. Deficienta de vitamina D in sarcina conduce la un risc mai mare de preeclampsie si este asociata cu aparitia diabetului gestational. In plus, riscul de cezariana este mai mare, iar copilul se poate naste cu rahitism si poate dezvolta diferite alergii in primii doi ani de viata.

vitamina-d-beneficii-sarcina

Poate proteja impotriva unor tipuri de cancer

Desi cercetatorii continua studiile in acest sens, la o prima evaluare a beneficiilor vitaminei D s-a ajuns la concluzia ca aceasta poate oferi protectie impotriva unor forme de cancer, in special impotriva cancerului de san, cancerului de colon si cancerului de prostata.

Poate contribui la gestionarea unor boli autoimune

Artrita reumatoida, scleroza multipla, boala Hashimoto, sunt doar cateva dintre bolile autoimune care pot fi tinute in frau si chiar prevenite prin mentinerea unui aport corect de vitamina D in organism.

Poate imbunatati performanta sportiva

Vitamina D aduce beneficii persoanelor care fac sport prin sustinerea si imbunatatirea performantelor. Vitamina D stimuleaza dezvoltarea musculaturii, ba chiar contribuie la refacerea musculaturii dupa sport si scade riscul de accidentare in timpul antrenamentelor.

Vitamina D pentru copii

Asa cum mentionam, lipsa vitaminei D poate produce rahitism in randul copiilor, iar riscul apare inca din timpul sarcinii. De asemenea, cantitatea de vitamina D din laptele matern este direct proportionala cu cantitatea de vitamina D din organismul mamei, iar copiii hraniti cu lapte praf pot fi feriti de aceasta deficienta, laptele praf avand o doza prestabilita de vitamina D. In cazul copiilor, lipsa de vitamina D poate conduce la deformari osoase ale membrelor, deformari ale toracelui si claviculelor, modificari ale cutiei craniene si ale coloanei vertebrale. Totodata, carenta vitaminei D in randul copiilor are efecte directe asupra danturii, favorizand aparitia intarziata a dintilor, iar ulterior a cariilor dentare. De asemenea, deficitul de vitamina D la copii scade rezistenta in fata infectiilor si intarzie dezvoltarea psiho-motorie.

Surse de vitamina D

Alimentele care contin vitamina D sunt destul de limitate, motiv pentru care devine esentiala asimilarea acesteia din suplimente naturiste, dar mai ales prin expunerea la soare. De doua ori pe saptamana, o baie de soare de aproximativ 10-20 minute poate ajuta la sintetizarea vitaminei D in organism. Punctam ca lotiunile de protectie solara blocheaza producerea vitaminei D de catre razele UVB, motiv pentru care expunerea in timpul diminetii este cea mai eficienta.

Pe lista alimentelor care contin vitamina D se afla pestele gras (somon, ton, cod, sardine) si, implicit, uleiul de peste, galbenusul de ou, carnea si ficatul de vita, cerealele, nucile, merele, portocalele, lactatele, dar si anumite ciuperci care au fost expuse razelor UV.

Doze recomandate de vitamina D

Doza necesara de vitamina D depinde foarte mult de varsta. De asemenea, aceasta poate fi ajustata de medic, in functie de nevoile individuale ale fiecarei persoane. Astfel, recomandarile generale privind cantitatea de vitamina D necesara pe zi la persoanele sanatoase, sunt:

  • 1000 UI/zi – pentru copii cu varsta pana la 1 an
  • 600 UI/zi – pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 1-70 de ani
  • 600 UI/zi – pentru femei gravide si femei care alapteaza
  • 800 UI/zi – pentru persoanele cu varsta peste 71 de ani.

vitamina-d-doze-recomandate

Deficitul de vitamina D – simptome, cauze

Principalele simptome care atesta o carenta de vitamina D in organism sunt oboseala nejustificata, senzatia de durere la nivelul mainilor si picioarelor, aparitia starilor depresive, irascibilitate nemotivata, transpiratia excesiva, setea constanta si chiar unele dificultati de vedere.

In cazuri severe pot aparea dureri osoase si musculare si rezistenta scazuta la efort, inclusiv la urcarea scarilor. Conform studiilor s-a concluzionat ca exista o reala legatura intre carenta de vitamina D si disfunctia erectila.

Cauzele carentei de vitamina D

Carenta vitaminei D in organism poate avea mai multe cauze. Astfel, poate fi vorba de o carenta survenita in urma unei boli ca, de exemplu, boala Crohn, boala celiaca, fibroza chistica, insa si obezitatea este direct responsabila. In majoritatea cazurilor, deficienta de vitamina D se instaleaza in anotimpul rece, atunci cand expunerea la soare este minima.

Exista o serie de factori de risc care sunt directi responsabili de carenta vitaminei D in organism, iar acestia sunt: varsta, pentru ca odata cu inaintarea in varsta scade capacitatea de asimilare a vitaminei D, menopauza, stresul, pielea inchisa la culoare. De asemenea, anumite alergii si afectiuni ale pielii care impiedica expunerea la soare pot fi responsabile de aparitia carentelor de vitamina D, dar si dieta vegana si alimentatia dezechilibrata.

Boli asociate cu deficienta de vitamina D

Deficienta de vitamina D creste riscul osteomalaciei, o afectiune care presupune slabirea oaselor la adulti, creste riscul de aparitie a osteoporozei, afectiune care presupune demineralizarea oaselor si se manifesta la femeile care intra la menopauza, dar si riscul de parodontoza, afectiune care conduce la pierderea dintilor, iar in cazul copiilor este compatibila cu rahitismul. De asemenea, carentele de vitamina D implica aparitia psoriazisului, a depresiei severe si a oboselii cronice, a astmului bronsic, a bolilor cardiovasculare, a bolii Alzheimer si dementei, a bolilor cardiovasculare, a diabetului si a bolii Hashimoto. Cum punctam mai sus, carenta de vitamina D favorizeaza preeclampsia si problemele de fertilitate, dar si scaderea imunitatii.

vitamina-d-deficit-boli-asociate

Riscurile excesului de vitamina D

Desi cazurile sunt extrem de rare, consumul excesiv de vitamina D implica anumite riscuri. Toxicitatea vitaminei D se manifesta la administrarea a peste 10.000 UI de vitamina D intr-o zi, insa supradozajul nu se poate instala prin expunerea excesiva la soare sau prin alimentatie. Astfel, un exces de vitamina D poate favoriza calcifierea oaselor si intarirea vaselor de sange, dureri de cap insotite de varsaturi si ameteli, pierderea apetitului culinar, constipatie sau diaree si chiar aparitia pietrelor la rinichi sau a pancreatitei.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d

https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618

https://draxe.com/nutrition/vitamin-d-benefits/