Hemoroizii in sarcina: cauze si solutii de tratament

Hemoroizii in sarcina: cauze si solutii de tratament Hemoroizii in sarcina: cauze si solutii de tratament

Ultima actualizare: 27 august 2021

hemoroizi-sarcina

Hemoroizii sunt vene inflamate la nivelul anusului si rectului. Oricine se poate confrunta cu hemoroizi, care pot aparea din diverse cauze. Cu toate acestea, hemoroizii apar in mod frecvent si in timpul sarcinii, in special in al treilea trimestru, din cauza faptului ca uterul marit apasa pe vene.

Persoanele care dezvolta hemoroizi se confrunta cu dureri, mancarimi, intepaturi sau sangerari, in special in timpul sau dupa un tranzit intestinal.

Hemoroizii pot fi inevitabili in sarcina, din cauza faptului ca organismul trece prin tot felul de modificari fizice in timpul sarcinii. Cu toate acestea, nu reprezinta o ingrijorare mare, datorita faptului ca, de obicei, nu provoaca daune mari starii de sanatate a gravidei sau a fatului si, in general, reprezinta o problema medicala pe termen scurt. De asemenea, hemoroizii pot fi agravati de impingere in timpul travaliului, insa dispar, de obicei, de la sine dupa nastere.

Unele femei fac hemoroizi chiar la prima sarcina. Insa daca au mai avut hemoroizi inainte, riscul sa apara in timpul sarcinii este foarte mare.

 


Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt vene umflate care se dezvolta in jurul anusului si care provoaca dureri si sangerari. Oricine poate dezvolta hemoroizi, indiferent de varsta sau starea de sanatate. Cu toate acestea, femeile insarcinate prezinta un risc mai mare.

Specialistii sustin ca pana la 50% dintre femeile insarcinate dezvolta hemoroizi. Potrivit unui articol publicat in World of Gastroenterology, hemoroizii apar de cele mai multe ori in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina.

Specialistii din domeniul medical au impartit hemoroizii in doua categorii diferite:

  • hemoroizi interni
  • hemoroizi externi.

Pentru a trata hemoroizii interni, medicii folosesc medicamente sau metode noninvazive, cum ar fi ligaturarea cu benzi elastice (benzi de cauciuc). In schimb, hemoroizii externi nu trebuie tratati decat daca provoaca disconfort.

Hemoroizii sunt diferiti in timpul sarcinii?

Hemoroizii nu reprezinta un subiect de discutie placut pentru nimeni, fie ca o persoana se confrunta cu aceasta problema, fie ca nu. Cu toate aceasta, multi oameni dezvolta hemoroizi, in special femeile in timpul sarcinii. Hemoroizii sunt, de fapt, niste vene aflate in interiorul sau in exteriorul anusului care se maresc si se inflameaza.

De multe ori, atunci cand se afla in afara corpului, hemoroizii pot fi confundati cu varicele. Hemoroizii se dezvolta in mod frecvent in timpul sarcinii, in special in al treilea trimestru si in timpul si la scurt timp dupa nastere.

Cauzele hemoroizilor pot fi specifice pentru femeile insarcinate. De multe ori, pentru a trata sau preveni hemoroizii puteti folosi remedii simple, la domiciliu, sau va puteti schimba stilul de viata. Catena recomanda Assista ProctoRapid supozitoare hemoroizi, un dispozitiv medical recomandat pentru ingrijirea si calmarea plagilor locale, la pacienti:

  • dupa iradiere in tratamentul cancerului de prostata
  • dupa operatii anale
  • cu hemoroizi inflamati interni si externi, cripte anale, fisuri si fistule.

Supozitoarele rectale Assista ProctoRapid contin acid hialuronic care are proprietatea de a lega moleculele de apa, formand o matrice de membrane viscoelastice pe suprafata mucoasei rectale. Aceasta matrice protectoare contribuie la hidratarea mucoasei, stimuleaza procesul natural de vindecare si mentine elasticitatea tesuturilor. Fiecare supozitor contine: acid hialuronic (sare de sodiu), extract uleios de Centella asiatica, extract uleios de Calendula, extract liposolubil de Aloe, Ulei esential de Arbore de Ceai (ulei esential de Melaleuca).

Beneficiile supozitoarelor Assista ProctoRapid sunt urmatoarele:

  • mentin elasticitatea tesuturilor;
  • sustin procesul de refacere a canalului anorectal dupa o interventie chirurgicala anala, radiatii regionale in cancerul de prostata, in cazul hemoroizilor interni si externi, inflamatie anala, inflamatia criptelor anale, fisuri si fistule anale.

Tipuri de hemoroizi

Dupa cum mentionam, exista doua tipuri de hemoroizi:

  • hemoroizi interni, care se dezvolta in interiorul corpului
  • hemoroizi externi, care apar in afara corpului

In acelasi timp, simptomele sunt influentate de tipul de hemoroizi de care sufera o persoana.

Simptome hemoroizi in timpul sarcinii

  • sangerare rectala (cei mai multi oameni observa urme de sange pe hartia de toaleta sau in scaun)
  • umflaturi in apropierea anusului
  • tranzit intestinal insotit de dureri
  • mancarime
  • senzatie de arsura

De cele mai multe ori, aceste simptome sunt provocate de hemoroizii externi. Persoanele care au hemoroizi interni nu se confrunta de obicei cu simptome.

De asemenea, in interiorul unor hemoroizi externi se pot dezvolta cheaguri de sange. Acestia mai poarta denumirea de hemoroizi trombozati. De obicei, acestia sunt duri la atingere, inflamati si mai durerosi.

In multe cazuri, un hemoroid intern poate fi impins in exterior in timpul unui tranzit intestinal. Acest lucru este insotit, in cele mai multe cazuri, de sangerari si disconfort. Simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul suplimentelor alimentare, cum ar fi Hemovert, un supliment alimentar sub forma de comprimate si plicuri care reprezinta solutia completa impotriva hemoroizilor, ajutand la functionarea normala a tranzitului intestinal si la sustinerea integritatii sistemului venos.

  • contribuie la o digestie normala;
  • sustine functia digestiva;
  • sustine integritatea sistemului venos;
  • sustine tranzitul intestinal normal;
  • are rol astringent, antioxidant si antiinflamator.

Hemoroizi in sarcina – cauze

Pe masura ce bebelusul nenascut continua sa creasca, uterul devine din ce in ce mai mare si incepe sa puna presiune pe bazin. Iar aceasta greutate in plus incepe sa apese pe venele aflate in apropierea anusului si a rectului. Drept urmare, aceste vene se pot inflama, iar acest lucru poate provoca dureri. Pentru un efect calmant si antiinflamator, puteti incerca Assista ProctoRapid servetele umede pentru igiena ano-rectala, servetele destinate mentinerii igienei zilnice. Servetelele au pH fiziologic si contin 11 ingrediente active - Vitamina E, Musetel, Scoarta de stejar, Aloe vera, Coada soricelului, Galbenele, Panthenol, Castan salbatic, Ulei de migdale, Lanolina, Alantoina - care curata si ingrijesc delicat zona ano-rectala.

Beneficii Assista Proctorapid servetele umede pentru igiena ano-rectala:

  • contin ingrediente active cu rol calmant, reparator, hidratant si antiinflamator
  • curata si ingrijesc delicat, eliminand disconfortul local
  • indeparteaza impuritatile, asigurand in acelasi timp hidratarea locala
  • diminueaza disconfortul zonei ano-rectale expuse la factori iritanti
  • au efect astringent si reduc iritatia locala
  • pot fi folosite si de femeile insarcinate sau de proaspetele mamici
  • sunt benefice pentru perosanele care se confrunta cu hemoroizi si fisuri anale
  • sunt usor de utilizat in orice imprejurare, pentru mentinerea igienei zilnice
  • au pH fiziologic, nu contin alcool si sunt testate dermatologic
  • sunt hipoalergenice; au un parfum placut

In multe cazuri, de asemenea, hemoroizii se dezvolta si din cauza productiei excesive de progesteron in timpul sarcinii. Progesteronul este un hormon care provoaca relaxarea peretilor vaselor de sange, facandu-le mai predispuse la umflaturi. In plus, hemoroizii pot aparea in timpul sarcinii si in urma cresterii volumului de sange, lucru care provoaca marirea in dimensiuni a venelor.

De asemenea, mai exista trei cauze des intalnite pentru care apar hemoroizii in timpul sarcinii:

  • incordarea in timpul tranzitului intestinal
  • greutatea in plus din timpul sarcinii
  • statul pe scaun sau in picioare pentru perioade lungi de timp

Hemoroizi in sarcina – factori favorizanti

De asemenea, statisticile spun ca femeile gravide care sufera de constipatie se confrunta cel mai des cu hemoroizi.

Conform unor cercetari publicate in revista BMJ Clinical Evidence, aproximativ 38% dintre femeile insarcinate sufera de constipatie la un moment dat in timpul sarcinii.

Constipatia apare in timpul sarcinii din cauza faptului ca uterul aflat in continua crestere pune presiune pe intestine. De asemenea, la aparitia constipatiei pot contribui si suplimentele de fier pe care femeile le iau in timpul sarcinii. De aceea, specialistii le recomanda gravidelor sa incerce sa consume alimente bogate in fier pentru a-si asigura aportul zilnic de fier.

Medicii sustin, de asemenea, ca hormonii eliberati de organism in sarcina pot incetini miscarea alimentelor prin tractul digestiv, provocand in mod automat constipatie.

Alti factori de risc

Potrivit specialistilor, exista si alti factori de risc pentru hemoroizi, cum ar fi:

  • alimentatia cu un continut scazut de fibre
  • statul pe toaleta pentru prea mult timp
  • ridicarea obiectelor grele
  • slabirea tesutului care sustine zona din jurul anusului

Hemoroizi in sarcina – manifestari si simptome

Simptomele pot varia in functie de tipul de hemoroizi.

Hemoroizi interni

Hemoroizii interni se formeaza in interiorul rectului. Printre simptomele de hemoroizi interni se numara:

  • Sangerari rectale: observarea unor urme de sange rosu aprins pe hartia igienica sau in vasul de toaleta.
  • Prolaps hemoroidal: Aceasta problema medicala apare atunci cand hemoroizii interni cresc atat de mari incat ies in afara orificiului anal in urma incordarii.

O persoana cu prolaps hemoroidal se poate confrunta cu dureri si disconfort. In caz contrar, hemoroizii interni nu cauzeaza de obicei dureri.

De asemenea, hemoroizii se pot dilata din cauza presiunii tot mai mari puse de uterul aflat in plin proces de crestere.

hemoroizi-sarcina-simptome

Hemoroizi externi

Hemoroizii externi se formeaza in exteriorul anusului, provocand urmatoarele simptome:

  • umflaturi dureroase si dure in apropierea orificiului anal
  • senzatie de mancarime in jurul anusului
  • durere in zona anusului sau durere care se inrautateste in momentul in care stati in pozitia sezut

In majoritatea cazurilor, persoanele care sufera de hemoroizi pot sangera sau se pot confrunta cu dureri si mai mari in timpul incordarilor.

Cu toate acestea, simptomele de hemoroizi pot disparea dupa numai cateva zile.

Hemoroizi in sarcina – metode de diagnostic

Pentru a pune diagnosticul de hemoroizi in sarcina, medicul poate efectua unul sau mai multe teste si analize, in timpul carora va examina zona anala sau rectala.

Examinarea fizica

In prima faza, specialistul ii va pune gravidei mai multe intrebari despre simptomele pe care le experimenteaza. Apoi, medicul va efectua o examinare fizica, in timpul careia va verifica zona anusului sau a rectului, in incercarea de a gasi semne vizibile ale hemoroizilor. Cel mai probabil, medicul va putea diagnostica fara probleme hemoroizii externi sau prolapsul hemoroidal cu ajutorul examinarii vizuale a zonei afectate.

Examinare rectala digitala

Din procesul de verificare a pacientei face parte si examinarea rectala. In timpul acestei proceduri, specialistul introduce un deget (acoperit cu o manusa pe care este aplicata o cantitate mica de lubrifiant) in anus sau rect, pentru a descoperi eventualele semne de hemoroizi.

hemoroizi-sarcina-diagnostic

Endoscopia

De asemenea, exista posibilitatea ca specialistul sa recurga la endoscopie pentru a privi in interiorul rectului si pentru a incerca sa descopere eventualii hemoroizi interni. In timpul endoscopiei, medicul introduce in rectul pacientei un tub foarte subtire, dotat cu o sursa de lumina la capat.

Complicatiile hemoroizilor in sarcina

Pentru a scapa de hemoroizii in sarcina exista o multime de remedii care pot fi administrate la domiciliu. In primul rand, este important sa va schimbati stilul de viata.

Specialistii recomanda sa nu ignorati o astfel de problema, deoarece hemoroizii netratati se pot agrava in timp si pot produce anumite complicatii, cum ar fi durerea intensa sau, in cazuri rare, anemia cauzata de sangerarea produsa de hemoroizi.

In primul rand, este absolut necesar sa luati legatura cu medicul pentru a primi diagnosticul si tratamentul pentru hemoroizi. In plus, este recomandat sa discutati cu medicul daca observati pete de sange pe hartia de toaleta, deoarece sangerarile care apar in zona anala nu sunt cauzate doar de hemoroizi.

Hemoroizi in sarcina – tratament

Exista o serie de remedii si produse care pot fi cumparate din farmacii fara prescriptie medicala. Printre acestea se numara:

  • bai de sezut
  • comprese pentru hemoroizi
  • sare Epsom
  • servetele pentru hemoroizi
  • pungi de gheata

Tratament medical

Cu toate acestea, este recomandat sa mergeti la medic inainte de a pune in practica orice fel de tratament pentru hemoroizi acasa. In acest fel, va veti asigura ca veti primi un diagnostic corect si veti afla mai multe despre variantele de tratament disponibile.

Femeile insarcinate, in mod special, trebuie sa se consulte intotdeauna cu un medic inainte de a lua orice tip de medicament, inclusiv cele care sunt aplicate pe piele (topic). In acest fel, veti sti exact ca medicamentele nu vor produce probleme de sanatate fatului.

Medicul va poate recomanda un laxativ sau un supozitor pentru a ameliora constipatia. De asemenea, specialistul poate recomanda un tratament homeopat pentru hemoroizi in timpul sarcinii. O varianta buna este hamamelisul, o planta populara folosita in tratamentele topice si o planta care are capacitatea de a ameliora discomfortul cauzat de hemoroizi. Discutati, insa, cu medicul intotdeauna de a utiliza astfel de produse.

hemoroizi-sarcina-tratament

De asemenea, exista si tratamente orale eliberate pe baza de reteta, cum ar fi hidrosmina, care pot trata hemoroizii. Cu toate acestea, nu se stie daca aceste produse pot fi folosite de femeile insarcinate sau care alapteaza.

Aceeasi situatie este valabila si pentru tratamentele topice disponibile fara prescriptie medicala sau pe baza de reteta. Acestea pot ameliora hemoroizii, insa este posibil sa nu fie sigure de administrat in sarcina. De aceea, este absolut esential sa discutati cu medicul inainte de a incerca orice fel de remediu. Printre aceste medicamente topice se numara medicamentele analgezice sau antiinflamatoare.

Principalele tratamente medicale pentru hemoroizi sunt:

Ligaturea hemoroizilor cu benzi elastice

Ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice este o procedura in cadrul careia hemoroidul este legat la baza cu inele de cauciuc. Prin aceasta actiune se intrerupe fluxul sanguin catre hemoroid. De obicei, acest lucru se produce in termen de 10-12 zile. In timpul acestui proces se formeaza tesut cicatricial care ajuta la prevenirea aparitiei hemoroizilor in acelasi loc.

Scleroterapia

In timpul acestei proceduri, medicul injecteaza o solutie chimica in hemoroid. In acest fel, hemoroidul se micsoreaza si se formeaza tesut cicatricial. In unele cazuri, exista riscul ca hemoroidul sa revina chiar si dupa acest tratament.

Hemoroidectomie

Hemoroidectomia este o procedura chirurgicala de indepartare a hemoroizilor. Hemoroidectomia vine la pachet, insa, cu mai multe riscuri, cum ar fi efectele secundare ale anesteziei generale, riscul de afectare a muschilor anusului, durerea intensa si un timp de recuperare mai lung. Din aceasta cauza, hemoroidectomia este folosita numai in cazul hemoroizilor gravi sau daca exista complicatii, cum ar fi prezenta mai multor hemoroizi sau prolapsul hemoroidal.

Hemoroidopexie capsata

In timpul acestei proceduri, tesutul hemoroidal este impins inapoi in interiorul anusului si tinut in pozitie cu ajutorul capselor chirurgicale.

De asemenea, medicul poate propune bandajarea zonei tratate cu mai multe comprese pentru a evita sangerarile excesive.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni aparitia hemoroizilor in sarcina, este esential, in primul rand, sa evitati constipatia.

Alimentatia in sarcina – sfaturi si recomandari

Consumati cat mai multe alimente bogate in fibre

E foarte simplu sa consumati cat mai multe fibre. Printre alimentele bogate in fibre se numara:

  • fructele precum perele (in special daca sunt consumate cu tot cu coaja), avocado si fructele de padure
  • legumele precum broccoli, anghinare si varza de Bruxelles
  • cerealele integrale, cum ar fi fulgii de ovaz, orezul brun, quinoa si chiar floricele
  • leguminoasele, precum fasolea, lintea si mazarea verde
  • nucile si semintele.

hemoroizi-sarcina-tratament

Beti cat mai multe lichide

Specialistii recomanda sa beti 10 pahare de 300 ml de apa in fiecare zi.

Sportul in sarcina – recomandari

Exercitiile Kegel au rolul de a intari muschii pubococcigieni si de a imbunatati circulatia sanguina in zona rectala. Practic, aceste exercitii presupun contractarea muschilor care fac parte din peretele pelvian. Exercitiile Kegel pot fi facute aproape oriunde - acasa, la birou, in masina – cu conditia sa fie facute corect.

Exercitiile Kegel au devenit foarte populare printre femeile insarcinate care se confrunta cu hemoroizi.

Pentru a efectua aceste exercitii, este important ca vezica urinara sa fie golita, deoarece acest lucru ii va oferi pacientului o stare de confort si relaxare. Dupa ce ati facut acest lucru, este recomandat sa faceti exercitiile Kegel in pozitia intins pe spate. Specialistii recomanda aceasta pozitie tuturor persoanelor care nu au mai practicat niciodata astfel de exercitii.

Exercitiile Kegel in pozitia intins pe spate presupune incordarea muschilor genitali, care incet se transmite catre zona rectala, timp de 10 secunde. Apoi, exercitiul se reia in sens invers.

Alte sfaturi

Mergeti la toaleta imediat ce simtiti nevoia

Nu amanati mersul la toaleta pentru ca acest lucru poate cauza constipatie.

Nu stati in picioare sau in pozitia sezut pentru perioade lungi de timp

Daca munca la birou presupune statul prelungit pe scaun, este important sa va ridicati si sa va plimbati cateva minute in fiecare ora. Acasa, incercati sa stati pe o parte atunci cand cititi sau va uitati la televizor, pentru a ameliora presiunea asupra venelor din zona rectala.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/hemorrhoids-during-pregnancy/faq-20058149

https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-hemorrhoids

https://www.medicalnewstoday.com/articles/pregnancy-hemorrhoids

https://www.everydayhealth.com/hemorrhoids/guide/pregnancy/

https://www.honorhealth.com/healthy-living/hemorrhoids-during-pregnancy

Farmacistul Catena va recomanda: