Informatii despre analizele de sange: hematocrit

Informatii despre analizele de sange: hematocrit Informatii despre analizele de sange: hematocrit

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

hematocrit

Hematocritul este o analiza de sange care masoara nivelul de globule rosii sau eritrocite din sange, celule care transporta oxigenul din plamani catre restul organismului. Celulele sangvine sunt impartite in eritrocite (globule rosii), leucocite (globule albe) si trombocite sau plachete. Nivelul indicat de rezultatul acestei analize trage un semnal de alarma in privinta existentei unor posibile afectiuni. De cele mai multe ori, hematocritul face parte din examenul de laborator ce evalueaza starea generala de sanatate, respectiv elementele ce alcatuiesc sangele la nivel cantitativ si calitativ. Un nivel al hematocritului mai mic decat cel normal poate indica anemie, lipsa de vitamine si minerale sau existenta unei afectiuni pe termen lung. Pe de alta parte, un nivel mai mare decat cel normal indica deshidratare, policitemia vera, existenta unei boli de inima sau plamani. Hematocritul este o analiza simpla, ce nu necesita pregatire specifica si nu implica efecte secundare.


Ce este hematocritul?

Hematocritul reprezinta procentul de globule rosii din sange, iar hemoglobina este parte din compozitia acestor globule, fiind responsabila si de culoarea rosie a acestor celule. Respectiva analiza este recomandata, de obicei, de catre medicul specialist pentru a monitoriza starea de sanatate. Hematocritul este raportul eritro-plasmatic dintre volumul de eritrocite si volumul sangvin total. Este foarte important de stiut ca globulele rosii sunt cele care transporta oxigenul in organism si ca o valorare anormala poate indica existenta unor probleme de sanatate, dar nu neaparat.

Hematocritul face parte din analiza de screening numita hemoleucograma, ce presupune determinarea parametrilor precum hemoglobina, numarul de eritrocite si indicii eritrocitari, leucocitele, formula leucocitara.

Ce presupune testarea hematocritului?

Testarea se poate realiza in orice laborator de specialitate. Recoltarea sangelui se recomanda sa fie facuta dimineata, a jeun (pe nemancate), pentru a nu interfera cu rezultatele analizei, deoarece alimentatia poate afecta indirect unele aspecte legate de prelucrarea probei. Se recomanda insa consumul de apa plata, pentru o mai buna vizibilitate a venelor. Valorile normale pot varia in functie de sex, varsta, rasa.

Hematocrit – valori normale

Valorile normale, care pot prezenta insa mici variatii, sunt urmatoarele:

  • barbati adulti – intre 41 si 50%;
  • femei adulte – intre 36 si 44%;
  • sugari – intre 32 si 42%;
  • nou-nascuti – intre 45 si 61%.

 

Este foarte important de retinut ca hematocritul furnizeaza o mica parte din informatiile legate de sanatate. Rezultatele trebuie corelate cu restul testelor de diagnosticare si cu simptomele pe care le resimte fiecare persoana in parte. Exista mai multi factori ce pot modifica rezultatele analizei, printre care sarcina, fumatul, transfuziile, deshidratarea, efortul fizic excesiv.

Ce afectiuni se ascund in spatele unui hematocrit marit?

Rezultatele care indica un hematocrit marit, respectiv prezenta prea multor globule rosii, pot fi semnul unor afectiuni la nivelul plamanilor, a bolii cardiace congenitale, a insuficientei cardiace, a policitemiei vera (un tip rar de cancer de sange), a apneei de somn. Nu trebuie insa sa va faceti probleme daca valorile hematocritului nu se incadreaza in cele normale, deoarece acestea trebuie intotdeauna corelate cu restul analizelor si problemelor de sanatate.

Ce afectiuni se ascund in spatele unui hematocrit scazut?

Un nivel al hematocritului care este mai scazut decat in ​​mod normal poate fi un semn ca organismul nu produce suficiente globule rosii, indicand anemie, sau ca produce prea putine globule albe, aspect cauzat de afectiuni ale maduvei osoase, anumite tipuri de cancer inclusiv leucemie, limfom, mielom multiplu.

De asemenea, femeile insarcinate pot prezenta un nivel scazut al hematocritului, deoarece nivelul de fluide este mai crescut in aceasta perioada, ceea ce scade procentul globulelor rosii.

Valoarea normala a hematocritului la copii

  • Intre 6 luni si 2 ani: 31 – 42%.
  • Intre 2 si 6 ani: 34 – 44%.
  • Intre 6 si 12 ani: 35 – 44%.
  • Intre 12 si 18 ani:
  • fete: 36 – 46%;
  • baieti: 40 – 51%.