Laptele praf este un aliment foarte bun si sanatos, ce poate fi oferit copiilor in absenta laptelui matern sau in completarea acestuia.
Desigur ca laptele matern, asa cum sustin toti specialistii si Organizatia Mondiala a Sanatatii, este cel mai benefic pentru copil. Sunt insa cazuri in care mama nu poate produce suficienta cantitate de lapte din diferite motive. Astfel ca, de cele mai multe ori, cea mai buna alternativa va consta in apelarea la binecunoscutul lapte praf.
Istoria laptelui praf pentru sugari este destul de lunga si a evoluat pe parcursul secolelor.
In antichitate, femeile care nu puteau sa alapteze recurgeau la alternative precum hranirea cu lapte de animale sau hrana pe baza de cereale. Totusi, aceste practici nu ofereau intotdeauna substantele nutritive necesare pentru cresterea sanatoasa a unui copil. Mai tarziu, in secolul al XIX-lea, oamenii de stiinta si medicii au inceput sa dezvolte formule de hranire artificiala. Un exemplu notabil este formula de lapte, care a fost creata in 1865 de un chimist german.Justus von Liebig, o formula de baza care, ulterior, a dat nastere unui produs comercializat in cantitati industriale. Aceasta consta in lapte de vaca, faina de grau-malt si bicarbonat de potasiu. Initial, alimentul era produs in stare lichida, Ulterior, el a fost transformat intr-o pudra – lapte praf.
Cu toate acestea, primele formule de lapte praf erau departe de a oferi toate substantele nutritive necesare. La inceputul secolului al XX-lea formulele de lapte praf pentru sugari au inceput sa fie comercializate pe scara mai larga, dar acestea erau adesea bazate pe lapte de vaca si nu erau suficient de adaptate pentru sistemul digestiv al bebelusilor. Copiii hraniti cu astfel de formule de lapte praf aveau adesea probleme de sanatate.
Progrese semnificative in formularea de lapte praf pentru sugari au fost facute incepand cu anii ’60, cand au fost introduse ingrediente mai bine tolerate si mai usor de digerat, iar compozitia acestor formule a fost imbunatatita pentru a se apropia mai mult de compozitia laptelui matern.
Inovatiile au tot continuat in formula de lapte praf pentru sugari, astfel incat astazi exista o varietate de formule de lapte praf pentru sugari disponibile pe piata. Au aparut si variante specializate de lapte praf adaptate pe varste si pentru diverse nevoi nutritionale si situatii speciale, cum ar fi formulele pentru sugari prematuri sau cele pentru copiii cu alergii.
Ceea ce nu trebuie pierdut din vedere este importanta consultarii intotdeauna a unui pediatru sau un specialist in nutritie pediatrica inainte de a alege o formula de lapte pentru sugari, pentru a va asigura ca indeplineste nevoile specifice ale copilului.
Citeste mai mult!