Rahianestezie: cand este indicata si cum se realizeaza

Rahianestezie: cand este indicata si cum se realizeaza Rahianestezie: cand este indicata si cum se realizeaza

Ultima actualizare: 21 martie 2024

rahianestezie

Rahianestezia (cunoscuta si sub denumirea de anestezie rahidiana) este o alternativa la anestezia generala pentru unele tipuri de operatii. Rahianestezia ii permite pacientului sa ramana treaz in timpul operatiei, fara sa simta insa nicio durere.

In cazul multor interventii chirurgicale se impune anestezia generala. In acest caz, anestezistul ii administreaza pacientului anumite medicamente, de obicei intravenos, prin care il adoarme. In timpul anesteziei generale, pacientul este inconstient si nemiscat, iar avantajul este ca nu simte nicio durere pe toata durata operatiei. De asemenea, acestuia ii este plasat un tub respirator, astfel incat respiratia pacientului sa poata fi controlata pe tot parcursul operatiei. Dupa incheierea operatiei, anestezistul ii administreaza pacientului alte medicamente pentru a-l trezi.

O alternativa la anestezia generala este rahianestezia. Rahianestezia este o procedura prin care anestezistul ii amorteste doar partea inferioara a corpului (prevenind orice durere in timpul operatiei), permitandu-i pacientului sa ramana treaz in timpul interventiei. Rahianestezia este utilizata de obicei pentru realizarea interventiilor chirurgicale sub nivelul taliei.


Informatii generale despre rahianestezie

Rahianestezia este o procedura care se administreaza prin injectarea unor medicamente in spatiul subarahnoidian, aflat in apropierea maduvei spinarii.

Medicamentele injectate de specialist au rolul de a amorti nervii, astfel incat pacientul sa nu simta nicio durere in timpul unei interventii chirurgicale. In unele cazuri, medicii pot efectua o rahianestezie in combinatie cu anestezie generala. De asemenea, poate fi folosita dupa interventia chirurgicala, pentru a ameliora eficient durerea.

ce-este-rahianestezia

Operatii care se pot efectua sub anestezie rahidiana

Operatiile care pot fi efectuate sub rahianestezie sunt:

  • urologice – operatii la prostata, vezica urinara sau zona genitala;
  • ortopedice – operatii la nivelul oaselor soldurilor si picioarelor;
  • ginecologie – operatii la nivelul uterului, vaginului sau ovarelor;
  • vasculare – operatii asupra vaselor de sange de la nivelul picioarelor;
  • generale hernie inghinala;
  • obstetrice cezariana.

Naturalis ImunoSuport Ultra este un supliment alimentar care poate contribui la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic.

Cum se efectueaza anestezia rahidiana?

Anestezistul introduce un ac foarte fin in partea inferioara a spatelui si injecteaza un anestezic local in lichidul cefalorahidian, un fluid extrem de important, care inconjoara maduva spinarii si creierul. Anestezicul amorteste nervii care se regasesc la nivelul abdomenului, soldurilor, feselor si picioarelor. Dupa ce acesti nervi amortesc complet, pacientul nu va simti nicio durere in timpul operatiei si nici nu va putea sa-si miste picioarele. De asemenea, specialistul ar putea injecta si alte medicamente care sa amelioreze durerea timp de cateva ore si dupa operatie.

Rahianestezia este diferita de anestezia epidurala, cu toate ca aceste doua proceduri pot parea similare, deoarece ambele implica administrarea unor medicamente in apropierea coloanei vertebrale, pentru a evita simtirea durerii. Principala diferenta consta in zona in care ajung medicamentele. In cazul rahianesteziei, medicul administreaza o singura injectie care merge direct in lichidul care inconjoara maduva spinarii (numit „spatiu subarahnoidian”). In schimb, in cazul epiduralei, medicul introduce un tub subtire de plastic (cateter epidural) putin mai departe de maduva spinarii, intr-o zona numita „spatiul epidural”. Epiduralele sunt efectuate pentru a ameliora durerea mamei in timpul nasterii si dupa interventia chirurgicala.

  • Cat dureaza efectul rahianesteziei?

Durata exacta a unei rahianestezii depinde de medicamentele pe care le foloseste anestezistul, insa de regula variaza intre una si trei ore, in functie de substanta administrata. Medicul anestezist administreaza de obicei suficient anestezic astfel incat efectul acestuia sa dureze mai mult decat durata estimata a operatiei.

cat-dureaza-rahianestezia

Daca operatia dureaza mult mai mult decat s-au asteptat specialistii (de exemplu, daca procedura este mai dificila decat se credea initial) si anestezia rahidiana ar putea sa nu dureze suficient de mult, medicul anestezist poate efectua o anestezie generala, astfel incat pacientul sa nu simta nicio durere in timpul operatiei. Rareori este insa nevoie de acest lucru.

Tipuri de rahianestezie

  • Rahianestezie exclusiva

In timpul rahianesteziei exclusive, pacientul va fi treaz in timpul operatiei si va putea auzi ce se intampla in sala de operatie, insa nu va simti nicio durere. Este posibil, totusi, sa simta anumite miscari sau presiuni, insa acest lucru este absolut normal. Campurile operatorii il vor impiedica sa vada operatia.

  • Rahianestezie cu sedare

In acest caz, dupa ce efectueaza anestezia rahidiana, medicul anestezist va administra sedative care il vor relaxa si chiar il vor adormi pe pacient. Acest tip de anestezie nu este generala, iar pacientul ar putea, din cand in cand, sa auda vocile sau activitatea din sala de operatie, insa nu va simti niciun fel de durere.

rahianestezie-cu-sedare

  • Rahianestezie in combinatie cu anestezie generala

Exista situatii in care medicul anestezist poate sa recurga la o combinatie intre rahianestezie si anestezie generala. De asemenea, exista cazuri in care operatia depaseste durata blocului senzitiv dat de rahianestezie si, pentru confortul pacientului, specialistul decide realizarea unei anestezii generale. Indiferent de circumstante, pacientul nu va simti niciun fel de durere.

Medicul anestezist se va intalni inainte de operatie cu pacientul, pentru a discuta despre variantele de rahianestezie disponibile.

Beneficiile si avantajele rahianesteziei

Printre avantajele pe care le are o rahianestezie, spre deosebire de anestezia generala, se numara:

  • mai putina stare de confuzie sau senzatie de ameteala dupa interventia chirurgicala;
  • ameliorare mai rapida a durerii imediat dupa operatie;
  • nevoia redusa de analgezice puternice;
  • mai putine senzatii de greata si varsaturi;
  • posibilitatea de a manca si de a bea mai curand dupa operatie;
  • impact mai mic asupra inimii si plamanilor;
  • risc mai mic de infectii toracice.

rahianestezie-beneficii

Rahianestezie – complicatii si riscuri asociate

Fiecare persoana reactioneaza diferit la medicamente. Ca in cazul oricarei proceduri medicale, pot aparea unele complicatii, cum ar fi:

  • durere in timpul injectarii anestezicului;
  • tensiune arteriala scazuta;
  • dureri de cap;
  • prurit (mancarime);
  • urinari cu dificultate;
  • dureri de spate.

Complicatiile rare care pot aparea constau in:

  • leziuni ale nervilor;
  • pierdere sau modificare a auzului;
  • colaps cardiovascular;
  • o reactie alergica;
  • infectie la nivelul coloanei vertebrale;
  • paralizie sau chiar deces.

 

Referinte:

https://patient.info/treatment-medication/anaesthesia/spinal-anaesthetic

https://www.nuffieldhealth.com/treatments/spinal-anaesthetic

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ImunoSuport ULTRA x  30 tb.

    Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

    ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Vitamina D este o vitamina liposolubila, produsa…