Vezica urinara – anatomie, rol si functii

Vezica urinara – anatomie, rol si functii Vezica urinara – anatomie, rol si functii

Ultima actualizare: 10 iulie 2023

vezica-urinara

Vezica urinara face parte din sistemul urinar; este un organ gol, elastic care se afla in partea inferioara a abdomenului. Vezica urinara are rolul de a stoca urina inainte ca aceasta sa fie eliminata din corp prin uretra.

La cei mai multi oameni, vezica urinara poate contine 500-700 ml (aproximativ doua cani) de urina. In momentul in care vezica trebuie golita, muschii acesteia se contracta (se strang), iar cei ai sfincterului din uretra se relaxeaza, permitand lichidului sa fie eliminat din organism.

Vezica urinara se afla in zona inferioara a abdomenului, fiind tinuta pe pozitie de benzile de tesut (ligamente) care o conecteaza la alte organe si la osul soldului (pelvis).

La barbati, vezica urinara se regaseste intre osul pubian in fata si rect in partea din spate. La femei, se afla in fata vaginului si a uterului.

Vezica urinara poate fi afectata de anumite conditii, cum ar fi incontinenta urinara, cistita si pietrele vezicii urinare. Aceste afectiuni pot provoca dureri si alte probleme la urinare.


Vezica urinara – generalitati

Vezica urinara face parte din tractul urinar. Este un organ gol, asemanator unui balon, care colecteaza si elibereaza urina din organism. Este atasata de oasele pelvine si de alte organe si poate contine aproximativ doua cani de urina.

Cand functioneaza normal, vezica unei persoane colecteaza si elimina urina in mod regulat pe parcursul zilei. Cu toate acestea, din diverse cauze pot aparea mai multe afectiuni care pot face ca vezica urinara sa devina hiperactiva sau sa experimenteze alte simptome.

Anatomia vezicii urinare

Vezica urinara este un organ gol in interior si in forma de triunghi. Vezica urinara este sustinuta de ligamente si se conecteaza in partea superioara la doua uretere si in partea inferioara cu uretra.

La baza organului se afla doua sfinctere – unul intern si unul extern – care ajuta la mentinerea urinei in vezica, pana cand semnalele nervoase ii spun sa se contracte si sa elimine lichidul din organism. La nivelul vezicii urinare exista o serie de nervi controlati de sistemul nervos autonom, care semnaleaza cand aceasta este plina si trebuie golita.

Naturalis UroSuport Forte este un supliment, un produs natural, cu o formula complexa, care face ca lupta cu infectiile urinare si alte probleme ale tractului urinar sa fie castigata mult mai usor.

Vezica urinara este alimentata cu sange in partea superioara de catre artera vezicala si in partea inferioara de catre arterele vaginale sau veziculare. La alimentarea cu sange a vezicii urinare contribuie si arterele mai mici, cum ar fi artera fesiera inferioara. Sangele iese din vezica prin venele vezicale, ajungand in vena iliaca interna.

Urina care se acumuleaza in vezica este produsa in rinichi, din reziduurile corpului si excesul de lichid. Urina se deplaseaza de la rinichi in jos prin doua uretere, cate una coborand de la fiecare rinichi la vezica. Vezica urinara functioneaza ca un rezervor care stocheaza urina pana cand aceasta este eliberata printr-o actiune reflexa sau constienta, in functie de varsta si capacitatea persoanei. Datorita faptului ca peretii sai sunt elastici si se extind pe masura ce se umple cu urina, vezica urinara isi poate mari dimensiunile in interiorul abdomenului.

Structura

Vezica urinara este impartita in patru sectiuni.

  • apexul, care este situat antero-superior;
  • fundul (baza), care este situat postero-inferior si care este de forma triunghiulara;
  • corpul, care este situat intre apex si fundul vezicii si care are patru fete: anterioara, doua laterale si una postero-superioara;
  • colul.

W Urinal Akut este un supliment alimentar recomandat pentru mentinerea sanatatii cailor urinare si a aparatului urinar.

Vezica urinara este un organ foarte flexibil, format din muschi netezi. Muschiul primar al vezicii urinare este muschiul detrusor, care este format din benzi incrucisate de muschi netezi. Muschiul detrusor lucreaza sinergic cu sfincterul urinar, pentru a retine sau a impinge urina din vezica prin uretra in timpul urinarii.

Vezica urinara – rol si functii

Vezica urinara este organul care stocheaza urina pana cand aceasta este eliberata din organism. Urina este transportata din rinichi la vezica urinara prin intermediul ureterelor, trecand printr-o deschidere numita jonctiune ureterovezicala.

Pe masura ce vezica urinara se umple cu urina, nervii care se afla la nivelul acestui organ trimit semnale catre sistemul nervos central. Nervii somatici si autonomi controleaza muschiul detrusor, care se contracta si se relaxeaza concomitent cu sfincterele din uretra.

Urinarea (sau mictiunea) este o combinatie de actiuni voluntare si involuntare controlate de centrul medular al mictiunii, dar poate fi stimulata sau inhibata de cortexul cerebral, astfel incat actul mictiunii poate fi condus voluntar (oprind sau declansand mictiunea), chiar daca vezica nu este plina. Pe masura ce vezica urinara se umple si peretele vezicii urinare se intinde, senzorii trimit impulsuri nervoase catre centrul medular al mictiunii. Rezultatul este relaxarea muschiului detrusor, impreuna cu sfincterul uretral extern si intern.

Sugarii si copiii mici elibereaza urina prin reflex, insa cu timpul invata sa-si controleze sfincterul extern si sa isi tina urina mai mult timp.

Capsule Biomicin Urinar contribuie la combaterea microorganismelor potential patogene la nivelul tractului genito-urinar.

Afectiuni ale vezicii urinare

Vezica urinara poate fi afectata de mai multe tulburari, unele frecvente, altele mai putin frecvente, cum ar fi:

Cancerul vezicii urinare

Cancerul vezicii urinare este o forma de cancer care determina cresterea necontrolata a celulelor vezicii urinare. De obicei, celulele maligne apar in celulele uroteliului.

Cistita

Cistita este o infectie bacteriana care provoaca inflamatie in vezica urinara. Este cel mai frecvent tip de infectie urinara.

Cistita interstitiala

Cistita interstitiala este o afectiune pe termen lung care provoaca durere in vezica urinara si nevoia frecventa sau brusca de a urina.

vezica-urinara-cistita-interstitiala

Vezica hiperactiva

Este o afectiune manifestata prin senzatia imperioasa de mictiune, cu sau fara incontinenta si urinari anormal de frecvente.

Incontinenta urinara

Incontinenta urinara inseamna incapacitatea de a controla vezica urinara si, automat, urinarea necontrolata si fara intentie.

Pietre la vezica urinara

Pietrele la vezica urinara sunt aglomerari de minerale care se formeaza in vezica urinara. Ele afecteaza de obicei persoanele carora le este greu sa-si goleasca complet vezica urinara.

vezica-urinara-pietre

Sfaturi pentru sanatatea vezicii urinare

Pe masura ce oamenii imbatranesc, vezica urinara se schimba, iar riscul de a dezvolta afectiuni ale vezicii urinare creste. Cu toate acestea, exista metode prin care riscul de a dezvolta probleme la vezica urinara poate fi redus. Mai exact, pentru a ajuta la mentinerea sanatatii vezicii urinare, este recomandat sa:

  • consumati alcool si cofeina in cantitati limitate;
  • beti multe lichide in timpul zilei;
  • evitati fumatul;
  • luati masuri pentru a evita constipatia, cum ar fi sa consumati alimente bogate in fibre;
  • faceti exercitii fizice regulate;
  • mentineti o greutate sanatoasa;
  • mergeti la toaleta cel putin o data la 3-4 ore;
  • incercati sa va relaxati in timpul urinarii;
  • goliti complet vezica urinara in timpul urinarii;
  • purtati lenjerie intima din bumbac si haine lejere;
  • urinati dupa fiecare act sexual.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/human-body-maps/bladder

https://www.medicalnewstoday.com/articles/bladder-location

https://www.verywellhealth.com/bladder-anatomy-4845638

https://my.clevelandclinic.org/health/body/25010-bladder

Farmacistul Catena va recomanda:

  • -19,89%
    Idelyn Urinal Akut x 10 caps.

    Urinal Akut X 10 tablete

    Urinal Akut este un supliment alimentar care contine trei componente active: Exocyan, o forma concentrata de extract din merisor (Vaccinium macrocarpon). Fructele de merisor sunt o sursa bogata de…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis UroSuport Forte x 14 caps.

    Naturalis Urosuport Forte X 14 capsule

    UroSuport FORTE este un supliment alimentare sub forma de capsule, care contine extracte de Afin american/Merisor canadian (Vaccinium macrocarpon) si de Hibiscus (Hibiscus sabdariffa), in combinatie cu…