Recuperarea postnatala in functie de tipul de nastere (naturala vs. cezariana)

Recuperarea postnatala in functie de tipul de nastere (naturala vs. cezariana) Recuperarea postnatala in functie de tipul de nastere (naturala vs. cezariana)

Ultima actualizare: 28 martie 2024

recuperarea-postnatala

Nasterea este un moment unic in viata unei femei, iar pe langa bucuria aducerii pe lume a unui copil, marcheaza si sfarsitul unei perioade destul de dificile, asociate schimbarilor care au loc in organism in timpul sarcinii. Urmeaza insa alte provocari, iar prima dintre ele este recuperarea postnatala, in paralel cu ingrijirea nou-nascutului.

Oricata satisfactie ar aduce, momentul nasterii si perioada premergatoare solicita intens organismul, iar dupa aducerea pe lume a copilului urmeaza cateva saptamani mai dificile, in care corpul isi revine la starea normala.

Perioada de recuperare poate fi mai mult sau mai putin dificila, in functie de tipul nasterii, dar si de particularitatile specifice fiecarui organism in parte. Dincolo de aceste detalii, recuperarea postnatala poate fi imbunatatita cu ajutorul catorva metode simple, pe care vi le prezentam in continuare.


Recuperarea dupa nasterea naturala

Nasterea naturala este prima optiune recomandata de medici, pentru ca aduce mai multe beneficii pentru mama si copil deopotriva. Unul dintre aceste beneficii este durata mai scurta a perioadei de recuperare, precum si riscurile mai reduse care pot aparea dupa nastere. Perioada de recuperare dureaza de regula intre 4 si 6 saptamani in functie de varsta, fizionomia si starea de sanatate a mamei, precum si de cat de dificil a fost travaliul.

  • Simptome specifice dupa nasterea naturala

In majoritatea cazurilor, femeile care au nascut pe cale naturala resimt o stare de oboseala timp de cateva zile dupa nastere, ceea ce este perfect normal, avand in vedere efortul depus. Pot aparea dureri sau usturimi la urinare, iar in alte cazuri nasterea poate fi urmata de retentie de urina.

De asemenea, crampele uterine sunt un simptom obisnuit, deoarece uterul se contracta pentru a reveni la dimensiunea de dinainte de sarcina. In primele zile de dupa nastere se produc si sangerari vaginale, care nu trebuie sa constituie motiv de ingrijorare, pentru ca sunt un semn ca uterul se vindeca si ca elimina, astfel, resturile de tesut placentar.

Mai pot aparea dureri in zona pelviana, din cauza intinderii tesuturilor sau chiar ruperii acestora in timpul nasterii.

Nu trebuie uitata nici depresia postpartum, care determina o alterare a starii de spirit, fiind urmarea unor dezechilibre hormonale care apar dupa nastere.

  • Sfaturi pentru o recuperare mai usoara

In primele zile dupa nastere este foarte important sa va odihniti cat mai mult posibil si sa evitati orice efort. Ulterior, pe masura ce starea de oboseala dispare, este recomandat sa incepeti sa faceti miscare, eventual cateva serii de exercitii fizice usoare efectuate zilnic, pentru a va recapata tonusul muscular. 

Pentru ameliorarea durerilor provocate de crampele musculare, dar si a durerilor perineale, puteti lua analgezice, insa numai dupa o discutie cu medicul. Acesta va poate recomanda medicamentele sigure, care sa nu afecteze calitatea laptelui matern. O solutie alternativa la administrarea de antibiotice este aplicarea unor comprese reci pe zonele dureroase. De asemenea, puteti sa apelati la ceaiurile cu efect analgezic, precum ceaiul de musetel, ghimbir sau turmeric, insa si in acest caz trebuie sa va consultati cu medicul, pentru a va asigura ca nu exista niciun risc pentru copil.

Pentru ca tot am amintit de ceaiuri, hidratarea este si ea importanta in recuperarea postnatala, dar fiind faptul ca organismul pierde lichide din cauza sangerarilor vaginale care pot fi abundente in prima faza, reducandu-se apoi in intensitate. Totodata, organismul are nevoie de mai multe lichide zilnic si pentru a produce o cantitate suficienta de lapte matern.

Rilastil Stretch Marks este o gama completa care previne si reduce semnele atrofice (vergeturi), cauzate de pierderile de colagen si elastina in adolescenta, sarcina si/sau cauzate de schimbarile bruste de greutate. Este o crema antivergeturi emolienta, hidratanta si elasticizanta, cu aminoacizi esentiali, complex de vitamine si ulei din tarate de orez.

 

Recuperarea dupa nasterea prin cezariana

Nasterea prin cezariana presupune o interventie chirurgicala in cursul careia se face o incizie la nivelul abdomenului si al uterului, prin care se extrage fatul, dupa care se efectueaza sutura plagilor. In mod normal, se recurge la aceasta procedura cand nasterea naturala presupune riscuri prea mari pentru mama si copil, insa in ultimii ani a devenit o obisnuinta ca cezariana sa se faca si la cerere, pentru ca multe femei o considera o modalitate de a naste mai simpla si mai putin traumatizanta.

  • Simptome obisnuite dupa cezariana

De aceasta data, recuperarea completa dureaza ceva mai mult, avand in vedere faptul ca este vorba si de o interventie chirurgicala. Chiar daca este mai putin solicitanta decat travaliul, nasterea prin cezariana impune intre 6 si 8 saptamani de recuperare.

Dupa ce trece efectul anesteziei, apar, frecvent, dureri la locul inciziei. Perioada de spitalizare dupa nastere se poate prelungi cateva zile, timp in care pacienta este monitorizata. Ulterior, incizia de la nivelul abdomenului ingradeste intr-o anumita masura libertatea de miscare si impune restrictii pe o anumita perioada, in ceea ce priveste efortul fizic si anumite activitati ce pot determina deschiderea plagii.

Constipatia este un efect secundar frecvent al operatiilor de cezariana, la fel si dificultatile de urinare.

De asemenea, nu lipsesc crampele uterine si sangerarile vaginale si nici depresia postpartum, care au acelasi cauze ca in cazul nasterii naturale.

  • Sfaturi pentru recuperarea dupa cezariana

In mare, recomandarile sunt similare cu cele mentionate in cazul nasterii naturale, doar ca de aceasta data se impune o atentie sporita acordata toaletarii plagii, pentru evitarea aparitiei infectiilor. Miscarea previne formarea cheagurilor de sange si totodata stimuleaza circulatia, ceea ce contribuie la grabirea vindecarii. Se recomanda plimbari scurte, inca din prima zi dupa externare, evitandu-se insa efortul intens si activitatile solicitante.

Bandajele trebuie schimbate periodic, ceea ce presupune de fiecare data o vizita la medic, iar pana la vindecarea completa, trebuie sa aveti grija la postura adoptata in timpul mersului, in pozitia de alaptare si in starea de repaus, astfel incat sa nu se exercite presiune asupra plagii.

Mai trebuie spus ca in ambele situatii si alimentatia joaca un rol important in recuperarea postnatala. Imediat dupa nastere, meniul zilnic trebuie sa includa fructe si legume, cereale integrale, lapte si lactate degresate, peste gras si carne slaba, insa nu sub forma de mezeluri sau alte alimente procesate. O astfel de dieta asigura organismului cantitatea suficienta de vitamine si minerale, fibre, proteine, grasimi sanatoase si substante antioxidante. Acestea contribuie la scurtarea perioadei de recuperare si totodata ofera nutrientii necesari pentru un lapte matern sanatos si hranitor.

Daca simptomele persista sau daca devin mai severe in loc sa se amelioreze, nu ezitati sa va adresati fara intarziere medicului, pentru a evita aparitia unor complicatii.

 

Farmacistul Catena va recomanda: