Tot ce trebuie sa stii despre nasterea naturala

Tot ce trebuie sa stii despre nasterea naturala Tot ce trebuie sa stii despre nasterea naturala

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

Nașterea naturală este un proces fiziologic firesc de a aduce pe lume un copil, atunci când nu există complicații. Conform studiilor, la nivel mondial, 2/3 din femei nasc natural, în timp ce 1/3 sunt nevoite să aleagă cezariana ca urmare a complicațiilor apărute. Însă, în ultimul timp, tot mai multe gravide se tem să aleagă această variantă din frica de durere și preferă cezariana. Din acest motiv, este important de punctat încă de la început că nașterea naturală are o serie de avantaje, atât pentru mamă, cât și pentru copil, și, în plus, există posibilitate anesteziei epidurale care are rol de a diminua considerabil durerea.

Cuprins:

Travaliul – când apare și care sunt etapele

Nașterea naturală – avantaje pentru mămică

Nașterea naturală – avantaje pentru bebeluș

Cum te refaci după nașterea naturală?

Nașterea naturală cu anestezie epidurală

Travaliul – când apare și care sunt etapele

Travaliul apare în săptămânile 38-42 de sarcină și debutează de la sine, fără a fi indus. Travaliul diferă de la gravidă la gravidă și poate dura între 10-20 de ore la prima naștere, însă poate fi și mai lung. Travaliul se scurtează dacă femeia a mai născut natural înainte, însă nu este o condiție obligatorie. Travaliul se împarte în trei etape, astfel:

  • Etapa 1 – În stadiul 1 de travaliu cervixul se scurtează treptat și se dilată până la 10 cm. Încep să apară contracțiile care devin din ce în ce mai dese și mai puternice. În momentul în care acestea se petrec la interval de 5 minute, înseamnă că este momentul ca gravida să plece către spital.
  • Etapa 2 – Dilatarea este completă și începe expulzarea bebelușului. Acesta se mai numește și stadiul de împingere. În cazul nașterii naturale, este posibil ca perineul să se rupă sau să fie tăiat de medic pentru a ușura expulzarea.
  • Etapa 3 – În etapa finală a travaliului se expulzează placenta. Este cel mai scurt stadiu și poate dura de la 5 la maxim 30 de minute.

 

Nașterea naturală – avantaje pentru mămică

  • Recuperarea este mult mai rapidă la nașterea naturală. Proaspăta mămică se poate da jos din pat, poate mânca și poate fi aptă să stea cu bebelușul la două ore după naștere.
  • Lactația se instalează imediat. La nașterea naturală, lactația se instalează mai repede și deja mămica își poate hrăni bebelușul.
  • Risc scăzut de infecții. Nașterea naturală nu prezintă riscurile pe care le prezintă orice operație, inclusiv cea de cezariană, de exemplu hemoragii sau infecții post-partum.
  • Scade riscul de apariție a depresiei postnatale. Studiile arată că femeile care nasc natural au un grad mai mic de risc de a dezvolta depresie post-partum, iar una dintre explicații este întocmai că proaspăta mămică poate interacționa încă din primele clipe cu bebelușul.
  • Risc scăzut de cancer la sân. Modificările hormonale care apar după nașterea naturală și în timpul alăptării, conform cercetărilor, scad riscul de a dezvolta cancer la sân.
  • Travaliul și nașterile ulterioare sunt mult mai ușoare pentru o femeie care alege nașterea naturală. Punctăm că după o operație de cezariană, nașterea naturală devine mai problematică și trebuie avizată de medic și desfășurată în anumite condiții.

 

Nașterea naturală – avantaje pentru bebeluș

  • Nașterea naturală garantează că nu există medicamente și alte substanțe nocive care pot afecta bebelușul și care, în urma unei operații de cezariană, există în corpul mamei.
  • Bebelușii născuți pe cale naturală sunt mult mai activi și mai receptivi față de cei născuți prin cezariană.
  • Copiii născuți pe cale naturală prezintă un risc mult mai scăzut de a dezvolta astm sau autism. În plus, nivelul de glucoză este mai crescut și sistemul imunitar este mai puternic, grație faptului că bebeluşul primeşte bacteriile benefice ale mamei la contactul cu perineul.
  • Contactul imediat cu mama îi conferă bebelușului încredere, siguranță, îl ajută să se adapteze mai ușor schimbărilor de mediu și, totodată, îi ajută să-și regleze temperatura corpului.

 

Cum te refaci după nașterea naturală?

Chiar dacă după nașterea naturală mămica se reface mai rapid, este important de știut că există niște schimbări ale corpului prin care va trebui să treacă până la recuperarea completă:

  • Contracții. În prima săptămână după nașterea naturală mai pot apărea contracții de intensitate redusă și acestea pot fi mai intense în momentul în care bebelușul suge la sân. Contracțiile de după naștere sunt perfect normale și sunt o dovadă a faptului că uterul se reface.
  • Durere locală. Indiferent că nașterea naturală s-a produs cu ruptură, tăietură de perineu sau nu, este normal ca zona să fie dureroasă o perioadă, însă disconfortul dispare în aproximativ o lună jumătate. Dacă este vorba de sutură, firele se resorb sau sunt îndepărtate de medic la aproximativ o săptămână după naștere.
  • Sângerări. Sângerările după o naștere naturală sunt perfect normale și pot fi destul de abundente la început, urmând să scadă în intensitate și să-și limpezească culoarea în următoarele 6 săptămâni.
  • Lohii. Lohiile sunt scurgeri vaginale care continuă în primele săptămâni după naștere și reprezintă eliminarea țesutului care a căptușit uterul în timpul sarcinii. Unele femei pot elimina lohiile timp de două luni după naștere.
  • Disconfort la urinare. Leziunile din zona intimă pot provoca disconfort la urinare, resimțit ca usturime și durere, mai ales în primele zile după naștere. De asemenea, în perioada de refacere după nașterea naturală, proaspetele mămici pot simți că vezica este plină, însă eliminarea urinei se poate face cu dificultate pentru că edemul local comprimă nervii care controlează sfincterele.
  • Incontinența urinară. În primele săptămâni de la naștere, proaspăta mămică se poate confrunta cu incontinență urinară, care să apară în timpul unui strănut, tuse, râs puternic, dar pe măsură ce nervii responsabili cu vezica urinară se refac, situația revine la normal.
  • Urinare frecventă. În timpul sarcinii, multe femei rețin apă în țesuturi, însă imediat după naștere, în perioada de recuperare, apa începe să fie eliminată, motiv pentru care multe proaspete mămici sunt nevoite să meargă foarte des la toaletă.
  • Hemoroizi. Este foarte probabil ca în timpul travaliului, efortul depus pentru expulzarea bebelușului să conducă și la apariția hemoroizilor, dar în timp, cu o igienă locală adecvată și o dietă corespunzătoare, problema se remediază.
  • Constipație. Pentru a preveni constipația post-partum este important ca proaspăta mămică să consume o cantitate mare de lichide în perioada de refacere după naștere, cu atât mai mult cu cât alăptează.

 

Nașterea naturală cu anestezie epidurală

Nașterea naturală este evitată de multe mămici din cauza fricii de durere. Medicina pune, însă, la dispoziție metode prin care durerea din timpul travaliului devine suportabilă, iar nașterea naturală mai ușoară.

  • Anestezia epidurală

Anestezia epidurală este cea mai folosită metodă de diminuare a durerii în timpul nașterii naturale și orice gravidă poate opta pentru aceasta. Practic, anestezia epidurală blochează impulsurile nervoase din partea de jos a corpului, iar expulzarea bebelușului este resimțită cu mai puțină intensitate și, implicit, durere.

  • Analgezia inhalatorie

Analgezia inhalatorie se recomandă pentru diminuarea durerii în al doilea stadiu al travaliului și presupune inhalarea unui analgezic al cărui efect se face resimțit după un minut, efectul său dispărând destul de repede.