Depresie postnatala: cauze, simptome si tratament

Depresie postnatala: cauze, simptome si tratament Depresie postnatala: cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 21 iunie 2024

depresia-postnatala

Nasterea unui copil este o experienta care schimba dinamica vietii. Pe langa momentele si trairile speciale, venirea pe lume a unui bebelus poate fi si obositoare si coplesitoare. Si este absolut normal ca parintii sa se confrunte cu stari de ingrijorare sau indoiala, mai ales daca se afla la prima experienta de acest fel. Cu toate acestea, daca proaspata mamica se simte extrem de trista sau singura, are schimbari severe de dispozitie si plange frecvent, este posibil sa aiba depresie postnatala.

Depresia postnatala (sau depresia postpartum) este un tip de depresie care apare dupa nastere. Depresia postnatala nu le afecteaza doar pe mamici, ci si pe parintii adoptivi.

Femeile experimenteaza schimbari hormonale, fizice, emotionale, financiare si sociale dupa ce nasc. Aceste modificari pot provoca simptome de depresie postnatala.

Oamenii ar trebui sa ia in serios o astfel de problema. Depresia postnatala este o tulburare grava, dar care poate fi depasita cu ajutorul tratamentului.

 


Ce este depresia postnatala?

Depresia postnatala sau depresia postpartum este o tulburare psihica grava care se instaleaza in primele luni dupa nastere si care poate afecta una din opt femei. Aceasta stare se poate manifesta si in cazul femeilor care au pierdut sarcina, fie ca este vorba de avort spontan sau de nasterea unui fat mort. Desi cazurile sunt mai rare, depresia post-partum poate afecta si partenerii.

Tipuri de depresie postnatala

Exista trei tipuri diferite de tulburari de dispozitie postpartum:

Tristetea postnatala (“baby blues”)

Tristetea postnatala (sau “baby blues”) afecteaza intre 50% si 75% dintre oameni dupa nastere. Femeile care se confrunta cu tristete postnatala au accese frecvente si prelungite de plans fara un motiv aparent, tristete si anxietate. Afectiunea apare de obicei in prima saptamana (una pana la patru zile) dupa nastere. Desi experienta este neplacuta, starea dispare de obicei dupa doua saptamani fara tratament. Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa solicitati ajutor de la prieteni, familie sau partener.

Depresie postnatala

Depresia postpartum este o afectiune mult mai grava decat tristetea postnatala. Depresia postnatala afecteaza aproximativ unul din sapte noi parinti. In plus, in cazul persoanelor care au mai avut depresie postnatala, riscul creste cu 30% la fiecare sarcina. Aceste persoane se confrunta cu schimbari de dispozitie, plans frecvent, iritabilitate si oboseala, precum si sentimente de vinovatie, anxietate si incapacitatea de a-si ingriji bebelusii. Simptomele variaza de la usoare la severe si pot aparea in decurs de o saptamana de la nastere sau treptat, chiar si la un an dupa nastere.

tipuri-de-depresie-postnatala

Psihoza postnatala

Psihoza postpartum este o forma extrem de severa de depresie postpartum si necesita asistenta medicala de urgenta. Aceasta tulburare este relativ rara, afectand doar 1 din 1.000 de persoane dupa nastere. Simptomele apar in general rapid dupa nastere si sunt severe, durand de la cateva saptamani la cateva luni. Psihoza postnatala se manifesta prin agitatie severa, confuzie, sentimente de deznadejde si rusine, insomnie, paranoia, iluzii sau halucinatii, hiperactivitate, vorbire rapida sau manie. Psihoza postpartum necesita asistenta medicala imediata, deoarece riscul de suicid si de vatamare a copilului este mare. Tratamentul include de obicei spitalizare, psihoterapie si medicatie.

Semne si simptome de depresie postnatala

In primele zile dupa nastere este posibil ca mama sa resimta o stare de irascibilitate, combinata cu sentimente de bucurie, teama si tristete. Cu alte cuvinte, poate oscila intre ras si plans, insa aceste simptome sunt absolut normale si devin ingrijoratoare doar daca se manifesta pe o durata mai mare de doua saptamani. In acest caz, deja vorbim de instalarea depresiei postpartum, stare care necesita o evaluare medicala. Aceasta se manifesta prin pierderea interesului fata de orice activitate, inclusiv legata de cresterea bebelusului, stare de oboseala accentuata, uneori combinata si cu insomnie, epuizare fizica si psihica, ganduri negre si lipsa sperantei, tulburari ale apetitului care pot degenera in bulimie sau anorexie, dificultati de concentrare, agitatie excesiva sau, din contra, nepasare si lentoare.

Cauze si factori de risc

Este de la sine inteles ca un copil schimba radical viata unei femei, insa acesta nu este motiv de aparitie a depresiei.

Cauzele depresiei postpartum sunt, in primul rand, de natura hormonala. Dupa nastere, se inregistreaza o scadere brusca a nivelului de progesteron si estrogen, fapt ce faciliteaza instalarea starii depresive. In plus, unele femei se confrunta si o diminuare a productiei de hormoni tiroidieni, hormoni aflati in stransa legatura cu starile anxioase.

De asemenea, intre alaptarea pe cale naturala si reducerea nivelul de dopamina exista o legatura puternica, fapt ce poate amplifica de doua ori depresia postnatala.

depresia-postnatala-cauze

In plus, pe langa aceste cauze de baza, exista si o serie de factori de risc care pot contribui la declansarea depresiei. In aceasta categorie intra starile depresive anterioare, statutul socio-economic precar, absenta partenerului, lipsa sprijinului din partea acestuia sau a familiei, sarcina nedorita sau neplanificata, dar si imposibilitatea de a alapta pe cale naturala. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca mamele fumatoare dezvolta stari anxioase mai usor decat cele care nu au avut acest viciu niciodata.

Metode de tratament pentru depresia postnatala

Tratamentul pentru depresia postpartum este esential pentru bunastarea parintelui si a nou-nascutului sau. Cu cat o persoana primeste tratamentul mai devreme, cu atat este probabil sa-si revina mai repede. Tratamentul este eficient in cele mai multe cazuri.

Odata ce a identificat problema, medicul prescrie de obicei o combinatie de psihoterapie si medicamente.

Pentru a grabi recuperarea dupa o depresie postnatala este esential ca persoana afectata sa:

  • admita ca se confrunta cu aceasta problema
  • accepte starile prin care trece
  • solicite si sa primeasca ajutor de la prieteni si familie
  • adere la un grup de suport

Aderarea la un grup de sprijin poate ajuta la reducerea sentimentelor de izolare si poate oferi instrumente si strategii utile.

Tratarea depresiei de dupa nastere este importanta, deoarece aceasta poate degenera in psihoza postpartum, caz in care mama isi poate face rau atat ei, cat si copilului. Astfel, cu cat se incepe tratamentul mai devreme, cu atat sansele de reusita sunt mai mari, iar timpul de suferinta se reduce.

Medicul poate prescrie un tratament antidepresiv special conceput pentru femeile care alapteaza, care va fi urmat pe o perioada de minimum sase luni si care poate fi repetat pentru prevenirea recidivelor.

De asemenea, concomitent cu acesta, trebuie apelat la consilierea de specialitate. S-a dovedit ca terapia cognitiv-comportamentala aduce beneficii multiple in acest caz, asemenea fototerapiei.

depresia-postnatala-psihoterapie

In acelasi timp, proaspata mamica trebuie sa invete tehnici de meditatie si de respiratie, benefice in inducerea starii de relaxare.

Prevenire

Atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere, o persoana poate lua cateva masuri pentru a preveni sau gestiona depresia postnatala. De exemplu, specialistii le recomanda acestor persoane sa:

  • urmeze o alimentatie sanatoasa si sa faca exercitii fizice regulate
  • se prezinte la toate programarile la medic si sa-si urmareasca starea de sanatate
  • consume mese mici si dese pentru a-si mentine zaharul din sange la un nivel optim
  • doarma cel putin opt ore in fiecare noapte
  • vorbeasca deschis si sincer cu cei dragi despre starile si trairile pe care le experimenteaza
  • mentina contactul cu prietenii si familia, mai ales daca isi cresc singure copiii
  • afle mai multe despre grupurile locale de ajutor
  • ceara ajutor altora pentru a depasi provocarile practice si emotionale
  • se odihneasca, mai degraba decat sa faca treburile casnice, atunci cand copilul doarme
  • evite schimbarile majore, cum ar fi mutarea, imediat dupa nastere
  • ceara ajutor pentru a rezolva problemele casnice si sociale care apar

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9312-postpartum-depression

https://www.healthline.com/health/depression/postpartum-depression

https://www.medicalnewstoday.com/articles/237109