Depresia postnatala: cauze, simptome si tratament

Depresia postnatala: cauze, simptome si tratament Depresia postnatala: cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 14 octombrie 2022

Depresie postnatala
Depresia postnatala sau depresia post-partum este o tulburare psihica care se instaleaza in primele luni dupa nastere si poate afecta 1 din 8 femei. Aceasta stare se poate manifesta si in cazul femeilor care au pierdut sarcina, fie ca este vorba de avort spontan sau de nasterea unui fat mort. Desi cazurile sunt mai rare, depresia post-partum poate afecta si partenerii.
 

Cauzele depresiei postnatale

Este de la sine inteles ca un copil schimba radical viata unei femei, insa acesta nu este motiv de aparitie al depresiei. Cauzele depresiei post-partum sunt, in primul rand, de natura hormonala. Dupa nastere, se inregistreaza o scadere brusca a nivelului de progesteron si estrogen, fapt ce faciliteaza instalarea starii depresive. In plus, unele femei se confrunta si o diminuare a productiei de hormoni tiroidieni, hormoni aflati in stransa legatura cu starile anxioase. De asemenea, intre alaptarea pe cale naturala si reducerea nivelul de dopamina exista o stransa legatura, fapt ce poate amplifica de doua ori mai mult depresia postnatala. In plus, pe langa aceste cauze de baza, exista si o serie de factori de risc care pot contribui la declansarea depresiei. In aceasta categorie intra starile depresive anterioare, statutul socio-economic precar, absenta partenerului, lipsa sprijinului din partea acestuia sau a familiei, sarcina nedorita sau neplanificata, dar si imposibilitatea de a alapta pe cale naturala. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca mamele fumatoare dezvolta stari anxioase mai usor decat cele care nu au avut acest viciu niciodata.
 

Simptomele depresiei post-partum

In primele zile dupa nastere este posibil ca mama sa resimta o stare de irascibilitate, combinata cu sentimente de bucurie, teama si tristete. Cu alte cuvinte, poate oscila intre ras si plans, insa aceste simptome sunt absolut normale si devin ingrijoratoare doar daca se manifesta pe o durata mai mare de doua saptamani. In acest caz, deja vorbim de instalarea depresiei post-partum, stare care necesita o evaluare medicala. Aceasta se manifesta prin pierderea interesului fata de orice activitate, inclusiv legata de cresterea bebelusului, stare de oboseala accentuata, uneori combinata si cu insomnie, epuizare fizica si psihica, ganduri negre si lipsa sperantei, tulburari ale apetitului care pot degenera in bulimie sau anorexie, dificultati de concentrare, agitatie excesiva sau, din contra, nepasare si lentoare.
 

Tratamentul depresiei de dupa nastere

Tratarea depresiei de dupa nastere este importanta, deoarece aceasta poate degenera in psihoza post-partum, caz in care mama isi poate face rau atat ei, cat si copilului. Astfel, cu cat se incepe tratamentul mai devreme, cu atat sansele de reusita sunt mai mari, iar timpul de suferinta se reduce. Medicul poate prescrie un tratament antidepresiv special conceput pentru femeile care alapteaza, care va fi urmat pe o perioada de minimum 6 luni si care poate fi repetat pentru prevenirea recidivelor. De asemenea, concomitent cu acesta, trebuie apelat la consilierea de specialitate. S-a dovedit ca terapia cognitiv-comportamentala aduce beneficii multiple in acest caz, asemenea fototerapiei. In acelasi timp, proaspata mamica trebuie sa invete tehnici de meditatie si de respiratie, benefice in inducerea starii de relaxare.
 
Text: Madalina Manole