Ceai de musetel (ceai de Romanita) - intrebuintari si contraindicatii

Ceai de musetel (ceai de Romanita) - intrebuintari si contraindicatii Ceai de musetel (ceai de Romanita) - intrebuintari si contraindicatii

Ultima actualizare: 13 mai 2022

musetel

Chiar daca musetelul este una dintre plantele medicinale cele mai cunoscute din tara noastra, nu foarte multa lume ii cunoaste efectele pozitive asupra organismului. Musetelul este cunoscut si sub alte denumiri, printre care si cele de „romanica” sau „romanita”. Aceasta planta erbacee face parte din aceeasi familie cu papadia si cu floarea soarelui, numele ei in limbajul de specialitate fiind cel de „Matricaria chamomilla” sau „Matricaria recutita”.


Ce este musetelul?

Beneficiile ceaiului de musetel au fost observate inca din perioada antica, fiind mentionate pentru prima data in zona Egiptului. De asemenea, musetelul a fost folosit foarte mult si in Grecia Antica, fiind mentionat inclusiv de catre Galenus si Hipocrate. Ceai de musetel se folosea inca din perioada aceea pentru a ameliora simptomele generate de anumite tulburari digestive sau probleme reumatice. In timp, ceaiul de musetel a dovedit ca are proprietati care pot sa amelioreze unele afectiuni ale pielii si iritatiile.

Pentru a mentine o buna functionare a aparatului digestiv si pentru a proteja munoasa gastrica, farmacistii Catena va recomanda sa beti Ceai de musetel Dacia Plant. Acest ceai ajuta si la reducerea spasmelor intestinale, precum si la imbunatatirea digestiei. Puteti bea acest ceai de musetel si pentru a elimina disconfortul din cavitatea bucala sau de la nivelul venelor hemoroidale. De asemenea, este recomandat sa folositi ceai de musetel pentru a va mentine sanatatea parului.

Modalitati de consum ale musetelului

In afara de ceai de musetel, exista si ale preparate naturiste in care poate fi folosita aceasta planta. Poate sa fie vorba despre tinctura de musetel sau despre cataplasma care se obtine din florile plantei. Pe de alta parte, trebuie mentionat si ca potentialul curativ al musetelului creste atunci cand sunt adaugate si alte plante medicinale in combinatie. De exemplu, puteti folosi galbenele, coada soricelului, salvie, menta sau lemn dulce.

Pentru a va asigura o buna functionare a digestiei, pentru calmarea iritatiilor si pentru a va proteja mucoasa gastrica, farmacistii Catena recomanda sa consumati Ceai de musetel Fares. Acest ceai de musetel este util si in sustinerea secretiei sucurilor gastro – intestinale, pentru calmarea mucoasei oro – faringiene, favorizand si refacerea tegumentului.

Ceai de musetel sau de Romanita: intrebuintari, beneficii

Asa cum am mentionat si in randurile anterioare, puteti folosi ceai de musetel pentru a ameliora si pentru a trata mai multe afectiuni. Este o planta medicinala cu proprietati analgezice si antiinflamatoare, antiseptice si cicatrizante. De asemenea, are proprietati antihistaminice , tonice si imunostimulatoare. Tocmai datorita acestui numar mare de beneficii pe care le are asupra organismului, musetelul este folosit pe scara larga si in industria produselor cosmetice. Il puteti intalni in compozitia mai multor creme, unguente sau produse pentru ingrijirea parului.

Ceai de musetel, ca remediu pentru afectiuni

Indiferent de forma sub care este administrat, musetelul este folosit cu succes in ameliorarea simptomelor provocate de diverse afectiuni, de la ulcer si indigestie, pana la hemoroizi, anxietate sau probleme digestive.

Ajuta la buna functionare a sistemului cardiovascular

In ceaiul de musetel exista o mare cantitate de antioxidanti, flavonoizi, care si-au demonstrat eficienta in scaderea tensiunii arteriale si in mentinerea unui nivel normal al colesterolului.

In unele situatii, reduce si incetineste efectele ostoporozei

Osteoporoza este definita de pierderea densitatii osoase ca urmare a procesului natural de imbatranire, fiind o problema de sanatate care creste riscul de producere a fracturilor. Exista studii recente care au demonstrat ca ceaiul de musetel poate sa aiba un efect antiestrogenic si ca poate sa favorizeze astfel cresterea densitatii osoase.

Imbunatateste sanatatea sistemului digestiv

In afara de faptul ca ceaiul de musetel are un efect benefic asupra digestiei, este de ajutor si in scaderea riscului de aparitie a tulburarilor gastrointestinale. Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, ceaiul de musetel este eficient pentru ameliorarea crampelor si a diareei. Exista si studii care au demonstrat ca ceaiul de musetel poate sa inhibe acididatea din stomac si bacteriile care pot sa provoace ulcerul stomacal.

Este eficient impotriva insomniei

Apigeninul este un antioxidant pe care il contine ceaiul de musetel si care are un efect calmant, ajutandu-va sa va odihniti. Studii efectuate recent au aratat ca antioxidantul ajunge la receptori din creier, reducand astfel starea de anxietate si permitandu-va sa dormiti mai bine. Pentru ca efectul sa fie cel dorit, este recomandat sa mentineti prima cura de aproximativ o saptamana si jumatate.

Ceai de musetel pentru sanatatea tenului si parului

In situatia persoanelor la care apar pete pe piele din cauza expunerii la soare, musetelul poate fi de ajutor pentru a uniformiza pielea afectata de hiperpigmentare. De asemenea, produsele care contin musetel ajuta la diminuarea semnelor de imbatranire prematura si protejeaza impotriva poluarii si a razelor ultraviolete. Ceaiul de musetel are efecte benefice si asupra podoabei capilare, intarind radacina firului de par si facandu-l mai fin.

Cum se prepara corect ceaiul de musetel?

Puteti prepara ceai de musetel atat din pliculete, precum si din florile uscate sau abia culese ale acestei plante medicinale. Desigur, cele mai multe persoane prefera pliculetele, insa puteti incerca sa culegeti musetelul chiar dumneavoastra din cand in cand. Este recomandat sa lasati la infuzat aproximativ cinci minute inainte de a consuma ceaiul. Nu trebuie sa il beti cat este inca fierbinte si este ideal sa beti ceaiul fara sa il indulciti, dar ii puteti pune totusi putina miere.  

Ceai de musetel: contraindicatii

Specialistii recomanda femeilor insarcinate si celor care alapteaza sa nu bea ceai de musetel, pentru ca acesta poate sa treaca in laptele matern si sa efecteze negativ sistemul digestiv al copilului. De asemenea, exista studii care au demonstrat ca ceaiul de musetel nu este benefic pentru persoanele cu astm si nici pentru cele care au alergie la polenul de musetel. Printre efectele adverse, in aceste situatii, se numara atat tulburari respiratorii cat si cutanate.

Farmacistul Catena va recomanda: