Test NT proBNP – ce este si care sunt explicatiile pentru valorile marite

Test NT proBNP – ce este si care sunt explicatiile pentru valorile marite Test NT proBNP – ce este si care sunt explicatiile pentru valorile marite

Ultima actualizare: 11 aprilie 2024

NT-proBNP

Peptidele natriuretice (NP) sunt proteine care imbunatatesc si regleaza circulatia sangelui, prin actiunea lor asupra vaselor de sange, determinand largirea sau dilatarea acestora. Peptidele sunt exprimate predominant in cardiomiocitele din peretii atriilor si ventriculelor. Pe langa faptul ca regleaza tensiunea arteriala, peptidele inhiba hipertrofia si remodelarea cardiaca. Drept urmare, masurarea nivelurilor de peptide natriuretice ajuta la evaluarea functiei hemodinamice si, in egala masura, la ajustarea dozei de medicamente in functie de stadiul bolii. Spre exemplu, cresterea NT proBNP peste valoarea normala reprezinta un biomarker al insuficientei cardiace.


Ce reprezinta NT proBNP?

Peptida natriuretica de tip B (BNP) a fost identificata initial in tesutul cerebral porcin, anterior fiind numita „peptida natriuretica a creierului”. Mai tarziu, cercetatorii au stabilit ca principalul loc in care aceasta peptida este eliberata sunt celulele cardiace din ventricule, in special in urma distensiei (relaxarii) ventriculare. In urma acestei descoperiri, au inceput sa apara tot mai multe studii care sustin importanta utilizarii BNP drept potential biomarker al masurarii prezentei si severitatii insuficientei cardiace. Peptida natriuretica de tip B (BNP) face parte din familia de peptide natriuretice (NP), care numara mai multi membri, si anume:

  • peptida natriuretica atriala (ANP);
  • peptida natriuretica de tip C;
  • peptida natriuretica de tip D;
  • urodilatina.

ProBNP este o proteina precursoare, formata din 108 aminoacizi, a peptidei natriuretice de tip B. Aceasta se gaseste in ventriculele si atriile inimii. In conditii specifice, proBNP este scindat in BNP biologic activ si proBNP amino-terminal biologic inactiv (NT proBNP). Ulterior, forma inactiva (NT proBNP) va fi eliberata in circulatie sub forma de proteina precursoare. S-a ajuns la concluzia ca nivelurile serice ale BNP si NT proBNP se coreleaza semnificativ cu severitatea disfunctiei ventriculare stangi si cu gradele de insuficienta cardiaca, in conformitatea criteriilor NYHA (New York Heart Association), pe baza simptomatologiei persoanei afectate.

Cum se efectueaza analiza NT proBNP?

Analiza NT proBNP este relativ simpla, implicand o proba de sange recoltata de la pacient. Pe langa asta, nu este necesar ca proba sa fie luata a jeun (pe nemancate), asa cum se recomanda in cazul efectuarii hemoleucogramei. Proba poate fi recoltata oricand de-a lungul unei zile. Acest test nu face parte, de obicei, din screeningul de rutina al pacientului, ci este o recomandare a medicului specialist care suspecteaza o afectiune pe baza unor simptome. Nivelul hormonului NT proBNP ajuta si la dictarea tratamentului si monitorizare, in cazul insuficientei cardiace.

Cand se recomanda determinarea NT proBNP?

Principala indicatie a masurarii nivelului NT proBNP este pentru a se face diferenta intre cauza cardiogena si cea non-cardiogena a dispneei (respiratie ingreunata). Dispneea este un simptom prezent in aproape toate cazurile de exacerbare a cardiomiopatiei ischemice. Totusi, nu este un simptom specific, putand aparea si din cauza altor patologii. Sensibilitatea testului BNP in caz de insuficienta cardiaca este de 97%. Prin urmare, un nivel normal de NT proBNP ar exclude, practic, insuficienta cardiaca drept cauza a dispneei. Astfel, va fi necesara identificarea cauzelor non-cardiogene ale dispneei. Un nivel ridicat de NT proBNP indica prezenta bolii cardiace.

NT proBNP poate fi un marker de prognostic util la persoanele cu insuficienta cardiaca cronica diagnosticata. Niveluri crescute sunt gasite la pacienti cu scoruri mari ale NYHA, fiind corelate cu mortalitate, morbiditate si necesitatea internarii recurente in spital. In plus, la persoane care au insuficienta cardiaca si sunt spitalizate, s-a dovedit ca o crestere pe termen scurt a BNP este un factor predictiv al necesitatii spitalizarii prelungite. Monitorizarea BNP ajuta, pe de alta parte, si la evaluarea prognosticului dupa infarctul de miocard. Nivelul NT proBNP creste la persoanele cu disfunctie ventriculara stang dupa infarct, cu fractie de ejectie sub 40%.

NT-proBNP-test

In mod normal, determinarea NT proBNP se recomanda la persoanele care prezinta:

  • tuse uscata, severa, care se agraveaza cand persoana se intinde;
  • dificultati de respiratie, dipnee, respiratie suieratoare;
  • stari de confuzie;
  • ameteli, lesin;
  • oboseala, letargie;
  • palpitatii cardiace;
  • greata, varsaturi si pierderea poftei de mancare;
  • edem la nivelul picioarelor, gleznelor;
  • urinari frecvente, in special in timpul noptii (peptidele natriuretice pot fi gasite si in rinichi, iar cresterea lor determina aceste organe sa excreteze mai multa apa si sare).

In context clinic, NT proBNP se recomanda a fi efectuat in vederea diagnosticului diferential, cand se suspecteaza eventuala insuficienta cardiaca sau disfunctia ventriculara stanga.

Care sunt valorile normale ale testului NT proBNP?

Valorile de referinta ale NT proBNP, pentru a se exclude disfunctia cardiaca contractila, asadar afectarea cardiaca, sunt sub 125 pg/mL (un picogram este a 12-a parte dintr-un gram), in cazul adultilor cu varsta sub 75 de ani, si mai mic de 450 pg/mL in cazul adultilor cu varsta de peste 75 de ani. Cresteri NT proBNp peste aceste valori indica gradul de disfunctie cardiaca, precum si un risc mai crescut de complicatii (infarct, insuficienta cardiaca si deces subit). Toate aceste rezultate ale testului NT proBNP se individualizeaza in contextul fiecarui pacient, fiind necesar sa se aiba in vedere diagnosticul, stadiul bolii, tratamentul si raspunsul la tratament sau alte boli.

Explicatii pentru valorile marite ale testului NT proBNP

Nivelurile serice crescute ale NT proBNP se coreleaza in principal cu severitatea disfunctiei si afectarii ventriculului stang. In general, este considerat un biomarker cu valoare de prognostic, deoarece cresterile sale indica prezenta afectarii ventriculului stang. Disfunctia ventriculara se intalneste in cadrul mai multor boli coronariene, cum ar fi hipertensiunea arteriala, afectiunile de la nivelul valvelor. Testul NT proBNP este util si pentru a diagnostica persoanele care sufera de insuficienta cardiaca congestiva, dar si pentru a evalua gradul de severitate al afectiunii (cu cat nivelul NT-proBNP este mai mare, cu atat cordul este mai afectat).

Valoarea crescuta, in lipsa diagnosticului, indica afectarea cardiaca si, in cele mai multe cazuri, pune diagnosticul de insuficienta cardiaca. In caz de insuficienta, testul are sensibilitate de 97% dar nu exclude interpretarea sa in contextul simptomelor pacientului. Valorile crescute mai pot indica si suspiciunea disfunctiei cardiace si riscul crescut de complicatii, cum sunt infarctul sau insuficienta cardiaca, moartea subita. Pe de alta parte, NT proBNP mai poate creste si in diferite afectiuni, cum ar fi:

  • boli pulmonare cronice, cu disfunctie ventriculara;
  • infarct micoardic acut;
  • hipertensiune arteriala;
  • hipertrofie ventriculara stanga;
  • cord pulmonar;
  • accident vascular cerebral.

Insuficienta cardiaca este o cauza majora, in continua crestere, a morbiditatii si mortalitatii. De fapt, este una dintre principalele cauze ale spitalizarii la persoane cu varsta de peste 65 de ani. Multe simptome ale exacerbarilor insuficientei cardiace nu sunt specifice procesului bolii. Prin urmare, identificarea unui biomarker – NT proBNP – care ar ajuta la diagnosticarea si stabilirea unui prognostic este esentiala. Masurarea nivelului markerului proBNP amino-terminal este un test extrem de sensibil, cu costuri reduse, care se efectueaza rapid, putand fi utilizat eficient in vederea diagnosticarii insuficientei cardiace si stadiului bolii.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556136/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6515513/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1767525/

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22629-b-type-natriuretic-peptide