Accidentul vascular cerebral: simptome, cauze si primul ajutor

Accidentul vascular cerebral: simptome, cauze si primul ajutor Accidentul vascular cerebral: simptome, cauze si primul ajutor

Ultima actualizare: 13 februarie 2023

Dr. Dan Buzoianu, medic specialist neurologie, Clinica Neuroaxis

accident-vascular-cerebral

Accidentul vascular cerebral reprezinta o problema majora de sanatate publica, in Romania acesta fiind a doua cauza de mortalitate in populatia generala si prima cauza de dizabilitate și handicap major. Cauzele din spatele afectiunii sunt diverse, insa toate produc simptome neurologice de cauza vasculara.  Cea mai frecventa forma (80 – 85% dintre cazuri) a accidentului vascular cerebral este cea ischemica (atunci cand se blocheaza o artera ce transporta sangele catre creier). O a doua forma a AVC-ului este cea hemoragica, in care fie se sparge un vas din profunzimea creierului producand un hematom cerebral sau, mai rar, sangerarea poate avea loc intre foitele care acopera creierul (meningele), producand hemoragia subarahnoidiana, cel mai frecvent ca urmare a ruperii unui anevrism cerebral de la baza creierului.


Semnele unui accident vascular cerebral

Semnele unui accident vascular depind de zona cerebrala unde apare leziunea. Pentru ca diferite parti ale creierului controleaza diverse functii ale organismului, simptomele pot fi variabile. Cele mai frecvente sunt cuprinse in acronimul FAST, preluat din limba engleza: F (face/fata) – asimetria fetei, mai concret coltul gurii coborat pe una dintre parti, A (arm/brat) – scaderea fortei sau amorteala brusca a unui brat (fireste, poate fi vorba si despre picior sau jumatatea corpului) si S (speech/vorbire) – probleme de vorbire sau pronuntie. A patra litera se refera la timp. In general, in toate aceste situatii, simptomele apar brusc si imprevizibil. Alte simptome util de mentionat sunt dificultatea in a pastra echilibrul, pierderea vederii sau ingustarea campului vizual, durerea de cap sau ameteala,  toate declansandu-se rapid si neasteptat.

Consecintele, la fel ca simptomele, sunt variabile si depind de regiunea afectata a creierului, dar si de amplitudinea leziunii. Conteaza, de asemenea, timpul in care sunt recunoscute simptomele si maniera in care se intervine imediat dupa producerea accidentului vascular cerebral. Chiar daca unii pacienti reusesc sa se refaca in totalitate la scurt timp dupa un accident vascular, pentru altii va fi nevoie de o lunga perioada de recuperare, cu posibilitatea de a nu-si recapata niciodata functiile pierdute. Nu trebuie uitat ca AVC-ul reprezinta a doua cauza de mortalitate si este o povara imensa pentru sanatatea publica.

Cauzele producerii accidentului vascular cerebral

In cazul accidentului vacular ischemic, intreruperea fluxului sangvin catre o anumita regiune a creierului se face de catre un cheag care poate proveni din mai multe surse (fie de la nivelul depunerilor din peretele arterelor gatului, fie de la inima; pot fi intalnite si alte cazuri, dar acestea sunt mai rare).

Pentru formele hemoragice, cauzele frecvente sunt hipertensiunea arteriala, medicamentele care intervin in coagulare (anticoagulante), boli de coagulare sau probleme genetice ale structurii arterelor cerebrale.

Primul ajutor in caz de accident vascular cerebral

Imediat ce sunt recunoscute semnele unui accident vascular, trebuie luata legatura de urgenta cu serviciul de ambulanta, prin apelarea 112. Cei din jur, in masura in care au aceste date, pot comunica personalului medical ora la care au inceput simptomele, tratamentul urmat si istoricul medical al pacientului (interventii chirurgicale recente, afectiuni preexistente). Echipajul de ambulanta va transporta apoi pacientul catre cel mai apropiat serviciu de neurologie, care ar fi pregatit sa poata gestiona astfel de situatii.

Odata ajuns la spital, pacientul va fi, cel mai probabil, examinat imagistic prin tomografie computerizata cerebrala. Datorita rapiditatii cu care este efectuata achizitia imaginilor, computerul tomograf este primul instrument folosit in cazurile de accident vascular cerebral, politraumatism sau traumatism cranian.

Putem avea un accident vascular cerebral fara sa stim?

AVC-urile de mici dimensiuni, cele din zonele ce produc simptome minore sau dificil de observat pot fi usor trecute cu vederea. In special, in cazul pacientilor cu numerosi factori de risc vascular nu este o raritate  sa descopere leziuni vasculare silentioase in cursul investigatiilor neurologice.

Poate fi prevenit accidentul vascular cerebral?

Multe accidente vasculare cerebrale pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos si tratarea optima a factorilor de risc vascular. Se recomanda, deci, activitate fizica regulata (insemnand minimum 150 de minute de activitate moderat-intensa pe saptamana, precum inot, alergare, mers pe bicicleta, catarat, fitness sau gimnastica), adoptarea unei alimentatii sanatoase, renuntarea la fumat si la consumul de alcool, mentinerea unei greutati normale, tratamentul optim al hipertensiunii arteriale, hipercolesterolemie, diabet.