Ce indica palpitatiile? Anxietate sau boli de inima?

Ce indica palpitatiile? Anxietate sau boli de inima? Ce indica palpitatiile? Anxietate sau boli de inima?

Ultima actualizare: 29 martie 2022

palpitatiile

Fara indoiala, cei mai multi dintre noi ne-am confruntat, macar o data in viata, cu palpitatiile. Este vorba despre acele batai accelerate si neregulate ale inimii, care apar chiar si fara sa depunem efort fizic. Desigur, intr-o astfel de situatie se pune problema daca aceste palpitatii sunt semne ale vreunei boli de inima sau daca sunt provocate de anxietate. Se intampla de foarte multe ori ca palpitatiile sa fie interpretate gresit, fiind percepute ca semene ale unei afectiuni a inimii. Pentru a va asigura ca sunteti in afara oricarui pericol, mergeti la un consult medical si efectuati investigatiile recomandate.

Sunt situatii in care unele persoane ajung sa creada ca urmeaza sa sufere un infarct din cauza palpitatiilor resimtite. Daca palpitatiile apar la nivelul capului, unele persoane au impresia ca urmeaza sa sufere un atac vascular cerebral. Este bine totusi sa aveti in vedere faptul ca aceste simptome pot sa apara si pe fondul anxietatii sau al panicii.


Ce sunt palpitatiile cardiace?

In primul rand trebuie mentionat ca, in mod normal, in stare de repaus, inima bate de aproximativ 60 – 100 de ori intr-un minut. In situatia in care exista palpitatii, poate fi vorba despre 150 – 250 de batai intr-un minut, iar problema poate sa persiste cateva minute sau chiar cateva ore in cazuri severe. La majoritatea pacientilor, palpitatiile sunt provocate de stres prelungit si de oboseala, de consumul de cafea, alcool si tutun, dar si de anumite emotii intense, atat pozitive, cat si negative. Pe de alta parte, desigur, palpitatiile pot sa apara si ca o consecinta a efortului fizic intens sau din cauza deshidratarii, a anemiei sau a febrei.

Pentru intarirea si mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, farmacistii Catena va recomanda Naturalis Cardiovita. Acest supliment alimentar contine 234 de miligrame de potasiu si 72 de miligrame de magneziu, o combinatie echilibrata care favorizeaza mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale. De asemenea, Naturalis Cardiovita ajuta la functionarea normala a sistemului nervos si a sistemului muscular, reducand starea de oboseala.

Palpitatii – cauze si factori de risc

Se poate ca palpitatiile sa apara pe fondul unor stari psiho – emotionale, asa cum este de pilda anxietatea, insa este posibil sa fie declansate si de nerabdare sau entuziasm. De asemenea, se poate ca palpitatiile sa apara si din cauza administrarii anumitor medicamente sau in urma consumului de substante cu efect psiho – activ. Printre cauzele si factorii de risc ce pot duce la declansarea palpitatiilor se numara si anumite boli de inima (aritmii), dar este o problema pe care o pot intampia si persoanele cu hipertiroidism sau hipoglicemie.

Pentru a va ajuta sa va mentineti o inima sanatoasa, farmacistii catena va recomanda Extravalerianic Cardio. Acest supliment alimentar este recomandat adultilor care sufera din cauza suprasolicitarii fizice si psihice, favorizand si instalarea unei stari de calm si relaxare. Extravalerianic Cardio este util si pentru a ameliora raul de miscare, pentru un efect mai rapid fiind recomandata administrarea sublinguala.

Cauze si factori ce tin de stilul de viata

Atunci cand discutam despre cauze si factori ce tin de stilul de viata si care pot sa provoace palpitatii, avem in vedere in special efectuarea unor exercitii fizice intense, odihna insuficienta, precum si consumul de alimente grase sau picante. De asemenea, asa cum am amintit anterior, consumul de alcool, tunun sau substante psiho – active poate fi de vina pentru aparitia palpitatiilor.

Anumite medicamente

In unele situatii, palpitatiile pot sa fie provocate de administrarea anumitor medicamente. Poate sa fie vorba despre unele antibiotice, asa cum sunt eritromicina sau claritromicina, dar poate fi vorba si despre anti – depresive, antimicotice sau antihistaminice. De asemenea, palpitatiile pot sa apara si ca o consecinta a administrarii de antihipertensive sau din cauza medicatiei pentru astm.

Factori de natura emotionala

Factorii de natura emotionala care pot sa duca la palpitatii au legatura cu probleme de natura psihologica sau cu dificultatea de a face fata nervozitatii, stresului si anxietatii. Persoanele care sufera atacuri de panica sunt cuprinse in general de stari de teama si anxietate, stare de rau insotita de tremor si transpiratie, precum si palpitatii in foarte multe dintre cazuri.

Anumite afectiuni cardiace

Exista anumite tulburari de ritm cardic care pot duce uneori la palpitatii, printre care fibrilatia atriala sau tahicardia supraventriculara. De asemenea, poate sa fie vorba despre flutter atrial sau tahicardie ventriculara. Sunt si palpitatii care pot sa apara din cauza unei probleme la valvele cardiace sau din cauza insuficientei cardiace, precum si la pacientii cu boala cardiaca congenitala sau la cei cu cardiomiopatiehipertrofica.

Cand sa mergeti la medic?

In situatia in care palpitatiile nu dureaza prea mult sau daca apar doar din cand in cand, nu este neaparat necesar sa va prezentati la un medic pentru investigatii. Se poate ca factorii declansatori sa nu aiba legatura cu nicio afectiune severa si sa nu aveti nevoie de niciun tratament. Daca palpitatiile nu se amelioreaza sau daca ajung sa devina din ce in ce mai pronuntate, este bine sa mergeti la un consult de specialitate. La fel se recomanda si persoanelor care au instoric de probleme cardiace si care au palpitatii.

Cand sa mergeti de urgenta la medic?

Este important sa cereti ajutor medical de urgenta in cazul in care palpitatiile mai sunt insotite si de alte simptome, ca de exemplu durere in piept sau senzatie de stransoare in zona toracica, dificultati majore in a respira corect, ameteli sau stare de lesin. Poate fi vorba despre o boala cardiaca foarte grava, care va poate pune viata in pericol, asa ca trebuie sa sunati de urgenta la 112.

Farmacistul Catena va recomanda: