Dispneea

Dispneea Dispneea

Ultima actualizare: 1 februarie 2023

Dispneea reprezinta o tulburare a respiratiei, manifestata prin schimbarea ritmului si intensitatii miscarilor respiratorii, proces care indica un deficit de oxigenare a sangelui. Cititi materialul de mai jos pentru a afla mai multe despre tipurile de dispnee, cauzele dispneei, simptomele, dispneea la copii, diagnosticarea dispneei si tratamentul dispneei. 


Ce este dispneea

Dispneea este considerata a fi o afectiune ce se produce in urma efortului fizic intens, dar totodata simptomele acesteia pot indica si o conditie patologica ce este datorata altor boli. Aceasta se manifesta prin dificultate la respiratie, uneori chiar prin dureri si  se aseamana cu respiratia suieratoare. Persoanele care experimenteaza aceste simptome pot avea senzatia ca si-au pierdut capacitatea de a respira. 
 
Dispneea poate fi temporara sau cronica si va aparea ori brusc, ori treptat si este de obicei legata de alte afectiuni ale tractului respirator, boli cardiovasculare, dar si alte afectiuni precum stresul si anxietatea. De aceea este recomandat sa combateti nervozitatea in viata de zi cu zi. 
 

Tipuri de dispnee 

Exista mai multe tipuri de dispnee in functie de felul in care va pot afecta:
 
  • Dispneea de efort care apare sau se accentueaza in cadrul activitatitlor fizice.
  • Dispneea de repaus care este resimtita si in timpul incetarii activitatilor fizice.
  • Dispneea de decubit ce va fi resimtita doar in pozitia culcat.
  • Ortopneea care se manifesta prin faptul ca pacientul va putea respira doar in sezut. Apare cel mai frecvent in bolile cardiace si pulmonare. 
 
Daca apare subit, ceea ce este totusi destul de rar, indica o paralizie diafragmatica bilaterala prin compresia exercitata de ficat. 
 
  • Trepopneea care reprezinta imposibilitatea de a mentine decubitul lateral din cauza dispneei. Apare de obicei in pleurezii masive. 
  • Platipneea reprezinta aparitia dispneei in pozitia ortostatica, care se amelioreaza in decubit. Este prezenta in sindromul hepato-pulmonar. 
  • Tahipneea reprezentata de miscarile respiratorii de frecventa mare si amplitudine mica. Este o respiratie de obicei rapida si superficiala, cu o eficienta redusa. Va lua nastere in urma unor afectiuni care evolueaza cu o tulburare de hematoza si insuficienta respiratorie compensata.
  • Dispnee inspiratorie, in cazul in care apar obstructii ale cailor aeriene superioare.
  • Dispnee expiratorie, daca sunt afectate caile respiratorii mici. 
  • Hiperpneea, denumita si polipneea reprezinta cresterea amplitudinii respiratorii. Are durata scurta si apare in urma efortului fizic, excitatiei nervoase sau a mai comunelor emotii.
  • Bradipneea este reprezentata de scaderea frecventei respiratorii cu o amplitudine variabila. Este fiziologica sau patologica. 
Respiratie neregulata care poate fi de tipul Biot (repiratie intrerupta periodic de apnee, ce apare in meningita si septicemie), Cheyne Stokes    (polipnee cu apnee, apare in hemoragia cerebrala, hipertensiune craniana si ateroscleroza cerebrala) sau Kussmaul (apare in acidoza diabetica)
 
Din punct de vedere al duratei, apneea se imparte in acuta (apare doar pentru cateva minute sau ore) si cronica (se instaleaza pentru saptamani sau luni).

Cauzele dispneei

In general, cauzele dispneei sunt de origine bronhopulmonara, neurologica,, otorinolaringologica, metabolica sau cardiaca si altele dupa cum urmeaza:
 
  • Astm, bronsita cronica, prezenta unei tumori sau a unui corp strain pe bronhii, edemul acut, embolia pulmonara, infectia sau tumora plamanului, anomalii ale pleurei si scolioza grava;
  • Coma, boli ale sistemului nervos;
  • Laringite in cazul copiilor sau tumori ale laringelui la adulti;
  • Diminuarea oxigenarii tesuturilor, in cazul hemoragiilor de exemplu;
  • Boli cardiace, infarct miocardic, insuficienta cardiaca;
  • Reactiie alergice severe precum anafilaxia ce se poate manifesta si cu eruptii la nivelul pielii, edem sau mancarime;
  • Colabarea plamanului sau pneumotorax;
  • Graviditatea, prin modificarile circulatorii si respiratorii ce pot conduce la aparitia dificultatilor de a respira, cu precadere in ultimele luni de sarcina.
 

Simptomele dispneei

Dispneea se manifesta prin respiratie grea, suieratoare, accelerata sau intretaiata (popular numita „zaduf”), lipsa de aer sau senzatie de sufocare. Totusi, simptomele vor depinde atat de cauza, cat si de graviditatea sau durata sa. Daca discutam despre dispnee survenita in urma efortului fizic, aceasta este in general usor de tolerat, apare imediat si se va ameliora odata cu intreruperea efortului. 
 
Daca aceste simptome apar in timpul noptii si trezesc pacientul din somn, aceasta pot fi simptome ale dispneei paroxistica nocturna ce apare in situatii grave de afectare cardiaca. In cazurile mai grave, dispneea poate fi insotita de o tuse care se va agrava treptat si va deveni productiva, ducand la expectorarea sputei. In cazul in care dificultatile de respiratie sunt bruste si nu dispar in scurt timp, daca respiratia devine accelerata cu mai mult de 40 de respiratii pe minut, ori daca starea se inrautateste progresiv, este recomandata consultarea unui medic. 
 

Dispneea la copii

Cele mai frecvente cauze care pot induce o respiratie ingreunata in cazul copiilor sunt: rinofaringita, adenoidita, laringita, traheobronsita, bronsiolita, astmul bronsic, pneumonia, bronhopneumonia, deshidratarea cauzata de febra convulsiva, bolile de inima sau pur si simplu aspirarea unui obiect strain. 
 
In cazul in care respiratiea se opreste pentru aproximativ 20 de secunde, urmata de schimbarea culorii pielii, din roz in violet , este cazul sa consultati de urgenta un medic. 
 

Diagnosticarea dispneei

Pentru a diagnostica un pacient ce prezinta simptomele mentionate mai sus, medicul va efectua analize de sange, radiografie pulmonara, pulsoximetrie, electrocardiograma, ecografie cardiaca, oximetrie, spirometrie, coronarografie sau examen CT. 
 

Cum se trateaza dispneea

Dispneea se trateaza diferentiat, in functie de cauzele care o produc. Astfel, medicul poate recomanda o transfuzie de celule rosii sau medicamente care ajuta la producerea de celule rosii, fizioterapie pentru intarirea muschilor slabiti sau consultatii terapeutice ale aparatului respirator. 
 
Exista desigur pastile pentru dispnee si diferite tratamente naturiste pentru lipsa de aer, dar recomandarea noastra este consultarea unui specialist in prealabil.