Cele mai cunoscute boli dermato-venerice si tratamente eficiente

Cele mai cunoscute boli dermato-venerice si tratamente eficiente Cele mai cunoscute boli dermato-venerice si tratamente eficiente

Ultima actualizare: 28 octombrie 2024

cele-mai-cunoscute-boli-dermato-venerice-simptome-si-tratament

Bolile cu transmitere sexuala (BTS), cunoscute si ca boli dermato-venerice, sunt infectii raspandite in principal prin contactul cu organele genitale sau fluidele corporale ale unei persoane bolnave. Aceste afectiuni sunt cauzate de bacterii, virusi sau paraziti, orice persoana activa sexual riscand sa contracteze la un moment dat una dintre aceste boli dermato-venerice.

Din aceste considerente, am decis sa intocmim o lista a celor mai cunoscute boli dermato-venerice si sa va oferim detalii despre simptomele acestora si optiunile de tramament disponibile pentru fiecare dintre ele.


Boli dermato-venerice – generalitati

Majoritatea infectiilor cu transmitere sexuala (BTS) se raspandesc fie prin expunerea la fluidele infectate, fie prin contactul direct cu pielea infectata, deci pot fi transmise si fara contact sexual.

Unele boli dermato-venerice provoaca simptome usoare, care pot fi confundate cu niste simple iritatii. Testarea reprezinta deci singura modalitate prin care se poate stabili un diagnostic cert. Tratamentul este important pentru a evita raspandirea vreunei boli dermato-venerice. In plus, tratamentul poate ajuta la prevenirea tulburarilor de fertilitate, a leziunilor organelor sau chiar a unor tipuri de cancer.

Cele mai cunoscute boli dermato-venerice

Multe afectiuni cu transmitere sexuala pot afecta pielea, inclusiv unele care nu se raspandesc prin contactul direct al pielii. Sunt considerate boli dermato-venerice deoarece pot provoca si eruptii, rani sau alte leziuni cutanate.

Pe lista celor mai raspandite boli dermato-venerice se numara:

  1. infectia cu virusul papiloma uman (HPV);
  2. infectia cu virusul herpes simplex;
  3. sifilisul;
  4. infectia cu virusul Molluscum contagiosum;
  5. gonoreea;
  6. chlamydia;
  7. infectia cu HIV.

Boli dermato-venerice – simptome

  1. Infectia cu virusul papiloma uman (HPV)

Atat variantele de HPV care cauzeaza cancer, cat si cele care determina aparitia verucilor genitale se transmit usor prin contactul cutanat. Nu intotdeauna provoaca simptome, multe persoane nerealizand ca poarta virusul. De aceea este una dintre acele boli dermato-venerice care se raspandesc foarte usor.

Negii genitali apar sub forma unor excrescente nedureroase in zona vaginului, anusului sau la nivelul penisului. Negii pot fi plati sau cu aspect similar conopidei si pot aparea singuri sau in ciorchini. In general nu cauzeaza durere, dar unii pacienti pot simti mancarime si/sau iritatie.

  1. Herpesul genital si cel oral

Tot pe lista de boli dermato-venerice se numara si infectia cu virusul herpes simplex. Chiar si contactul ocazional poate duce la transmiterea acestui virus.

Atat herpesul de tip HSV-1, cat si forma HSV-2 pot fi fie orale, fie genitale. Cu toate acestea, HSV-2 afecteaza mai des zona organelor genitale, prin aparitia unor vezicule pline de lichid pe organele genitale, in zona rectului sau chiar in cavitatea bucala. Aceste vezicule se pot rupe, cauzand rani dureroase, insotite de cruste, care se vindeca in vreo 4 saptamani. Daca este primul data cand va confruntati cu acest tip de boli dermato-venerice, s-ar putea sa aveti si simptome similare gripei, cum ar fi febra si dureri musculare.

  1. Sifilisul

Aceasta boala se poate transmite mai ales in timpul sexului oral, prin contactul cu leziunile bucale ale unei persoane infectate. Din pacate, multi pacienti nu realizeaza ca ranile respective sau din alte parti ale corpului sunt cauzate de una dintre cele mai raspandite boli dermato-venerice, iar in lipsa tratamentului acestia continua sa fie contagiosi.

  1. Infectia cu Molluscum contagiosum

Este considerata mai des o boala a copilariei decat una cu transmitere sexuala. O includem totusi pe lista de boli dermato-venerice deoarece leziunile cutanate cauzate de Moluscum contagiosum pot transmite boala si in timpul sexului.

Molluscum contagiosum provoaca mici umflaturi pe piele. Denivelarile sunt de obicei rozalii sidefate, albicioase sau de culoarea carnii si au o gropita in centru. Unele leziuni pot ajunge la dimensiunea de 1 cm, dar sunt in general mult mai mici. Cauzeaza mancarimi sau pot fi dureroase, iar daca ranile respective se deschid, se pot infecta cu bacterii, cauzand complicatii.

  1. Gonoreea

Si aceasta este una dintre cele mai cunoscute boli dermato-venerice. Chiar daca infectia obisnuita cu gonoree nu tinde sa provoace eruptii cutanate, daca nu este tratata la timp pot aparea complicatii.

O infectie gonococica diseminata apare cand infectia cu gonoree netratata ajunge in fluxul sanguin si incepe sa afecteze alte parti ale corpului, cum ar fi pielea. Eruptia se manifesta prin pete mici si rosii din cauza sangerarii de sub stratul pielii, vezicule si pete care arata ca niste papule sau cosuri.

  1. Chlamydia

Chlamydia este una dintre cele mai raspandite boli dermato-venerice care poate cauza infertilitate daca nu este tratata. Desi se combate rapid cu antibiotice, deseori trece neobservata deoarece simptomele sunt vagi sau pot lipsi. Chlamydia poate infecta, de asemenea, rectul si gatul.

La barbati se manifesta prin senzatie de arsura si mancarime in varful penisului, secretii neobisnuite si urinare dureroasa. Femeile se pot confrunta cu mancarime vaginala, scurgeri cu miros neplacut, disconfort in timpul contactului sexual si urinare dureroasa.

  1. Infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV)

Multi dintre pacientii infectati cu HIV dezvolta la un moment dat o eruptie cutanata. Pentru unii pacienti, acesta poate fi singurul simptom, motiv pentru care si includem aceasta afectiune pe lista de boli dermato-venerice comune.

In cazul infectiei cu HIV pot aparea mai multe tipuri de eruptii cutanate:

  • eruptie cutanata: in etapa acuta a infectiei cu HIV (la aproximativ 2-6 saptamani dupa expunere), multi pacienti dezvolta o eruptie cutanata insotita de simptome similare gripei, cum ar fi febra, frisoane si dureri musculare. In cazul acestei boli dermato-venerice, eruptia tinde sa apara sub forma de pete plate si decolorate, cu umflaturi mici, iesite in relief.
  • dermatita seboreica: tinde sa apara in stadiul acut al infectiei, pe zonele cu glande sebacee, cum ar fi scalpul, si se caracterizeaza prin roseata, matreata si scuame galbui cu aspect gras.
  • foliculita eozinofila: se manigesta prin umflaturi rosii si pruriginoase centrate pe foliculii de par de pe partea superioara a corpului si scalpului. Acest tip de eruptie cutanata ce insoteste una dintre cele mai comune boli dermato-venerice tinde sa apara in stadiile ulterioare ale infectiei.
  • prurigo nodularis: afecteaza persoanele cu sistem imunitar extrem de compromis si se caracterizeaza prin umflaturi insotite de mancarime si cruste, ce apar mai ales pe picioare si brate.

Boli dermato-venerice – optiuni de tratament

Aceste boli se trateaza diferit, in functie de cauze. Infectiile cu transmitere sexuala cauzate de bacterii sunt in general mai usor de vindecat, pe cand acele boli dermato-venerice provocate de virusi pot fi gestionate si tratate, dar nu intotdeauna se vindeca pe deplin.

In continuare, vom detalia optiunile de tratament pentru fiecare dintre aceste boli dermato-venerice.

  • Infectia cu virusul papiloma uman (HPV)

Infectia cu HPV este nevindecabila, dar majoritatea cazurilor acestei boli dermato-venerice nu provoaca probleme. In cazul celor cu veruci genitale in schimb, medicul va poate recomanda una dintre aceste optiuni:

  • crioterapie: implica utilizarea azotului lichid pentru a ingheta negii;
  • electrocauterizare: presupune utilizarea unui curent electric pentru a arde negii;
  • terapie cu laser sau cu lumina: se foloseste un fascicul tintit, de mare putere, pentru a indeparta tesutul nedorit;
  • indepartare chirurgicala: chirurgul poate taia negii intr-o procedura ambulatorie, care implica un anestezic local.

Tratamentele pot elimina verucile, dar virusul va ramane in organism, continuand sa fie transmisibil. Atentie: produsele fara prescriptie medicala nu se folosesc pe verucile genitale!

  • Herpesul genital

Si in cazul acestei boli dermato-venerice, odata infectat cu herpes genital, virusul ramane in corp pentru tot restul vietii. Dupa primul focar al acesti boli dermato-venerice, herpesul se poate reactiva de cateva ori pe an, dar aceste episoade se raresc treptat. Medicamentele antivirale reduce durata si severitatea focarelor de herpes. Daca aveti focare frecvent, puteti recurge la terapia de supresie, eliberata pe baza de reteta.

  • Sifilisul

Penicilina este tratamentul preferat pentru sifilis. Tratamentul precoce al acestei boli dermato-venerice este esential pentru a preveni raspandirea bacteriilor si deteriorarea altor organe.

  • Infectia cu Molluscum contagiosum

Aceasta se amelioreaza de obicei fara tratament, in termen de 6 luni pana la 2 ani. In cazurile severe ale acestei boli dermato-venerice, medicul va poate trimite la dermatolog. Tratamentul consta intr-una sau o combinatie a acestor optiuni:

  • acid retinoic sau peroxid de benzoil;
  • cantaridina;
  • crioterapie;
  • terapie cu laser (pentru persoanele imunocompromise).
  • Gonoreea si chlamydia

Aceste boli dermato-venerice se trateaza cu antibiotice. Tratamentul se instaureaza daca testele arata ca aveti chlamydia sau gonoree sau daca ati fost doar expus la acestea, chiar daca nu prezentati simptome. Partenerii sexuali vor trebui, de asemenea, tratati, indiferent daca au sau nu simptome. Anumite tulpini de gonoree au devenit rezistente la unele antibiotice, asa ca ar putea fi nevoie sa folositi mai multe medicamente pentru a combate gonoreea. Trebuie sa va testati din nou dupa 3 luni pentru a va asigura ca infectia a disparut, chiar daca partenerul s-a vindecat. Daca aceste boli dermato-venerice nu sunt tratate, pot cauza infertilitate.

  • Infectia cu HIV/SIDA

SIDA nu este vindecabila, asa ca tratamentul se concentreaza pe tinerea sub control a nivelului HIV. Medicamentele antiretrovirale sunt terapia standard pentru infectia cu HIV, dar de obicei se administreaza si alte medicamente. Unii medici considera ca tratamentul trebuie inceput in stadiile incipiente ale acestei boli dermato-venerice, pentru a gestiona mai bine virusul HIV, in timp ce altii cred ca este mai bine sa asteptati, deoarece tratamentul poate provoca efecte secundare neplacute si poate aparea rezistenta la medicamente. Daca ati fost diagnosticat cu una dintre cele mai necrutatoate boli dermato-venerice, discutati cu medicul despre momentul optim in care ar trebui sa incepeti terapia antiretroviala.

 

Surse:

https://www.verywellhealth.com/sexually-transmitted-infections-spread-by-skin-contact-3133056

https://www.webmd.com/sexual-conditions/std-treatments

https://www.webmd.com/sexual-conditions/ss/slideshow-std-pictures-and-facts

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/molluscum-contagiosum/diagnosis-treatment/drc-20375230