Negii sau verucile: tipuri si tratament

Negii sau verucile: tipuri si tratament Negii sau verucile: tipuri si tratament

Ultima actualizare: 20 iunie 2021

tratament-pentru-negi

Verucile sau negii sunt acele mici excrescente de la suprafata pielii, care pot genera disconfort, chiar mancarimi sau sangerare in anumite situatii. Conform studiilor efectuate de specialistii in domeniu, aproximativ unul din patru oameni a avut aceasta problema cel putin o data de-a lungul vietii. In afara de acnee, este considerata cea mai comuna afectiune a pielii.

Cercetarile demonstreaza si faptul ca mai mult de jumatate dintre veruci apar in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre aproximativ cinci si 19 ani. Negii (verucile) au o consistenta dura si pot sa apara atat la suprafata pielii mainilor, cat si la a picioarelor.

Verucile dispar, in cele mai multe cazuri, dupa aproximativ un an – doi de la aparitie si nu constituie o problema grava de sanatate, ci mai degraba doar un inconveninet temporar.

Sunt insa si situatii in care negii ne pot manifesta de-a lungul mai multor ani, sau cazuri in care acestia reapar. Atunci cand negii persista sau se dezvolta chiar daca se administreaza tratament, cel mai bine este sa va prezentati la medicul dermatolog pentru o consultatie. Exista posibilitatea ca unele tipuri de cancer de piele sa fie mascate sub foma verucilor, asa ca nu este indicat sa riscati.


Ce sunt negii (verucile) si de ce apar?

De vina pentru aparitia verucilor este virusul papillomavirus (HPV). Se poate ca virusul sa se transmita prin contact direct de la un om la altul, dar si atunci cand doua persoane intra in contact cu o suprafata comuna, asa cum este cazul unei mese sau a podelei. Chiar daca mai mult de jumatate dintre negi dispar fara sa fie nevoie de vreun tratament, dupa aproximativ doi ani, este bine sa aveti in vedere faptul ca aceste veruci sunt contagioase. Exista riscul ca ele sa se raspandeasca si catre alte zone ale corpului sau catre alte persoane, motiv pentru care este esential sa fie tratate imediat ce apar.

Pentru a indeparta cat mai eficient negii sau verucile de pe pielea mailnilor si a picioarelor, farmacistii Catena recomanda produsul Verolit forte. Aceasta solutie are in compozitie acid citric si acid malic, fiind nevoie sa o aplicati de doua ori in fiecare zi pe suprafata negilor. Este important ca Verolit forte sa fie aplicat direct pe suprafata verucii, pentru ca solutia sa poata acoperi intreaga zona afectata fara sa ajunga si pe alte zone ale pielii. Odata ce se usuca, se formeaza o pelicula consistenta care actioneaza asupra negului. In situatia in care ati spalat sau ati sters aceasta pelicula, repetati operatiunea de aplicare.

Tipuri de negi

Verucile vulgare si verucile plantare sunt intalnite cel mai adesea, acestea aparand in special la nivelul degetelor, al palmelor, al bratelor si al picioarelor. Se manifesta sub forma unor umflaturi, avand o suprafata dura.

Negi plantari

Negii sau verucile care apar la nivelul picioarelor poarta denumirea negi plantari si se formeaza exclusiv pe talpi. In situatia in care aceste veruci plantare nu sunt tratate corespunzator si la timp, pot ajunge sa devina neplacute din punct de vedere al aspectului si sa provoace dureri celor mai multi dintre pacienti. In zona talpilor, acolo unde apar negii plantari, este exercitata o presiune mai mare de catre greutatea corporala. De asemenea, exista si posibilitatea aparitiei negilor interdigitali. Verucile plantare nu sunt neaparat proeminente, crescand mai mult in profunzime. In afara de durere, pot sa creeze si disconfort in timpul mersului. Ca particularitate, negii plantari prezinta un punct negru, de dimensiuni foarte mici, in mijlocul fiecaruia dintre punctele solzoase.

Negi genitali

Negii genitali pot sa apara pe organele genitale sau in zona acestora, chiar si in interiorul vaginului sau al colului uterin. De asemenea, negii genitali pot sa apara si in zona anusului, atat in cazul femeilor cat si cel al barbatilor. Negii genitali se manifesta sub forma unor umflaturi de dimensiuni mici, care au culoarea pielii. Pot fi atat de mici incat abia se pot observa, sau pot avea un aspect similar conopidei. Exista posibilitatea ca in cazul unora dintre pacienti, negii genitali sa nu fie insotiti de simptome. Atunci cand simptomele exista, acestea pot sa includa disconfort si mancarime la nivelul zonei genitale, chiar si sangerari in timpul contactului sexual.

Negi genitali - tratament

Tratarea negilor genitali se realizeaza cu ajutorul crioterapiei si folosind creme topice, asa cum este cazul celor pe baza de imiquimod si podofixol. Se poate ca medicul sa recomande Zyclara, Condylox sau Aldara, creme ce pot fi aplicate chiar de pacienti. In situatia in care este nevoie de tratamente intense, ca de exemplu cel cu acid tricloracetic, este necesar ca acestea sa fie administrate de catre un medic specialist. Este foarte important sa nu folositi medicamente recomandate pentru alte tipuri de negi, eliberate fara prescriptie medicala, pentru ca nu sunt compatibile cu sensibilitatea din zona genitala. In situatia pacientilor cu negi de dimensiuni mari si care persista, se poate sa fie nevoie de tratament cu laser sau de interventie chirurgicala.

Masuri de preventie pentru evitarea negilor genitali

Cea mai sigura alternativa pentru prevenirea negilor genitali este sa evitati orice fel de contact sexual, insa riscurile pot fi reduse considerabil atunci cand folositi prezervativul. Pentru a va proteja impotriva tulpinilor HPV, cea mai des intalnita cauza a aparitiei negilor genitali, exista optiunea vaccinarii. Medicii recomanda acest vaccin atat pentru fete cat si pentru baieti, aproximativ din jurul varstei de 11 – 12 ani. De asemenea, pentru prevenirea aparitiei negilor genitali, vaccinul poate fi administrat si la persoane care nu au implinit inca 26 de ani.

Veruci periunghiale

Verucile periunghiale apar si se dezvolta in jurul unghiilor sau sub unghii, atat la degetele de la maini cat si la cele ale picioarelor. Se poate ca verucile perunghiale sa afecteze cresterea normala a unghiilor si sa provoace dureri. In timp, pot sa apara anumite deformari iar senzatia de disconfort poate sa creasca. Verucile din jurul unghiilor sau de sub unghii pot sa fie de dimensiuni foarte mici, insa exista posibilitatea sa se raspandeasca si in grupuri. Aceasta afectiune apare in special in situatia persoanelor care obisnuiesc sa isi muste unghiile in mod constant. Verucile periunghiale nu provoaca mancarimi, dar sunt inestetice.

Veruci filiforme

Verucile filiforme sunt cele care apar in zona gurii sau a nasului, dar sunt si situatii in care pot sa apara la nivelul gatului sau sub barbie. Aceste veruci au culoarea pielii, sunt de dimensiuni mici, avand forma unor excrescente subtiri care atarna.

Diagnostic si tratament pentru negi

Pentru ca medicul dermatolog sa poata stabili diagnosticul, este nevoie de un examen clinic vizual. De asemenea, poate fi nevoie de teste de laborator pentru a afla tipul virusului. In functie de severitatea fiecarui caz in parte si de tipul verucilor, tratamentul poate fi administrat la cabinetul unui medic specialist sau chiar si acasa. Persoanelor care sufera din cauza unor boli neurologice sau de diabet le este recomandat sa mearga neaparat la un medic dermatolog si sa nu isi administreze tratament la domiciliu fara ca medicul sa fie informat. In situatia in care negii nu genereaza durere sau disconfort, sau daca nu constituie o problema din punct de vedere estetic pentru pacient, nu este nevoie de tratament.

Dermatologii au la indemana mai multe alternative pentru a inlatura verucile, ca de exemplu crioterapia sau tratamentul cu laser, dar sunt si situatii in care pot sa prescrie produse ce pot fi cumparate fara sa fie nevoie de reteta. Interventia chirurgicala se impune in situatia in care verucile sunt mari si inestetice, mai ales daca apar in zona mucoaselor, la nivelul pleoapelor sau al buzelor. In situatia in care tratamentul nu este corespunzator si administrat la timp, sau daca regulile de igiena personala nu sunt respectate,negii pot sa recidiveze.

Remedii naturale pentru tartarea verucilor

Este adevarat ca nu exista studii stiintifice care sa sustina eficacitatea remediilor naturale in tratarea negilor, insa acestea s-au dovedit a fi de ajutor in anumite situatii. In cazul in care va hotarati sa apelati la aceste metode, cereti totusi sfatul unui medic dermatolog inainte. Otetul din cidru de mere, coaja de banana si de portocala, usturoiul si sucul de ananas, se numara printre remediile naturale care pot fi utile in tratarea verucilor. De asemenea, se poate folosi si cartoful crud, sucul din tulpina de papadie, gelul de aloe vera, propolisul si uleiul de ricin.

Farmacistul Catena va recomanda:

Verolit forte 5ml

Verolit forte 5ml

Verolit Forte este o solutie impotriva negilor pe…