Informatii complete despre Chlamydia

Informatii complete despre Chlamydia Informatii complete despre Chlamydia

Ultima actualizare: 11 martie 2024

Chlamydia este o infectie cu transmitere sexuala care se ia in urma contactului sexual neprotejat cu o persoana infectata. Metodele contraceptive de tip bariera (prezervativ) ofera protectie fata de aceasta infectie. Chlamydia este deseori asimptomatica, dar daca este lasata netratata poate cauza probleme de sanatate grave. Tratamentul ei se realizeaza cu antibiotice. Infectia poate fi transmisa de la mama la copil in timpul sarcinii, de aceea este important ca femeile insarcinate sa fie testate.


Chlamydia – informatii generale

Chlamydia este cauzata de o bacterie, numita Chlamydia trachomatis, aceata fiind cea mai transmisa bacterie pe cale sexuala. Afecteaza in special persoanele tinere, atat barbati, cat si femei. In Europa, cea mai mare rata de infectare cu Chlamydia este in randul femeilor tinere, cu varsta sub 24 de ani. Sunt raportate aproximativ 250 000 de infectari pe an, iar aceasta cifra reflecta in principal gradul de testare, si nu numarul real de transmiteri, care este mult mai mare. Pentru ca multe infectii sunt asimptomatice (peste 50%), diagnosticul este in multe cazuri intarziat. Chlamydia devine astfel un risc important pentru feritlitate in cazul femeilor si pentru sarcina extrauterina, dar si o cauza a bolii inflamatoare pelviene. 

Chlamydia trachomatis este una dintre cele patru specii ale genului Chlamydia, care mai include bacteriile: C. pneumoniaeC. psittaci and C. pecorum. In afara de infectii genitale, Chlamydia trachomatis poate cauza infectii acute ale ochiului (trahom) si o boala cu transmitere sexuala mai invaziva, numita Lymphogranuloma venereum, in functie de tulpina bacteriana.   

Chlamydia este de obicei transmisa in timpul activitatii sexuale neprotejate (sex normal, anal sau oral), dar poate fi transmisa si prin contact genital. Acest lucru inseamna ca bacteria se poate lua doar prin atingerea organelor genitale, fara sa fie vorba de un contact sexual propriu-zis.

Infectia cu Chlamydia se poate transmite si prin atingerea lichidului seminal sau secretiei vaginale infectate si contactului acestora cu ochiul.

Chlamydia nu poate fi transmisa prin imbratisare, sarut, utilizarea aceluiasi prosop.

Pentru igiena intima, farmacistii Catena recomanda IntimoHelp. Este un produs hipoalergenic, testat dermatologic in randul persoanelor cu alergii si predispozitie la iritatii, destinat femeilor ce au nevoie de ajutor in refacerea microflorei naturale. Acesta contine apa de trandafir, acid hialuronic, acid lactic si prebiotice. Hidrateaza si protejeaza impotriva uscaciunii, are un efect calmant, mentine ph-ul normal al zonei intime si are o formula extrem de delicata. 

Simptomele infectiei cu Chlamydia

Multe cazuri de Chlamydia sunt asimptomatice, iar in cazul in care simptomele apar, acestea vor fi observate abia dupa cateva saptamani de la infectare. Unele persoane pot avea primele simptome chiar si la cateva luni distanta de la momentul infectarii. Chiar daca nu apar simptome, Chlamydia va afecta, in timp, sistemul reproducator, mai ales pe cel feminin.

Simptomele Chlamydia la femei

  • Secretie vaginala crescuta
  • Durere sau senzatie de arsura la urinare
  • Durere in timpul actului sexual sau sangerare dupa
  • Durere in abdomenul inferior, mai ales in timpul actului sexual
  • Sangerare in afara ciclurilor menstruale sau cicluri menstruale mai lungi

Simptomele Chlamydia la barbati

  • Secretie albicioasa sau apoasa de la nivelul penisului
  • Durere sau senzatie de arsura la urinare
  • Durere sau inflamatie in testicule

Infectia cu Chlamydia poate fi localizata la nivelul anusului, ochilor si gatului. Atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor sunt resimtite durere, secretie sau sangerare la nivelul anusului, sau inflamatie la nivelul ochilor (conjunctivita). Infectia cu Chlamydia la nivelul gatului de obicei este asimptomatica.

Diagnosticul infectei cu Chlamydia

Diagnosticul infectiei cu Chlamydia este pus de catre medicul de familie sau de medicul specialist (urolog, ginecolog sau dermato-venerolog) pe baza testelor de laborator. Acestea sunt realizate pe baza probelor recoltate de un asistent medical – secretie endocervicala, in cazul femeilor, sau urina, in cazul barbatilor. Frecvent, pentru diagnostic, se utilizeaza amplificarea ARN-ului ribozomal, metoda bazata pe tehnologia NAAT – aceasta poate detecta cantitati foarte mici de acizi nucleici in proba.

Pentru diagnosticarea Chlamydia se pot folosi si teste seologice. Acestea evidentiaza prezenta in sange a anticorpilor specifici. Prezenta anumitor tipuri de anticorpi indica si stadiul infectiei – acuta sau cronica.

Pe piata exista si numeroase tipuri de teste rapide care evidentiaza prezenta bacteriei in secretia vaginala sau in urina. Un test pozitiv efectuat la domiciliu confirmat de un test de laborator.  

Daca ati fost diagnosticat cu Chlamydia, este indicat sa va testati si pentru HIV. Din cauza inflamatiei cauzate de Chlamydia, posibilitatea ca virusul HIV sa patrunda in sange este mai ridicata. 

Tratamentul infectiei cu Chlamydia

Chlamydia este o infectie usor vindecabila cu un tratament pe baza de antibiotice. Poate fi vorba de un tratament cu antibiotic in monodoza sau de un tratament cu antibiotic administrat pe o perioada de o saptamana. Este important ca pe perioada tratamentului sa nu aveti activitate sexuala. Intrebati medicul cand este sigur sa aveti din nou contacte sexuale! Tineti minte ca, daca ati avut o infectie cu Chlamydia, si aceasta s-a vindecat, nu ati dobandit imunitate fata de aceasta bacterie. Va puteti reinfecta daca nu va protejati.

Pentru igiena intima, farmacistii Catena recomanda gelul intim cu musetel de la Genera. Acesta curata delicat zona intima, are un pH natural de 4,5 si este testat dermatologic. 

Complicatiile infectiei cu Chlamydia

Daca infectia este lasata netratata, se poate ajunge la probleme de sanatate mult mai serioase.

La femei, Chlamydia netratata cauzeaza boala inflamatorie pelviana, ale carei simptome sunt durerea pelviana, infertilitatea sau sarcina ectopica (extrauterina), care poate pune viata in pericol. Boala inflamatorie pelviana poate fi tratata cu antibiotice.

La barbati, Chlamydia netratata poate cauza inflamarea si durerea la nivelul testiculelor sau durerea in timpul urinarii sau in timpul actului sexual.

La ambele sexe, Chlamydia poate cauza artrita – inflamarea articulatiilor, conjunctivita sau inflamarea uretrei.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Genera Gel intim cu musetel X 300 ml

Genera Gel intim cu musetel X 300 ml

Pentru igiena intima ai nevoie de produse special…

IntimoHelp emulsie, 400 ml

IntimoHelp emulsie, 400 ml

IntimoHelp emulsie, este un produs hipoalergenic,…