Inca din copilarie, cu siguranta ati fost incurajat(a) sa consumati morcovi datorita beneficiilor pe care le au pentru vedere. Desi aceasta informatie este adevarata, este bine sa stiti ca morcovii au mult mai multe beneficii.
Morcovii sunt bogati in vitamine, minerale si antioxidanti. Prin urmare, este indicat ca morcovii sa faca parte dintr-o dieta echilibrata care va ajuta sistemul imunitar, va imbunatati recuperarea organismului dupa efort si va sustine sistemul digestiv.
Morcovii fac parte din familia apiaceelor, fiind cunoscuti sub denumirea de daucus carota. Acestia sunt extrem de versatili, putand fi folositi atat in forma cruda, ca snack, sau in salata, dar si adaugati in diverse preparate culinare, cum ar supele, sau chiar in dulciuri.
Partea cea mai consumata de la morcovi este radacina. Cu toate acestea, in anumite tari, se consuma si frunzele, acestea fiind adaugate in salate. In majoritatea tarilor europene, morcovul este considerat o sursa importanta de betacaroten si este recunoscut pentru aportul semnificativ de vitamina A pe care il poate aduce in organism.
Morcovi – nutrienti importanti
Morcovii contin o cantitate foarte mare de apa, aproximativ 86-95% si doar 10% este reprezentat de carbohidrati. Valoarea nutritionala pentru 100 grame de morcovi este urmatoarea:
-
calorii: 41;
-
apa: 88%;
-
proteine: 0.9 grame;
-
carbohidrati: 9.6 grame;
-
zahar: 4.7 grame;
-
fibre: 2.8 grame;
-
grasimi: 0.2 grame.
De asemenea, morcovii contin si numeroase vitamine si minerale, motiv pentru care aceasta leguma este ideala pentru o dieta sanatoasa:
-
73% din doza zilnica recomandata de vitamina A;
-
9% din doza zilnica recomandata de vitamina K;
-
8% din doza zilnica recomandata de potasiu si fibre;
-
5% din doza zilnica recomandata de vitamina C;
-
2% din doza zilnica recomandata de calciu si fier.
Beneficiile consumului de morcovi
Morcovii au beneficii importante pentru sanatate, datorita compozitiei ridicate de antioxidanti si vitamine. Pe langa efectul binecunoscut de a imbunatati vederea, morcovii au si alte beneficii, cum ar fi mentinerea glicemiei sub control sau mentinerea tensiunii arteriale in limite normale.
Morcovii sunt recunoscuti pentru beneficiile lor asupra vederii. Prin consumul zilnic a 100 grame din aceasta legume, veti obtine necesarul zilnic de vitamina A, astfel incat sa aveti o vedere sanatoasa cat mai mult timp. De asemenea, consumul de morcovi galbeni este si mai benefic pentru sanatatea vederii, deoarece sunt mai bogati in luteina. Prin urmare, cu ajutorul acestei legume puteti preveni degenerescentele maculare legate de varsta si aparitia cataractei.
In plus, este important sa stiti ca un deficit de vitamina A poate duce la dezvoltarea unei afectiuni cunoscute sub denumirea de xeroftalmie. Aceasta poate avea consecinte negative asupra vederii, putand cauza aparitia deficientelor de vedere pe timpul noptii. Pe langa vitamina A si luteina, morcovii mai contin si zeaxantina, care are un rol important in protectia retinei.
-
Mentinerea glicemiei sub control
Desi in comparatie cu alte legume au mai mult zahar, morcovii au si beneficii antidiabetice. Conform studiilor efectuate pana in prezent, persoanele care au un nivel scazut de carotenoizi au in general un nivel crescut al glicemiei si insulinei. Prin urmare, aceste concluzii arata ca morcovii pot ajuta persoanele care sufera de diabet.
In plus, fibrele solubile din aceasta leguma au rolul de a regla nivelul glicemiei si insulinei, dupa ce ati mancat. Cand consumati leguma in stare cruda sau usor gatita, va ajuta sa mentineti indexul glicemic la nivel scazut.
-
Reglarea tensiunii arteriale
Fibrele, potasiul si antioxidantii din morcovi au beneficii pentru reglarea tensiunii arteriale si mentinerea sanatatii inimii. In mod concret, potasiul ajuta la reducerea excesului de sodiu si a lichidelor din organism, motiv pentru care presiunea asupra inimii este redusa. Datorita acestor proprietati, morcovii pot fi o leguma excelenta in caz de balonare, mai ales dupa ce ati consumat preparate culinare mai sarate.
Datorita capacitatii sale de a echilibra tensiunea arteriala, morcovul joaca un rol important si in mentinerea sanatatii inimii. Fenolii care se regasesc in morcovi au beneficii importante in reducerea riscului de boli cardiovasculare. De asemenea, acesti compusi au proprietati antioxidante, ajutand la reducerea glicemiei si mentinerea colesterolului in limite normale.
Contraindicatiile consumului de morcovi
O intrebare pe care multi consumatori si-o pun frecvent se refera la siguranta consumului de morcovi pe termen lung. Pentru majoritatea persoanelor, morcovul este o leguma sigura, ce poate fi consumata fara probleme. Consumul acestei legume este insa contraindicat daca aveti alergie la aceasta.
Cand sunt consumati in exces, morcovii pot conduce la aparitia unei tulburari numite cortenemie. In acest caz, pielea incepe sa isi schimbe culoarea, capatand o tenta galbena. In cazuri rare, persoane care au consumat 1 kg de morcovi pe zi, sub forma cruda sau ca suc, s-au confruntat cu aparitia neutropeniei sau a amenoreei.
In concluzie, morcovii sunt mai mult decat o simpla leguma care poate fi consumata ca o gustare crocanta sau gatita pentru a deveni parte a unei garnituri colorate. Acestia sunt o sursa bogata de nutrienti esentiali si antioxidanti, care ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate, cum ar fi sanatatea ochilor, reducerea glicemiei sau tinerea sub control a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, este important sa mentinem un consum moderat al acestei legume, pentru a evita efectele secundare ale consumului excesiv. Morcovul este fara indoiala o leguma sanatoasa, care poate fi inclusa usor intr-o dieta echilibrata.
Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/foods/carrots#benefits
https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-carrots
https://www.health.com/nutrition/health-benefits-of-carrots
https://www.medicalnewstoday.com/articles/270191#benefits
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-5-health-benefits-of-carrots