Diabet zaharat: tipuri, cauze, simptome, diagnostic si tratament

Diabet zaharat: tipuri, cauze, simptome, diagnostic si tratament Diabet zaharat: tipuri, cauze, simptome, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

Diabetul zaharat este o afectiune cronica ce afecteaza modul in care organismul utilizeaza glucoza (zaharul) din sange pentru a obtine energie.

Glucoza din sange este principalul carburant necesar functionarii optime a organismului. Glucidele din alimentatie trec in tubul digestiv prin procese de digestie si absorbtie, iar mai apoi se transforma in glucoza prin procesele metabolice care au loc in ficat.

Pancreasul secreta insulina, care scade cantitatea de glucoza din sange. Astfel, dupa ce consumam alimente, glicemia creste, iar pancreasul incepe sa mareasca secretia de insulina, care va ajuta glicemia sa revina in limite normale.

Diabet zaharat apare atunci cand in organism nu exista suficienta insulina sau pancreasul nu poate folosi eficient cantitatea de insulina.

Exista mai multe tipuri de diabet zaharat, cele mai comune fiind diabet zaharat de tip 1, diabet zaharat de tip 2 si diabet zaharat gestational.


Diabet zaharat de tip 1

Diabetul de tip 1 este o forma de diabet zaharat care rezulta dintr-o reactie autoimuna in care sistemul imunitar al organismului ataca si distruge celulele beta din pancreas. Aceste celule sunt responsabile de producerea insulinei, hormonul care ajuta la transferul glucozei (zaharului) din sange in celule, pentru a fi folosita ca sursa de energie.

Caracteristici diabet zaharat de tip 1:

 • Insulinodependenta: persoanele cu diabet zaharat de tip 1 nu produc insulina sau produc cantitati foarte mici ale acestui hormon, motiv pentru care ca sa supravietuiasca sunt dependente de administrarea insulinei prin injectii sau cu ajutorul unei pompe de insulina;
 • Aparitie brusca: diabet zaharat de tip 1 poate aparea brusc, la copii si adulti tineri, si se manifesta adesea prin simptome precum sete excesiva, urinare frecventa, oboseala, senzatie de foame crescuta si scadere rapida in greutate;
 • Factori genetici si ambientali: exista o componenta genetica in aparitia diabetului de tip 1, dar si factorii de mediu pot juca un rol in declansarea acestei afectiuni autoimune;
 • Necesitatea monitorizarii constante a nivelului de zahar din sange: persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa-si monitorizeze constant nivelul de glucoza din sange si sa administreze insulina in mod regulat, pentru a mentine nivelurile de zahar din sange in limite normale.

Naturalis GlucoSuport este un supliment alimentar pe baza de extracte vegetale (dud-alb, Gymnema sylvestre si scortisoara), zinc si crom, care contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale glucozei din sange.

Tratament diabet zaharat de tip 1

Implica administrarea insulinei in mod regulat, pentru a mentine nivelul de zahar din sange in limite normale si pentru a preveni complicatiile asociate cu prezenta pe termen lung a unor niveluri ridicate de glucoza in sange. Gestionarea diabetului de tip 1 presupune si un regim alimentar echilibrat, exercitii fizice regulate si monitorizarea atenta a nivelurilor de zahar din sange.

Diabet zaharat de tip 2

Diabetul de tip 2 este o forma de diabet zaharat care apare cand organismul nu produce suficienta insulina sau cand acesta nu poate utiliza eficient insulina produsa. Acest tip de diabet zaharat reprezinta cea mai comuna forma de diabet, afectand adesea adultii, insa poate sa apara si la copii sau adolescenti.

Caracteristici diabet de tip 2:

 • Insulinorezistenta: la inceput, celulele organismului devin rezistente la actiunea insulinei, ceea ce face ca organismul sa nu utilizeze eficient insulina produsa. In timp, pancreasul poate deveni incapabil sa produca suficienta insulina care sa compenseze aceasta rezistenta, conducand la niveluri crescute de zahar in sange.
 • Factori de risc: diabetul de tip 2 poate fi influentat de factori precum obezitatea, inactivitatea fizica, dieta neadecvata, predispozitia genetica si varsta inaintata. Persoanele cu istoric familial de diabet zaharat sau cele supraponderale sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
 • Simptome si evolutie lenta: simptomele diabetului de tip 2 pot aparea lent, incluzand sete excesiva, urinare frecventa, oboseala si vindecare lenta a ranilor. Multi oameni cu diabet zaharat de tip 2 pot sa nu prezinte simptome timp indelungat si sa descopere afectiunea cu ocazia efectuarii analizelor de rutina.

GlucoSuport ceai este un supliment alimentar ce contribuie la mentinerea nivelului normal de glucoza din sange.

Diabet zaharat tip 2, gestionare si tratament

Tratamentul diabetului de tip 2 poate include modificari ale stilului de viata, cum ar fi adoptarea unei diete echilibrate, cresterea activitatii fizice, controlul greutatii si, uneori, administrarea de medicamente sau insulina.

Diabetul de tip 2 poate fi gestionat eficient prin adoptarea unui stil de viata sanatos, monitorizarea regulata a nivelului de zahar din sange si respectarea recomandarilor medicului. In unele cazuri, poate fi necesara administrarea medicamentelor, pentru a mentine nivelurile de zahar din sange in limite normale si pentru a preveni complicatiile pe termen lung, asociate cu diabetul zaharat.

Diabet zaharat gestational

Diabetul gestational este o forma de diabet zaharat care apare in timpul sarcinii si care poate afecta femeile care nu au avut diabet anterior. Aceasta afectiune este cauzata de modificarile hormonale si de rezistenta la insulina, care pot aparea in timpul sarcinii. De obicei, diabetul gestational apare in ultimul trimestru de sarcina si in general dispare dupa nastere.

Caracteristici diabet zaharat gestational:

 • Cresterea nivelului de zahar din sange: in timpul sarcinii, unele femei pot dezvolta rezistenta la insulina, iar pancreasul poate avea dificultati in producerea cantitatii suficiente de insulina pentru a compensa aceasta rezistenta. Acest lucru poate duce la cresterea nivelului de zahar din sange.
 • Factori de risc: femeile cu istoric familial de diabet zaharat, cele supraponderale sau obeze, cele care au avut diabet zaharat gestational in sarcinile anterioare sau cele care au avut un copil cu greutate mare la nastere pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat gestational.

Gestionare si tratament

Diagnosticul diabetului gestational este de obicei stabilit printr-un test de toleranta la glucoza in timpul sarcinii. Gestionarea acestei afectiuni implica de obicei modificari ale dietei, exercitii fizice regulate si, in unele cazuri, administrarea de insulina sau medicamente, pentru a tine sub control nivelul de zahar din sange.

Este important ca femeile cu diabet zaharat gestational sa primeasca ingrijire prenatala adecvata si sa fie monitorizate regulat de catre medici, pentru a reduce riscul de complicatii pentru mama si copil. De obicei, nivelurile de zahar din sange revin la normal dupa nastere, insa femeile care au avut diabet zaharat gestational prezinta un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 in viitor, asa ca ar trebui sa fie monitorizate pe termen lung pentru a preveni sau gestiona aceasta afectiune.

Diabetul monogenic

Diabetul monogenic este o forma rara si genetica de diabet zaharat care rezulta din mutatii genetice specifice, care afecteaza productia sau functionarea insulinei in organism. Acest tip de diabet zaharat este cauzat de o singura mutatie genetica sau de mai multe mutatii care afecteaza functionarea pancreasului in producerea insulinei sau sensibilitatea la aceasta.

Exista doua tipuri principale de diabet monogenic:

 • Diabetul monogenic asociat cu deficienta de insulina: acest tip de diabet este cauzat de mutatii genetice care afecteaza productia de insulina de catre pancreas. Se manifesta de obicei in copilarie sau la varste tinere si poate fi adesea confundat cu diabetul de tip 1. Pacientii pot raspunde bine la tratamentul cu sulfuniluree, un tip de medicament antidiabetic.
 • Diabetul monogenic asociat cu rezistenta la insulina: acest tip de diabet este rezultatul unei rezistente anormale la actiunea insulinei in organism. Mutatiile genetice afecteaza modul in care celulele raspund la insulina. Acest tip de diabet poate fi mai putin comun decat forma asociata cu deficit de insulina.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul si tratamentul diabetului monogenic necesita adesea o evaluare genetica specializata, pentru identificarea mutatiilor specifice care afecteaza productia sau actiunea insulinei. Un diagnostic precis este esential pentru a putea adopta un tratament adecvat si personalizat in functie de pacient. De obicei, in cazul diabetului monogenic, tratamentul se concentreaza pe controlul nivelului de zahar din sange si pe gestionarea simptomelor asociate cu afectiunea.

Diabetul secundar cauzat de alte afectiuni sau medicamente

Diabetul secundar este o forma de diabet zaharat care apare ca rezultat al altor conditii medicale sau ca urmare a utilizarii anumitor medicamente. Exista mai multe situatii in care anumite afectiuni sau medicamente pot influenta nivelul de zahar din sange, determinand aparitia diabetului sau cresterea riscului de diabet zaharat. Printre aceste conditii se numara:

 • Pancreatita cronica: o inflamatie cronica a pancreasului poate afecta productia normala de insulina, determinand aparitia diabetului;
 • Boala pancreatica: anumite boli ale pancreasului, cum ar fi o tumora pancreasului sau chirurgia pancreatica, pot afecta functionarea acestuia, ducand la diabet zaharat;
 • Boala Cushing: aceasta afectiune este asociata cu niveluri crescute de cortizol in organism, ceea ce poate duce la rezistenta la insulina si, in unele cazuri, la aparitia diabetului zaharat;
 • Afectiuni endocrine: anumite tulburari ale glandei tiroide, glandei suprarenale sau alte afectiuni endocrine pot influenta nivelul de zahar din sange, contribuind la dezvoltarea diabetului;
 • Utilizarea anumitor medicamente: unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii, anumite medicamente pentru tratarea HIV/SIDA sau medicamentele imunosupresoare, pot afecta metabolismul glucozei si pot creste riscul de diabet zaharat.

In aceste situatii, diabetul zaharat poate fi considerat secundar, deoarece apare ca rezultat al unei afectiuni sau al unor tratamente medicamentoase.

Simptome diabet

Simptomele diabetului pot varia in functie de tipul si stadiul afectiunii, insa unele simptome comune ale diabetului includ:

 • Sete excesiva si urinare frecventa: nivelurile crescute de zahar din sange pot determina accentuarea setei si, in consecinta, cresterea frecventei urinarii;
 • Foame excesiva si scadere in greutate: in ciuda consumului crescut de alimente, persoanele cu diabet zaharat pot avea senzatia de foame excesiva. In acelasi timp, pot observa o scadere in greutate, din cauza faptului ca organismul nu poate utiliza eficient glucoza din sange pentru a obtine energie.
 • Oboseala si senzatie de slabiciune: lipsa energiei poate fi resimtita ca oboseala cronica si slabiciune generala;
 • Vedere incetosata: nivelurile ridicate de zahar din sange pot afecta temporar capacitatea de focalizare a ochilor, determinand vedere incetosata;
 • Ranile care vindeca greu: persoanele cu diabet zaharat pot observa ca ranile si taieturile vindeca mai lent sau ca sunt mai predispuse la infectii;
 • Mancarimi si infectii recurente ale pielii: pielea uscata, mancarimile si infectiile pielii pot fi mai frecvente la persoanele cu diabet zaharat;
 • Probleme digestive: diabetul poate afecta tractul digestiv, provocand greata, varsaturi, dureri abdominale si alte tulburari digestive;
 • Tulburari de concentrare si iritabilitate: nivelurile fluctuante de zahar din sange pot afecta concentrarea si starea de spirit.

Este important de mentionat ca unele persoane pot sa nu prezinte simptome evidente in fazele incipiente ale diabetului. De multe ori, diagnosticul de diabet zaharat poate fi stabilit in urma analizelor de rutina sau a testelor specifice pentru detectarea nivelului de zahar din sange. Daca observati aceste simptome sau aveti factori de risc pentru diabet, este recomandat sa consultati un medic, pentru evaluare si teste adecvate. Gestionarea si tratamentul precoce pot reduce riscul complicatiilor asociate cu diabetul zaharat.

Farmacistul Catena va recomanda:

 • 3 la pret de 2
  Naturalis Glucosuport x 30 caps.

  Naturalis Glucosuport X 30 capsule

  Naturalis GlucoSuport este un supliment alimentar pe baza de extracte vegetale (Dud-alb, Gymnema Sylvestre si Scortisoara), zinc si crom. Cromul contribuie la metabolismul normal al macronutrientilor…

 • 3 la pret de 2
  Naturalis GlucoSuport Ceai x 20 pl

  Naturalis GlucoSuport Ceai X 20 plicuri

  GlucoSuport ceai este un supliment alimentar ce contribuie la mentinerea nivelului normal de glucoza din sange. Ingrediente si beneficii Glucosuport ceai: Afinul contribuie la metabolismul normal glucidic,…