Ce este si cum se consuma leurda?

Ce este si cum se consuma leurda? Ce este si cum se consuma leurda?

Ultima actualizare: 26 aprilie 2024

leurda

Leurda, cunoscuta si sub denumirea de usturoi salbatic, este o planta delicioasa si hranitoare care poate oferi numeroase beneficii pentru sanatate. In primul rand, este bogata in antioxidanti, care pot ajuta la protejarea organismului impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. In plus, leurda contine alicina, un compus cunoscut pentru proprietatile sale antibacteriene, antivirale si antifungice, care pot ajuta la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea infectiilor. Leurda este, de asemenea, bogata in vitaminele A si C, precum si in minerale precum fier, magneziu si potasiu, toate acestea fiind importante pentru mentinerea sanatatii. Mai mult, s-a dovedit ca leurda are un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol si al tensiunii arteriale. In cele din urma, datorita aromei placute, leurda poate fi folosita intr-o varietate de feluri de mancare, de la supe si tocane pana la pesto si salate.

Mirosul distinct al plantelor din familia usturoiului si cepei se datoreaza prezentei compusilor pe baza de sulf, in special peptide de glutamina si sulfoxizi. Pe langa sulfoxizi, leurda poate contine si o serie de metaboliti secundari volatili. Acesti metaboliti sunt deosebit de importanti pentru valoarea si gustul leurdei in gatit.

Pe langa compusii care contin sulf, leurda este o sursa buna de compusi fenolici si flavonoide, in special derivati de kaempferol si contine, de asemenea, glicozide steroide, lectine, fructani si acizi grasi, cum ar fi acidul alfa-linolenic (ALA). Leurda este, de asemenea, o sursa deosebit de buna de adenozina. Leurda contine de peste 20 de ori mai multa adenozina decat usturoiul obisnuit.


Ce este leurda?

Leurda este o ruda salbatica a arpagicului. Face parte din marea familie Amaryllidaceae, reprezentata de 59 de genuri si peste 850 de specii in intreaga lume. Ca membra al genului Allium, leurda este strans legata de plante precum ceapa (Allium cepa), usturoiul (Allium sativum), prazul (Allium ampeloprasum) si arpagicul (Allium schoenoprasum). Numele sau botanic, Allium ursinum, este derivat din latinescul „ursus”, care inseamna urs. A primit aceasta denumire deoarece este un adevarat rasfat pe timpul primaverii pentru ursii care ies din hibernare. Planta este originara din padurile umede umbrite din Europa si nordul Asiei. Leurda este o planta perena atractiva, care infloreste primavara si care poate fi cultivata atat pentru uz ornamental, cat si culinar.

  • Ce profil nutritional are leurda?

Potrivit specialistilor in nutritie, 100 g de frunze de leurda se lauda cu un continut de 45 mg de vitamina C si aproape 5 mg de beta-caroten. 100 g de bulbi de leurda contin 16 mg de vitamina C si peste 2 mg de proteine.

leurda-profil-nutritional

Ce beneficii are consumul de leurda?

Din punct de vedere medicinal, exista mai multe utilizari remarcabile ale leurdei. De exemplu, aceasta planta poate fi folosita la tratarea hipertensiunii arteriale, la scaderea nivelului de colesterol, la ameliorarea problemelor de stomac si a bolilor cronice, printre altele. Aceasta planta speciala poate fi folosita intern sau local ca supliment vegetal sau poate fi adaugata la cataplasme si alte remedii casnice. Mai jos sunt enumerate cateva dintre binecunoscutele beneficii pentru sanatate ale utilizarii leurdei in rutina de zi cu zi.

  • Leurda poate ajuta la tratarea afectiunilor cronice

Ingredientele active din leurda au capacitatea de a neutraliza activitatea radicalilor liberi inainte ca acestia sa provoace mutatii celulare si stres oxidativ in diferite parti ale corpului. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de cancer si alte afectiuni cronice, cum ar fi bolile de inima sau artrita.

  • Poate ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii

Se stie ca leurda are efect calmant asupra tensiunii arteriale crescute, ceea ce poate reduce riscul de ateroscleroza, atac de cord si accident vascular cerebral. In plus, leurda poate sa ajute la reducerea nivelului de colesterol, mentinand astfel inima intr-o forma buna pe masura ce inaintam in varsta.

  • Poate ajuta la tratarea problemelor de stomac

Leurda este bogata in compusi antibacterieni si antifungici care pot ajuta la reechilibrarea florei bacteriene din intestin, ceea ce ajuta la ameliorarea inflamatiei, balonarii, crampelor, constipatiei si a altor probleme de stomac cu care se pot confrunta oamenii.

leurda-beneficii-stomac

  • Poate avea actiune antibacteriana

Potrivit specialistilor, leurda are efecte antibacteriene puternice. Pentru o eficienta maxima, expertii recomanda sa consumati frunze proaspete de leurda. Aceasta planta ajuta la eliminarea microbilor si bacteriilor din stomac si intestine. Drept urmare, consumul regulat de leurda poate ajuta la prevenirea bolilor grave, inclusiv a cancerului.

  • Poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale ridicate

Datorita prezentei unor minerale importante, frunzele tinere de leurda sunt recomandate persoanelor care se confrunta cu un nivel ridicat de colesterol si trigliceride in sange, precum si cu hipertensiune arteriala. Aceasta planta are un efect benefic asupra arterelor si poate contribui la prevenirea aterosclerozei.

  • Poate contribui la tratarea inflamatiilor si infectiilor

Consumul de leurda proaspata contribuie la combaterea parazitilor din intestine. Ajuta la prevenirea iritatiilor intestinale si, de asemenea, poate proteja organismul de raceala si gripa. Poate fi un real ajutor in combaterea bronsitei, deoarece curata caile respiratorii, amelioreaza respiratia si reduce tusea.

leurda-beneficii-inflamatii-infectii

  • Beneficiile pentru piele ale leurdei

Produsele pentru piele pe baza de leurda sunt ideale pentru persoanele care se confrunta cu probleme dermatologice, cum ar fi procese inflamatorii ale pielii, iritatii, eczeme si dermatita.

  • Poate ajuta la detoxificarea organelor

Leurda are proprietati care pot contribui la eliminarea reziduurilor si a substantelor nocive din organism. Mai exact, leurda are capacitatea de a detoxifica ficatul, rinichii si vezica urinara.

  • Remediu impotriva oboselii

Oboseala cauzata de schimbarile de sezon afecteaza multi oameni la nivel mondial. In multe cazuri, aceasta oboseala are la baza deficientele de anumiti nutrienti, cum ar fi calciu, potasiu, fier etc. Oboseala poate fi ameliorata rapid si cu ajutorul leurdei. Planta contine acesti nutrienti, dar si multe alte vitamine si minerale importante in sine.

leurda-beneficii-oboseala

Cum se consuma leurda?

Puteti incorpora cu usurinta leurda in alimentatia de zi cu zi. Iata cateva sugestii:

  • salate: puteti adauga frunze proaspete si tinere de leurda la o salata, pentru a-i oferi acesteia un gust crocant si o usoara aroma de usturoi;
  • supe: frunzele pot fi adaugate la supa, pentru un plus de aroma;
  • omleta: adaugati cateva frunze de leurda la omleta pentru a-i oferi o savoare speciala;
  • pesto: leurda poate fi transformata intr-un pesto interesant, perfect pentru preparate cu paste.

Reteta de pesto cu leurda

Sa exploram o reteta simpla, dar delicioasa, folosind leurda – pesto din leurda.

Ingrediente:

  • 100 g de leurda;
  • 150 ml de ulei de masline;
  • 100 g de branza galbena sau parmezan;
  • 60 g de nuci sau migdale;
  • sare dupa gust.

Metoda de preparare:

  1. Spalati si scurgeti frunzele de leurda, apoi taiati-le in bucati.
  2. Macinati frunzele, branza si nucile intr-un blender, adaugand treptat ulei de masline, pana se formeaza o pasta omogena.
  3. Pastrati sosul pesto intr-un borcan de sticla, la frigider.

leurda-consum-pesto

Savurati acest sos adaugandu-l la paste, salate, supe sau preparate din peste.

Leurda, contraindicatii privind consumul

Unii oameni sunt alergici la plantele din familia usturoiului. Efectele secundare raportate la consumul de leurda variaza de la respiratie urat mirositoare si probleme de stomac, pana la reactii alergice.

Consumul excesiv de leurda poate provoca, de asemenea, flatulenta si arsuri la stomac.

De asemenea, specialistii avertizeaza ca leurda poate subtia sangele si, prin urmare, nu este recomandata pentru persoanele care iau anticoagulante.

 

Referinte:

https://www.culinaryherbco.co.uk/collections/wild-garlic-plants/wild-garlic

https://www.healthbenefitstimes.com/wild-garlic/

https://eatyourselfbrilliant.co.uk/wild-garlic-health-and-performance/

https://flourishorganics.com/blogs/news/wild-garlic-wellbeing