Vezica biliara: ce este, functie, anatomie si localizare

Vezica biliara: ce este, functie, anatomie si localizare Vezica biliara: ce este, functie, anatomie si localizare

Ultima actualizare: 10 mai 2023

vezica-biliara

Vezica biliara reprezinta un organ mic, sub forma de para, situat sub ficat, care stocheaza si elibereaza bila, respectiv lichidul produs de ficat pentru digerarea grasimilor din alimentele consumate.

In timp ce stomacul si intestinele digera alimentele, vezica biliara elibereaza bila printr-un tub numit canal biliar comun, iar conducta conecteaza vezica biliara si ficatul cu intestinul subtire.

Vezica biliara poate crea probleme cand fluxul de bila este blocat prin canalele biliare. Acesta este, de regula, un calcul biliar, care se formeaza atunci cand substantele din bila se intaresc. Simptomele afectiunii apar, adesea, dupa ingerarea alimentelor.

Multe probleme ale vezicii biliare se imbunatatesc odata cu indepartarea acesteia. Din fericire, se poate trai fara vezica biliara, lichidul biliar avand si alte modalitati de a ajunge in intestinul subtire.

Pentru mentinerea sanatatii ficatului si pentru sustinerea digestiei, farmacistii Catena va recomanda sa folositi HepatoSuport Naturalis. Acesta este un supliment alimentar care contine silimarina din fructe de Armurariu, anghinarea si cinarina, care furnizeaza nutrientii esentiali necesari pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato – biliar. Productia de bila este stimulata, se mentine un nivel normal al lipidelor in sange si o concentratie normala de colesterol.


Ce este vezica biliara?

Vezica biliara – colecistul sau fierea – este un mic sac, aflat chiar sub ficat, stocand bila produsa de ficat. Vezica biliara poate fi privita ca un rezervor temporar al bilei. Dupa mese, colecistul poate fi gol si plat, ca un balon dezumflat, in urma eliberarii fierii. Insa, inainte de masa, colecistul poate fi plin de bila, avand dimensiunea unei mici pere.

Anumite semnale nervoase sau umorale pot determina vezica biliara sa elibereze bila in intestinul subtire prin acea serie de tuburi cunoscute drept canale biliare. Cu toate ca bila ajuta la digerarea grasimilor, prezenta vezicii biliare nu este esentiala.

In mod obisnuit, la un individ sanatos, indepartarea vezicii biliare nu cauzeaza probleme de digestie sau de sanatate. Exista, insa, un risc redus de malabsorbtie a grasimilor sau de crestere a frecventei actelor de defecatie si/sau a fluiditatii materiilor fecale (diaree).

Pentru a va ajuta sa scadeti nivelul de colesterol si pentru a detoxifia ficatul, farmacistii catena va recomanda sa folositi Benesio Hepafort. Acest supliment alimentar favorizeaza protejarea si regenerarea celulelor hepatice, sustine digestia si protejeaza impotriva efectelor nocive provocate de alcool, tutun si medicamente. De asemenea, Benesio Hepafort contribuie la mentinerea unui nivel normal de colesterol si este indicat persoanelor cu steatoza hepatica (ficat gras).

Vezica biliara – rol si functii

Vezica biliara face parte din sistemul digestiv, rolul sau in organism constand in stocarea si eliberarea bilei, respectiv a lichidului produs de ficat pentru digestia grasimilor din alimentatie, format din colesterol, bilirubina si saruri biliare. Vezica biliara este conectata la sistemul digestiv prin intermediul canalelor biliare, transportand bila din ficat in intestinul subtire.

In mod obisnuit, inainte de masa, vezica biliara este plina cu bila, iar pe masura ce alimentele sunt ingerate, colecistul se contracta, iar bila ajunge in duoden (prima portiune a intestinului subtire) prin canalul biliar principal. Bila joaca un rol important in procesul de digestie, combinandu-se cu alimentele.

Pentru a va imbunatati digestia, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Bil-ex. Acesta este un supliment alimentar pe baza de extract purificat de bila bovina, ideal in caz de colite, enterocolite, dispepsii, indigestie sau malabsorbtie. De asemenea, este un produs recomandat persoanelor cu disconfort abdominal, stari de greata, balonare sau constipatie.

Exista mai multe functii importante ale vezicii biliare:

  • De a colecta si concentra bila;
  • De a reactiona la hormonii intestinali (cum ar fi colecistokinina) pentru a goli si reumple depozitele sale biliare;
  • De a contribui la reglarea compozitiei bilei (procentul de apa, saruri biliare si multe altele);
  • De a controla fluxul de bila in intestinul subtire;
  • De a se contracta, secretand bila in tractul biliar si duoden.

 

Vezica biliara – anatomie si localizare

Vezica biliara este impartita in trei sectiuni:

Fundul

  • extremitate anterioara, rotunjita, orientata catre marginea inferioara a ficatului (lasand o amprenta denumita „incizura vezicii biliare”), care stocheaza sucurile biliare;
  • reprezinta cea mai dilatata parte a colecistului;
  • cuprinde portiunea distala a vezicii biliare, proiectandu-se pe peretele interior al abdomenului;
  • reprezinta, adesea, un sediu al dezvoltarii calculilor biliari.

 

Corpul

  • portiunea principala a vezicii biliare, care continua fundul, aderand la fata viscerala a ficatului si ingustandu-se, treptat, spre ultima sa portiune numita „infudibul”;
  • este in directie spre hil, locul de unde structurile vasculare si biliare ale ficatului intra si ies.

 

Colul

  • zona in care vezica biliara continua sa se subtieze, devenind ingusta pe masura ce se alatura canalului cistic (care duce in tractul biliar);
  • exista o curbura usor adanca (in care se gaseste ganglionul limfatic Mascagni) intre colul vezicii biliare si corpul vezicii biliare, marcata de un sant.

 

Pentru a sprijini buna functionare a ficatului si a intregului sistem digestiv, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis BilActiv Anghinare. Acesta este un supliment alimentar care contine extract standardizat de anghinare, fiind util in normalizarea nivelului de lipide din sange, pentru sustinerea digestiei si a mentinerii confortului digestiv. De asemenea, contribuie eficient si la controlul greutatii corporale.

Exista mai multe straturi ale vezicii biliare, acestea incluzand:

  • Epiteliul - un strat subtire de celule care captusesc interiorul vezicii biliare;
  • Lamina propria – un strat de tesut conjunctiv; atunci cand acest strat este combinat cu epiteliul, se formeaza mucoasa (o membrana care captuseste cavitatile corpului si acopera organele);
  • Tesutul muscular – un strat de tesut muscular neted, care permite vezicii biliare sa se contracte pentru a elibera bila in ductul biliar;
  • Tesut perimuscular – un strat fibros de tesut conjunctiv, care inconjoara tesutul muscular;
  • Membrana seroasa – o membrana neteda, care formeaza invelisul exterior al vezicii biliare.

 

Vezica biliara este un organ de mici dimensiuni, sub forma de para (pririforma), care se afla in partea dreapta a abdomenului, pe partea inferioara a ficatului, avand o lungime de aproximativ 7 centimetri si o latime de 3 centimetri. Poate stoca aproximativ 30-50 centimetri cubi de bila.

Colecistul (sau vezica biliara) este unit cu ficatul – de unde primeste bila – si cu duodenul – unde o elibereaza.

Vezica biliara este legata de sistemul digestiv printr-un sistem de conducte goale numite „arborele biliar”. Vezica biliara, canalele biliare (tubulii in care circula bila) si structurile asociate (care sunt responsabile pentru producerea si transportul bilei) cuprind ceea ce se numeste sistemul biliar. Acest lucru este, uneori, numit tractul biliar.

Prin acest sistem, bila curge din ficat (unde celulele hepatice produc si secreta bila) intr-un sistem de conducte biliare - situate in interiorul si in afara ficatului - care permit bilei sa curga:

  • Din canalele hepatice drepte si stangi;
  • In ductul hepatic comun;
  • Din ductul hepatic comun, care se alatura ductului cistic din vezica biliara, formand ductul biliar comun.

 

Canalul biliar comun trece de la ficat la prima portiune a intestinului subtire (duoden), unde o parte din bila este excretata pentru a ajuta la descompunerea grasimii. De retinut este faptul ca 50% din bila care curge prin canalul biliar comun este stocata in vezica biliara.

Dupa ingestarea alimentelor, un hormon numit colecistokinina este secretat; acest lucru stimuleaza eliberarea bilei, iar bila incepe sa descompuna grasimile din sistemul digestiv.

In situatia in care va confruntati cu disfunctii hepatobiliare, farmacistii Catena va recomanda sa folositi HOFIGAL Mag-anghinar. Acesta este un supliment alimentar recomandat si persoanelor cu dischinezie biliara sau colecistita subacute. Combate eficient tulburarile tractului digestiv, datorita extractului uscat de anghinare si sarurilor organice de magneziu care sunt asimilate usor, stimuland fluxul biliar si diureza.

Bolile vezicii biliare

Litiaza biliara (calculi biliari, „pietre la bila”)

Calculii biliari, sau „pietrele la fiere”, sunt caracterizati prin prezenta unor mici depozite ori acumulari de substante diverse la nivelul vezicii biliare. Pot fi foarte mici (cum ar fi dimensiunea unui bob de nisip) sau la fel de mari ca o minge de golf, si pot provoca, in unele cazuri, durere, greata sau inflamatie.

Exista doua tipuri de calculi biliari:

1. calculi biliari formati din colesterol (reprezentand 80% din calculii biliari), galben-verzi;

2. Calculii bilari pigmentari sunt alcatuiti din bilirubina, au dimensiuni mai mici si sunt inchisi la culoare.

Alte boli ale vezicii biliare includ:

  • Colecistita, care implica inflamatia colecistului, adesea din cauza unui calcul biliar in vezica biliara. Provoaca durere severe si febra, necesitand interventie chirurgicala atunci cand infectia continua sau recidiveaza. Colecistita acuta poate evolua spre necroza septica.
  • Cancerul vezicii biliare (tumori ale canalelor biliare sau ale vezicii biliare). Desi rar, cancerul poate afecta colecistul. Este dificil de diagnosticat si, de obicei, este identificat in stadii tardive, atunci cand apar simptomele, care pot fi asemanatoare cu cele ale calculilor biliari.
  • Pancreatita biliara: o inflamatie a pancreasului, provocata de prezenta de calculi in colecist, care migreaza, manifestata prin dureri abdominale puternice, greturi, varsaturi; cazurile complicate pot necesita interventii chirurgicale de urgenta.
  • Dischinezie biliara, o afectiune care implica incapacitatea vezicii biliare de a contracta si a goli bila, caracterizata prin dureri puternice in regiunea abdominala superioara, dupa mese, senzatie de greata, varsaturi, gazele, indigestie.
  • Gangrena vezicii biliare: moartea tesutului din colecist, care este cel mai frecvent simptom al bolilor netratate, cum ar fi colelitiaza sau diabetul.
  • Defecte congenitale (afectiuni prezente la nastere) ale vezicii biliare.
  • Colangita sclerozanta: boala progresiva a ficatului si a vezicii biliare, care duce la cicatrizarea si blocarea canalelor biliare.

 

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/body/21690-gallbladder

https://www.webmd.com/digestive-disorders/picture-of-the-gallbladder

https://www.everydayhealth.com/gallbladder/guide/

https://www.verywellhealth.com/the-gallbladder-anatomy-function-and-treatment-4788045

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Bil-ex x 20cps.

    Naturalis Bil-Ex X 20 capsule

    Bil-Ex Naturalis este un supliment alimentar pe baza de  bila bovina, care este utila pentru suplimentarea cantitatii de bila secretata de organismul uman, implicate in procesul de digestie. Fiind…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis HepatoSuport x 30 caps.

    HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

      Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis BilActiv Anghinare x 30 compr.

    Naturalis BilActiv Anghinare X 30 comprimate

      Naturalis BilActivAnghinare este un supliment alimentar pe baza de extract standardizat din Anghinare care sustine buna functionare si sanatatea ficatului, contribuie la scaderea nivelului de lipide…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Hepafort x 30 cps.

    Benesio Hepafort X 30 capsule

    Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei. Silimarina este un complex de flavonoide…