Radicali liberi: ce sunt si ce efecte au asupra organismului

Radicali liberi: ce sunt si ce efecte au asupra organismului Radicali liberi: ce sunt si ce efecte au asupra organismului

Ultima actualizare: 28 februarie 2024

Radicali-liberi

Despre radicalii liberi nu se pot spune foarte multe lucruri pozitive, acestia fiind niste compusi nocivi pentru organism, carora li se datoreaza in buna masura o serie de boli cronice si alte probleme de sanatate. Prezenta lor in organism este inevitabila, astfel ca sistemul imunitar este adaptat pentru a le face fata, insa problemele apar atunci cand capacitatea naturala de protectie a corpului uman este depasita de numarul radicalilor liberi. In astfel de situatii apare stresul oxidativ care afecteaza functionalitatea celulelor si de aici isi au sursa o serie de probleme de sanatate care pot fi din cele mai grave.

Avand in vedere riscul sporit pe care il reprezinta radicalii liberi, va vom prezenta in cele ce urmeaza toate informatiile de care aveti nevoie pentru a va putea proteja eficient impotriva lor.


Ce sunt radicalii liberi?

Denumirea de radicali liberi este atribuita unor atomi sau molecule care contin un numar impar de electroni si care se formeaza in urma unor procese metabolice normale care au loc in organism, dar si ca urmare a expunerii la anumiti factori favorizanti cum ar fi poluarea, fumul de tigara, radiatiile, pesticidele din alimente, alcoolul sau stupefiantele.

Radicalii liberi sunt considerati compusi reziduali care apar in mod inevitabil in organism chiar si fara influenta acestor factori externi si care sunt inofensivi atat timp cat se mentin la un anumit nivel care sa permita organismului sa ii controleze.

Unele tipuri de radicali liberi chiar sunt implicate in anumite functii ale organismului, insa prezenta lor in numar mare nu este de bun augur.

Asa cum spuneam, organismul are capacitatea naturala de a se proteja singur de actiunea radicalilor liberi prin sistemul imunitar care ii neutralizeaza. De multe ori insa, in organism se produc mai multi radicali liberi decat poate neutraliza sistemul natural de aparare, iar atunci se amplifica stresul oxidativ si apar motivele de ingrijorare.

 

Ce este stresul oxidativ?

Am facut de cateva ori referire la stresul oxidativ iar acum a sosit momentul sa va explicam care este semnificatia acestui termen si care este legatura sa cu radicalii liberi. Din cauza faptului ca au un numar impar de electroni, radicalii liberi sunt foarte reactivi, avand tendinta de a crea noi legaturi chimice pentru a se stabiliza.

Astfel ajung sa reactioneze cu proteinele, lipidele sau chiar cu ADN-ul din componenta celulelor, pe care le oxideaza. Acest proces se numeste stres oxidativ si sta la baza tuturor problemelor pe care le pot genera radicalii liberi.

Inca de la momentul formarii, acestia au tendinta dea provoca stres oxidativ, insa sistemul imunitar, cu contributia unor substante provenite din alimentatie si numite antioxidanti, pot neutraliza radicalii liberi inainte ca acestia sa reactioneze cu celulele.

Stresul oxidativ apare atunci cand in organism exista un numar prea mare de radicali liberi iar sistemul imunitar si antioxidantii nu ii mai pot tine sub control. In astfel de situatii, celulele sunt expuse in mod constant stresului oxidativ, iar cu cat aceasta expunerea este mai prelungita, cu atat cresc riscurile pentru sanatate, despre care vom vorbi in capitolul urmator.

 

Ce efecte au radicalii liberi asupra organismului?

Asadar, stresul oxidativ actioneaza in mod direct asupra celulelor din tesuturi, manifestandu-se prin reactii chimice intre radicalii liberi si proteinele, lipidele sau ADN-ul acestora. Astfel de reactii nu sunt deloc benefice pentru celule, pentru ca le modifica structura si le afecteaza functionalitatea. In consecinta, celulele afectate de stresul oxidativ devin mai putin eficiente, imbatranesc prematur sau mor. De asemenea, in unele cazuri celulele cu structura modificata dau nastere unor formatiuni anormale si astfel iau nastere tumorile canceroase, care se dezvolta si pot raspandi in organism alte celule modificate, ce vor forma alte structuri similare numite metastaze.

Prin urmare, un prim efect negativ ce poate fi atribuit radicalilor liberi este aparitia unor forme de cancer. In acelasi timp, stresul oxidativ poate afecta si celulele din peretii vaselor de sange, reactionand totodata cu moleculele de colesterol, care sunt formate din lipide si proteine. In acest mod este favorizata depunerea colesterolului in interiorul vaselor de sange, care devin rigide si isi pierd elasticitatea tot sub influenta stresului oxidativ. Se creeaza astfel premisele aparitiei hipertensiunii arteriale si aterosclerozei – doua afectiuni care stau la baza majoritatii problemelor cardiovasculare ce pot aparea ulterior.

Radicalii liberi pot fi responsabili si pentru aparitia bolilor neurodegenerative precum Parkinson sau Alzheimer, care apar ca urmare a distrugerii progresiva a celulelor nervoase din creier, pe fondul stresului oxidativ.

Mai trebuie precizat ca radicalii liberi pot ajunge prin intermediul fluxului sanguin la orice organ din corp, unde produc stres oxidativ si duc la aparitia unor boli cronice.

Astfel, pe seama lor putem pune afectiuni oculare precum cataracta sau degenerescenta maculara, boli pulmonare precum astm si BPOC, afectiuni ale pancreasului, ficatului rinichilor, sistemului osos si aparatului reproducator.

Nu in ultimul rand, radicalii liberi si stresul oxidativ asociat poarta responsabilitatea pentru imbatranirea prematura a pielii, care isi pierde elasticitatea si stralucirea, se subtiaza si formeaza cute, devine uscata si dezvolta pete pigmentare.

 

Cum sa combateti actiunea radicalilor liberi?

Daca aparitia radicalilor liberi este inevitabila, poate fi evitata in schimb expunerea la factorii de risc ce favorizeaza formarea acestora. Renuntarea la fumat si alcool precum si evitarea consumului de substante interzise sunt primele masuri preventive care trebuie luate in considerare. Totodata, evitarea expunerii prelungite la soare, mai ales fara folosirea unor creme de protectie, este un alt sfat util pentru evitarea formarii de radicali liberi, intrucat radiatiile solare constituie un factor favorizant.

In ceea ce priveste radicalii liberi formati in urma proceselor metabolice, acestia pot fi eficient combatuti prin intermediul unei diete bogate in antioxidanti. Este vorba de o categorie complexa de substante care neutralizeaza prin diferite moduri radicalii liberi pe care ii intalnesc. Desi organismul dispune in mod natural de o anumita doza de antioxidanti pentru a mentine controlul radicalilor liberi, consumul de alimente bogate in antioxidanti este esential pentru combaterea stresului oxidativ.

Flavonoidele din compozitia fructelor si legumelor precum si vitaminele C si E din diferite alimente sau suplimente alimentare sunt cei mai eficienti antioxidanti. Ca alimente, va recomandam fructele si legumele colorate - intrucat pigmentii care le dau culoarea fac parte din categoria flavonoidelor – citricele, catina, patrunjelul – care contin doze importante de vitamina C – verdeturi, avocado, uleiuri vegetale, nuci si seminte, care sunt o buna sursa de vitamina E.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Omega 3-6-9 vegetal x 30 caps. moi

    Naturalis Omega 3-6-9 vegetal X 30 capsule moi

      Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment alimentar care ajuta la:  sustinerea sistemului natural de aparare al organismului functionarea normala a sistemului imunitar mentinerea activitatii…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Vitamina C 500mg x 30cpr. masticab.

    Naturalis Vitamina C 500 mg X 30 comprimate masticabile

    Naturalis Vitamina C 500 mg este un supliment alimentar, sub forma de comprimate masticabile cu aroma de portocala care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Vitamina C contribuie…