Ce este melatonina si ce trebuie sa stii despre ea

Ce este melatonina si ce trebuie sa stii despre ea Ce este melatonina si ce trebuie sa stii despre ea

Ultima actualizare: 31 ianuarie 2022

melatonina

Melatonina este “hormonul somnului”! Produsa de glanda pineala din creier, melatonina are multe roluri in organism. Principala sa calitate este de a mentine ritmul circadian, mai precis, ceasul biologic al organismului. Practic, melatonina ii “spune” corpului cand sa doarma si cand sa se trezeasca.

La oameni, ceasul biologic se afla in zona nucleului suprachiasmatic (NSC) al creierului. Pe modelul zi-noapte, NSC creeaza si mentine un ciclu regulat de somn si trezire.

Informatiile despre nivelul de lumina ajung la nucleul suprachiasmatic si apoi la glanda pineala aflata adanc in centrul creierului. Drept urmare, glanda pineala elibereaza melatonina noaptea si blocheaza eliberarea acesteia in timpul zilei.

Melatonina se gaseste in unele alimente, dar si sub forma de suplimente.

In urma a sute de studii, s-a demonstrat ca melatonina poate fi administrata in siguranta pe termen scurt pentru a induce somnul, atat la copii, adulti, cat si la persoanele cu afectiuni cronice si varstnici.


Ce este melatonina?

Melatonina este un hormon care induce natural somnul. Eliberarea melatoninei in creier este influentata de ora din zi, productia crescand cand este intuneric si scazand cand este lumina. Odata cu varsta, productia melatoninei scade.

Melatonina: cum functioneaza si ce rol are

In primul rand, melatonina regleaza ritmul circadian care gestioneaza ciclul natural de somn-veghe. De aceea, este administrata pentru a induce somnul de catre persoanele care se confrunta cu insomnie.

Pe langa faptul ca imbunatateste somnul, melatonina poate gestiona functia imuna, tensiunea arteriala si nivelul cortizolului. In plus, are efect antioxidant, influentand evolutia multor afectiuni, potrivit unor cercetari.

De fapt, studiile arata ca melatonina poate imbunatati sanatatea ochilor, poate reduce simptomele depresiei sezoniere si poate ameliora refluxul gastroesofagian.

Care este impactul unui nivel dezechilibrat de melatonina in corp?

Pentru a fi perfect valid, odihnit si concentrat, este esential sa ai parte si de un somn odihnitor. Iar un somn de calitate este influentat in mare masura de hormonul somnului. Daca are un nivel redus de melatonina, o persoana este nelinistita, trateaza precar situatiile stresante, se confrunta cu insomnie si se trezeste prea devreme dimineata.

Motivul pentru care nivelul de melatonina nu este optim pentru a avea parte de o noapte linistita poate diferi de la individ la individ. Cu toate acestea, insa, dezechilibrul este de cele mai multe ori atribuit stilului de viata.

Beneficiile suplimentelor pe baza de melatonina?

Melatonina, remediu principal in caz de insomnie

Melatonina este cunoscuta si drept “hormonul somnului” - si pentru un motiv intemeiat. Este principalul supliment natural pentru somn si remediul obisnuit pentru tratarea problemelor precum insomnia.

Au fost realizate cercetari multiple care au demonstrat ca melatonina poate asigura un somn mai bun.

Mai exact, in urma unui studiu la care au participat 50 de persoane cu insomnie, s-a demonstrat ca melatonina administrata cu 2 ore inainte de culcare i-a ajutat pe oameni sa adoarma mai repede si a imbunatatit calitatea generala a somnului.

Ar putea ameliora depresia sezoniera

Se estimeaza ca aproape 10% din populatia lumii sufera de tulburare afectiva sezoniera, numita si depresie sezoniera. Aceasta forma de depresie apare in fiecare an, in acelasi timp, in urma schimbarii anotimpurilor. De obicei, simptomele apar toamna tarziu pana la inceputul iernii.

Specialistii sunt de parere ca ar putea fi influentata de modificarea ritmului circadian in urma reducerii luminii naturale. Deoarece melatonina contribuie la reglarea ritmului circadian, ea este folosita pentru a reduce simptomele depresiei sezoniere.

melatonina-ceas

Potrivit unui studiu la care au participat 68 de persoane, modificarea ritmului circadian a contribuit la aparitia depresiei sezoniere, iar administrarea zilnica a capsulelor de melatonina a redus simptomele acesteia.

Poate stimula productia hormonului uman de crestere

Hormonul uman de crestere (HGH sau somatotropina) este vital pentru procesele de crestere si regenerare celulara. Cu cat nivelul HGH este mai ridicat, cu atat forta si masa musculara sunt mai mari.

In urma unor studii s-a descoperit ca suplimentele cu melatonina pot creste nivelul de HGH la barbati.

Imbunatateste sanatatea ochilor

Datorita continutului ridicat de antioxidanti, melatonina poate ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor ochilor. Ba mai mult, specialistii sustin ca melatonina poate ajuta la tratarea afectiunilor precum glaucomul si degenerescenta maculara legata de varsta.

In cadrul unui studiu efectuat pe 100 de persoane cu degenerescenta maculara legata de varsta, cercetatorii au folosit suplimente cu 3 mg de melatonina, timp de 6-24 de luni. Se pare ca melatonina poate proteja retina, poate intarzia procesul de deteriorare a vederii si poate pastra claritatea vizuala.

Poate ajuta la tratarea refluxului gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afectiune cauzata de refluxul de acid gastric in esofag. Aceasta problema produce arsuri la stomac, greata si eructatii.

Cercetatorii au demonstrat ca melatonina blocheaza secretia de acizi din stomac. In plus, reduce productia de oxid nitric. Oxidul nitric este un compus care relaxeaza sfincterul esofagian inferior, lucru care faciliteaza urcarea acidului gastric in esofag.

De aceea, specialistii sustin ca melatonina poate trata arsurile stomacale si refluxul gastroesofagian.

Catena recomanda Naturalis SomnControl pe baza de melatonina

Naturalis SomnControl este remediu eficient pentru insomnie, pe baza de Valeriana, Magneziu, Melatonina, L-Triptofan, Mac-californian si Vitamina B6. Suplimentul alimentar Naturalis Somncontrol este recomandat persoanelor care au dificultati in a adormi, in perioade de suprasolicitare in urma unui efort fizic sau intelectual intens, precum si persoanelor care lucreaza pe timp de noapte sau care se confrunta cu schimbari de fus orar.

Tulburarile de somn apar, de multe ori, din cauza ritmului de viata solicitant si unui managemnent defectuos al stresului. Alaturi de o alimentatie sanatoasa, exercitiu fizic si relaxare, Naturalis Somncontrol contribuie la imbunatatirea somnului fiind un remediu eficient pentru insomnie.

- Magneziul si Vitamina B6 contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la reducerea oboselii si extenuarii.

- Melatonina contribuie la reducerea timpului necesar pentru a adormi si la atenuarea tulburarilor de somn. Efectul benefic se obtine in conditiile unui consum de 1 mg de melatonina inainte de culcare.

- Valeriana contribuie la o mai buna calitate a somnului si la reducerea stresului cauzat de un stil de viata solicitant.

- L-Triptofanul face parte din grupa aminoacizilor esentiali si este utilizat de creier impreuna cu vitamina B6 si magneziul pentru a produce serotonina si melatonina pentru favorizarea somnului.

- Macul-californian are efect sedativ, anxiolitic si analgezic, datorita actiunii alcaloizilor din compozitia sa asupra receptorilor GABA care sunt prezenti la nivelul creierului in special in neuronii intermediari inhibitori.

Naturalis Somncontrol este remediu eficient pentru insomnie, prin ingredientele sale ajutand la reducerea stresului si la imbunatatirea calitatii somnului.

Luati un comprimat de Naturalis Somncontrol pe zi, cu 30-60 de minute inainte de culcare.

Melatonina – mod de administrare

Majoritatea medicilor si expertilor in medicina sustin ca melatonina poate fi administrata in siguranta. In exces, aceasta poate creste tensiunea arteriala. De aceea, persoanele care au deja hipertensiune arteriala, trebuie sa se adreseze unui medic inainte de a lua acest produs. De asemenea, aparitia oricaror reactii adverse neobisnuite trebuie semnalata medicului.

melatonina-pastile

Dozajul corect depinde de varsta persoanei si de motivul pentru care este nevoie de acest supliment.

Doze pentru adulti

In principal, doza generala pentru adulti este de 1-5 miligrame (mg), in functie de utilizare. Cu toate acestea, dozele pot varia de la 0,5 la 10 mg.

In unele cazuri, o doza mica poate fi mai eficienta decat o doza mare. De exemplu, o doza de aproximativ 0,3 mg este similara cu cantitatea produsa de corp in mod natural. In urma unor doze mai mari, nivelul de melatonina din sange va fi mai ridicat.

Doze pentru copii

In cazul copiilor, la inceput trebuie administrata cea mai mica doza. In multe cazuri, copiii nu au nevoie decat de 0,5 sau 1 mg, cu 1-2 ore inainte de culcare. Daca micutul tot nu poate sa adoarma dupa o ora de cand s-a asezat in pat, cresteti doza cu 0,5 mg la fiecare cateva zile.

Copiii mai mici au nevoie de 1-3 mg pentru a adormi, in timp ce copiii mai mari si adolescentii iau de obicei doze putin mai mari. Persoanele care adorm cu greu trebuie sa ia 3-6 mg pe zi.

Este esential, insa, ca persoanele care doresc sa ia melatonina sa discute inainte cu un medic despre aceste suplimente.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/melatonin

https://www.medicalnewstoday.com/articles/232138

https://www.verywellhealth.com/how-to-take-melatonin-3015192

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-melatonin/art-20363071

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis SomnControl X 20 comprimate

Naturalis SomnControl X 20 comprimate

Naturalis SomnControl este un supliment alimentar…