Glanda pineala: ce este si ce rol epifiza

Glanda pineala: ce este si ce rol epifiza Glanda pineala: ce este si ce rol epifiza

Ultima actualizare: 15 ianuarie 2024

glanda-pineala

Glanda pineala, numita si epifiza, este o glanda minuscula din creier, aflata sub partea din spate a corpului calos, intre cele doua emisfere cerebrale. Glanda pineala face parte din sistemul endocrin si secreta unul dintre cei mai importanti hormoni din organism: melatonina. Practic, prin secretarea melatoninei, sarcina principala a glandei pineale este de a mentine ritmul circadian de somn – veghe.

Glanda pineala este de forma unui minuscul mugur de pin, de unde si-a primit de altfel si numele.

Glanda pineala este cea mai putin inteleasa glanda a sistemului endocrin si a fost ultima parte a sistemului endocrin care a fost descoperita.

Ce este sistemul endocrin?

Sistemul endocrin este o retea formata din mai multe glande care creeaza si secreta (elibereaza) hormoni. Glandele sunt organe care produc una sau mai multe substante, cum ar fi hormoni, sucuri digestive, transpiratie sau lacrimi. Glandele endocrine elibereaza hormoni direct in fluxul sanguin.

Hormonii sunt substante chimice care coordoneaza diferite functii din organism prin transmiterea mesajelor prin intermediul fluxului sanguin catre organe, piele, muschi si alte tesuturi.

Urmatoarele organe si glande alcatuiesc sistemul endocrin:


Ce este glanda pineala?

Glanda pineala produce mai multi hormoni. Unul dintre acestia, melatonina, ajuta la reglarea ceasului intern al corpului, inclusiv a ciclului somn – veghe. Glanda pineala poate ajuta si la reglarea nivelului de hormoni feminini, putand contribui la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si la reglarea dispozitiei.

Dupa cum mentionam, glanda pineala este o glanda mica de la nivelul creierului, in forma de bob de mazare. Potrivit expertilor, joaca un rol crucial in secretia de melatonina si alti hormoni.

ce-este-glanda-pineala

In cazul in care glanda pineala este perturbata de o afectiune sau leziune, in organism se poate produce un dezechilibru hormonal. Acest lucru poate afecta la randul sau mai multe sisteme ale corpului.

De exemplu, o problema la nivelul glandei pineale poate perturba somnul. De asemenea, aceasta glanda joaca un rol vital in mentinerea sistemului cardiovascular la un nivel optim, motiv pentru care o problema pe termen lung poate provoca afectiuni si mai grave.

Functiile glandei pineale

  • Glanda pineala si melatonina

Glanda pineala este sensibila la lumina. In momentul in care se intuneca, glanda pineala elibereaza melatonina in organism, provocand stare de somnolenta. Acest lucru se datoreaza faptului ca melatonina joaca un rol in reglarea tiparelor de somn (ritmurile circadiene). La sosirea noptii, afluxul de melatonina poate induce starea de oboseala si somnolenta, lucru care va ajuta sa adormiti.

Capacitatea glandei pineale de a produce melatonina poate fi afectata de anumite conditii si tulburari:

  • tumori pineale;
  • leziuni la nivelul glandei;
  • craniofaringiom (un tip rar de tumora cerebrala necanceroasa);
  • tulburari genetice rare.

De asemenea, somnul poate fi perturbat si de alte afectiuni sau factori de mediu mai frecventi. Daca nu stiti care ar putea fi cauzele problemelor de somn, este recomandat sa discutati cu un medic, pentru a afla daca la baza sta o afectiune.

Naturalis SomnControl este un supliment alimentar pe baza de valeriana, magneziu, melatonina, L-triptofan, mac-californian si vitamina B6.

Unii specialisti care practica medicina alternativa sustin ca oamenii isi pot detoxifica si activa glanda pineala. Cu toate acestea, nu exista cercetari stiintifice care sa sustina aceste afirmatii.

  • Glanda pineala si sanatatea cardiovasculara

Melatonina poate juca, de asemenea, un rol in protejarea organismului impotriva afectiunilor inimii. Un studiu din 2016 sugereaza ca melatonina poate proteja impotriva problemelor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza si hipertensiunea arteriala. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari cu privire la potentialele functii ale melatoninei.

In plus, cercetatorii au descoperit ca receptorii melatoninei sunt localizati in tot corpul, inclusiv in zone ale sistemului cardiovascular. Melatonina poate ajuta la realizarea unor procese vitale, cum ar fi:

  • reglarea tensiunii arteriale;
  • reglarea ritmului cardiac;
  • rezistenta vasculara.

Intr-un studiu din 2018, cercetatorii au remarcat ca mentinerea melatoninei la un nivel optim ajuta la indeplinirea mai multor functii ale corpului. Mai precis, ei au remarcat ca melatonina ar putea ajuta la intarzierea si prevenirea afectiunilor sistemului cardiovascular, cauzate de inaintarea in varsta.

  • Glanda pineala si hormonii feminini

Ciclul menstrual poate influenta glanda pineala si nivelul melatoninei.

Un studiu realizat in 2020, care a analizat legatura dintre nivelul melatoninei si ciclul menstrual, a remarcat ca nivelul melatoninei a crescut in timpul fazei luteale (faza postovulatorie) tarzii, sugerand ca aceasta poate influenta hormonii sexuali.

Cercetatorii au observat, de asemenea, ca nivelul de melatonina este mai redus atunci cand femeile trec de la premenopauza la postmenopauza.

glanda-pineala-hormoni-feminini

Desi studiile anterioare au indicat ca melatonina poate influenta cresterea nivelului de progesteron, studiul actual a constatat ca progesteronul este cel care provoaca un nivel crescut de melatonina.

Cu toate acestea, alti experti noteaza ca melatonina poate juca un rol in procesul de reproducere. Acestia au observat ca un nivel scazut de melatonina este asociat cu pubertate intarziata si fertilitate mai scazuta, observand ca persoanele care traiesc aproape de cercul polar au rate mai mici de sarcina in perioadele de intuneric prelungit din timpul iernii.

  • Glanda pineala si reglarea starii de spirit

Dimensiunea glandei pineale poate indica riscul de aparitie a anumitor tulburari de dispozitie.

In urma unui studiu din 2015, cercetatorii au descoperit ca o dimensiune mai redusa a glandei pineale poate creste riscul de a dezvolta schizofrenie si alte tulburari de dispozitie. Cu toate acestea, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a intelege mai bine conexiunea.

glanda-pineala-stare-de-spirit

Un alt studiu din 2019 a constatat ca persoanele cu tulburare depresiva majora au un risc mai mare de a avea un chist la nivelul glandei pineale, decat populatia medie. In plus, specialistii au observat ca pacientii cu aceasta tulburare psihica aveau o glanda pineala de dimensiuni mai mici, dar au mentionat ca acest lucru nu a afectat severitatea simptomelor. Totusi, ei au sugerat ca glanda pineala poate juca un rol in depresie.

  • Glanda pineala si legatura cu afectiunile oncologice

Expertii indica faptul ca melatonina produsa de glanda pineala poate sustine activitatea antitumorala. Poate functiona la nivel celular, ajutand la incetinirea progresiei afectiunilor oncologice.

Cercetatorii au observat, de asemenea, ca persoanele care lucreaza in ture de noapte au un risc mai mare de a dezvolta cancere hormonale, din cauza perturbarii nivelului de melatonina pe timp de noapte.

Cu toate acestea, aparitia unei tumori la nivelul glandei pineale poate afecta multe alte procese din organism. Acest lucru este cauzat de faptul ca glanda pineala este situata in apropierea altor structuri importante si interactioneaza puternic cu sangele si alte fluide.

Unele simptome timpurii ale unei tumori sunt:

  • convulsiile;
  • problemele de memorie;
  • durerile de cap;
  • greata;
  • afectarea vederii si a altor simturi.

glanda-pineala-simptome-afectiuni-oncologice

Glanda pineala – anatomie

Glanda pineala este situata adanc in centrul creierului. Se afla intr-un sant aflat chiar deasupra talamusului, o zona a creierului care coordoneaza o varietate de functii legate de simturi.

  • Din ce este formata glanda pineala?

Glanda pineala este formata din portiuni de neuroni, celule neurogliale si celule secretoare specializate, numite pinealocite. Pinealocitele produc melatonina si o secreta direct in lichidul cefalorahidian, un fluid natural care inconjoara creierul si maduva spinarii, care apoi o transporta in fluxul sanguin.

  • Cat de mare este glanda pineala?

Glanda pineala are aproximativ 0,8 centimetri lungime. La adulti, cantareste aproximativ 0,1 grame.

Afectiuni ale glandei pineale

Glanda pineala poate fi afectata de acumularea unor depozite de calciu. Acest proces este absolut normal la persoanele sanatoase, insa o calcificare excesiva poate perturba functionarea corecta a glandei pineale.

Deoarece glanda pineala se afla in stransa legatura cu hipotalamusul, problemele care pot afecta hipotalamusul – cum ar fi cancerul sau problemele hormonale – pot provoca disfunctia glandei pineale. Tumorile glandei pineale sunt rare, insa pot modifica functia acestui organ.

Cel mai proeminent simptom al disfunctiei glandei pineale este modificarea ritmurilor circadiene. Acest lucru poate provoca probleme de somn, cum ar fi lipsa somnului pe timpul noptii sau stare de somnolenta in momente nepotrivite.

Problemele care afecteaza glanda pineala pot provoca si alte manifestari, cum ar fi:

  • dureri de cap, greata, varsaturi sau tremuraturi;
  • probleme de fertilitate, ciclu menstrual sau ovulatie;
  • osteoporoza;
  • probleme de sanatate mintala.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/body/23334-pineal-gland

https://www.healthline.com/health/pineal-gland-function

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319882

https://www.verywellhealth.com/pineal-gland-anatomy-4774967

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Somncontrol x 20 cpr.

    Naturalis SomnControl X 20 comprimate

    Naturalis SomnControl este un supliment alimentar pe baza de Melatonina, Valeriana, Magneziu, L-Triptofan, Mac-californian si Vitamina B6, Melatonina contribuie la reducerea timpului necesar pentru a…