Informatii despre cortizol, principalul hormon al stresului

Informatii despre cortizol, principalul hormon al stresului Informatii despre cortizol, principalul hormon al stresului

Ultima actualizare: 1 septembrie 2023

cortizol

Cunoscut drept principalul hormon al stresului, cortizolul are o varietate de efecte chiar benefice asupra organismului, sustinandu-i functionarea normala. Este un hormon sintetizat de glandele suprarenale, secretia si productia fiind reglate de axa hipotalamo-hipofizo-suprarenala. Exista conditii specifice in care secretia de cortizol este stimulata, iar acest hormon este eliberat. Drept urmare a faptului ca majoritatea celulelor din organism prezinta receptori pentru cortizol, acest hormon este implicat intr-o gama variata de procese importante. Cele mai multe patologii care se traduc printr-un exces de cortizol apar ca urmare a pierderii reglajului biosintezei si secretiei.

Acest hormon steroid este sintetizat din colesterol. Hormonul adenocorticotrop eliberat de catre hipofiza anterioara actioneaza prin cresterea receptorilor LDL si activitatii enzimei colesterol-desmolaza, care transforma colesterolul in pregnenolon, care va fi transformat in cortizol. Multi hormoni de natura glucocorticoidica circula in sange in forma inactiva, legati fie de globulina care leaga corticosteroizii, fie de albumina. Ajuns la nivelul tesuturilor, forma inactiva este, sub actiunea unei enzime, transformata in forma activa. La nivelul rinichilor si pancreasului, o alta enzima are rolul de a inactiva, printr-un proces specific, moleculele de cortizol.

Pentru a ajuta eficient organismul in lupta cu stresul, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Strescalm. Acest produs contine un amestec de 7 ingrediente active, care favorizeaza restabilirea echilibrului functiilor fizice si psihice, inducandu-va o stare de bine. De asemenea, contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, precum si la reducerea oboselii si a extenuarii.


Informatii generale despre cortizol, hormonul stresului

Exista si o forma biosintetica de cortizol, administrata drept farmacoterapie in anumite boli, cu numele de hidrocortizon. In vivo, cortizolul este produs de zona fasciculata a glandelor care se localizeaza deasupra rinichilor. Eliberarea de cortizol in organism se face dupa un ciclu specific bine stabilit, dar si ca raspuns la conditiile de stres si in cazuri de hipoglicemie. De asemenea, acest hormon indeplineste roluri deosebit de importante in organism, intrucat un numar foarte mare de celule prezinta receptori specifici pentru cortizol. De exemplu, nivelul de cortizol din organism creste in momentul in care ne trezim, facem sport sau trecem prin situatii stresante.

Pentru a va ajuta sa combateti efectele stresului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Strescontrol. Acest supliment alimentar favorizeaza reducerea starilor de anxietate si imbunatateste calitatea somnului, avand un efect benefic asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a face fata situatiilor stresante. De asemenea, ajuta la reducerea starii de oboseala si la mentinerea normala a functiilor cognitive.

Care este rolul cortizolului in organism?

In conditii normale, un nivel optim de cortizol are rolul de a asigura faptul ca organismul poate indeplini eficient o gama variata de functii, cum ar fi:

  • Metabolismul glucidic: hormonul cortizol stimuleaza gluconeogeneza si glicogenogeneza hepatica, dar si glicogenoliza musculara;
  • Metabolismul proteinelor si lipidelor: stimuleaza proteoliza, lipogeneza si lipoliza;
  • Raspunsul imun: hormonul cortizol induce apoptoza in celulele T proinflamatorii;
  • Controlul hidroelectrolitic: implicat in reglarea tensiunii arteriale;
  • Hormonul cortizol joaca un rol important in mentinerea homeostaziei glicemice;
  • Are implicatii semnificative in reglarea ritmului circadian;
  • La femeile insarcinate, joaca un rol important in dezvoltarea fatului, productia crescuta de cortizol in saptamanile 30-32 de sarcina sustinand producerea de surfactant pulmonar care este necesar pentru maturarea plamanilor fatului;
  • Consolideaza memoria.

De asemenea, hormonul cortizol este implicat in raspunsul de „lupta sau fuga”. In conditiile de stres acut, glandele suprarenale elibereaza cortizol care permite organismului sa ramana in stare de alerta maxima. Ulterior, la nevoie, mecanismele catabolice ale acestui hormon furnizeaza organismului energia de care are nevoie pentru face fata amenintarii iminente.

Pentru a va ajuta sa aveti un somn odihnitor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Relaxirem forte. Acesta este un supliment alimentar care favorizeaza reducerea starilor de stres si de nervozitate, putand sa fie administrat in perioadele de surmenaj intelectual. De asemenea, Relaxirem amelioreaza durerile de cap, relaxeaza musculatura, regleaza bataile inimii si nivelul palpitatiilor.

Care sunt riscurile unui nivel mare de cortizol?

Este absolut normal ca nivelurile de cortizol sa varieze chiar semnificativ de-a lungul unei zile. Nivelul de cortizol atinge valoarea cea mai scazuta noaptea tarziu, in jurul miezului noptii. Din acel moment, incepe sa creasca progresiv, urmand ca cea mai mare valoare sa se inregistreze in dimineata de vreme, in jurul orei noua. Ulterior, nivelul de cortizol scade progresiv pe parcursul zilei. Totusi, acest tipar specific se poate schimba sau altera in momentul in care intervin situatii specifice – cum ar fi faptul ca o persoana incepe sa lucreze in ture neregulate la locul de munca, doarme mult pe timpul zilei. Bolile, inclusiv tulburari ale glandelor suprarenale, au potentialul de a afecta productia de cortizol, iar medicamentele cu cortizol pot perturba tiparul normal.

In practica medicala, excesul de cortizol se traduce prin sindromul Cushing, si apare cand exista un nivel prea ridicat de cortizol in organism, pentru o perioada lunga. Diferitele etiologii pentru sindromul Cushing pot fi clasificate drept ACTH-dependente sau ACTH-independente:

  • In tipurile ACTH-dependente exista un exces de ACTH, ca urmare a unei tumori localizate la nivelul hipofizei sau a unei alte tumori neuroendocrine;
  • In tipurile ACTH-independente exista atat o etiologie endogena (tumori localizate la nivelul glandei suprarenale), cat si o etiologie exogena (administrare de corticosteroizi, despre care se stie ca duc la cresterea cantitatii de cortizol din organism).

Riscurile asociate unui nivel crescut de cortizol in organism includ:

  • cresterea in greutate;
  • cresterea tensiunii arteriale;
  • cresterea glicemiei (care in timp poate duce la diabet tip 2);
  • diminuarea masei musculare si senzatia generalizata de slabiciune;
  • rotunjirea trasaturilor fetei;
  • aparitia de vergeturi;
  • pierderea densitatii osoase;
  • depresie si semne de anxietate;
  • probleme de concentrare;
  • dureri frecvente de cap;
  • probleme cu somnul;
  • stare accentuata de iritabilitate.

Care sunt simptomele unui nivel mare de cortizol in corp?

Exista mai multe simptome asociate cu un nivel mare de cortizol in organism, si care nu trebuie sa implice, neaparat, diagnosticul sindromului Cushing. Acestea includ:

  • oboseala accentuata;
  • iritabilitate;
  • probleme gastrointestinale frecvente (constipatie, diaree, balonare);
  • stari de anxietate;
  • cresterea in greutate;
  • palpitatii si aritmii cardiace;
  • libido scazut;
  • disfunctie erectila;
  • tulburari ale perioadei menstruale;
  • insomnie si probleme in a avea un somn odihnitor.

Principalele simptome asociate sindromului Cushing, care presupune mentinerea unui nivel de cortizol crescut pentru o perioada indelungata, implica:

  • cresterea in greutate, dar cu brate si picioare subtiri;
  • rotunjirea si umflarea trasaturilor fetei („fata de luna plina”);
  • aparitia unei cocoase intre umeri (ca urmare a depunerii de grasime);
  • aparitia de vanatai pe suprafata corpului;
  • cefalee persistenta;
  • iritabilitate marcanta;
  • aparitia de vergeturi extinse, de culoare violeta, in principal pe abdomen, bust si solduri;
  • ingrosarea firelor de par de pe fata si corp (hirsutism), in special la femei.

cortisol

Cand trebuie determinat cortizolul seric?

In cazul in care o persoana manifesta mai multe dintre simptomele prezentate mai sus, fara sa se stie daca sufera de o alta patologie, se recomanda determinarea nivelului de cortizol seric, intrucat exista riscul sa sufere de o patologie asociata hiperproductiei. Starile de hipercortizolism au un potential deosebit de nociv asupra organismului, ducand la patologii cu potential cronic, deosebit de greu de tratat. Daca patologia se identifica precoce, exista metode eficiente de tratament. De asemenea, este esential sa se identifice agentul etiologic implicat in hipercortizolism, frecvent fiind vorba de o tumora care apasa asupra glandelor.

Cortizol seric – valori normale

Nivelurile acestui hormon pot fi identificate in sange, ser, urina, saliva si transpiratie. Frecvent, nivelurile de referinta ale unui laborator depind de metoda analitica utilizata, precum si de alti factori cum ar fi varsta si sexul. Se considera ca valorile normale ale acestui hormon sunt:

Ora

Limita inferioara

Limita superioara

Unitatea de masura

09:00

5

25

μg/dL

00:00

2.9

13

μg/dL

Nivelurile acestui hormon urmeaza un ritm circadian. Tocmai de aceea, pentru a se determina cu exactitate nivelurile reale, se recomanda testarea de patru ori pe zi, din proba de saliva. Un individ poate avea un nivel total normal al acestui hormon, dar un nivel mai scazut la o anumita ora si un nivel mai crescut la o alta ora. Prin urmare, exista oameni de stiinta care considera ca masurarea nivelurilor acestui hormon nu prezinta utilitate clinica. Cortizolul este lipofil si este transportat de transcortina si albumina, in timp ce doar o parte relativ mica din cortizolul total seric este nelegat si are activitate biologica.

Aceasta legare de transcortina are loc prin interactiuni hidrofobe, in care hormonul se leaga de molecula intr-un raport de 1:1. Testarea serica pentru acest hormon masoara cortizolul total, iar rezultatele pot fi denaturate in cazul pacientilor care prezinta concentratii modificate in ceea ce priveste proteinele serice. Testarea din probe salivare este mult mai eficienta, intrucat numai cortizolul liber poate trece prin bariera salivara, particulele de transcortina (legate de hormonul acesta) fiind prea mari pentru a o putea depasi. In cele din urma, au fost elaborate teste specifice prin care poate fi masurat mult mai eficient si relevant nivelul din organism al acestui hormon.

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538239/
  2. https://www.healthdirect.gov.au/the-role-of-cortisol-in-the-body
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22187-cortisol
  4. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-cortisol
  5. https://www.everydayhealth.com/cortisol/guide/

 

Farmacistul Catena va recomanda: