Tintaura si beneficiile ei pentru sanatate

Tintaura si beneficiile ei pentru sanatate Tintaura si beneficiile ei pentru sanatate

Ultima actualizare: 28 martie 2024

centaurium-erythraea

Tintaura este doar una dintre multiplele denumiri populare atribuite unei plante ale carei beneficii pentru sanatate sunt mentionate chiar si in mitologia greaca. Conform legendelor, centaurul Chiron – renumit pentru cunostintele sale in domeniul leacurilor vindecatoare – a folosit tintaura pentru a se trata atunci cand a fost ranit de o sageata otravita. Pe baza acestei legende, tintaura a primit denumirea stiintifica de Centaurium erythraea, insa in limbaj popular mai este cunoscuta ca fierea-pamantului, iarba-frigurilor, scanteiuta, crucea-pamantului, scaunel, potrocuta, ghinturea sau iarba de curca.

Indiferent cum i-am spune, tintaura este o valoroasa planta medicinala, desi pentru necunoscatori poate parea la prima vedere o banala buruiana. In cele ce urmeaza, va vom arata ca tintaura are o serie de beneficii pentru sanatate si totodata va vom invata cum sa o folositi si cand ca o evitati.


Ce este tintaura?

Tintaura este o planta perena din familia Gentianacea, cu un ciclu de viata anual sau bianual, originara din Europa, dar foarte raspandita si in zona de nord a continentului african si in vestul Asiei. In Romania, tintaura este o planta omniprezenta, crescand din abundenta pe pajisti si la marginea padurilor. Poate fi zarita cu usurinta datorita florilor roz, mov sau albastrui, insa deseori este trecuta cu vederea pentru ca multi o considera o buruiana lipsita de importanta. In realitate, tintaura este o planta medicinala ale carei beneficii au fost descoperite inca din Antichitate si care este folosita in scopuri terapeutice de sute de ani. Astfel se explica si multiplele denumiri populare, dat fiind faptul ca o planta lipsita de importanta nu ar fi suscitat interes si nu i s-ar fi atribuit atatea nume – unele mai vechi, altele mai recente.

Despre tintaura mai trebuie spus ca are o tulpina subtire care poate creste pana la 50 de centimetri, frunze mici, de forma ovala, iar florile sunt grupate sub forma de umbrela. Perioada de inflorire este de primavara pana toamna, iar sezonul optim pentru recoltare este vara.

Tintaura – proprietati terapeutice si beneficii

Tintaura are gust amar, ceea ce ii face pe multi sa o considere oarecum respingatoare, insa acel gust se datoreaza glicozidelor si secoiridoidelor, substante organice care confera plantei proprietati digestive. Tintaura mai contine flavonoide cu proprietati antioxidante, acid oleanolic, cu proprietati antiinflamatoare si rol hepatoprotector, si vitamina B3, benefica pentru sistemul nervos.

Datorita acestor proprietati conferite de substantele pe care le contine, tintaura are o serie de beneficii pentru sanatate pe care va invitam sa le descoperiti in cele ce urmeaza.

  • Stimularea digestiei

Gustul amar de tintaura poate fi neplacut, dar substantele carora i se datoreaza aduc beneficii semnificative pentru digestie. Denumite generic „gentiane”, aceste substante stimuleaza secretia de enzime digestive, iar in acest mod imbunatatesc digestia. Tot datorita acestor substante, tintaura poate fi folosita ca remediu pentru ameliorarea unor tulburari digestive precum indigestia, balonarea sau arsurile gastrice.

Prin stimularea secretiei de enzime digestive, gentianele determina si o crestere a apetitului, astfel ca tintaura este si un bun remediu pentru lipsa poftei de mancare.

  • Reducerea stresului oxidativ

Spuneam ca tintaura contine si flavonoide, care sunt pigmenti naturali ce confera plantelor culorile specifice. O caracteristica generala a flavonoidelor o constituie efectul antioxidant, care poate fi adaugat in lista de beneficii ale acestei plante. Datorita flavonoidelor si efectului lor antioxidant, tintaura contribuie la neutralizarea acelor compusi nocivi din organism, numiti radicali liberi, care modifica structura si functionalitatea celulelor. Procesul se numeste stres oxidativ si constituie cauza multor afectiuni cronice, care pot fi prevenite in oarecare masura si prin consumul de tintaura.

  • Sustinerea functiei hepatice

Revenind la gentiane, mai trebuie adaugat ca acestea stimuleaza si secretia de bila, care joaca un rol important in digestia grasimilor si eliminarea toxinelor. Aceasta fragmenteaza moleculele mari de grasime in particule mai mici, pentru a fi mai usor digerate si absorbite. Totodata, bila preia substantele reziduale din organism si le transporta catre ficat, pentru a fi apoi eliminate.

Asadar, tintaura contribuie la productia unei cantitati suficiente de bila, sustinand astfel activitatea ficatului, care este implicat in sinteza grasimilor si in detoxifierea organismului.

  • Alte posibile beneficii

Dupa cum am mai spus, tintaura este folosita de foarte multa vreme ca buruiana de leac, iar in tot acest timp i-au fost atribuite si o serie de alte beneficii care, spre deosebire de cele enumerate mai sus, nu sunt confirmate de studii temeinice. Asadar, despre tintaura se mai spune ca intareste sistemul imunitar, ca reduce inflamatia, ca are efect analgezic, ca scade colesterolul si tensiunea, dar si ca reduce febra. Uneori aceste remedii pot functiona, alteori nu, insa mai este nevoie de dovezi stiintifice pentru a putea afirma cu convingere ca tintaura are si astfel de beneficii.

Tintaura

Tintaura – utilizari

Cel mai frecvent, tintaura este utilizata sub forma de ceai preparat din partile aeriene ale plantei, culese si puse la uscat. Perioada optima de recoltare este cuprinsa in intervalul iunie – august, iar odata culese, tulpinile, frunzele si florile de tintaura se pun la uscat, fara a fi insa expuse direct la razele soarelui. Dupa ce se usuca, partile vegetale se toaca marunt, putand fi folosite astfel pentru prepararea ceaiurilor.

Din tintaura se poate prepara si o tinctura, prin macerarea in alcool a partilor vegetale proaspete sau uscate. Pentru 100 de grame de planta, se foloseste o cana de alcool, iar perioada de macerare este de 2 saptamani.

Macinata foarte fin, din tintaura uscata se obtine o pulbere care poate fi amestecata in apa sau alte bauturi. De asemenea, pulberea de tintaura este folosita ca ingredient pentru diferite suplimente alimentare sub forma de siropuri, capsule sau tablete.

Mai nou, tintaura se foloseste si in industria cosmetica, pentru producerea de creme si unguente destinate intretinerii pielii.

Tintaura – contraindicatii

Desi este considerata sigura pentru consum, in anumite situatii tintaura poate determina unele reactii nedorite, motiv pentru care exista si cateva contraindicatii legate de utilizarea sa.

In primul rand, se recomanda evitarea consumului sub orice forma in cazul pacientilor care sufera de gastrita, ulcer gastric sau ulcer duodenal. Explicatia consta in faptul ca tintaura stimuleaza secretia de enzime digestive, ducand astfel la cresterea aciditatii in stomac, ceea ce ar agrava simptomele specifice acestor afectiuni.

O alta contraindicatie le vizeaza pe femeile insarcinate si pe cele care alapteaza, intrucat nu exista studii suficiente care sa ateste ca utilizarea acestei plante poate fi facuta in deplina siguranta. In cazul femeilor insarcinate, este posibil ca administrarea de tintaura sa provoace contractii, dar si de aceasta data nu sunt suficiente date concrete care sa confirme acest risc. Asadar, cel mai sigur este ca tintaura sa fie evitata in perioada sarcinii si, ulterior, in perioada de alaptare, pentru a elimina astfel orice potential risc.

Persoanele cu alergie la polen sau la anumite plante trebuie sa fie precaute in ceea ce priveste folosirea tintaurei, pentru ca aceasta le poate declansa reactii alergice.

Precautie se recomanda si in cazul pacientilor cu afectiuni biliare, care trebuie sa ceara sfatul medicului inainte sa apeleze la remedii pe baza de tintaura, despre care am aratat mai devreme ca stimuleaza secretia de bila.

Nu in ultimul rand, pacientii care urmeaza un tratament medicamentos trebuie sa discute la randul lor cu medicul in privinta oportunitatii administrarii de tintaura, pentru ca unele substante din compozitia plantei pot interactiona cu substantele active din medicamente, reducandu-le sau chiar anulandu-le efectul.

In concluzie, tintaura poate fi folosita cu incredere ca remediu pentru tulburarile digestive usoare, pentru stimularea apetitului si imbunatatirea digestiei. Totodata, este un bun sustinator pentru ficat si reduce riscul afectiunilor cauzate de stresul oxidativ.