Contractii Braxton Hicks: ce sunt si de ce apar contractiile false

Contractii Braxton Hicks: ce sunt si de ce apar contractiile false Contractii Braxton Hicks: ce sunt si de ce apar contractiile false

Ultima actualizare: 25 martie 2024

contractii-braxton-hicks

Contractiile reprezinta o parte naturala a nasterii, dar inainte de a incepe travaliul „adevarat”, multe femei insarcinate pot dezvolta contractii „false”, cunoscute si sub numele de contractii Braxton Hicks. Desi contractiile, oricum ar fi ele, nu sunt deloc placute, contractiile Braxton Hicks sunt in general inofensive (cu exceptia unui mic disconfort), ele fiind doar modalitatea prin care corpul se pregateste pentru momentul nasterii.

Multe femei nu pot recunoaste cu exactitate simptomele travaliului, mai ales daca sunt la prima sarcina. Acestea ar putea simti ca sunt pe cale sa nasca, cand, de fapt, au contractii Braxton Hicks.

Contractiile Braxton Hicks sunt contractii neregulate care pot aparea intermitent, inainte ca viitoarea mamica sa intre efectiv in travaliu. Uterul este un organ muscular si orice factor care il irita il poate determina sa se contracte.

De fapt, potrivit unor experti, contractiile Braxton Hicks ajuta la tonifierea muschilor uterului, cu scopul de a pregati colul uterin pentru nastere. Puteti sa va ganditi la contractiile Braxton Hicks ca la un antrenament real.

Contractiile Braxton Hicks sunt frecvente, insa nu toate femeile le experimenteaza. Contractiile Braxton Hicks pot fi subtile, iar unele gravide nici nu isi dau seama ca le au.


Ce sunt contractiile Braxton Hicks?

Multe femei au auzit expresia „contractii Braxton Hicks” inainte de a ramane insarcinate, insa nu au stiut exact ce inseamna. Termenul a aparut in 1872, cand un medic englez pe nume John Braxton Hicks a descris contractiile care apar inainte de travaliul real.

Contractiile Braxton Hicks pot incepe inca din al doilea trimestru de sarcina. Totusi, acestea apar in cele mai multe cazuri in al treilea trimestru de sarcina. In timpul acestora, muschii uterului se contracta timp de aproximativ 30 pana la 60 de secunde sau chiar timp de doua minute, in unele cazuri.

Braxton Hicks mai sunt denumite si „contractii de pregatire”, deoarece le pregatesc pe viitoarele mamici pentru adevarata nastere, oferindu-le posibilitatea sa practice exercitiile de respiratie invatate.

Femibion Sarcina sanatoasa 2 este supliment alimentar care se administreaza din al doilea trimestru de sarcina si pana la sfarsitul perioadei de alaptare.

Cum pot fi identificate contractiile Braxton Hicks?

Contractiile Braxton Hicks sunt descrise ca o intarire incomoda, dar nedureroasa, care incepe in partea superioara a muschilor uterini si care se extinde catre partea de jos.

Caracteristicile contractiilor Braxton Hicks sunt urmatoarele:

  • contractii cu intensitate neregulata si care dureaza de obicei aproximativ 15-30 de secunde, uneori pana la 2 minute;
  • sunt imprevizibile;
  • sunt non-ritmice;
  • sunt mai degraba inconfortabile decat dureroase (desi in unele cazuri pot fi si dureroase);
  • nu cresc in intensitate sau frecventa;
  • se reduc si apoi dispar cu totul.

Daca aveti contractii care se amelioreaza, cel mai probabil acestea sunt de tip Braxton Hicks.

Femibion Sarcina sanatoasa 1 este un supliment alimentar recomandat de la planificarea conceptiei si pana la sfarsitul primului trimestru de sarcina. Suplimentul alimentar Femibion Sarcina sanatoasa 1 contine acid folic, metafolin, vitamine si iod.

Care sunt cauzele contractiilor Braxton Hicks?

Contractiile Braxton Hicks pot avea mai multe cauze. La urma urmei, acestea reprezinta o manifestare a sarcinii. Expertii sustin ca aceste contractii pot aparea din urmatoarele cauze:

  • Deshidratare

Aceasta este o cauza majora a contractiilor Braxton Hicks, potrivit specialistilor. Zona din creier care ii spune uterului sa se contracte se afla chiar langa zona creierului care controleaza senzatia de sete si, uneori, cand va este sete, se poate activa zona creierului care produce contractii. In plus, crampele musculare, inclusiv cele de la nivelul uterului, apar de cele mai multe ori atunci cand sunteti deshidratata.

  • O infectie urinara

O infectie urinara in sarcina pot cauza contractii Braxton Hicks. Din fericire, acestea dispar dupa tratarea infectiei.

contractii-braxton-hicks-cauze-infectie-urinara

  • Activitate fizica excesiva

Uneori, activitatea fizica excesiva poate cauza contractii Braxton Hicks. Unele femei insarcinate se confrunta cu aceste contractii si daca stau in picioare sau daca se plimba pentru o perioada mai lunga. Daca ati efectuat activitati fizice si incepeti sa experimentati contractii, este recomandat sa va odihniti pentru o perioada scurta, pentru a vedea daca acestea se amelioreaza.

  • Sex

Unele femei experimenteaza contractii Braxton Hicks in timpul sexului sau dupa acesta. In timpul orgasmului, corpul elibereaza oxitocina, un hormon natural care stimuleaza contractiile uterine. In plus, activitatea fizica din timpul sexului poate cauza contractii. Cu toate acestea, acestea sunt de obicei usoare si ar trebui sa se opreasca imediat dupa.

Remedia Acid folic este un supliment alimentar pentru femei, recomandat inainte si in perioada sarcinii.

  • Vezica urinara plina

O vezica urinara plina poate pune presiune pe uter, provocand crampe sau contractii.

Contractii Braxton Hicks versus contractii reale

Contractiile reale urmeaza un model consecvent, in timp ce contractiile Braxton Hicks variaza ca durata si frecventa.

Oamenii confunda adesea contractiile Braxton Hicks cu contractiile reale ale travaliului, mai ales cand acestea apar in stadiile avansate ale sarcinii. Iata cateva dintre principalele diferente intre cele doua:

  • Consecventa

Contractiile reale dureaza in jur de 30-70 de secunde si apar la intervale regulate. Contractiile Braxton Hicks nu urmeaza un tipar consecvent.

  • Frecventa

Contractiile reale devin din ce in ce mai frecvente pe masura ce travaliul se apropie, spre deosebire de contractiile Braxton Hicks, care nu cresc in frecventa.

contractii-braxton-hicks-versus-contractii-reale

  • Intensitatea disconfortului

In general, contractiile reale sunt mai dureroase decat contractiile Braxton Hicks. Desi pot fi neplacute, contractiile Braxton Hicks nu provoaca de obicei durere.

  • Localizarea disconfortului

Contractiile reale apar la nivelul intregului abdomen si in partea inferioara a spatelui, iar durerea se poate extinde catre picioare. In schimb, contractiile Braxton Hicks provoaca de obicei disconfort doar in partea din fata a abdomenului.

  • Efectul pe care il poate avea miscarea corpului

Contractiile Braxton Hicks se opresc de obicei daca va schimbati pozitia corpului sau daca incepeti sa va miscati. Miscarea nu influenteaza deloc contractiile reale.

Cum poate fi ameliorat disconfortul provocat de contractiile Braxton Hicks?

Dupa ce medicul va confirma ca experimentati contractii Braxton Hicks si nu contractii de travaliu, puteti incepe sa va relaxati. La propriu – ar trebui sa incercati sa va linistiti.

Nu este nevoie de tratament medical pentru aceste contractii. Incercati sa va odihniti, sa beti mai multe lichide si sa va schimbati pozitia corpului, chiar daca asta inseamna doar sa va mutati de pe pat pe canapea, pentru un timp.

Remediile pentru contractiile Braxton Hicks variaza in functie de cauze si de intensitate. Iata cateva lucruri pe care le-ati putea incerca:

  • Beti lichide

Avand in vedere ca deshidratarea este o cauza majora a contractiilor Braxton Hicks, consumul unei cantitati suficiente de apa ar trebui sa ajute la diminuarea acestora.

  • Odihniti-va

Daca observati ca experimentati contractii dupa ce faceti exercitii fizice sau dupa ce va miscati mai mult, este important sa va odihniti. Ascultati-va corpul!

contractii-braxton-hicks-odihna

  • Schimbati-va pozitia

Daca aceste contractii nu par sa fie cauzate de exercitiile fizice, incercati sa va miscati un pic sau sa va schimbati pozitia corpului, deoarece acest lucru le poate ameliora. De exemplu, mersul pe jos poate fi util daca ati stat prea mult timp asezata sau intinsa.

Cand ar putea reprezenta un motiv de ingrijorare?

Desi contractiile Braxton Hicks sunt incredibil de frecvente, este important sa-i semnalati medicului orice contractie pe care o experimentati, astfel incat acesta sa confirme ca nu sunteti in travaliu sau in travaliu prematur. De asemenea, ar trebui sa discutati cu medicul daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome:

  • mai mult de opt contractii in mai putin de o ora sau contractii dureroase care apar la fiecare 10 minute sau mai frecvente;
  • scurgeri de lichid amniotic;
  • sangerare vaginala;
  • miscari fetale reduse.

Contractiile Braxton Hicks pot provoca stare de confuzie, insa nu reprezinta de obicei un motiv de ingrijorare. Desigur, cand nu stiti exact daca aveti contractii false sau reale, nu ezitati sa contactati medicul.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/22965-braxton-hicks

https://www.thebump.com/a/braxton-hicks-contractions

https://www.healthline.com/health/parenting/what-do-braxton-hicks-feel-like

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/labor-and-birth/braxton-hicks/

https://www.parents.com/pregnancy/giving-birth/signs-of-labor/braxton-hicks-contractions/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324326

Farmacistul Catena va recomanda: