Balonare: ce este, cauze, simptome, remedii eficiente

Balonare: ce este, cauze, simptome, remedii eficiente Balonare: ce este, cauze, simptome, remedii eficiente

Ultima actualizare: 2 octombrie 2024

balonare

Balonarea provoaca in primul rand o senzatie de presiune si disconfort la nivelul abdomenului. Aceste stari pot fi sau nu insotite de un abdomen vizibil destins (umflat). Senzatia poate varia de la usor inconfortabila la foarte dureroasa. De obicei, dispare dupa un timp, insa in cazul unora, acest simptom este recurent. Problemele digestive si fluctuatiile hormonale se numara printre cauzele balonarii recurente. Daca acest simptom nu dispare, ar trebui sa solicitati asistenta medicala pentru a determina cauza.

De ce apare balonarea?

Cea mai frecventa cauza a durerilor de stomac si a balonarii este excesul de gaze intestinale. Daca balonarea apare dupa masa, cauza ar putea fi o problema digestiva. De exemplu, balonarea poate fi provocata de mancatul excesiv si rapid, de o intoleranta alimentara sau de o alta afectiune care provoaca acumulare de gaze. Ciclul menstrual este o alta cauza frecventa a balonarii temporare. Uneori, un stomac umflat poate indica o afectiune medicala mai grava.

 


Ce este balonarea?

Balonarea este un simptom care apare in urma acumularii de gaze in intestine si poate fi insotita de crampe abdominale si senzatie generala de disconfort. Balonarea determina marirea in volum a abdomenului si are impact nu doar de ordin estetic, ci afecteaza si starea de spirit.

Cauzele balonarii

Balonarea poate avea o serie de cauze. Balonarea se instaleaza cu precadere dupa masa, daca a fost o masa copioasa sau daca alimentele consumate nu sunt tolerate de stomac. De asemenea, alimentatia dezechilibrata si nesanatoasa, stresul, oboseala si dereglarile hormonale pot sta la baza aparitiei balonarii. Pe de alta parte, balonarea poate fi simptom al unei afectiuni serioase, motiv pentru care nu trebuie trecuta cu vederea daca se repeta si devine constanta.

Alimente care provoaca balonare

Balonarea poate aparea ca urmare a incapacitatii pe care o are organismul de a digera anumite alimente, ca urmare a unor intolerante alimentare, iar cele mai incriminate alimente care provoaca balonare sunt cele care contin gluten, adica painea, pastele si cerealele, cele care contin lactoza, regasita in produsele lactate, cele care contin fructoza, componenta a fructelor, si cruciferele, categorie din care fac parte conopida, broccoli, varza, gulia, sparanghelul. De asemenea, leguminoasele, in special fasolea si mazarea, sunt responsabile de aparitia balonarii, dar si alte alimente, cum ar fi ceapa, usturoiul, bauturile acidulate si dulciurile care au in compozitie sorbitol, cel mai bun exemplu fiind bomboanele.

balonare-cauze-alimente

Stresul cauzeaza balonare

Balonarea cauzata de stres este mai greu de stapanit decat balonarea cauzata de alimentatie. Pe de o parte, stomacul are un sistem nervos propriu interconectat cu sistemul nervos central, iar starea de stres, depresia, anxietatea il pot afecta direct. Pe de alta parte, in momentele in care suntem stresati, respiratia se accelereaza si implicit inspiram mai mult aer, parte din el ajungand in stomac. Un bun remediu pentru a combate balonarea cauzata de stres este reprezentat de tehnicile de respiratie care ajuta la detensionarea si relaxarea organismului.

Balonarea si dereglarile hormonale

Dereglarile hormonale au o stransa legatura cu aparitia balonarii. Indeosebi femeile, in preajma menstruatiei, se confrunta cu balonare, insa si menopauza si sarcina pot favoriza aparitia balonarii. Pe de alta parte, anumite medicamente si tratamente hormonale pot avea ca efect secundar balonarea.

Afectiuni care pot provoca balonare

In categoria afectiunilor care pot provoca balonare se regasesc cel mai des indigestia, refluxul gastrointestinal si intolerantele alimentare. De asemenea, cancerul ovarian (daca balonarea este insotita de durere abdominala), obstructia intestinala, sindromul premenstrual, boala celiaca, boala hepatica, insuficienta pancreatica, gastroenterita virala, hernia hiatala, sindromul de colon iritabil, chisturile ovariene, endometrioza, boala Crohn si infectia cu E. Coli pot provoca balonare, iar in aceste cazuri consultul medicului de specialitate este absolut necesar.

Balonarea in sarcina

Femeile insarcinate sunt mai predispuse aparitiei balonarii atat din cauza schimbarilor hormonale care apar in sarcina, cat si din cauza faptului ca pofta de mancare creste si astfel determina viitoarele mamici sa manance mai mult si mai des.

balonare-in-sarcina

Balonarea la copii

Balonarea poate sa apara la orice varsta, insa cei mai predispusi sunt copiii din cauza faptului ca sistemul lor digestiv nu este pe deplin format si transportul gazelor se face deficitar. In plus, copiii prezinta risc crescut de balonare si ca urmare a reprizelor de plans, cand pot inghiti cantitati mari de aer care ajung in stomac.

Semne si simptome de balonare

Balonarea, denumita in termeni medicali meteorism abdominal, este o manifestare neplacuta care provoaca disconfort general si se poate manifesta atat la adulti, cat si la copii. Balonarea este frecvent intalnita, fiecare persoana confruntandu-se la un moment dat cu acest simptom, si poate fi rezultatul unui stil de viata dezechilibrat, dar si un semn al unei afectiuni mai grave.

Balonarea este insotita de o serie de simptome neplacute ca senzatia de stomac umflat si tare, presiune abdominala, flatulenta, eructatii, greata, diaree sau constipatie. Deseori este acompaniata de dureri de stomac si poate conduce la lipsa poftei de mancare. Balonarea poate aparea, cu precadere, dupa masa.

Cand este necesara vizita la medic?

Daca balonarea este constanta, se intinde pe mai multe zile, si s-au exclus cauzele alimentare, atunci este indicata o vizita la medic. Cazurile care necesita interventie de urgenta sunt acelea in care balonarea este insotita de sange in scaun, varsaturi, sange in voma sau diaree si constipatie care persista mai mult de trei zile. De asemenea, daca balonarea este insotita de o scadere in greutate si o senzatie continua de satietate, chiar si in lipsa hranei, este necesar un consult amanuntit.

Tratament pentru balonare

Tratamentul contra balonarii tine strict de cauza care sta la baza aparitiei acesteia. Daca este vorba de o afectiune serioasa implicata, atunci medicul decide schema de tratament adecvata. Daca este vorba de celelalte cauze, care, de altfel, sunt si cele mai comune, atunci exista tratament cu medicamente si pastile pentru balonare, dar si o serie de remedii naturiste pentru balonare.

Medicamente pentru balonare

Medicamentele pentru balonare au rolul de a ameliora simptomele si de a favoriza eliminarea gazelor din intestine. Astfel, sunt recomandate medicamente antispastice, cu rol in combaterea crampelor musculare si reducerea disconfortului abdominal, si medicamente antiacide, cu rol in reducerea hiperaciditatii gastrice. Alte medicamente extrem de eficiente in reducerea balonarii sunt laxativele, pentru ca favorizeaza tranzitul intestinal si, implicit, flatulenta, dar si probioticele si prebioticele, acestea avand rol in reechilibrarea microflorei intestinale.

balonare-tratament-medicament

Remedii naturiste in caz de balonare

Cel mai eficient remediu naturist in cazul balonarii este carbunele medicinal. Acesta este realizat exclusiv din plante si are efecte remarcabile in absorbtia gazelor intestinale si combaterea flatulentei. De asemenea, masajul abdominal si compresele calde tinute pe abdomen pot combate simptomele balonarii. Persoanele care se confrunta deseori cu balonare pot apela cu incredere la remediile din zona fitoterapiei, dar si la reflexoterapie si acupunctura. Reflexoterapia consta in masarea in talpa sau palma a zonei care corespunde stomacului si intestinelor si rezultatele sunt foarte apreciate.

Ceaiuri pentru balonare

Exista o serie de ceaiuri pentru balonare cu efect remarcabil pe termen lung. Nu este chiar placut sa fie consumate atunci cand balonarea este deja instalata deoarece este un plus de lichid care ajunge in stomac, insa pot fi consumate inainte de masa sau oricand in timpul zilei, mai ales dimineata. Ceaiurile pentru balonare cu rezultate bune sunt ceaiul de ghimbir (combate rapid balonarea prin stimularea puternica a digestiei), ceaiul de musetel (reduce aciditatea gastrica si flatulenta), ceaiul de fenicul (imbunatateste digestia atunci cand aceasta este provocata de alimente grase sau picante), ceaiul de lemn-dulce (combate aciditatea si are actiune antiinflamatoare), ceaiul de papadie si cel de anghinare (au rol in sustinerea functiei hepatobiliare). Alte ceaiuri care combat balonarea sunt ceaiul de menta, ceaiul de busuioc, ceaiul de chimen si ceaiul de patrunjel.

Dieta contra balonarii

Balonarea poate fi combatuta prin adoptarea unei diete echilibrate si sanatoase. Astfel, este indicat a se elimina din meniu alimentele care provoaca balonare (si care pot diferi de la persoana la persoana) si cresterea consumului de proteine (carne slaba, legume, orez) si de fibre, insa nu fibre obtinute din legume bogate in amidon. De asemenea, introducerea in meniu a grasimilor sanatoase, obtinute din nuci, ulei de peste, ulei de cocos sau ulei de masline, si consumul de cereale fara gluten (orez, mei, quinoa, tapioca) au efect benefic asupra digestiei. Trebuie evitate graul, laptele de vaca, porumbul, drojdia si citricele.

balonare-dieta

Reguli esentiale contra balonarii

Este important ca mesele sa fie regulate, de preferat a se manca putin si des, minim trei mese pe zi si maxim cinci mese pe zi, iar ultima masa, cina, sa fie luata cu aproximativ trei ore inainte de culcare. Totodata, este recomandat ca alimentele sa fie mestecate lent si sa se evite consumul bauturilor, inclusiv al apei, in timpul si imediat dupa masa. Lichidele reci pot fi responsabile de aparitia balonarii pentru ca stomacul depune efort suplimentar pentru a le aduce la temperatura corpului, fapt ce poate ingreuna digestia. Pe de alta parte, miscarea fizica este deosebit de importanta in combaterea balonarii si reglarea tranzitului intestinal. Se recomanda minim 30 de minute de sport pe zi sau, cel putin, de plimbare usoara. Plimbarile dupa masa sunt extrem de eficiente in prevenirea acumularii de gaze in stomac si, in plus, stimuleaza procesul de digestie. Medicii si nutritionistii atrag atentia ca guma de mestecat poate fi vinovata in unele cazuri de balonare pentru ca favorizeaza inghitirea aerului.

Balonarea dupa masa: preventie

Pentru a preveni balonarea dupa masa este foarte important sa se consume cantitati mai mici de hrana si sa se mestece bine. Persoanele care mananca in graba inghit mult aer si ulterior se pot balona, asemenea persoanelor care consuma bauturi acidulate in timpul mesei. Este important sa observati care sunt alimentele care provoaca balonare pentru a le elimina din meniu sau pentru a le consuma in cantitati mai mici. Legumele pot provoca balonare daca sunt consumate crude, motiv pentru care este de preferat ca acestea sa fie gatite la abur, la cuptor sau prin fierbere.

 

 

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321869

https://www.healthline.com/health/abdominal-bloating

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21740-bloated-stomach